BANSKI DVORI

VIDEO Plenković o govoru Predsjednice na Vijeću sigurnosti: Poštujemo presudu, no možemo i hoćemo izraziti nezadovoljstvo

Autor

js

U Banskim dvorima od 11 sati održava se sjednica Vlade Republike Hrvatske. 

07.12.2017. u 11:07
Ispiši članak

Premijer se na početku osvrnuo na put u Mostar.

"Poruka koju smo poslali i Bosni i Hercegovini, ali i prije svega Hrvatima kao konstitivnom narodu za koji želimo da bude ravnopravan, je da ostajemo privrženi razvijanju dobrosusjedskih, razgranatih i kvalitetnih odnosa s BiH, sa snažnom potporom BiH na europskom putu. Kada je riječ o presudi šestorci, još jednom sam jasno u razgovoru s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora izrazio i žaljenje i sućut koji su vezani za zločine navedene u ovoj presudi, i za sve zločine koji su počinjeni u BiH i njihove žrtve, osobito za žrtve hrvatskog naroda u BiH koje su također bile brojne. Ta poruka pijeteta i razumijeavanja izrazito je važna da je uputimo kao Vlada RH.", rekao je Plenković i dodao:

" Istodobno, nakon govora Predsjednice pred Vijećem sigurnosti na završnoj sjednici koja je rezimirala rad Haškog suda, gdje su bili i predsjednik i glavni tužitelj i predsjednik Rezidualnog mehanizma, iznijela je pozicije RH i tu još jednom otklonila neke dileme koje postoje u javnom prostoru. Nije mi baš jasno zbog čega je to tako jer smo bili sasvim jasni u našim izjavam i ocjenama. Ne moram ni reći da kao odgovorna članica UN-a, EU-a i NATO-a poštujemo presudu međunarodnog kaznenog suda, to nikada nije bilo upitno, ali jednako tako možemo i hoćemo izraziti nezadovoljstvo nekim njenim dijelovima, osobito nekih dijelova koji se odnose na određene aluzije u ulozi hrvatskog državnog vrha, naročito ako to sagledamo u cjelini aktivnosti koje je Hrvtaska učinila prema BIH, ulozi Hrvata u BiH. Da ih nije bilo, ne bi bilo ni većinske volje građana BiH na referendumu  neovisnosti, ne bi bilo obrane BiH, ne bi je bilo kao cjelovite države kakvu je znamo danas, a ne bi bilo ni Daytonsko-washingtonskog sporazuma. Kao država koje je triput pokušala biti prijatelj suda, imamo pravo dati svoje ocjene i svoje stavove i to smo vrlo jasno učinili", rekao je premijer. 

Dodao je kako će istodobno raditi i na procesu pomirbe i suradnje sa svim zemljama u našem okruženju "jer smo odgovorna članica međunarodne zajednice". "Želimo graditi odnose na temelju istine i pomirbe". 

Na dnevnom Vlade je redu, među ostalim, Nacrt prijedloga zakona o izmjeni Zakona o minimalnoj plaći, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona; Prijedlog uredbe o visini minimalne plaće i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. 

Vlada će, među ostalim, razmatrati nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o strukovnom obrazovanju te prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2018. 

Prijenos sjednice pratite uživo na Direktnom.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.