AKTUALNO PRIJEPODNE

Plenković Beljaku: Iza koga vi to stojite kao navodna Hrvatska seljačka stranka?

Autor

Josip Senjak

Nakon uskrsne stanke zasjedanje Sabora započelo je aktualnim prijepodnevom.

24.04.2019. u 09:36
Ispiši članak

12:59 Nikola Grmoja (Most) javio se zbog povrede Poslovnika, no Gordan Jandroković ugasio mu je mikrofon nakon što je Mostov zastupnik počeo pričati da ne može slušati neistine i da je HRT pod kontrolom HDZ-a.  

"Disconnect! Zato što kršite Poslovnik. Ovo nije povreda Poslovnika, to što vi ne možete slušati nekoga, to je vaš problem i odite van ako ne možete slušati, ovdje nema povrede Poslovnika. Ovo je sad iživljavanje nad onim što piše u našem Poslovniku i neću vam to dozvoliti", kazao je Jandroković i dodao: "Ne možete, nemojte se ljutiti. Obratite se Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Sloboda počiva na proceduri, na zakonima i odgovornosti. To je sloboda".

"Komunistička partija Jugoslavije. Duhovni sljednici", odgovorio je Grmoja.  

12:41 Božo Petrov (Most) osvrnuo se na vijesti o Gradu Splitu, koji je izgubio veliki spor i sada je pred blokadom uoči turističke sezone.

11:55 Peđa Grbin (SDP) govorio je o Uljaniku.

"Od 1500 zaposlenih, 1800 je otišlo, u velikom broju u inozemstvu. Ako do 13. svibnja ne bude deblokiran račun Uljanika, dogodit će se stečaj. Vjerojatno će se dogoditi i 3. maju. Ima li Vlada plan za rješavanje situacije u Uljaniku i 3. maju?".

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da je Grbin zazivao njegovu kaznenu odgovornost kada je Vlada isplatila plaću za sedmi i osmi mjesec i da time pogoduju vjerovnicima. 

11:38 Krešo Beljak (HSS) kritizirao je protokol o mlijeku s Kinezima.

"Drago mi je što ste se vratili nakon više od pola sata. Tu vas željno iščekuju vaši stranački kolege i njihovi poltroni, oni žetončići sa suzama u očima. Tko bi, a da je prošao četiri razreda osnovne škole, povjerovao da bi Hrvatska bila u stanju proizvesti išta za kinesko tržište? Ovo je detaljno uništavanje ostatka ostataka hrvatskog mljekarstva", poručio je Plenkoviću.

"Vidim da vi dijelite interes zastupnika Bulja koji nas je hvalio da smo imali dobre razgovore s kineskim premijerom i izaslanstvom. Znate li vi kolika je trgovinska razmjena između Kine i Hrvatske? Ja mislim da ne znate, ona iznosi milijardu eura. Hrvatska ima u tome deficit, kao i mnoge zemlje. Svi sporazumi služe da se taj disbalans malo ispravi", odgovorio je premijer i pitao Beljaka tko je njihov kandidat na europskim izborima. "Ja ne znam u koji politički žanr stranke vi više spadate, znam da vaš međunarodni tajnik dolazi uredno na sastanke političke skupštine Europske pučke stranke, tamo se prijavljuje, tamo glasa. Vi ovdje pak imate nekakve izjave da više niste dio EPP-a. Mene zanima tko je vaš Spitzenkandidat na ovim europskim izborima, zanima me, bilo bi dobro da mi to čujemo, da mi znamo iza koga stojite i iza kojih to političkih opcija vi kao navodna Hrvatska seljačka stranka u biti želite promovirati vaše interese, vi ste rekli da to više nije vaš krug, pa recite da to ljudi znaju, čak je i vašem članstvu dobro da to zna. Mnogi naši kolege na lokalnim razinama imaju izvrsnu suradnju s HDZ-om", bocnuo je Plenković Beljaka, koji se i nasmijao.

Beljak je kazao kako mu je drago što HDZ-ovci komuniciraju s članovima HSS-a na terenu.

"Jako mi je žao što ste nervozni, a nema potrebe za tim. Koliko vrijedite, to ćete vidjeti na izborima, pustite ovo tapšanje po ramenu, tako su tapšali i Sanadera, tako ćete i vi završiti, vidjet ćete. HDZ je navodno hrvatska, a nema veze s hrvatskom strankom niti hrvatskim interesima, navodno demokratska i navodno zajednica. HDZ nije stranka", odgovorio je Beljak.

11:31 Sabina Glasovac (SDP) kazala je kako su učitelji proglasili projekt "Škola za život" neuspjehom, a negativno ga je ocijenila i pravobraniteljica za djecu. "Vaša reforma svela se na tabletizaciju Hrvatske, a sada taj tablet neće dobiti svaki prvašić, nego svaki četvrti. Je li vam imalo neugodno? Samo mi nemojte reći da sam zavidna i neinformirana", poručila je ministrici Blaženki Divjak.

Ministrica Divjak kazala je kako je istraživanje o zadovoljstvu učitelja reformom provedeno mjesec dana nakon što je počela primjena eksperimentalnog programa, a objavljeno je 6 mjeseci kasnije.

10:55 Ivan Ćelić (HDZ) govorio je o dječjoj bolnici u Blatu. 

10:48 Bruna Esih (NHR) govorila je o ilegalnim migracijama i zaštiti granice. 

"Od kada ste proglasili da sam se prometnula u veliku Europljanku, draga su mi i vanjskopolitička pitanja. Friška je vijest, iako nažalost nije nova tema. Gradsko Vijeće Bihaća početkom svibnja odredit će novu lokaciju za migrantski centar uz samu granicu s Hrvatskom. Što hrvatska vanjska politika i hrvatska politika, uopće, osim ljubavi s Dodikom, čini kako bi smanjila pritisak na vlastitu granicu i kako vi, kako sami kažete, istaknuti pripadnik obitelji pučana, što činite da bi Hrvatsku rasteretili te politike otvorenih vrata koju su inaugurirali upravo članovi vaše velike i sretne, možda ne zadugo, obitelji Europskih pučana?".

"Što se tiče naše politike prema pitanu nezakonitih migracija, mislim da vam je ona jako dobro poznata i jasna. Vlada angažira 6500 hrvatskih policajaca svakoga dana na svim granicama RH da sprječavaju nezakonite migracije. Naša politika prema migracijama i BiH bazira se na međusobnoj suradnji, ona je dnevna, kontinuirana, intenzivna i ostvaruje one temeljne rezultate, a to je sprječavanje nezakonitih migracija, radi naših državljana, našeh suvereniteta, našeg teritorija. Ono što je nama bitno je da Hrvatska drži do toga da ispunjava sve kriterije do članstva u Schengenu. 

Na tome ćemo ustrajati, tu pokazujemo jako dobre rezultate, uz poštivanje naših propisa, europske stečevine i međunarodnih konvencija, a vodeći računa o humanosti, jer to je ono što je najbitnije u politici ove Vlade, pa ako želite i u politici Europske pučke stranke na čijoj ste vi listi dobili prigodu da sjedite u ovom Hrvatskom saboru", rekao je Plenković. 

Esih mu je odgovorila da je nevjerojatno koliko puta otkriva "svoju pravu birokratsku narav".

"Čuli smo svašta, ali nismo ono čemu građani svakodnevno svjedoče, od Topuskog do Korenice, oko prijelaza Maljevac i Ličkog Petrovog Sela,prolaze svaki dan u svako doba horde ilegalnih migranata. Svi rodovi policije već su na terenu, policija je premorena, građani su zamoreni i užasnuti, seljaci prisiljeni organizirati noćne straže zbog zaštite imovine i brige za vlastite obitelji". 

10:40 Veljko Kajtazi govorio je o problemima romske nacionalne manjine u Grubišnom Polju i njemačke manjine u Siraču u kontekstu manjinskih izbora.  

10:31 Romana Jerković (SDP) govorila je o zdravstvenom sustavu. Zanimalo ju je o kakvom povećanju cijena govori. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić  rekao je da novi oblici lječenja daju nove mogućnosti izliječenja i za život, ali i da koštaju.

10:25 Ante Plazonić (HDZ) pitao je ministra Olega Butkovića od kakvog je značaja rekonstrukcija remetinečkog rotora.

Radovi bi trebali biti okončani sredinom 2020. godine i idu predviđenim rokom.

10:17 Miro Bulj (Most) Plenkovića je govorio o izvozu mlijeka u Kinu. Govorio je da u Kini promoviraju srpske proizvode. "Sinjska mljekara ne postoji, to je fitkivno, to je neki kriminalac koji je otvorio u Srbiji neku mljekaru i izvori preko Hrvatske, čije interese štitite?".

Nakon toga je vladajućima dao mlijeko. Jandroković mu je rekao da se to može shvatiti i kao reklama.  

10:08 Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) pitao je zašto aneksi ugovora o koncesijama na poljoprivrednom zemljištu u sastavu bivšeg Agrokora, sadašnje Fortanove, nisu potpisani, a morali su do 1. travnja. Poručio je da je zakon pisan za određene skupine i kao takav kriminalan, a da stigmu izdajnika želi prebaciti na načelnike i gradonačelnike. 

Plenković je rekao da ga teške riječi ne svrstavaju u političare, nego u politikante koji ne poznaje zakon i sadržaj nagodbe.

10:02 Kažimir Varda (Stranka rada i solidarnosti) govorio je o oduzetoj imovini za vrijeme komunizma. Ministar državne imovine Goran Marić rekao je da povrat neće biti zadovoljavajuća satisfakcija onima koji su bili prisiljeni gledati druge kako uživaju u plodovima rada njihovih očeva. Zatekli su, rekao je, pet godina zaostataka. "Sve smo zaostatke riješili u dvije godine i nema više čekanja na isplatu". 

9:55 Gordan Maras (SDP) postavio je pitanje ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, ali odgovorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković jer Tolušića nema. 

Jandroković ga je prije toga upozorio da opet krši predizbornu promidžbu jer na laptopu ima naljepnicu sa sloganom.

"Samo prijavljujte, samo neka me HDZ prijavi, nemam nikakav problem s tim", odgovorio je Maras.

Govorio je o aferama, od Agrokora do skupih Mercedesa ispred kuća HDZ-ovih ministara.

"Pa su ministri sjedili u gledalištu poduzetnicima na utakmicama hrvatske reprezentacije, pa smo se bavili time ima li netko obli ili špic papak, pa smo završili skandaloznom aferom, a to je da predsjednik Vlade dijeli RH na žrtvi nazivajući strane veleposlanike da idu s njim u Jasenovac, a ne s onima koji su tamo tradicionalno godinama organizirali davanjem pijeteta žrtvama. Imamo aferu za aferom", rekao je.

Dodao je da je dobro da se čuje da su kandidati HDZ-a zadovoljni mirovinama, osvrćući se na Tomislava Sokola.

"Kulminacija svega je izjava Resslera koji nosi HDZ-ovu da je Slavonija procvjetala. Jel' vas sram, gospodine predsjedniče što je 300 tisuća  Hrvata i Hrvatica, građana Hrvatske, izašlo iz naše domovine dok ste vi predsjednik Vlade?".

Plenković je bio kratak.

"Budući da gospodin Maras ovako i onako nije namjeravao meni postaviti pitanje, a da pravog pitanja nema ni za Tolušića, pa neće dobiti odgovor od mene, očito nema što dobiti ni do njega pismenim putem", rekao je premijer.

Marasu to nije sjelo.

"Vidimo da je predsjednik Vlade u strahu od hrvatskih građana, nikad lošiji rezultat HDZ neće polučiti nego na ovim izborima. Dosta je ljudima HDZ-a, lopovluka i pljačke koja završava da predsjednik HDZ-a i Vlade završava u Saboru. Konačno vam netko treba reći dosta, jer se nismo rađali za Irsku", poručio je SDP-ov zastupnik.

Uz to, Maras, postavljajući pitanje, kritizirao je izjavu prvog na HDZ-ovoj listi "Karla Rasslera da je Slavonija procvjetala" na što mu je predsjednik Vlade Andrej Plenković uzvratio oslovljavajući ga više puta "zastupnikom Merasom".

"Maras, my name is Maras, Gordan Maras", odgovorio je taj SDP-ovac premijeru, u skladu s 'jamesbondovskom kampanjom' koju vodi.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković Marasu je poručio: "Kada potežete oružje, budite svjesni da ćete dobiti natrag, nemojte biti tužni", a Plenković je ustvrdio da "kolega Meras očito nije upoznat s radom kolege Resslera pa mu zato ne zna ime".

U raspravu se upleo i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk koji je kazao da je "upozorio Marasa da krivo izgovara Resslerovo ime i da je u njegovim očima vidio iskreno čuđenje jer je riječ o neeksponiranoj osobi pa mu ime ne zna".

9:49 Tomislav Sokol (HDZ) govorio je o mirovinskoj reformi. 

Pavić je kazao da građani imaju demokratsko pravo izjašnjavanja, ali i naglasio kako su alternativa mirovinskoj reformi manje mirovine ili dodatno povećano zaduženje od 45 milijardi kuna do 2040. godine.

Ustvrdio je da se reformom mirovinskog sustava želi riješiti problem nejednakosti među pojedinim umirovljenicima, posebice ženama rođenim nakon 1963. godine, zatim ojačati III. mirovinski stup i time povećati mirovine, omogućiti rad umirovljenicima te majkama dati šest mjeseci dodatnog staža za svako rođeno dijete. 

Vezano za rad do 67. godine do pune starosne mirovine ministar je ustvrdio kako neće morati svi raditi do te dobi, već samo oni koji su kasnije ušli u svijet rada. Napomenuo je da je tu odredbu uvela još SDP-ova vlada, a da je ova aktualna samo skratila prijelazni rok na 2033. godinu.

9:42 Dragana Jeckov (SDSS) pitala je ministricu obrazovanja Blaženku Divjak o smjernicama za pripadnike nacionalnih manjina u školama Vukovarsko-srijemske županije.

"Na koga ćemo zapravo primijeniti ove smjernice Mreže osnovnih i srednjih škola?", zanimalo ju je. Bila je zabrinuta za škole koje pohađaju pripadnici nacionalnih manjina.

"To ne radi Ministarstvo, nego prikuplja mišljenja. Sve što piše u smjernicama, vidjet ćete da ni na koji način se ne prejudicira, nego se temelje na državnom pedagoškom standardu", odgovorila je Divjak. Rekla je da se škole neće ukidati nego će se razmišljati o upisnim područjima. 

"Treba razmišljati o dostupnosti različitih programa. Racionalno se mora raspolagati resursima". 

9:41 Arsen Bauk (SDP) požalio se da vladajući ne odgovaraju na upite pismenim putem. Jandroković je rekao da je ostalo 249 neodgovorenih upita, ali da Vlada to dosta dobro radi. 

9:40 Nikola Grmoja (Most) žalio se jer je točka o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa zadnja u dnevnom redu i tražio je da se pomakne odmah iza aktualnog sata ili u četvrtak ujutro. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zahtjev je odbio.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.