POVJERENJE U INSTITUCIJE

VIDEO Plenković i Krstičević o domovinskoj sigurnosti: Sustav kvalitetno funkcionira, pregovaramo s dvije kineske kompanije o nabavci opreme

Autor

ig/h

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izrazio zadovoljstvo radom sastavnica sustava domovinske sigurnosti u kontekstu epidemije korona virusa i razornog potresa u Zagrebu te izvijestio da su im dane daljnje smjernice i zadaće.

08.04.2020. u 13:45
Ispiši članak

"Dobro je da smo u cijelom procesu vidjeli da sustav kvalitetno funkcionira i kroz Stožer civilne zaštite koji je bio pravodobno osnovan i koji poduzima odgovarajuće radnje kad je riječ o suzbijanju korona virusa, o munjevitoj reakciji svih službi na potres u Zagrebu, gdje su poduzete sve mjere kako bi se osigurala sigurnost građana, očistio grad, a i sve ono što slijedi nakon toga - od priprema za saniranje šteta, izrade zakona i pronalaska izbora financiranja za obnovu", rekao je premijer u izjavi nakon sjednice Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti.

Službe imaju povjerenje zahvaljujući svom radu i požrtvovnosti

Na sastanku su dane i daljnje smjernice i zadaće svima koji su dio sustava – MUP-u, Ministarstvu obrane, zdravstvu, obavještajnoj službi, vatrogascima, Crvenome križu, HGSS-u, kao i predstavnicima županija, gradova i općina, dodao je premijer rekavši da se od njih očekuje maksimalna angažiranost i doprinos.

Možemo reći da su sve sastavnice sustava umrežene i to je hrvatska javnost mogla u praksi vidjeti i kod borbe protiv korona virusa i rješavanja posljedica potresa, ustvrdio je premijer.

"Cijenimo povjerenje koje sve službe trenutno imaju zahvaljujući svom radu, trudu i požrtvovnosti, kvalitetnoj sinergiji i doprinosu brojnih stručnih službi, političkom vodstvu u ovim dvjema krizama koje su paralelne i siguran sam da ćemo i dalje činiti maksimalne napore kako bi osigurali i zdravstvenu sigurnost građana te odgovorili na izazove koji su pred nama", dodao je.

O nabavci medicinske opreme pregovaramo s dvije kineske kompanije

Istaknuo je i važnost nabave medicinske opreme te izvijestio da Hrvatska pregovara s Kinom, kao sa zemljom koja je u stanju isporučiti najviše takve opreme, i to tako da razgovara s onim kompanijama koje su izravnoj ingerenciji kineske države.

"To su Mehiko i Sinopharm, dvije kompanije od kojih ćemo svu opremu dostavljenu Hrvatskoj moći unaprijed pouzdano verificirati da je prikladna za potrebe koje nam trebaju", rekao je.

Naveo je i da je već ranije ministru gospodarstva Darku Horvatu dana zadaća da u kontaktu s akademskim institucijama i domaćim tvrtkama pronađu način izrade maski koje su ključne medicinskom osoblju za skrb pacijenata zaraženih korona virusom.

Potvrdio je i da je ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića zamolio da provjeri je li Ina od svojih dobavljača zatražila da smanje svoje cijene za 30 posto.

"Pretpostavljam da je taj potez uzrokovan prije svega padom cijena nafte i sigurno onda traže neke načine da zaokruže svoju financijsku konstrukciju u ovoj krizi", dodao je.

Vezano uz posljedice epidemije korona virusa na gospodarstvo i život građana, rekao je da Vlada raspravlja o nizu zakona, pa i o Ovršnome zakonu.

"Ima dosta zakona, nije to jedini zakon koji je na dnevnom redu", rekao je.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević također je izrazio zadovoljstvo funkcioniranjem sustava domovinske sigurnosti u kontekstu epidemije i potresa.

"Sustav ovoj Vladi omogućava efikasno krizno upravljanje i dijeljenje odnosno združivanje svih sposobnosti i sastavnica sustav i koordinaciju s pozicije Vlade", rekao je te također zahvalio svim službama na svemu što čine, a u funkciji je zdravlja i sigurnosti građana.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.