DOPUNE ZAKONA

VIDEO Na govor državne tajnice reagirali Grmoja, Bulj, Jeckov, Bartulica...

Autor

Na sjednici Hrvatskog sabora u četvrtak se raspravlja o dopuni Zakona o socijalnoj skrbi kojim se uređuje obavljanje djelatnosti u ustanovama i kod pružatelja usluga socijalne skrbi u slučaju izvanrednih okolnosti, katastrofa i epidemija većih razmjera, a s kojima Ministarstvo ima sklopljen ugovor.

03.12.2020. u 10:07
Ispiši članak

Državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Marija Pletikosa govorila je u ime ime predlagatelja. "Dopunom zakona o socijalnoj skrbi predlaže se urediti pitanje mobilizacije radnika. 

Pojavom Covida otežano je provođenje socijalnih usluga. Odlukom Stožera od 25. ožujka uvedena je nužna mjera organizacije socijalnih usluga. Potrebno je naglasiti da je u prvom valu epidemije za sustav socijalne skrbi donesen niz preporuka, a vezano uz zabranu posjeta i organizaciju rada radnika. Uputama je, ovisno o situaciji, mjenjana preporuka o organizaciji rada radnika.

Ukupan broj zaraženih korisnika u sustavu socijalne skrbi bio je 199, a zaraženih radnika 59. Svi zaposlenici u domovima prilagođavaju se kako bi korisnicima pružili adekvatnu skrb. Zahvaljujući njima, postignuti su iznimno dobri rezultati. Izmijenjenu organizaciju rada osigurala su 42 doma kojima je osnivač Hrvatska... Ukupno je rad, u radnoj izolaciji, provelo 208 domova što je pridonijelo očuvanju. Promjena organizacija rada kod nekih radnika izazvala je negodovanja pa je dolazilo do tužbi.. 

Trenutna situacija kod pružatelja usluga upućuje nas na postrožavanje mjera zaštite. Ukupno je preminulo 278 korisnika, u prvom valu 46. Neophodno je na poseban način urediti područje radnog vremena. Radniku može biti naloženo da odmor koristi u radnoj izolaciji", govorila je Pletikosa.

Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta, poručio je državnoj tajnici da se "pohvalila time kako virusa nije bilo u domovima kojima je vlasnik Hrvatska". 

"Želite li reći da je županija odgovorna za splitski dom?", upitao je.

"Ne bih mogla reći da je netko odgovoran, znam da smo svi odgovorni upravo provođenjem mjera sigurnosti i odgovornošću", odgovorila je Pletikosa.

Natalija Martinčević, saborska zastupnica Reformista, govorila je o domu iz Varaždina koji je "zakinut za tri milijuna kuna". Pletikosa joj je odgovorila da će i taj problem uskoro biti riješen.

Dragana Jeckov, zastupnica SDSS-a, govorila je o upozorenjima sustavnog zanemarivanja socijalnih ustanova. "Što ste poduzeli?", upitala je.

"Poduzeli smo da je ministar donio odluku da se broj broj inspektora poveća za još 12. Inspektori su svaki dan na terenu, osim na redovnim pregledima. Izlaze i po prijavama, naišli su na puno nepravilnosti", odgovorila je Pletikosa.

Mostov Miro Bulj rekao je da je žarište bio dom u Split, a znalo se da korisnici imaju temperaturu.

"Ništa se nije poduzimalo. Dogodilo se što se dogodilo, iz tog žarišta došlo je do kaosa u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nitko nije odgovarao, pogotovo za umrle ljude".

"Ja ovo ne bih komentirala", rekla je Pletikosa.

Stjepo Bartulica, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, govorio je o požarima u socijalnim ustanovama. "Što je ministarstvo napravilo da bi se spriječili nemili događaji u budućnosti?", upitao je Bartulica.

"U izradi je novi Zakon, predviđamo organizacijsku promjenu. Sve što smo zatekli na terenu kroz Zakon ćemo popraviti. Postrožit će se mjere za otvaranje ustanova...", odgovorila je Pletikosa.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.