Samoubojstvo ili ubojstvo?

VIDEO: Forenzičari i obitelj o dokazima da je Dino Molnar ubijen

Autor

Direktno.hr

09.03.2015. u 11:09
Ispiši članak

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić nedavno je predstavio izvješće o obavljanju policijskih poslova u protekloj godini. Kao i svake godine, i ovaj put statistika je na strani aktualne vlasti. Policija radi bolje, kriminala je manje i građani se osjećaju sve sigurniji. No, je li to baš tako? Govori li nam statistika sve, što o radu policije misle građani koji zaista trebaju njezinu pomoć i kako izgleda kada se policijski i pravosudni sustav pretvore u noćnu moru iz koje se ne možete probuditi.

Prije dvije godine u okolici Čakovca, u roku od samo nekoliko mjeseci dogodila su se dva samoubojstva. 21-godišnji Zoran Vuk i 27-godišnji Dino Molnar, pronađeni su mrtvi u sumnjivim okolnostima. Za policiju i tužilaštvo nije bilo sumnje da se radi o suicidu. Slučaj je odmah zaključen i stavljen u arhivu. Roditelji poginulih, međutim, uvjereni su da je istina potpuno drugačija, i u tome nisu sami. Tako misle i naši ugledni kriminalisti i forenzičari koje je, za potrebe ove emisije Svjedok Gordana Malića, angažirala redakcija.

Josip Molnar je pokazao mjesto gdje su pronašli automobil njegovog sina, Dine Molnara koji je pronađen u automobilu. Objasnio je da je tada bilo takvo loše vrijeme da nije mogao sam doći s automobilom jer je bilo jako puno snijega. ''Nas zanima tko je od policajaca vršio očevid i tko je gurao auto 22 koraka natrag. I danas se još uvijek tamo vidi nešto stakla. Policija je jako loše napravila očevid'', objašnjavao je otac preminulog.

Istaknuo je da je Krešimir Žeželj, državni odvjetnik uopće nije došao na očevid te je samo došao i potpisao to što je policija loše napravila. Kaže kako se točno vidi traktorski trag da je netko vukao automobil jer se vidjelo da je kuka na vozilu potrgana. Kada je to otac spomenuo policiji, oni su samo pokrenuli drugu temu i nisu htjeli o tome niti čuti niti pričati.

Vojin Maštruko, sudski vještak balističar je rekao kako je općenito teško razlikovati pravo samoubojstvo od takozvanog fingiranog samoubojstva, što znači da je to ubojstvo namješteno da izgleda kao samoubojstvo. ''Ne postoji specifičan trag ili nekakva metoda s kojom bi se to moglo pouzdano razlikovati. Nego se najčešće zaključak donosi na temelju različitih indicija. U konkretnom slučaju mrtvo tijelo policajca pronađeno je u njegovom vlastitom automobilu, zaključano u automobilu. Policajac je bio visok oko dva metra, tijelo je pronađeno u stražnjem dijelu s desne strane automobila što je čudno'', rekao je Maštruko. Teško mu je reći za konkretni slučaj zašto su policija i državno odvjetništvo zaključili da je riječ o samoubojstvu, ali zna iz iskustva da je to vrlo često, odnosno da se prerano zaključi odmah na očevidu o kakvoj vrsti kaznenog djela se radi.

Željko Cvrtila, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije je rekao kako se najčešće iza samoubojstva krije ubojstvo i da je to veliki problem jer je to teško ustvrditi. ''Materijalni tragovi koji se nađu na mjestu događaja često upućuju i na jedno i na drugo. U slučaju samoubojstva, tzv. samoubojstva policajca Molnara, policija i državno odvjetništvo su zaključili da se radi o samoubojstvu, međutim, ima niz dvojbenih tragova i situacija u samom događaju koji mogu upućivati na savim drugačiji tijek događaja'', rekao je Cvrtila.

24. prosinca 2012. godine, mjesec dana prije smrti, Dino Molnar žalio se na nezakonite radnje i opstrukcije u svojoj policijskoj upravi te kontinuirani mobbing svojih šefova. Žalbu je uputio ministru Ranku Ostojiću, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Zagrebu, Unutarnjoj kontroli MUP-a u Zagrebu te Sindikatu hrvatske policije u Zagrebu. U pismu Molnar povezuje svoje šefove policijske uprave Međimurske s lokalnim tajkunima i moćnicima kojima se opraštaju prekršajne i druge kazne u zamjenu za manje ili veće protuusluge.

Druga žrtva, Zoran Vuk pronađen je u poluklečećem položaju i obješen na nogometnom igralištu kraj Preloga. Njegova obitelj je sumnjala da se ne radi o samoubojstvu i obratila se Željku Cvrtili kako bi im pomogao rasvjetliti slučaj. ''Kada smo izanalizirali kompletni slučaj s dokazima koji su nam bili dostupni, onda se postavljaju isto nekakve dvojbe i sumnje. A u toj policijskoj upravi i pod ingerencijom istog državnog odvjetništva u Varaždinu vidi se da se rade slične ili iste pogreške, odnosno aljkavosti u postupanju'', naglasio je Cvrtila.

''Kada su nas iz policije obavijestili da je Zoran pokojni, otišao sam s pogrebnim društvom do tog koncerta gdje je on bio. No, tijelo je već bilo pomaknuto skroz do glavne ceste. Tijelo njegovo i njegove stvari nam je predala nekakva pogrebna cvjećarka'', rekao je Zoranov otac, Zlatko Vuk.

Potresne priče i rasvjetljavanje pogrešaka u policijskom poslu, pogledajte u emisiji Svjedok:

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.