PRVI POTPIS U PREDSJEDANJU EU

VIDEO Božinović u ime EU-a potpisao sporazum o viznoj liberalizaciji s Bjelorusijom

Autor

bl/h

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je u srijedu u ime Europske unije sporazum o viznoj liberalizaciji i readmisiji s Bjelorusijom, što je prvi sporazum koji Hrvatska kao predstateljica potpisuje u ime EU-a.

08.01.2020. u 18:29
Ispiši članak

Sporazum su u ime EU-a potpisali potpredsjednik hrvatske Vlade i mininstar unturnjih poslova Božinović i povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson, a s bjeloruske ministar vanjskih poslova Vladimir Makei.

"Vrlo je dobar osjećaj biti prvi iz Hrvatske koji potpisuje sporazum u ime EU-a, pogotovo kada je svrha dobra, a ovdje je takav slučaj", rekao je Božinović.

Na sporazumu se radilo 10-tak godina i trebao bi pomoći mobilnosti pogotovo mladima u Bjelorusiji, koji su najviše proeuropski orijentirani.

"Meni je pripala čast i zadovoljstvo da mogu potpisati zajedno s povjerenicom Johansson sporazum koji će pridonijeti boljem i intenzivnijem kontaktu između građana država članica EU-a i Bjelorusije", rekao je Božinović.

Povjerenica Johansson je istaknula da je potpisivanje ovoga sporazuma važan korak u jačanju suradnje EU-a i Bjelorusije.

Potpisani sporazum znatno će  olakšati dobivanje viza za bjeluruske građane, koje će biti jeftinije nego dosad. Određene kategorije putnika poput novinara, studenata, članova službenih izaslanstva moći će dobiti vize za višekratni ulazak koje će biti važeće dulje razdoblje.

Na pitanje može li Kosovo očekivati tijekom hrvatskog predsjedanja ukidanje viza za EU, Božinović je rekao da to Hrvatska snažno podupire ali da ne može ništa obećati.

"Poznato je da Hrvatska podržava proces proširenja i u tom sklopu naravno podržava i viznu liberalizaciju. Druga je stvar koliko je to realno jer ima nekoliko važnih država članica koji se tome protive", rekao je Božinović.

Bjelorusija ima najveći broj izdanih šengenskih viza po glavi stanovnika i najmanji broj odbijenih zahtjeva za vizom.

"To je sigurno dodatni faktor koji je kvalificirao Bjelorusiju da uđe u ovaj program s EU-om", rekao je Božinović, neizravno time potvrđujući da je veliki broj odbjenih zahtjeva za vizom građanima Kosova, jedna od većih prepreka za suglasnost država članica da ih se primi u program vizne liberalizacije.

Nakon potpisivanja sporazum mora dobiti pristanak Europskog parlamenta nakon čega će ga Vijeće EU-a formalno potvrditi. Stupit će na snagu kada ga ratificira bjeloruski parlament, a to bi se moglo dogoditi do sredine ove godine.

Od 2006. godine EU je zaključio sporazume o viznoj liberalkizaciji s Albanijom, Aremenijom, Azerbajdžanom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Gruzijom, Moldavijom, , Rusijom, Sjevernom Makedonijom, Srbijom, Ukrajinom  i Zelenortskim Otocima.
 Sporazume o readmisiji EU ima potpisano s 24 zemlje.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.