OKRŠAJ S JANDROKOVIĆEM

VIDEO Bijesna Peović napustila Sabor, Vladu nazvala kvislinškom; izbila svađa između Kapulice i zastupnika DP-a, javila se i Jeckov

Autor

Hrvatski sabor počinje redovito jesensko zasjedanje, no zbog spriječenosti premijera Andreja Plenkovića neće ga početi uobičajenim 'aktualnim prijepodnevom' koje je odgođeno za 28. rujna.

15.09.2022. u 09:30
Ispiši članak

Sabor će raspraviti izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje donose daljnje porezno rasterećenje i ublažavanje rasta cijena s kojim su suočeni građani i gospodarstvo.

11.22 Zadnji govori Mario Kapulica.

Indikretno je prozvao Ivana Penavu, predsjednika DP-a zbog stranke. "Pokazalo se što građani misle u gotovo nadrealnom skupu u centru Zagreba. Ako HDZ toliko mrzite, što Vam je Ante Starčević kriv? To su ovi stručnjaci za sigurnost, koje smo i danas slušali. No nije ih briga što Zagrepčani zbog njihovih poteza ne mogu doći s jednog kraja grada do drugog", govori.

"Čestitam svima koji podupiru opasnu i štetnu politiku Zorana Milanovića", dodaje. "Nema ni poruke Hrvatima u BiH koji za 25 dana izlaze na izbore i zbunjeni porukama koje su dobili. Samo grobna tišin", kaže.

"Ne ulazim u to jesu li se natukli čevapa i jesu li lijepo divanili. Pitam koji je rezultat. Koju su korist imali oni čija jedna zanoktica važnija od Finske. Koju korist su imali što se Milanović podržao Erdogana?".

Stipo Mlinarić iz DP-a tražio je povredu Poslovnika. "Kada ovaj gospodin, koji je dolazio u Vukovar i htio spriječiti prosvjede da se kazni zločinci koji su počinili zločine nad Hrvatima u Vukovaru, koji je rekao da treba 'progutati žabu'. Gutajte kao i Vaš premijer što guta šest godina.

Kapulica je vidno izgubio živce i počeo vikati na Spajića. "Sram te bilo!", poručio je.

Bio sam na prosvjedu, ali nisam vidio Vas ni nikog iz HDZ-a, poručio je Mlinarić Kapulici.

Javio se i Deur. "Uvijek je bilo prosvjeda, a vi ste išli kod Freda Matića na kavu. Mnogi oporbeni čelnici pozivali su na prosvjed, a nisu bili organizator".

"Budući da HDZ prati pogledajte koliko sam puta ušao u Ministarstvu branitelja. Ono što mislim o Fredu, mislim i o Medvedu. Deur, bolje da šutiš!", poručio je Deuru.

Javila se i Dragana Jeckov. "Mlinarić smatra da se koalicija nezakonita. Nemam svoju stranku, imam stranku koju pripadam. Pozdravljam ga na početku novog zasjedanja", rekla je i dobila opomenu dok joj je Mlinarić rekao: "Hvala lijepo".

11.16 Boris Milošević u ime SDSS-a referirao se na odluku Ustavnog suda. "Jučerašnja vijest krije jedan veći problem za žrtve, jer one nisu dobile ništa, a državi moraju platiti. Njih se opet viktimizira ovrhom", kaže.

"Rješenje MUP-a... Policija je utvrdila da je terenskom provjerom potvrdila da građanin ne stanuje na adresi na kojoj stanuje. Policija je išla u provjeru, s namjerom dobrog gospodara, teško mi je to sada reći", govori.

U tom stanu, kaže, živi više od 10 godina. "Ustavni sud utvrdio je da su mnogobrojni razlozi da osoba nije u svom domu, ali da time ne prestaje namjera da tu živi. Ne čudim se postupanju MUP-a", kaže.

Kaže da se takvim postupanjem otežava život onima koji su se vratili. "Na ovo smo upozoravali, a potvrdu je dao i Ustavni sud. Ta odjava ide samo kada se utvrde sve činjenice i okolnosti. Više vodite računa o ljudskoj dimenziji korisnika stanova", dodaje.

Upozorava na neke situacije. "Korisnici su dužni prijaviti prebivalište, a često to ne uspjevaju jer MUP ne prihvaća prijavu jer moraju u narednim mjesecima provjeriti je li prijava valjana. Takvo postupanje smatram upitnim. Ne vjerujem da se kod svih prijava vrše takva postupanja. Nije zakonito ni ustavno", kaže.

Daniel Spajić iz DP-a kaže da Milošević govori o srpskom državljanju. Dodaje da podržava MUP te da su i njega provjeravali. 

11.07 Marijana Puljak (Centar) na početku je govorila o Fimi medija. "Šteta se tada procijenila na 20 milijuna kuna, kako to danas izgleda malo", kaže.

Potom je nabrojala više afera u povijesti Hrvatske. "Mogli bismo reći da je HDZ najbrže rastuća tvrtka za korupciju u Hrvatskoj".

Od Fimi medije do INA-e - HDZ-ova iskaznica, dodaje.

"Nadam se da je došlo vrijeme da HDZ-ove iskaznice prestaju vrijediti. Vjerujem da je ovo HDZ-u posljednji mandat jer jasna je odluka - ili HDZ ili Hrvatska", navodi.

Javio se Deur. "Što vam nije jasno? Što vas muči? HDZ ima više članova nego što vi dobivate na izborima. Vjerujem da glasači, ovo što su napravili u Splitu, neće više nikada napraviti", rekao je.

Damir Habijan kaže da Puljak govori neistine. "Novac je blokiran, to je prva neistina. HDZ nije pravomoćno osuđen za korupciju", dodaje.

Branko Bačić kaže da HDZ nije osuđen za korupciju, da je to laž i kleveta. "Vidjet ćemo Vas i Centar u Splitu", zaključio je.

11.01 Sljedeći se obratio Stjepo Bartulica iz Domovinog pokreta. "Naša zemlja nazaduje, ove mjere su da Vlada stvara dojam da nešto radi. Inflacija je posljedica konkretnih odluka donesenih od konkretnih ljudi. Mnoge su izazvale više štete, nego koristi. Energetska kriza... Njemačka je volila kratkovidnu politiku prema Rusiji, sada se mora resetirati to područje. Mi ćemo i dalje upozoravati da zamrzavanje cijena ima ozbiljnih posljedica. To nije slučajno", kaže.

"To će izazvati velike potrese, a postavlja se pitanje kako će građani spajati kraj s krajem", dodaje.

10.48 Sandra Benčić govori o paramilitarnim skupinama.

"Da smo u bilo kojoj drugoj državi, sazvalo bi se Vijeće za nacionalnu sigurnost. Dvije su opcije zašto nema 'priše' - ili je premijer pretjerivao ili ne zna što sustav treba raditi. Premijer poseže za radikalizacijom kada postoji pljačka državnog vlasništva. Za prekriti aferu potrebna je velika dimna bomba, ovaj put su paramilitarne skupine. Isto tako, sjećate li se hibridnog ratovanja? Međutim, sada prelazimo na paramilitarne skupine. Milijarde zaslužuju težu kategoriju. No valja se upitati koja je ugroza sljedeća kada se otkrije koliko je INA izgubila na fiksim ugovorima koje je sklopila. Koliko je država izgubila na činjenjici da izvozi sirovu naftu u Mađarsku", govori Benčić.

Katičić je tražio povredu Poslovnika, kaže da Benčić iznosi neistine. 

Ivanović kaže da je Benčić izazvala jezu u njemu. "Želi da gore HDZ-ovci, poziva ljude... Umjesto da osudite ljude, vi optužujete Plenkovića da baca dimne bombe", rekao je.

Ivanović je dobio opomenu.

Ante Deur (HDZ) navodi da Benčić po običaju obmanjuje javnost. 

Dalija Orešković kaže da su HDZ-ovi zastupnici povrijedili Poslovnik i dobila opomenu.

"Birajte riječi", rekao je Jandroković.

Benčić uzvratila zastupnicima. "Nisma ni na koji način pozivala na nasilje, govorila sam o tome koje političke konotacije...", rekla je.

Ivana Kekin također je tražila povredu Poslovnika. "Nismo pozivali na prosvjed. Kada ćemo mi pozivati na prosvjed, past će Vlada", poručila je.

Miletić također se oglašava.

"Ovdje sam dvije godine, nikada nisam čuo da je itko pozivao na nemire, nerede, na nasilje", navodi i dobiva opomenu.

Bilo je zastupnika koji su opravdavali napad na Markov trg, kaže Jandroković.

10.41 U ime Socijaldemokrata govorio je i Domagoj Hajduković. "Rekli smo da podržavamo sve mjere, međutim, nakon malog odmaha, možemo ih nazvati PR projektom. Vladine mjere, ludom radovanje. Koliko će poslodavaca koristiti mogućnost da svojim radnicima isplate 60 posto više neoporezivih nagrada?", govori.

"Što je s onima koji se griju na struju, što je s blokiranima? I ne samo blokirani, nego i oni koji otplaćuju dugove. Promijeniti redoslijed naplate duga. Mnogi ljudi dovedeni su u dužničko ropstvo", govori.

Goran Ivanović iz HDZ-a tražio je povredu Poslovnika, a usput prozvao i predsjednika Zorana Milanovića.

"Trebate samo pitati poljoprivrednike pa će vam biti jasno koliko Vlada pomaže. Što se idola tiče, vaši idoli bili su Sanader, Plenković, Karamarko. Mislim da pametome govori dosta...", odgovorio je Hajduković.

10.38 Emil Daus (IDS) govori sljedeći navodeći da Hrvatska zaostaje.

10.32 Govori Natalija Martinčević iz Reformista.

10.19 U ime HSS-a i RF-a govori Katarina Peović.

"Ovdje bismo trebali govoriti kao zastupnicima kojima su interes ljudi. Govoriti u ime tržišta, nama ovo nije zadaća. Ovdje ću govoriti kao humanist. Radni narode, očekuj robovlasničke odnose koji će se uvesti novim Zakonom o radu. Uvest će osiromašenje. Od HZD-a dobivam odgovor da je to individualna krivnja. Radnici će raditi za 30 posto manje...", govori.

"HDZ traži da radnik radi 16 sati više", dodaje.

Vladu je nazvala kvinsliškom, a Jandroković joj je poručio da je prešla granicu te da to smatra neprimjerenim.

Branko Bačić (HDZ) kaže da Peović vrijeđa Vladu i HDZ te da je "jedina pozata kao podupiratelj ruske agresije na Ukrajinu". Peović mu je uzvratila da laže. "Lažete i time ljudima crtate metu na čelo. Prestanite lagati", rekla je i dobila opomenu.

"Vi lažete. Namjerno ili niste svjesni... Nisam rekao da ste podržali agresiju. Vi lažete, bezobrazno, grubo i namjerno", rekao je Jandroković Peović.

Rasprava se nastavila pa je zastupnica RF-a dobila i treću opomenu. "Vrlo neprimjereno i podlo", poručio je Jandroković i dao Peović četvrtu opomenu.

"Izvolite napustiti Sabornicu", rekao je.

10.05 U ime SDP-a govori Mirela Ahmetović koja je na početku prozvala ministra Filipovića. "Nije mi jasno gdje je bilo kad se u INA-i kralo", kaže. "Da ne znam da je potpuno samostalan u svom stavu, rekla bih da ga je Plenković osobno uputio da to kaže. Čak ni glasnogovornik Vlade Marko Milić ne bi to tako rekao", nastavlja.

"Mađaroni nisu dali hravtski plin, HDZ-ovac Škugor nije dao, Mikuljan nije dao... Onda uhićanje, paramilitarne skupine nahuškale USKOK protiv Plenkovića...".

Marko Pavić tražio je povredu Poslovnika.

"Kolegica koja se htjela bacati pred bagere da zaustavi LNG terminal na Krku, dobro da je primjetila da je Vlada donijela uredbu. Ono što je Filipović rekao stoji", navodi. 

Mario Kapulica (HDZ) prozvao je Ahmetović pitajući pritom nije li je sram.

Josip Borić (HDZ) rekao je da Ahmetović obmanjuje javnost.

Sabina Glasovac (SDP) kaže da je više kolega povijedilo poslovnik. "Niste ih zaustavili u zlouporabi Poslovnika. Čudi me da ljudi koji bi se trebali ispričati, ovdje se bahate".

10.00 Marin Miletić (Most) govorio je o korupciji u Hrvatskoj.

"Nije li vas sram sjediti kraj ljudi za koje znate da su lopine?", upitao je.

Spomenuo je i energente. "Do kada više muljanja? Samo se smijte...", govori.

Marko Pavić (HDZ) poručio je Miletiću da korupcija ima ime i prezime.

9.48 Kreće se iznošenjem stajališta Kluba, a prvi govori Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

"Ja bih čestitao vladajućima jer su dobili još jednu ručicu pa se nadam da se neće ugledati na pokojnog Milana Bandića da ne bi bilo svaki tjedan, žetončić jedan. Čak i djeca u osnovnim školama prije su krenula nego zastupnici. Hrvatska se gotovo nalazi u izvanrednom stanju. Kako drugačije opisati situaciju u državi gdje se odvijaju pljačke u milijardama kuna", govori Pavliček dodajući da mu je žao što je Plenković bolestan jer bi ga pitao zar mu nije neugodno.

Trenutno se u Hrvatskoj nudi korupcija, dodaje.

Hrvoje Zekanović tražio je povredu Poslovnika. "Koristi terminologiju SDP-a i vrijeđa pripadnike vladajuće većine. Podsjetit ću ga da je u automobilu zatamljenih stakala vozio se po Zagrebu i nudio mu koaliciju", rekao je pa zaradio opomenu.

Krešo Beljak (HSS) potkačio je Zekanovića zbog ribica. "Kolega je obećao ribice meni i kolegicama, a ne gospođi Peović. Zekanoviću, gladan sam, nisam doručkovao i očekivao sam da će doći ribica", rekao mu je.

"Nema ribice, ali ima opomene", kaže Jandroković.

Pavliček je uzvratio Zekanoviću. "Nikada Marijan Pavliček nije nudio nikakvu koaliciju, to vi dobro znate. Drago mi je da ćete od danas biti dio, kako vi kažete, hrvatsko-srpske trgovačke koalicije, pa ruku zajedno s Miloradom Pupovcem. Živjeli!", rekao je.

9.47 Jandroković je čestitao Furiju Radinu koji je prije 30 godina ušao u Hrvatski sabor.

9.45 Oglasila se i nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto

"Korupcija je takvih razmjera da nije viđena zadnjih desetljeća...", rekla je dok ju je predsjednik Sabora prekinuo navodeći da mora pojasniti gdje je pogriješio.

Nakon pokušaja da nešto više pojasni, Vidović Krišto dobila je dvije opomene.

9.41 "Istaknuli smo prigovor da se potakne volja da se raspravi o kriminalnoj aferi. Nezamislivo je da ne postoji volja da se u Parlamentu raspravlja o pljački u INA-i i da raspravljamo o zakonodavnom okviru da se ovako nešto više ne ponovi", rekla je Sandra Benčić iz zeleno-lijevog bloka komentirajući uloženi prigovor.

Branko Bačić (HDZ) tražio je povredu Poslovnika i kaže da Benčić obmanjuje javnost. Isto je učinio i Miro Bulj (Most) koji je rekao da Jandroković krši Poslovnik. "Po dvije godine čekamo da naši prijedlozi dođu na dnevni red", rekao je i zaradio opomenu.

"Odbor za gospodarstvo sutra će imati sjednicu HERA-e i HETA-e", odgovara Jandroković.

9.38 "Predsjednik Vlade sve vas pozdravlja. Želim mu brzi oporavak i da se brzo vrati svojim aktivnostima", govori Jandroković.

9.37 Minutom šutnje odana je počast svima koji su život dali za Hrvatsku, svim umrlim braniteljima te zastupnicima i zastupnicama

9.36 Odana je počast Domovini, svira himna.

9.35 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković obratio se okupljenima. "Otvaram 12. sjednicu i sve Vas pozdravljam. Počinje redovito zasjedanje Sabora, a završava 15. prosinca".

 

Sjednicu Sabora pratite uživo na portalu Direktno...

 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.