BUJICA

VIDEO Bačić: Mesić je zaštitio ubojicu više od 20 svećenika s Macelja

Autor

Direktno.hr

Gostujući u Bujici na Z1 televiziji, predsjednik Udruge „Macelj 1945.“ dr. Stjepan Bačić, inače bivši saborski zastupnik HDZ-a, kritički je progovorio o neprocesuiranju komunističkih poslijeratnih zločina Titovih partizana.
02.02.2017. u 11:58
Ispiši članak

"Kada sam bio zastupnik 2004. godine, u Saboru sam tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću postavio pitanje zašto se ne procesuiraju zločini za koje imamo dokaze i svjedoke. MUP je tada imao evidentiranih preko 900 lokacija s hrvatskim žrtvama. Bajić mi je samo odgovorio da je sve „u postupku“. Slično se sada dogodilo i zastupnici Bruni Esih koja je na saborskom Odboru za ljudska prava sadašnjem glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu postavila pitanje zašto je komunističke zločine izbacio iz svog Izvješća... Dobila je odgovor „sve je u postupku“, a prošlo je 12 godina...", rekao je Bačić.

Dijagonala zločina

Dr. Bačić je nastavio: "Na Macelju je ubijeno između 12 i 13 tisuća Hrvata. Godine 1991. kardinal Franjo Kuharić tamo je održao prvu misu zadušnicu. Misa je služena na poziciji Lepe Bukve, mjestu gdje se nalazi jama 4D. U njoj je nađen 21 svećenik i još 60 časnika hrvatske vojske. Godine 1992. donijeta je odluka o osnivanju Komisije za istraživanje komunističkih zločina. U Macelju je započelo iskapanje. Obrađene su 23 jame iz kojih je izvađeno 1163 zemna ostatka. Na Maceljskoj gori ima još više od 100 jama koje su neistražene. '92. godine iskapanja su zaustavljena...".

Doda je da su ubijeni bili iz svih krajeva Hrvatske, što se može zaključiti upravo po svećenicima.

"Najstariji među njima Josip Gunčević, bio je iz Đakovačke biskupije, a najveći broj je franjevaca iz Vrhbosanske franjevačke provincije te trojica fratara sa Širokog Brijega".  

O zločinu u Meceljskoj šumi u Bujici je govorio i jedan od utemeljitelja Udruge „Macelj 1945.“, povratnik iz Kanade i publicist Damir Borovčak.

"Ja to zovem dijagonala zločina. Tri fratra sa Širokog Brijega završila su u Macelju. To je jedna dijagonala... Druga ide iz Zemuna. Ubijeni Josip Gunčević bio je ravnatelj Katoličke gimnazije u Zemunu, tada hrvatskom. Ubijeni su u noći s 4. na 5. lipnja 1945. godine. Najmlađi je imao 21 godinu. Iz Krapinskog samostana izvedeni su u 10 sati na večer, pod okriljem mraka ukrcani su na kamione i iza toga im se gubi svaki glas i trag...".

Borovčak: Ubio 21 svećenika i za nagradu dobio vilu na Tuškancu

Borovčak je govorio i o imenima.

"To je bila velika strahota. Zamislite situaciju u kojoj jedan čovjek iz svojega pištolja ubije 21 svećenika za redom! Klekni, pucaj u potiljak... Klekni, pucaj u potiljak... I tako 21 puta! Po svjedočanstvu preživjelog Frana Živičnjaka, kojeg je poštedio stražar Mladen Šafrenko, kasnije pokajnik koji nam je pokazao jamu gdje su ležali ubijeni, svećenike je svojom rukom ubio Stjepan Hršak! On je bio šef OZNA-e u Krapini", rekao je Borovčak.

Borovčak nastavlja: "Stjepan Hršak je u konačnici završio u Zagrebu, gdje je 50-ih godina radio za OZNA-u, a za nagradu je dobio vilu na Tuškancu 61. Umro je prirodnom smrću prije tri godine".

Dr. Bačić je pokušao odgovoriti na pitanje zašto zločinac nikada nije kažnjen.

"Članovi naše Udruge, Žrtvoslovnog društva i drugih pokreta pokušavali su preko policije i naročito DORH-a, pokrenuti istragu i tražili su procesuiranje zločinca. Međutim, DORH nikada nije pokrenuo istragu, niti je došlo do optužnice. Očito je nedostajalo političke volje za istraživanje komunističkih zločina, a kamo li sankcioniranje...", rekao je Bačić.

Hršak sve negirao: Nikakve svećenike nisam vidio

Hršak je 2008. godine negirao da je 1945. godine likividirao 25 svećenika i bogoslova na Macelju. Hršak je tada rekao kako je 1992. bio pod istragom zbog tog slučaja, no dodaje da je okružnom sucu tada rekao kako nema veze s tim ubojstvima, pa su sve prijave, kaže Hršak, bile povučene. 

"Početkom svibnja '45. godine ja sam sa svojim bataljunima oslobodio Krapinu i njezinu okolicu. Nismo imali nikakvih problema jer je 90 posto Zagorja bilo uz partizane. Nakon ulaska u Krapinu imao sam deset zarobljenih domobrana i nikom od njih nije vlas kose s glave pala. Dio sam pustio na slobodu, a dio zarobljenih sam po naređenju poslao na sud u Varaždin. Nikakve svećenike ja nisam vidio" rekao je Hršak, koji se u lipnju 1945. otišao razdužiti u Zagreb. Ipak, rekao je kako je poslije u novinama pročitao da su partizani ubili neke svećenike. Hršak je tada, kako je rekao, od suboraca doznao cijelu istinu. 

"18 je svećenika početkom ljeta s četnicima i ustašama bježalo iz Širokoga Brijega. Kada su došli do Krapine prije nego što sam je osvojio, svećenici su se odvojili te su se sakrili u samostan. No, netko ih je dešifrirao i odao pa su ih uhitili i poslali na Macelj gdje su ih strijeljali", rekao je Hršak 2008. godine. 

Na pitanje zna li tko ih je ubio odgovorio je kako nema pojma i da je prošlo je puno godina. No, rekao je kako je nakon osvajanja Krapine dobio naredbu da u grad mora primiti jednu četu partizana iz Varaždina. Rekao je i kako im je predsjednik kotara dao prostorije tamošnje škole u kojoj su zapovjednici ispitivali domobrane, ustaše i sve ostale sumnjive. 

Bačić: Mesić zaštitio 'zaslužnog anitfašistu' - ubojicu svećenika

Bačić se u emisiji prisjetio: "Godine 2009. grupa građana je prosvjedovala pred kućom Stjepana Hršaka, zahtijevajući istragu, no sve je zaustavljeno kada ga je dan kasnije, u vili na Tuškancu posjetio Stjepan Mesić, tadašnji predsjednik države. Tražio je da se u „zaslužne antifašiste“ ne dira. A Hršak je „zaslužan“ valjda zato što je svojom rukom ubio 21 svećenika", rekao je gost Bujice.

Kao zastupnik u Hrvatskom saboru, dr. Stjepan Bačić je prije 12 godina tražio procesuiranje komunističkih zločina.

"Činjenica je da niti jedan zločin koji su počinili komunisti nije procesuiran. Kada sam bio zastupnik, 2004. godine, u Saboru sam tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću postavio pitanje zašto se ne procesuiraju zločini za koje imamo dokaze i svjedoke. MUP je tada imao evidentiranih preko 900 lokacija s hrvatskim žrtvama. Bajić mi je samo odgovorio da je sve „u postupku“. Slično se sada dogodilo i zastupnici Bruni Esih koje je na saborskom Odboru za ljudska prava Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana pitala zašto je iz Izvješća o radu izbacio dio o komunističkim poslijeratnim zločinima. Dobila je sličan odgovor: „sve je u postupku“, „istrage su u tijeku“, a prošlo je 12 dugih godina... Svjedoci umiru, zločinci umiru, a državni odvjetnici govore da je sve „u postupku“. No, sada je stvar još i gora, jer je Cvitan iz Izvješća za 2015. čak izbacio rečenice koje se odnose na komunističke zločine", kazao je Bačić.

Cvitan nastavio Bajićevu politiku

Dr. Bačić je ocijenio rad DORH-a kada su u pitanju komunistički poslijeratni zločini.

"Postoje zločinci, postoje naredbodavci, a rezultat je i dalje nula. Kao da 21 svećenika nitko nije ubio! Od '90. imamo slobodnu i nezavisnu Hrvatsku, a nakon toliko godina svoju djecu odgajamo na falsificiranim podacima. Do '90. se o svemu nije smjelo govoriti, a zašto sada šutimo?!".

Na Bačića se nadovezao Damir Borovčak.

"Mladen Bajić je dr. Bačiću prije 12 godina govorio isto, što sada Dinko Cvitan govori zastupnici Esih, s time da su sada otišli i korak dalje pa su iz Izvješća o radu izbacili poglavlje o komunističkim zločinima! Stječe se dojam da oni zapravo ne žele da se kazne naredbodavci. To se da zaključiti i iz Mesićeva postupka. On je javno zatražio zaštitu ubojice 21 svećenika! Pa naravno da DORH nije poduzeo ništa kada je predsjednik države javno podržao ubojicu! To je bio evidentan pritisak na Državno odvjetništvo i od tada nisu radili ništa".

Borovčak: "Kada je uhićen Josip Boljkovac, svi su podrugljivo govorili da je uhićen starac, a interesantno je kako se isto nije pričalo za Andriju Artukovića, Dinka Šakića, Stjepana Hršaka ili Josipa Manolića... Kada bi se trebalo suditi komunistima onda je to smiješno i to su starci, a kada se sudi Hrvatima – onda to nije tako. Pravila su različita, ovisno o tome o kojoj se strukturi radi. Pokajnik Mladen Šafranko naveo je čak 15 imena egzekutora s Macelja, od ukupno 60-ak za koje se znalo. Svih 15 ubojica do danas je umrlo i nisu procesuirani. Znači, odugovlačilo se u institucijama kako bi ih se pustilo da na miru umru. Zaštitili su ih".

Hebrang: DORH svjesno zataškava komunističke zločine

U Bujicu se telefonom javio i dr. Andrija Hebrang, bivši predsjednik Upravnog vijeća Ureda za istraživanje komunističkih zločina.

"Neprihvatljivo je da glavni državni odvjetnik jednoj zastupnici kaže da nešto ima na webu! Pa ne raspravlja se u Saboru o web stranicama, već o Izvješću Glavnog državnog odvjetnika! Nedopustivo je da se zastupnicima uskrati takav materijal. Stavio Cvitan poslijeratne komunističke zločine u izvješće ili ne, rezultat je isti... Svake godine isto slušamo: „istrage traju“. Činjenica je da se to svjesno zataškava! Glavni državni odvjetnik ne samo da ne procesuira komunističke zločine, nego ne procesuira niti ove srpske, iz Domovinskog rata. Na primjer, za granatiranje 14 hrvatskih bolnica nije pokrenuta još uvijek niti jedna istraga i nije podignuta niti jedna optužnica. Dakle, na isti način se u zaborav gura sve ono što se dogodilo 1991. isto kao i ono što se događalo 1945. godine", rekao je Hebrang.

Borovčak je povezao zločin u Macelju s jugoslavenskim komunističkim vrhom i Titom.

"Područje Macelja nakon rata je proglašeno zabranjenim područjem i tu je bilo Titovo lovište. Prema našim podacima, Tito je tu dolazio u lov na dvilje svinje najmanje tri puta. Lovio je i Stevo Krajačić, koji je bio poveznica između Tita i ubojice svećenika Stjepana Hršaka. Postoje i fotografije o tome. I tako dolazimo do poveznice Hršak – Krajačić – Tito. Dodaju li se tome i dokumenti, potpuno je jasno da je zločin nad 12.000 Hrvata u Macelju naredio partijski i državni vrh na čelu s Titom".

Dr. Bačić je zaključio s lustracijom.

"Da se u Hrvatskoj dogodila lustracija i da su ljudi koji su bili aktivni sudionici zločinačkog komunističkog sustava odstranjeni iz javnog života, mi bismo danas posve ležerno pričali o svim ovim temama. Zločinci bi bili procesuirani, a žrtve dostojanstveno pokopane. Međutim, to se nije dogodilo. U institucijama i dalje rade ljudi povezani s bivšim režimom i zato nema nikakvih rezultata. Bez istine nikada nećemo biti slobodni ljudi", zaključio je dr. Bačić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.