VELIKI INTERVJU

Vesna Škare Ožbolt za Direktno: U gradonačelničkom stolcu neću raditi čistku; Tomašević je simpatičan, ali neiskusan, a Pavičić Vukičević nastavlja Bandićev model

Autor

Andrea Latinović

Nekoć divni ''beli Zagreb grad'', koji već odavno nije tako lijep, krajem kolovoza osvanuo je oblijepljen jumbo-plakatima na kojima je pisalo "Dolazi nam gradonačelnica". Efektno, jednostavno lako pamtljivo, a tko je ona, saznalo se odmah. Vesna Škare Ožbolt, prva je glasnogovornica prvoga predsjednika Republike Hrvatske, Franje Tuđmana, ali i saborska zastupnica, osnivačica Demokratskog centra, nekadašnja ministrica pravosuđa, voditeljica mukotrpnog i teškog procesa Mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja...

04.05.2021. u 22:29
Ispiši članak

Teško je nabrojati sve visoke i odgovorne dužnosti koje je obavljala ova elokventna i uspješna žena, inače sretna majka dvoje djece i u skladnom braku s arhitektom Zlatkom, koji joj je potpora u svemu što radi pa tako i sada, u ovom novom izazovu, borbi za gradonačelničku poziciju.

Marljiva radoholičarka, rođena Osječanka, nakon odlaska s ministarske dužnosti, otvorila je svoj privatni odvjetnički ured, u središtu Zagreba, a da će se kandidirati za ovu dužnost, pritom još i prva istaknuvši kandidaturu, najavila je u ekskluzivnom razgovoru upravo za portal Direktno, još 31. kolovoza prošle godine.  

Uoči predstojećih lokalnih izbora, ponovno smo razgovarali s Vesnom Škare Ožbolt.

Ako postanete gradonačelnica što ćete raditi drugačije u odnosu na pokojnoga Bandića? Koje prakse njegovog vođenja grada planirate zauvijek poslati u povijest?

Za početak, razne afere kao 'Pročistač', 'Zagrepčanka', 'Agram', 'Krašograd'… trebalo bi mi pet dana samo da nabrojim krupnije dubioze koje su progutale milijune kuna poreznih obveznika. A nezakonite izmjene prostorno-planskih dokumentacija, prekonoćne namjene zemljišta u građevinsku zonu, izravne pogodbe u pregovaračkom postupku bez objave poziva, pogodovanja ovom ili onom kumu… takve i slične akrobacije 'a la Bandić' pospremit ću u prošlost.

Također, ono što odlazi u povijest jest njegova 'kreativna kombinatorika' u izmišljanju radnih mjesta po 'babi i po stričevima'. To kod mene neće ići i, razlog je prilično banalan: ne želim probleme. Posebno u tako osjetljivoj poziciji kakva je ona gradonačelnika, jer znate da će vam vrebati svaku grešku, nitko zdrave pameti neće ni pokušati nekakve koruptivne akcije i slično. Uostalom, čovjek mirno spava ako pošteno radi. A to nema cijene.

Kada sjednem u gradonačelnički stolac, ne kanim raditi čistku nego ću najprije snimiti situaciju, vidjeti tko ima još malo do mirovine pa im dokupiti staž, za one koje nikako ne bismo mogli iskoristiti ili rasporediti, bilo zbog neadekvatne spreme, iskustva i slično, vidjeti koliko bi koštale otpremnine, sve to dobro izbalansirati, da nitko ne bude oštećen.

I za kraj: neću gledati tko je iz koje stranke i je li uopće politički opredijeljen jer, ovo su komunalni izbori, a ne svjetonazorski. Ako je jedan Tuđman mogao izgraditi državu s ljudima različitih političkih aspiracija, onda to možemo i mi. Zato i zagovaram 'veliku koaliciju': situacija u kojoj je Zagreb danas, izazovi i problemi koji su pred nama iziskuju timski rad.

Transparentnost u poslovanju osigurat će se stavljanjem na web svih javnih natječaja, zatim ugovorenih poslova uz cost breakdown, rokove, izvođače, itd. Zagreb je postao sinonim za korupciju, ta slika je izašla i vani, u svijetu. Kandidirala sam se kako bih prekinula tu praksu i vratila gradu imidž jednog modernog i transparentnog grada.

Koga ćete podržati ako ne uđete u drugi krug?

Kao što rekoh, računam na pobjedu i to iz razloga što stvarno mislim da je građanima dosta dvadeset godina vladanja kojega je sada, nakon Bandića, preuzela njegova zamjenica, u kojoj su netransparentnost, korupcija i dugotrajni sudski postupci glavni highlight djelovanja. Međutim, ne bismo trebali dati povjerenje neiskusnima ne baš jasnih biografija, ma koliko njihovi programi na prvu djelovali privlačno.

Koliko ćete potrošiti na kampanju?

Daleko manje od aktualne v. d. gradonačelnice, koja gradski novac troši za svoju promidžbu, ili HDZ-ovog kandidata koji uz pomoć promidžbe javnih poduzeća pokušava napraviti svoju promociju, ili možda kandidata iz Možemo! kojega financiraju inozemne udruge. Za razliku od njih, ja sam trošak za moju kampanju već objavila.

Tko Vam radi kampanju i tko su Vam sponzori?

Kampanju financiram sama od svoje ušteđevine, a sudjeluju i moj suprug i građani. Nemam proračunskoga novca, niti mi treba. 

Hoćete li raskinuti postojeće gradske ugovore s Cios grupom Petra Pripuza i inicirati smanjenje prireza u Zagrebu?

Nemam namjeru raskidati ugovore koji su već u tijeku. Samo bih stvorila kaos. Oni koji raskidaju ugovore prije nego ih vide nisu za gradonačelničku poziciju.

Da vas netko zaskoči, 's ceste', nepripremljenu i upita: što je to što je osobito važno za napredak jedne metropole - izuzev obnove Grada Zagreba u ovom slučaju - što biste mu odgovorili?

Dakle, radila bih na tome da Zagreb postane youth-friendly city, po uzoru na Toronto, Berlin, ili New York,koji su u godini 2020/21 proglašeni najboljim gradovima za mlade. To između ostalog, znači stimulirati mlade znanstvenike – iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva, da dođu živjeti u Zagreb, dajući im povoljno u dugoročni najam stanove u vlasništvu Grada; ulaganje sredstava iz EU fondova, za razvoj startup campusa na Borongaju, razvijati i tzv. trendovske sportske aktivnosti.

Trebamo stvoriti uvjete za razvoj hub/inkubatora, s popratnim sadržajima; pomoć mladim obiteljima u novčanom obliku, gdje je to moguće, jednokratno, ili u ratama; financiranje obroka za djecu u vrtićima i u osnovnim školama.

Zatim, razvijati - uz standardne usluge od vrtića do škole - i tzv. trendovske sportske aktivnosti, kao, primjerice, slacklining, BMX vožnja i sl.; razvoj kulturnih sadržaja - od ulične umjetnosti, grafita, ali uz uvjet da se za to odrede legalne površine – kao još jedan vid kulturne promidžbe. Primjer je Banksy, pseudonim poznatog britanskog crtača grafita, koji Zagrebu može donijeti dodatnu prepoznatljivost; zatim, recimo, organiziranje redovitih koncerata mladih glazbenika-studenata na otvorenom i slično... 

Mladost je općenito pokretačka snaga svake sredine, garancija uspjeha jednog grada, sela, ili regije, prema tome, samo oni gradovi koji će biti u stanju privući mlade ljude će napredovati, a u konačnici i opstati.

A da me slučajno netko ne optuži da forsiram kult mladosti nauštrb starijih stanovnika grada, želim naglasiti da planiramo izraditi projekcije/financijski plan izgradnje novih domova za treću životnu dob. Promovirala bih gradnju domova za stare u suburban areas, dakle, u okolici Zagreba - Zagorje i slično - jer je to zdravije okruženje, bolji zrak, zeleniji okoliš, što pridonosi boljem fizičkom i mentalnom statusu starijih sugrađana.

Na nedavnim sučeljavanjima g. Filipović vas je etiketirao kao ' izmišljenog kandidata' koji, svojom kandidaturom, raspršuje glasove i time - indirektno - pomaže Tomislavu Tomaševiću. 

Da, kako da ne, odlučila sam se maltretirati nekoliko mjeseci, vucarati po predgrađima i gaziti, kao i pokojni Bandić, da se figurativno izrazim, po lokvama… a sve to kako bih pomogla konkurenciji. Tomašević je simpatičan momak no, vođenje metropole nije aktivizam, to je rudarski posao i iziskuje višegodišnje iskustvo u menadžeriranju velikih sustava.

Kolega Tomašević to nema; njegovo trogodišnje radno iskustvo na čelu udruge za političku ekologiju, dužnost počasnog savjetnika pri UNEP-u (UN-ova organizacije za okoliš), nemaju 'težinu' potrebnu za takvu kompleksnu poziciju. Usput, on možda doista jest radio na 40-tak milijunskih projekata po svijetu, kako navodi, no sigurno ih nije samostalno vodio; hijerarhija u UN organizacijama ima svoje zakonitosti i trebaju proći godine da netko od mlađeg konzultanta dođe do, primjerice, project managera, senior managera...

Glasova: 21522

Glasovanje je završeno

Davor Filipović

21%

Joško Klisović

3%

Anka Mrak-Taritaš

1%

Ljubomir Majdandžić

0%

Davor Nađi

1%

Jelena Pavičić Vukičević

10%

Marina Pavković

0%

Vesna Škare Ožbolt

4%

Miroslav Škoro

44%

Milivoj Špika

0%

Tomislav Tomašević

9%

Zvonimir Troskot

6%

Željko Uhlir

0%

Ivan Valek

1%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.