NAKON SASTANKA S ALADROVIĆEM

VIDEO Veljača: Ako sam ja osobno nekom svojom ostrašćenom izjavom izazvala dio atmosfere linča, ispričavam se, no...

Autor

js

Incijativa #spasime održala je sastanak s ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem. Nakon toga se u ime inicijative obratila Jelena Veljača.

06.04.2021. u 14:52
Ispiši članak

"Atmosfera je da je inicijativa Spasi me podržavala ili potaknula, teško  je i reći tu riječ jer je protivna svim mojim uvjerenjima, linč protiv socijalnih radnica i radnika, što nije točno. Dapače, baš suprotno, mi u protekle dvije godine volontiramo kao građanke u inicijativi u cilju i sa svrhom da se poboljša sustav i da se poboljša razina povjerenja koju korisnice i korisnici imaju prema tom sustavu", rekla je Veljača pa nastavila: 

"Ako sam ja osobno nekom svojom ostrašćenom izjavom koja je bila potaknuta tragičnim ishodom monstruoznog događaja iz Nove Gradiške izazvala mikro dio te atmosfere, kao prvo želim se ispričati, jer to nije ni u duhu naše inicijative ni dio mojih osobnih vrijednosti i uvjerenja. No ono što je dio uvjerenja je da ne zatvaramo oči nad problemima".

Dodala je da je ponosna što su od studenog u konstantnom dijalogu s ministrom "koji je pokazao dobru političku volju i želju". 

"Puno smo razgovarali o pravima djeteta koja moraju biti na prvom mjestu, pa i ispred bioloških roditelja. Ministarstvo ide u akcijski plan za poboljšanje sustava. Meni je važno, osim što je #spasime dio tog plana, da su pozvane i dobrodošle sve akterice i akteri. Mi možemo samo upozoravati, zahtijevati i predlagati, ali ne možemo donositi odluke unutar sustava", dodala je. 

Nada se da će se "hermetičnost sustava socijalne skrbi riješiti i promijeniti i da će smrt koja je bila apsolutno nepotrebna biti simboličan početak kraja te hermetičnosti".

Iz inicijative su izvijestile da je na sastanku s Ministarstvom pravosuđa dogovoreno osnivanje posebnog očevidnika za slučajeve zlostavljanja u obitelji, koji će biti dostupan čitavom sustavu koji se bavi tom problematikom - centrima za socijalnu skrb, sudovima i državnom odvjetništvu.

Prošli tjedan je od strane resornog ministarstva ravnateljima centara za socijalnu skrb poslana uputa u kojoj se poručuje da se stručni djelatnici kada je uključeno nasilje u obitelji moraju pridržavati Istanbulske konvencije i protokola o postupanju u slučaju nasilja.

To znači da kada se procjenjuju kompetencije roditelja, nasilje jednog roditelja uzima kao otegotna okolnost te da u svim postupanjima interes djeteta mora biti iznad interesa roditelja.

Na sastanku je dogovoreno da nadzor nad postupanjima centara za socijalnu skrb bude redovit kao i to da Ministarstvo naloži centrima reviziju stručnog tima i postupaka u kojima je dijete izuzeto ili vraćeno u obitelji, kako bi se spriječilo ponavljanje tragedija poput one iz Nove Gradiške.

Vedrana Šimundža-Nikolić iz Ministarstva pravosuđa i uprave istaknula je kako je dogovoreno da će se kao posebno kazneno djelo izdvojiti već postojeće protupropisno ponašanje kad službena osoba svojim nečinjenjem ili pogrešnim činjenjem dovede do određenih posljedica i ne zaštiti prava djeteta.

"Već sad u zakonu postoji kazneno djelo koje propisuje sankcioniranje onoga tko ne izvršava odluku kojom se zaštićuje dobrobit i prava  djeteta, ali ovdje imamo situaciju koja nije neizvršenje odluke, već nedonošenje odluke. To bi se procesuiralo i uobličilo u posebnom kaznenom djelu", istaknula je.

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić rekla je da su počeli raditi analize smještene djece, bilo kroz udomiteljstvo ili oblik smještaja u ustanovi socijalne skrbi. "Taj dio će ministarstvo analizirati i zatražilo je podatke od centara za socijalnu skrb i prije tragičnog slučaja, kako bismo vidjeli kakvo je stanje smještene djece, trebaju li ona ostati u sustavu", kazala je Barilić.

Obratio se i Aladrović. 

"Treći sastanak danas, sastanak na kojem bi u pravilu imali druge teme, ali danas je na dnevnom redu bila jedna tema, kako zajednički u suradnji sa svim akterima poboljšati sustav. Vrlo smo odlučni u promjenama sustava, da ova tragedija bude svojevrsna točka preokreta, drago mi je da smo u svim sastancima imali međusobno razumijevanje i vrlo slične poglede kako sustav treba izgledati. Svjesni smo svih nedostataka sustava, potrebna je dubinska promjena i u sljedećem periodu ćemo ga izmijeniti", rekao je ministar.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.