STO DANA RADA VLADE

VELIKO ISTRAŽIVANJE Tko su najpozitivniji, a tko najnegativniji ministri? Evo mišljenja građana...

Autor

av

Dnevnik Nove TV proveo je istraživanje o popularnosti aktualnih ministara i premijera nakon 100 dana rada u novom sazivu Vlade. Ocjena građana može se svrstati u dvije kategorije - negativni i pozitivni.

01.11.2020. u 20:07
Ispiši članak

Istraživanje o popularnosti ministara je provedeno na stratificiranom slučajnom uzorku od 600 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja, a odstupanja strukture uzorka od strukture populacije prema spolu, dobi i stupnju obrazovanja korigirana su postupkom otežavanja. Istraživanje je provedeno od 28. do 30. listopada 2020. godine. Pogreška mjerenja je +/-četiri posto.

Pozitivne političare predvodi ministar financija Zdravko Marić. On je i dalje među građanima najpozitivniji član Vlade, o njemu pozitivan dojam ima 73 posto, a negativan 16 posto građana, dok za njega nije čulo ili ne zna 11 posto građana.

Očekivano pri vrhu je i ministar zdravstva Vili Beroš, koji je na drugom mjestu s potporom od 72 posto, no i 22 posto građana o njemu misli negativno, za ministra Beroša nije čulo ili ne zna šest posto građana.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović također je pri vrhu i o njemu pozitivan dojam ima 61 posto građana, a negativan njih 27 posto, ne zna ili nije čulo za ministra unutarnjih poslova 12 posto građana.

Premijer Andrej Plenković pronašao je zlatnu sredinu. O njemu pozitivno misli 53 posto, a negativno 40 posto građana, ali za premijera ne zna ili nije čulo sedam posto građana.

Negativni dio je poduži. Valja istaknuti ministra Darka Horvata koji je četiri godine je u Vladi, a i dalje 38 posto građana nikad nije čulo za njega ili o njemu ne zna ništa. Od onih koji ga znaju, njih 36 posto o njemu misli pozitivno, a 26 posto negativno.

Nikolina Brnjac, ministrica turizma za koju 53 posto građana nikad nije čulo ili ne zna tko je. 34 posto smatra je pozitivnom, a njih 13 posto misli negativno.

Ivan Malenica je podijelio građane. 38 posto nikad nije čulo za njega, 34 posto misli pozitivno, a njih 28 posto misli negativno o ministru pravosuđa i uprave.

Tomislav Ćorić može računati na to da o njemu negativno misli 40 posto građana, pozitivno njih 31 posto, a nikad nije čulo ili ne zna 29 posto.

Mario Banožić je pak u većem problemu, za njega nikad nije čulo ili ne zna 57 posto građana. Od onih koji ga znaju, 31 posto misli pozitivno, a 12 posto ima negativan dojam o ministru obrane.

Nadodajmo da i o ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuschsu građani imaju podijeljeno mišljenje. Pozitivan dojam ostavio je na  53 posto građana, a negativno o njemu misli 22 posto, dok za ministra obrazovanja nije čulo ili ne zna 25 posto građana.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.