KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA ZAGREBA

VELIKI INTERVJU Nađi za Direktno: Ne ulazim u izbore s figom u džepu, a Bandića nisam toliko kritizirao jer...

Autor

Leo Buljan

Kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba i čelnik stranke Fokus Davor Nađi je u intervjuu za portal Direktno otkrio kako bi on vodio hrvatsku metropolu. 

09.05.2021. u 18:00
Ispiši članak

Nađi, zajedno sa kandidatom za zamjenika, osnivačem udruge poreznih obveznika "Lipa" Davorom Huićem, misli voditi politiku smanjena poreznih davanja i ulaganja u infrastrukturu. Kandidat je za Direktno komentirao i gdje misli napraviti rezove u proračunu, kako financira izbornu kampanju, što je njegovo rješenje za Jakuševac, ali i koji bi projekti bili prioritet u njegovom mogućem mandatu na čelu grada.

Kakav rezultat očekujete, s kakvim rezultatom na lokalnim izborima biste bili zadovoljni?

S obzirom na to da je FOKUS nova stranka i da smo tek prije tri mjeseca krenuli graditi organizaciju u Zagrebu, za nas je uspjeh već sama činjenica što smo jedna od samo 10 stranaka koje su uspjele prikupiti potpise, a izlazimo na izbore, osim za gradonačelnika, i za Gradsku skupštinu i za većinu vijeća gradskih četvrti, ali i dobar dio mjesnih odbora. Naravno da su nam ambicije puno veće. Kao kandidat za gradonačelnika ću se do zadnjeg dana boriti za ulazak u drugi krug, a za cilj nam je i ulazak u Gradsku skupštinu.

Nasljeđe Milana Bandića i sada je jedna od glavnih tema u Gradu Zagrebu. Što ćete, u slučaju da postanete gradonačelnik, raditi drugačije u odnosu na pokojnog gradonačelnika?

Gotovo sve. Ukinuti prirez, podizati transparentnost, ulagati u osnovnu infrastrukturu, poticati investicijsku klimu, urediti gospodarenje otpadom, smanjiti broj zaposlenih u gradskoj upravi.

Usprkos svim kritikama koje smo kroz godine mogli čuti na rad Milana Bandića, što biste rekli da su dobre strane njegove duge vladavine Zagrebom?

Osobno nisam toliko kritizirao Bandića jer mu je netko drugi držao ljestve, bez čega sve loše ne bi bilo moguće, a to su HDZ i SDP. Kod obnove je čak i Možemo glasalo s Bandićem u Skupštini. Ako bi pak morao izdvojiti nešto dobro, rekao bih da je to pokoji projekt poput recimo Bundeka.

Ako ne uđete u drugi krug, koga ćete podržati?

Još ne znamo tko će biti u drugom krugu. Dajmo biračima priliku da odluče.

Što nakon izbora, jeste li već razgovarali s drugim kandidatima i strankama o suradnji nakon izbora?

Nisam. Ne ulazim u izbore s figom u džepu i ne radim ili razvrgavam koalicije na temelju anketa. Mi smo jasno rekli koji su naši prioriteti i to će biti naš uvjet za bilo kakvu suradnju nakon izbora. Bez ukidanja prireza, uvođenja transparentnosti i smanjenja broja zaposlenih u Gradskoj upravi nećemo surađivati ni s kim. 

Kako financirate kampanju, tko su Vaši najveći donatori (pravne osobe) i koliko ćete potrošiti na nju?

Kampanju financiram većinom novcem stranke koji dobivamo temeljem saborskog mandata te kreditom. Donacije ću objaviti kada bude po zakonskim rokovima vrijeme za to, ali trenutno nema tu nekih velikih istaknutih donatora. 

Tko vodi Vašu kampanju, jeste li angažirali tvrtku ili to radite na neki drugi način?

Kampanju vodim osobno, a tim mi čini kombinacija volontera i angažiranih poduzeća.

Jedno od gorućih pitanja za Zagrepčane svakako je sanacija otpada. Hoćete li raskinuti postojeće gradske ugovore s CIOS grupom Petra Pripuza?

Ako sudski proces pokaže da su nezakonito sklopljeni, da. Međutim, to neće riješiti problem gospodarenja otpadom u Zagrebu. Jedini sam kandidat koji je ponudio rješenje u vidu novog sustava gospodarenja otpadom prema kojem Zagreb više ne bi bio 'kantograd' jer bi bile samo dvije kante, a otpad bi se odvajao u sortirnici. Potom bi iskoristivi dio otpada išao na recikliranje, a ostatak u energanu, gdje bi se koristio za grijanje i proizvodnju električne energije. Osim Hrvatske, samo još jedna zemlja u EU nema energanu, a to je Cipar. Energana je rješenje i za Jakuševac jer je energana najčišći oblik zbrinjavanja otpada koji ne zagađuje zrak, dok odlaganje otpada na Jakuševac, kao što vidimo, loše utječe na kvalitetu zraka i života.

U ova krizna vremena teško je definirati najbolju strategiju za gradski proračun. Smatrate li da Grad Zagreb treba srezati troškove ili je ovo pravi trenutak da Grad bude stimulator potrošnje?

Grad Zagreb treba srezati potrošnju na subvencije i uhljebe, a povećati ulaganja u infrastrukturu. To je ključ za podizanje kvalitete života u Zagrebu.

Hoćete li inicirati smanjenje prireza u Zagrebu?

Jedini sam kandidat koji sam jasno rekao da ću ukinuti prirez u Zagrebu kao što sam to učinio i u Svetoj Nedelji. Prirez iznosi samo šest posto gradskih prihoda što je lako nadomjestivo uštedama i EU fondovima. S druge strane, to zaposlenom samcu s prosječnom zagrebačkom plaćom znači skoro 2500 kuna godišnje veću plaću, a paru s jednim djetetom skoro 4000 kuna godišnje.

Zaključno, koji su po Vama ključni potezi koji se moraju napraviti u prvoj godini mandata, a što su ključni projekti za prvi mandat?

U prvoj godini mandata ključ je smanjiti poreze, uvesti transparentnost, smanjiti potrošnju na uhljebe i subvencije te pripremiti grad za otplatu i reprogram dugova. Jedino tako će se stabilizirati proračun i stvoriti preduvjeti za obnovu grada i nove projekte koji će podići kvalitetu života stanovnika. Ti projekti su gradnja bolnice Blato, gradnja energane na otpad, gradnja domova za starije s javnim garažama pored bolnica, izmještanje autobusnog kolodvora iz centra grada bliže obilaznici na područje Novog Zagreba i stavljanje u funkciju prostora Gredelja i Velesajma kroz privlačenje privatnih investitora. U sportu ćemo uvesti vaučere, a u zdravstvu hitno obnoviti bolnice.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.