HDZ-OV KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA VELIKE GORICE

VELIKI INTERVJU KREŠIMIR AČKAR: Očekujem sigurnu pobjedu na izborima, a Veliku Goricu vidim kao najpoželjniji grad za život u Hrvatskoj koji će osigurati besplatan vrtić za svu djecu

Autor

bkk

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Velika Gorica i v.d. gradonačelnika te HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar za portal Direktno komentirao je predizbornu utrku, kakva su njegova očekivanja. Osvrnuo se na probleme s kojima se svakodnevno suočavaju građani Velike Gorice te naveo neke od projekata koji su već započeli.

12.05.2021. u 08:45
Ispiši članak

Ačkar je za portal Direktno objasnio i kako značajan dio proračuna Grad Velika Gorica izdvaja za odgoj i obrazovanje te što se planira na tom području, osvrnuo se na probleme umirovljenika te otkrio i kako vidi budućnost Velike Gorice.

Prošlo je nešto više od četiri mjeseca od kada ste preuzeli dužnost gradonačelnika Velike Gorice. Kako biste u najkraćem opisali protekla četiri mjeseca?

Teren, teren i samo teren. Susreti s građanima, obilasci svih naselja, rješavanje problema. Preuzeo sam dužnost gradonačelnika Velike Gorice, u izazovnom trenutku specifičnih uvjeta života uslijed pandemije Covid-19, a nedugo zatim i razornog potresa koji se dogodio 29. prosinca 2020. i na području našeg grada pričinio materijalne štete u procijenjenoj vrijednosti od 100 milijuna kuna.

Uz sanaciju posljedica potresa, prva četiri mjeseca obnašanja dužnosti gradonačelnika obilježili su i opsežan program asfaltiranja i uređenja prometnica, izgradnja novih vrtića, povećanje uskrsnica umirovljenicima, potpore poduzetnicima, te uspješna suradnja s Vladom RH i ministarstvima.

Za nekoliko dana održavaju se izbori na kojima ste kandidat HDZ-a i koalicije za novi mandat gradonačelnika Velike Gorice? Kakva su očekivanja?

Očekujem sigurnu pobjedu i na izborima za gradonačelnika i za Gradsko vijeće. Rezultati nekoliko provedenih predizbornih istraživanja pokazuju da neće biti iznenađenja.  

Gorica je trenutno veliko gradilište. Asfaltira se doista na sve strane. Iako se mnogi bune zbog otežanog prometa, buke, prašine, većina je svjesna da nam trebaju nove, moderne prometnice i pozdravljaju radove. 

U proračunu za 2021. godinu predvidjeli smo najveći iznos u povijesti Grada za održavanje i izgradnju prometnica. Održavanje i izgradnja prometnica i nogostupa iznimno je važna u kontekstu sigurnosti cestovnog prometa i samim time sigurnosti građana Velike Gorice, a posebno naše djece, stoga ćemo nastaviti ulagati u razvoj i modernizaciju prometne infrastrukture. Cilj nam je u svakom naselju izgraditi nogostupe. U sklopu projekta Aglomeracija Velika Gorica asfaltirat će se dodatnih 150 kilometara prometnica.  Važnu ulogu pridajemo i izgradnji biciklističkih staza. U veljači 2020. godine osigurano je 5,4 milijuna kuna iz fondova EU za razvoj biciklističke infrastrukture. 

Kakva je situacija s javnim prijevozom na području grada i između Velike Gorice i Zagreba? Dosta je prigovara na ZET.

Postojeći model javnog prijevoza koji se ostvaruje u suradnji sa ZET-om je nezadovoljavajući i preskup za naše sugrađane. U suradnji s Fakultetom prometnih znanosti pripremamo cjeloviti projekt organizacije javnog prijevoza na području grada. Planiramo uvesti kružne linije po gradu, čime će se u većoj mjeri građanima omogućiti korištenje željeznice. Grad će morati na sebe preuzeti prometnu povezanost između Velike Gorice i okolnih velikogoričkih naselja. Dugoročno trebamo težiti ka potpuno besplatnom javnom prijevozu jer je u pitanju snažna ekonomska, ekološka i socijalna mjera.

Ono na što se mnogi Goričani žale, pogotovo u zadnje vrijeme je zapuštenost Tržnog centra. Jasno, u pitanju je privatno vlasništvo, ali može li se nešto učiniti da se stanje promijeni nabolje?

Morat će jer ovakva situacija nije prihvatljiva. Na žalost, i taj Tržni centar je jedan od problema koji smo naslijedili zbog onoga što se dogodilo prije više od 20 godina, kada je tadašnje gradsko komunalno poduzeće "Velkom" završilo u stečaju, a imovina poduzeća u privatnim rukama. 

Realno, mislim da je jedino dugoročno rješenje dolazak ozbiljnog investitora koji je spreman preuzeti većinski udio u vlasništvu Tržnog centra, uz poštivanje interesa malih suvlasnika, te urediti, nadograditi i privesti svrsi taj prostor. Imamo informacije kako je jedna inozemna tvrtka, koja je već preuzela nekoliko sličnih objekata u Hrvatskoj, među njima i u centru Zagreba, zainteresirana za velikogorički tržni centar. Našu podršku imaju, ali sve ovisi o tome hoće li postići dogovor s većinskim vlasnikom Tržnog centra.

Kad smo već kod Tržnog centra, razmišlja li se o novoj lokaciji za gradsku tržnicu?

Apsolutno, nova gradska tržnica je jedan projekata koji moramo realizirati. Sadašnji prostor nije primjeren niti svojom veličinom, niti funkcionalnošću. Znam da naši sugrađani žele da se tržnica vrati na staru lokaciju unutar Tržnog centra i nadam se da će to biti moguće.

Značajan dio proračuna Grad Velika Gorica izdvaja za odgoj i obrazovanje. Obnavljaju se škole i predškolske ustanove, grade novi vrtići.  Često ističete da je cilj osigurati mjesto u vrtiću za svako dijete, a u konačnici i da vrtić bude za roditelje besplatan. Koliko je to realno?

Besplatan vrtić za svu djecu najvažnija je mjera koju ćemo uvesti u novom mandatu. Riječ je o najvažnijoj socijalnoj i demografskoj mjeri. Obitelj  dvoje vrtićke djece će tako godišnje uštedjeti više od 10.000 kuna. 

Izgradnjom i uređenjem novih vrtića već do kraja ove godine osigurat ćemo mjesto u vrtiću za svu djecu. U izgradnji su vrtići u Selnici i Maloj Buni, a uskoro kreće uređenje vrtića u Lukavcu i Čiču.

Kvalitetnom pronatalitetnom politikom i poticajnim demografskim mjerama želimo zadržati mlade obitelji u našem gradu i stvoriti poticajno okruženje za doseljavanje mladih obitelji u Veliku Goricu.

Među lijepim, pozitivnim pričama vezano uz obrazovanje je svakako Veleučilište Velika Gorica. Dugo se već radi na tome ova visokoškolska ustanova preraste u Sveučilište. Kakve bi to benefite donijelo studentima, a što bi značilo samom Gradu?

Cilj nam je da naše Veleučilište Velika Gorica pokretanjem novih studijskih programa i kvalitetnom suradnjom s drugim visokoškolskim ustanovama preraste u Sveučilište. Napretkom u sveučilišni grad, Velika Gorica postat će mjesto okupljanja mladih ljudi iz cijele Hrvatske, koje ćemo našim aktivnostima pokušati zadržati u našem gradu kako bi ovdje zasnovali obitelji, pokrenuli posao i stvarali svojim znanjem sudjelovali u razvoju Velike Gorice.  Dugoročno gledano, ovo je možda i najvažnije razvojno pitanje u našem gradu jer će Sveučilište biti pokretač ekonomskog, društvenog i demografskog razvoja Velike Gorice. 

Već duže vrijeme razgovara se o nadogradnji postojećeg Doma zdravlja, odnosno otvaranju dodatnih specijalističkih ordinacija. Koliko je realan taj projekt?

Najznačajniji projekt u razdoblju koje je pred nama je uređenje Medicinskog centra koji će omogućiti građanima da većinu svojih potreba za zdravstvenom skrbi ostvaruju u Velikoj Gorici. U suradnji s Ministarstvom zdravstva i Zagrebačkom županijom odlučit ćemo hoćemo li ići u nadogradnju postojećeg Doma zdravlja ili gradnju potpuno novog objekta na novoj lokaciji. Idejna rješenja su već gotova.

I sami ste već rekli kako građani Velike Gorice plaćaju previsoku cijenu grijanja. Što će se poduzeti po tom pitanju?

Odmah nakon preuzimanja dužnosti gradonačelnika otvorili smo pregovore s HEP Toplinarstvom o rješavanju ovog, a prošli tjedan i potpisali Sporazum . U pokrenutoj suradnji s HEP Toplinarstvom kreće se u izgradnju centralnog toplinskog sustava i prenamjenu postojećih toplana, a našim sugrađanima s nižim prihodima osigurat ćemo subvencije za troškove grijanja. 

Sve veći dio u populaciji, kako u Hrvatskoj, tako i u Velikoj Gorici čine starije osobe i umirovljenici. Što Grad planira kako bi im osigurali dostojanstvene umirovljeničke dane i olakšali izazove s kojima se u svakodnevnom životu susreću?

Briga o trećoj životnoj dobi i međugeneracijska solidarnost ono je čemu ćemo se posebno posvetiti. U proteklom razdoblju bili smo prvi među gradovima Republike Hrvatske u potporama za naše umirovljenike i tako su velikogorički umirovljenici dobili najveći iznos i uskrsnica. Nakon što je dvostruko povećan iznos uskrsnica i božićnica, u razdoblju koje je pred nama povisit ćemo imovinski cenzus čime će još veći broj umirovljenika ostvariti pravo na ove jednokratne potpore. Na području Velike Gorice postoji veći broj domova za starije i nemoćne, međutim cijene smještaja u njima izuzetno su visoke, te su nepristupačni za veliku većinu naših sugrađana. U suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike pripremamo projekt kojim će se izgraditi dom za starije i nemoćne u kojem će se subvencionirati smještaj za naše sugrađane i tako osigurati prihvatljiva cijena za krajnje korisnike domova, odnosno naše umirovljenike. Grad Velika Gorica osigurao je zemljište za izgradnju doma. 

Na području Velike Gorice živi više od šest tisuća osoba s invaliditetom, gotovo 10 posto naših sugrađana. 

Grad smo jednakih mogućnosti koji uspješno provodi usvojenu Strategiju izjednačavanja mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom. Na Strategiji je vrijedno radilo 80 stručnjaka iz civilnog sektora, socijalne skrbi, zdravstva, gradske uprave i osoba s invaliditetom.  Posebnu pozornost usmjeravamo našoj djeci s invaliditetom te je uspješno pokrenuta akcija 'Jednaki u igri' kroz koju će se dječja igrališta u Velikoj Gorici oplemeniti sadržajima za igru za djecu s invaliditetom. 

Tim smjerom nastavit ćemo djelovati i posebnu pozornost pružati ranjivim skupinama naših sugrađana kojima moramo biti na usluzi i čiji svakodnevni život mora biti maksimalno olakšan, s jednakim prilikama za rast i razvoj. 

Kako vidite budućnost Velike Gorice?

Veliku Goricu vidim kao obiteljski grad koji će omogućiti svakom djetetu mjesto u vrtiću, mladima visokoškolsko obrazovanje, svakom građaninu kvalitetnu medicinsku skrb, našim roditeljima sve ono što je nužno za dostojanstvenu starost. Na tim ciljevima temelji se i moj program za sljedeći mandat. Vidim Veliku Goricu kao najpoželjniji grad za život u Republici Hrvatskoj.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.