VIKENDOM MANJE TESTIRANJA

Zagreb ima 192 novozaraženih; 46 novih slučajeva Vukovarsko-srijemskoj županiji, dio zaražen na svadbama

Autor

iz/bl

U Hrvatskoj je u nedjelju potvrđeno 819 novih slučajeva zaraze korona virusom. Preminulo je osam osoba. Sve su veće gužve za testiranje u Nastavnom zavodu "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu. Županijski stožeri počeli su objavljivati podatke za ponedjeljak.

19.10.2020. u 07:51
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Primorsko-goranska (tri), Zagreb (192), Istarska (tri), Sisačko-moslavačka (šest), Koprivničko-križevačka (tri), Bjelovarsko-bilogorska (13), Karlovačka (tri), Ličko-senjska (četiri), Šibensko-kninska (jedan), Zagrebačka (54), Osječko-baranjska (36), Brodsko posavska (11), Zadarska (osam), Splitsko-dalmatinska (22), Vukovarsko-srijemska (46), Međimurska (šest), Varaždinska (14), Virovitičko-podravska (18), Krapinsko-zagorska (47)

ŽUPANIJE BEZ NOVIH SLUČAJEVA: Dubrovačko-neretvanska

ŽUPANIJE S NOVIM SMRTNIM SLUČAJEVIMA: Istarska (jedan), Zagrebačka (jedan), Osječko-baranjska (jedan), Splitsko-dalmatinska (jedan), Međimurska (jedan)

U posljednja 24 sata zabilježena su 393 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 5070. Među njima je 571 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 35 pacijenata. Preminulo je 11 osoba. Detaljnije pogledajte OVDJE.

15.42 U protekla 24 sata u Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježeno je 47 novooboljelih od korona virusa, izvijestio je u ponedjeljak načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek na konferenciji za novinare.

Ferek Jambrek kaže da se radi o nalazima uzoraka uzetih od 15. do 17. listopada. 

Ozdravilo je 29 osoba. U sljedećih 14 dana zabranjeni su posjeti domovima za starije i nemoćne, osim teško bolesnima, te izlasci korisnika. U zatvorenim prostorima bit će dozvoljeno najviše 50 sudionika na svadbenim svečanostima, društvenim i javnim okupljanjima, što uključuje i vjerska okupljanja, a na privatnim okupljanjima u zatvorenim prostorima najviše 20.

Sljedeća dva tjedna zabranjuje se održavanje karmina jer je epidemiološkom obradom utvrđeno da i na njima ima izvora zaraze.

15.32 Prema trenutačno dostupnim informacija, s područja Virovitičko-podravske županije 18 je novozaraženih osoba korona virusom. Od 124 uzorka 80 ih je obrađeno, a među njima je bilo 18 pozitivnih i 62 negativna na virus SARS-CoV-2, dok se podaci za još 44 uzorka očekuju do kraja dana, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitčko-podravske županije.

13.45 Tijekom protekla 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Razlog nešto manjem broju novih slučajeva u odnosu na prethodne dane leži u činjenici da se vikendom ne uzimaju brisevi u Covid-ambulanti. Unatoč manjem broju slučajeva, zabrinjavajuće je da u 13 od 14 slučajeva izvor zaraze nije poznat, da su novooboljeli većinom osobe starije životne dobi te da su nove četiri osobe hospitalizirane, naglašavaju iz Stožera Varaždinske županije.

Zbog novih slučajeva bilo je postupanje i u jednoj novoj srednjoškolskoj ustanovi, zbog čega je više razrednih odjeljenja prebačeno na online nastavu.

S obzirom na to da u istom razdoblju imaju evidentirano 17 oporavaka, ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 241. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 23 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih su 22 na kisiku, a jedna na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno je 218 osoba.

13.23 Šest je novozaraženih osoba u Međimurskoj županiji. Od u nedjelju uzetih, neobrađenih 107 uzoraka, pet nalaza je pozitivno kao i jedna osoba s prebivalištem u Međimurskoj i boravištem u drugoj županiji. U ponedjeljak do 11 sati uzet je 201 uzorak i svi su u obradi, izvijestio je Stožer Međimurske županije.  

Preminula je jedna osoba visoke životne dobi (86 godina) s uznapredovalim kroničnim dodatnim bolestima. Za sada je virus potvrđen u dvije ustanove za starije i nemoćne osobe kod korisnika i djelatnika.

13.18 U Vukovarsko-srijemskoj županiji potvrđeno je 46 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je na konferenciji za novinare u ponedjeljak načelnik županijskog stožera Zdravko Kelić, ističući da su oni iz 20 naselja u županiji.

"To znači da nema određenog žarišta, već u cijeloj županiji imamo situaciju koja po nama nije dobra", rekao je Kelić. Na bolničkom je liječenju 26 osoba, a u samoizolaciji 971 osoba. Najavio je da će se u utorak održati sjednica Županijskog stožera Civilne zaštite na kojoj će se donijeti i neke odluke, a vjerojatno će se ići u ograničavanje broja osoba u zatvorenom prostoru.

Po riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kate Krešić, među 46 novooboljelih osoba određeni je broj nedavno zaražen na svadbama.

13.01 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 126 obrađenih testova u ponedjeljak su 22 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na Covid infekciju. 

Od ukupnog broja novooboljelih 12 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1774 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 33 Covid pozitivne osobe u KBC-u Split dok se tri osobe nalaze na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je muška osoba stara 77 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na Covid infekciju.

12.47 Na području Zadarske županije osam je novozaraženih korona virusom, a riječ je uglavnom o osobama mlađe i srednje životne dobi, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima četvero ih je iz Zadra, dvoje iz Pakoštana te po jedna osoba iz Biograda i Sukošana.

Tijekom nedjelje testirano je 150 uzoraka, u samoizolaciji su 353 osobe, nadzor je istekao za njih 8050, a ukupno je 156 aktivnih slučajeva.

Na Covid odjelima u Općoj bolnici u Zadru hospitalizirano je 14 bolesnika, od kojih je dvoje na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biograd liječi četvero pacijenata s lakšim simptomima.

Službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

12.40 Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (šest), grad Nova Gradiška (dva) te po jedna zaražena osoba s područja općina Staro Petrovo Selo, Brodski Stupnik i Donji Andrijevci.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 765, dok je broj aktivnih slučajeva 84. Hospitalizirano je devet osoba (jedna osoba manje prethodni dan) od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 455 osoba (23 osobe manje nego prethodni dan).

12.01 Novih 36 korona virusom zaraženih osoba potvrđeno je u posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji, a jedna osoba je umrla, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite.

Od ukupno obrađenih 348 uzoraka zaraza je utvrđena za devet osoba iz Osijeka i prigradskih naselja, osam s područja Đakova, po četiri iz Belišća i s područja Našica i tri iz općine Antunovac.

S područja grada Donjeg Miholjca, općina Erdut i Semeljci su po dvije novozaražene osobe, a po jedna iz Bilja i Čepina.

Umrla je jedna osoba (1935. godište) s područja Čepina, koja je uz korona virus imala niz drugih komorbiditeta. 

Na liječenju u KBC-u trenutno je 55 pacijenata oboljelih od Covida-19, od kojih je šest na respiratoru.

Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 92 nova kontakta oboljelih, pa se sada na području županije u samoizolaciji nalaze 2183 osobe.

11.06 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novih slučajeva zaraze korona virusom, ali uz svega 35 uzetih uzoraka za testiranje, a 14 osoba je izliječeno, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Od 14 izliječenih osam ih je iz Dubrovnika, dvije osobe su iz Župe dubrovačke te po jedna iz Vele Luke, Mljeta, Konavala i Metkovića.

U dubrovačkoj bolnici od korona virusa liječi se 12 osoba, a u samoizolaciji su 534 osobe.

11.04 Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije izvijestio je u ponedjeljak da su u toj županiji potvrđene 54 nova slučaja zaraze korona virusom, a jedna osoba je umrla.

Od 54 novooboljele osobe, 17 su kontakti prethodno oboljelih, jedan je slučaj povezan s bolničkim ustanovama, dva slučaja uz privatne proslave, za osam slučajeva je nejasna epidemiološka anamneza, dok se podaci za još 26 osoba obrađuju. Samoizolacija je propisana za još 32 osobe. Umrla osoba je iz Kloštar Ivanića.

U osnovnoj školi u Dugom selu jedan je razredni odjel u samoizolaciji nakon što je učeniku potvrđena zaraza korona virusom, a samoizolacija je određena i učenicima jednog razreda osnovne škole u Velikoj Gorici zbog pozitivnog djelatnika, navodi se u priopćenju Zagrebačke županije. 

11.03 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna osoba je oboljela od Covid-19 infekcije, a radi se o štićeniku Cvjetnog doma u Šibeniku.

10.59 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata četiri su novooboljele osobe od Covida-19. Dvije osobe su s područja Gospića te po jedna oboljela osoba s područja Novalje i Perušića.

U Senju je potvrđen pozitivan jedan strani državljanin. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 375 osoba od Covid-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 152 aktivnih slučaja, 214 osoba je  izliječeno te devet osoba preminulo. Trenutno aktivni slučajevi po gradovima/općinama: Gospić (140), Otočac (šest), Perušić (tri), Brinje (jedan), Plitvička jezera (jedan), Novalja (jedan).

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 460 osoba. 

10.42 U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji su tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, sve tri osobe su iz Karlovca, izvijestio je županijski Stožer. 

10.36 U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Riječ je o pet osoba s područja grada Bjelovara, po jedna osoba s područja gradova Garešnice, Čazme i Daruvara te po jedna osoba s područja općina Nova Rača, Hercegovac, Veliki Grđevac, Štefanje i Rovišće.

Među novozaraženim osoba jedan je učenik jedne bjelovarske srednje škole te će slijedom toga jedan razred u samoizolaciju te jedan učitelj osnovne škole s područja grada Garešnice uslijed čega će pet  razreda u samoizolaciju. Također, među novooboljelima jedan je zdravstveni djelatnik.

10.09 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na virus SARS-CoV-2 na području županije u općoj populaciji potvrđeno tri nova slučaja bolesti Covid-19.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 68 slučaja oboljenja, sedam osoba je oporavljeno od bolesti Covid-19, a na bolničkom liječenju je ukupno 28 osoba.

9.14 Sisačko-moslavačkoj županiji šest je novooboljelih osoba od zarazne bolesti Covid-19. Riječ je o četiri osobe s područja grada Siska te dvije s područja općine Lekenik, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

8.58 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitan je 81 uzorak briseva na Covid-19. Potvrđene su tri pozitivne osobe s područja županije, izvijestio je županijski Stožer. 

Sva tri su vezana za zdravstvene djelatnike, a u pulskoj bolnici umro je zaraženi 83-godišnjak iz Poreča koji je uz Covid-19 imao i druge značajne kronične bolesti.

Zaraza potvrđena za dvoje liječnika obiteljske medicine koje su bliski kontakt ranije zaražene osobe. Načelnik Stožera Dino Kozlevac rekao je kako su poduzete sve protuepidemijske mjere, dekontaminacija prostora, a u tijeku je određivanje mjera samoizolacije.

Zbog ovog slučaja, neslužbeno se doznaje, u samoizolaciju će morati dvadesetak osoba. 

Tijekom nedjelje izliječena je jedna osoba, a trenutno je u Istri 33 aktivnih pozitivnih osoba, od kojih su dvije hospitalizirane.

Pod mjerama samoizolacije su 174 osobe.

8.45 Nova 192 slučaja zaraze korona virusom bilježi Grad Zagreb u posljednja 24 sata, a zbog 27 zaraženih u osnovnim i srednjim školama u samoizolaciji je 687 učenika i četvero nastavnika. Glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Cecilija Rotim u ponedjeljak je izvijestila kako je u posljednja 24 sata na virus testirano 670 osoba. Trenutno su aktivna 1502 slučaja zaraze, a 45 novozaraženih ima negativnu epidemiološku anamnezu.

8.20 U Požeško-slavonskoj županiji aktivno je 80 slučajeva zaraze korona virusom. Deset osoba liječi se u bolnici. U samoizolaciji je 275 osoba.  Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, priopćio je županijski stožer.

7.50 U Primorsko-goranskoj županiji troje je novih zaraženih, potvrdio je za HRT epidemiolog Dobrica Rončević. Razlog tome je manje testiranja. Bilo ih je 60-tak.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.