BROJEVI ZA ČETVRTAK

Sisačko-moslavačka županija novo žarište, u Zagrebu 49 slučajeva

Autor

js/bl/ig

Objavljujemo podatke o korona virusu koje u četvrtak objavljuju županijski stožeri.

01.10.2020. u 07:52
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Požeško-slavonska (sedam), Istarska (jedan), Primorsko-goranska (osam), Sisačko-moslavačka (14), Splitsko-dalmatinska (25), Vukovarsko-srijemska (19), Bjelovarsko-bilogorska (10), Zadarska (dva), Zagrebačka (18), Ličko-senjska (šest), Osječko-baranjska (četiri), Brodsko-posavska (četiri), Grad Zagreb (49), Krapinsko-zagorska (šest), Karlovačka (13), Virovitičko-podravska (12), Međimurska (tri), Koprivničko-križevačka (šest), Šibensko-kninska (tri)

ŽUPANIJE S PREMINULIMA: Splitsko-dalmatinska (jedan), Zagrebačka (jedan), Brodsko-posavska (jedan), Dubrovačko-neretvanska (jedan), Krapinsko-zagorska (jedan)

U posljednja 24 sata zabilježeno je 234 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u četvrtak ukupno 1325. Među njima je 297 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata. Preminule su četiri osobe. Detaljnije pročitajte OVDJE.

15.01 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji testirano je 200 uzoraka, evidentirano je 19 novih slučajeva zaraze korona virusom, a jedna osoba je hospitalizirana. Povećanje broja novozaraženih nije, napominju u Stožeru, povezano s intenzitetom testiranja. 

U 13 slučajeva se radi o bliskim kontaktima prethodno oboljelih unutar obitelji i radnog okruženja, a kod šest slučajeva je izvor zaraze zasad  nepoznat. 

"Prilikom epidemiološke obrade ponavlja se situacija da novooboljeli izostave navesti sve osobe s kojima su bili u bliskom kontaktu, a koje se stoga ne stavljaju u mjeru samoizolacije i ostvaruju nove kontakte prije nego se kod njih pojave simptomi. To znatno otežava i produljuje epidemiološku obradu i rezultira prijenosom zaraze u druge kolektive. Upozoravamo još jednom na važnost pridavanja pozornosti na osobe s kojima ste u bliskom kontaktu, te da taj broj pokušavate svesti samo na najnužniji", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin

Zbog COVID-19 pozitivnih osoba u mjeru samoizolacije stavljena su četiri razreda u trima osnovnoškolskim ustanovama na području Varaždinske županije. U Općoj bolnici Varaždin obolio je jedan nezdravstveni djelatnik za kojeg je epidemiološka obrada još u tijeku, a dosad uzeti i testirani brisevi ne ukazuju na širenje zaraze unutar bolničkog sustava.
 

14.59 Na području Šibensko-kninske županije tri osobe su zaražene; dvije s prebivalištem na području Grada Šibenika i jedna s prebivalištem u Kninu. Trenutno je osam aktivnih slučajeva korona virusa.

Tri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovana su 93 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

14.57 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava kako je nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđeno šest novih slučaja zaraze virusom SARS -CoV-2. Riječ je o četiri osobe iz samostana sestara Bazilijanki u Križevcima, jednoj osobi sa šireg koprivničkog područja te jednoj osobi s križevačkog područja.

Epidemiološka obrada bliskih kontakata novozaraženih osoba je u tijeku.

Na bolničkom liječenju su četiri osobe, a u ovom trenutku na području županije je 19 aktivnih slučajeva bolesti COVID-19. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 226 slučajeva bolesti COVID-19.

14.56 U Međimurskoj županiji tri nalaza su pozitivna. Danas do 11 sati uzeta su 73 uzorka od čega su četiri nalaza negativna, a 69 nalaza je u obradi. Do sada je testirano 7169 osoba.

Trenutno je 49 aktivnih slučajeva (šest osoba nepoznate epidemiološke anamneze, sedam osoba sa svadbene svečanosti, šest osoba kontakti s oboljelima koji su prisustvovali svadbi, 27 osoba koje su kontakti s ranije potvrđenim, 1 osoba strani državljanin koji radi na području županije, dvije osobe se samo administrativno vode, ali su se zarazile i borave izvan Međimurske županije).

14.55 Virovitičko-podravskoj županiji 12 je novooboljelih, a zaražena je cijela jedna obitelj - otac, majka i četvero djece. Njih petero bilo je pozitivno u zadnjih 24 sata, inficiravši se od ranije zaraženog djeteta, zbog kojeg su svi i bili u samoizolaciji.

Devetero novozaražeih je s područja Virovitičko-podravske, a troje iz jedne susjedne županije, ali kako su se testirali u VPŽ, epidemiološki ih se vodi tamo. U samoizolaciji je 171 osoba, aktivna su 52 slučaja zaraze

14.50 Od ukupno pristiglih 147 nalaza, u posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji je 13 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, pet muškaraca i osam žena. Deset osoba ima prebivalište na području Grada Karlovca, jedna osoba je iz Ogulina, jedna iz Duge Rese i jedna iz Ozlja. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 350 osoba. Na bolničkom liječenju nalazi se 15 covid pozitivnih pacijenata. U samoizolaciji se nalazi 298 osoba.

12.50 U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je šest novih osoba pozitivnih na korona virus, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Dvije novozaražene osobe su s područja grada Oroslavja, a po jedna s područja općina Đurmanec, Krapinske Toplice, Radoboj i Sveti Križ Začretje. Radi se o kontaktima od ranije poznatih oboljelih osoba.

Preminula osoba, koja je bila pozitivna na korona virus, jest s područja općine Bedekovčina, navodi se u priopćenju. U protekla 24 sata ozdravila je jedna osoba te je pristiglo i 66 negativnih nalaza, dok se još čekaju rezultati za tri uzorka. Trenutno je 115 aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije. U samoizolaciji se nalazi 811 osoba.

11.50 Novih 49 osoba zaraženih korona virusom bilježi u posljednja 24 sata Grad Zagreb, izvijestio je u četvrtak zagrebački Stožer civilne zaštite. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u proteklom 24-satnom razdoblju testirano je 837 uzoraka, a 246 osoba je dobilo mjeru samoizolacije.

Od srijede je oporavljeno 20 osoba. Od 49 novih slučajeva, 26 su kontakti prethodno je oboljelih, 21 slučaj je negativne epidemiološke anamneza, a dvije obrade još su u tijeku. Zabilježena su dva slučaja zaraze povezana s po jednom osnovnom i srednjom školom, zbog čega je u samoizolaciju stavljeno šest nastavnika srednje i dva zaposlenika osnovnih škola.

11.30 Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 10 novih slučajeva zaraze korona virusom. Riječ je o jednoj muškoj i tri ženske osobe iz Dubrovnika (za jednu je utvrđena epidemiološka veza), dvije muške i jednoj ženskoj osobi iz Kule Norinske (za sve utvrđena epidemiološka veza), dvije ženske osobe iz Župe dubrovačke (utvrđena epidemiološka veza) te jednoj muškoj osobi iz Metkovića (utvrđena epidemiološka veza).

U posljednja 24 sata preminula je jedna osoba iz Opuzena pozitivna na Covid-19 (1942. godište). Izliječeno je šest osoba – dvije iz Dubrovnika te po jedna iz Metkovića, Opuzena i Župe dubrovačke kao i jedna osoba koja nema prebivalište na području ove županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 14 osoba pozitivnih na korona virus. Od početka pandemije analizirano je 14.432 uzorka. U samoizolaciji je 210 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđen je ukupno 81 slučaj kršenja samoizolacije.

11.28 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su četiri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te jedna preminula osoba. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (dva), općina Dragalić (jedan) i općina Bebrina (jedan).

Na Covid odjelu slavonskobrodske Opće bolnice preminula je jedna starija ženska osoba (1936. godište) koja je imala i druge komorbiditete. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 638, dok je broj aktivnih slučajeva 25 (isto kao i prethodni dan). Ukupan broj preminulih osoba u Brodsko-posavskoj županiji od početka epidemije sada iznosi šest.

Hospitalizirano je šest osoba (dvije osobe manje nego prethodni dan), a jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. I dalje je prisutan trend smanjivanja broja osoba koje su pod mjerom samoizolacije te ih se trenutno na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 249 (94 osobe manje nego prethodni dan).

Od četvrtka je na snazi "Odluka o izmjenama Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Brodsko-posavske županije" koja će se primjenjivati do 1. studenog 2020. godine, a kojom su epidemiološke mjere uvedene u rujnu djelomično ublažene.

11.26 U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije tijekom posljednja 24 sata analizirana su ukupno 284 uzorka, od kojih je četiri bilo pozitivno na korona virus. Riječ je o dvije osobe s šireg područja Grada Donjeg Miholjca te po jednoj osobi iz Osijeka i Podgorača.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek od četvrtka se nalaze četiri osobe više nego u srijedu, odnosno ukupno je hospitalizirano 25 osoba zaraženih korona virusom. Četiri od njih su na respiratoru.

Epidemiolozi su tijekom posljednja 24 sata odredili samoizolaciju za 29 novih kontakata ranije oboljelih osoba pa se trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalaze 522 osobe.

Policija je obavila 48 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i nije utvrdila niti jedno kršenje propisane mjere. Nije bilo prijava građana o kršenju mjere samoizolacije.

11.15 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata šest je novooboljelih osoba od Covida-19.

Četiri oboljele osobe su s područja Gospića, po jedna oboljela osoba je s područja Otočca te Perušića.

Jedan razred Osnovne škole dr. Jure Turića u Gospiću je stavljen u samoizolaciju zbog pozitivne učenice, dok je jedan razred Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac stavljen u samoizolaciju zbog pozitivne učiteljice.

Nadalje, potvrđen je jedan oboljeli vojnik na Udbini s prebivalištem u Varaždinskoj županiji (ne ulazi u ukupan broj oboljelih s područja županije zbog mjesta prebivališta), osoba će koristiti smještaj izolacije u vojarni na Udbini. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno su oboljele 182 osobe od Covid-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 35 aktivnih slučaja, 145 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule. Trenutno aktivni slučajevi po gradovima/općinama: Gospić (24), Otočac (osam), Perušić (jedan), Novalja (jedan), Brinje (jedan).

U protekla 24 sata testirano je 28 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 159 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "Covid-19" kojom prilikom nije  utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

11.11 U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 18 novozaraženih osoba korona virusom, dok je jedna je osoba umrla, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Šest novih slučajeva potvrđeno je u Velikoj Gorici, tri u Dugom Selu te po jedan u Svetoj Nedjelji, Zaprešiću, Ivanić Gradu, Vrbovcu, Pisarovini, Pokupskom, Kloštar Ivaniću, Brckovljanima i Rugvici.

Od 18 novooboljelih osoba šest su kontakti prethodno oboljelih, tri slučaja povezana su s boravkom u bolnici, dok je za devet slučajeva nejasna epidemiološka anamneza.

Samoizolacija je propisana za još 88 osoba. U posljednja 24 sata izliječeno je devet osoba, jedna je osoba umrla pa su trenutno aktivna 243 slučaja. Zbog pozitivnog učenika osnovne škole u Vrbovcu, mjera samoizolacije određena je učenicima jednog razreda.

Od početka pandemije u Zagrebačkoj županiji evidentirano je 816 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim korona virusom, izliječeno je 556 osoba, a 17 ih je umrlo.

11.01 Na području Zadarske županije dvije su novooboljele osobe. Riječ je o muškarcu i ženi sa područja Grada Zadra. Tijekom srijede testirano je 206 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom su 163 osobe. U Općoj bolnici Zadar na svim Covid odjelima hospitalizirano je 12 bolesnika od kojih su dva na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

10.55 Novih deset korona virusom zaraženih osoba potvrđeno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u posljednja 24 sata, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Riječ je o četiri osobe s područja općine Đulovac te po jednoj s područja gradova Čazme, Bjelovara, Garešnice, Daruvara i općina Hercegovac i Sirač. Na području županije trenutno je 38 osoba zaraženo korona virusom, a u samoizolaciji je 428 osoba.

10.39 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata 19 je novih pozitivnih osoba na Covid-19 (14 osoba iz Vinkovaca, jedna iz Nijemaca, jedna iz Rokovaca, jedna iz Vukovara i dvije osobe s dugotrajnim boravkom u drugoj županiji). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 845, od kojih je 731 osoba izliječena, a ukupno je 17 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 10 osoba hospitalizirano zbog Covid-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirana je 131 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 11.761. U samoizolaciji na području županije su 852 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 13 radnika iz sustava zdravstva (sedam medicinskih sestara/tehničara, četiri druga zdravstvena radnika i dva nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 35 radnika (tri liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, šest drugih zdravstvenih radnika i pet nezdravstvenih radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo četiri nastavnika i 23 učenika. U samoizolaciji se nalazi 15 nastavnika i 443 učenika.

9.46 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 677 obrađenih testova u četvrtak je 25 novooboljelih osoba pozitivno na Covid infekciju i to iz Splita (11), Hrvaca (dva), Kaštela (dva), Muća (dva), Omiša (jedan), Pučišća (jedan), Sinja (četiri), Solina (jedan) i Trilja (jedan).

Od 25 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 21 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 911 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 38 Covid pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se pet osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 54 godine. Osoba je bila pozitivna na Covid infekciju.

9.40 Kao novo žarište zaraze korona virusom u četvrtak je označeno područje Grada Popovače, gdje se na jednom skupu u Gornjoj Jelenskoj zarazilo 11 osoba, a Sisačko-moslovačka županija u posljednja 24 sata bilježi ukupno 14 novozaraženih, do sada najviše u jednom danu.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je kako se na području Popovače poduzimaju sve potrebne epidemiološke mjere, a kontakti zaraženih stavljaju pod zdravstveni nadzor, odnosno u kućnu samoizolaciju. 

Osim spomenutih 11 zaraženih s toga područja, po jedna novozaražena osoba u županiji potvrđena je na sisačkom te na području općina Topusko i Lekenik.

Iz Stožera i nadalje apeliraju na sve žitelje županije da se pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog stožera, jer na taj način ostaju odgovorni prema sebi i drugima.

9.25 U Primorsko-goranskoj županiji u četvrtak je osam novozaraženih osoba, a devet osoba je ozdravilo. Šest su kontakti prethodno zaraženih ljudi, a ostali se još istražuju. U domu Delnice svi zaraženi korisnici su dobro, nitko nije tijekom noći prebačen u bolnicu.

Dvanaest učenika jednog razreda Osnovne škole u Omišlju imat će nastavu na daljinu nakon što je kod jednog potvrđena zaraza korona virusom, izvijestio je u četvrtak primorsko-goranski Stožer civilne zaštite navodeći i kako je u županiji osam novozaraženih osoba.

Šest novozaraženih su kontakti prethodno zaraženih, a za ostale se izvor još utvrđuje. 

Tijekom protekla 24 sata devet je osoba ozdravilo.

U županiji je sada 136 aktivnih slučajeva, uz 397 osoba u samoizolaciji.

8.45 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 253 uzoraka briseva na Covid-19 (155 za administrativne potrebe) na Covid-19, od kojih je jedan pozitivan. Radi se o osobi iz mjera samoizolacije, bliski kontakt već poznate pozitivne osobe. 

Trenutno je 10 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 71 osoba.

7.52 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 88 slučajeva zaraze korona virusom (Covid-19), 82 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a šest osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 429 osoba, a ukupno je testirano 9217 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 117 uzoraka, od kojih je sedam pozitivnih. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.