KORONA VIRUS U HRVATSKOJ

U Zagrebu 740 novih slučajeva, velika brojka i u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Autor

lš/bl

Donosimo pregled podataka s korona virusom po županijama u petak.

04.12.2020. u 08:11
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Požeško-slavonska (71), Sisačko-moslavačka (230), Primorsko-goranska (318), Ličko-senjska (71), Istarska (85), Vukovarsko-srijemska (149), Koprivničko-križevačka (154), Zagrebačka (277), Međimurska (185), Grad Zagreb (740), Dubrovačko-neretvanska (96), Zadarska (65), Osječko-baranjska (223), Brodsko-posavska (72), Splitsko-dalmatinska (527), Varaždinska (313), Šibensko-kninska (141), Karlovačka (169), Krapinsko-zagorska (183)

ŽUPANIJE SA SMRTNIM SLUČAJEVIMA: Primorsko-goranska (tri), Koprivničko-križevačka (tri), Međimurksa (četiri), Dubrovačko-neretvanska (jedan), Osječko-baranjska (šest), Splitsko-dalmatinska (pet), Šibensko-kninska (jedan), Karlovačka (tri), Krapinsko-zagorska (sedam)

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je kako u posljednja 24 sata zabilježeno 3955 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je 68 osoba.

15.07 U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su 183 novooboljele osobe, a sedam osoba je umrlo, izvijestio je u petak načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek.

Najviše novozaraženih, po 18, je s područja grada Krapine i općine Bedekovčina. U istom se razdoblju oporavilo 160 osoba, tako da je trenutno 1576 aktivnih slučajeva, a 1153 osobe su u samoizolaciji.

Trenutno je u Općoj bolnici Zabok 79 pacijenata, a u bolnici u Stubičkim Toplicama 34 pacijenta. Od njih je 11 pacijenata na respiratoru.

U zdravstvenim ustanovama u Krapinsko-zagorskoj županiji pozitivna su 82 djelatnika, a 73 su u samoizolaciji. U 13 od 28 domova za starije i nemoćne trenutno je pozitivno 55 djelatnika i 148 korisnika.

13.42 Stožer civilne zaštite Karlovačke županije izvijestio je o 169 novih slučajeva zaraze. U Općoj bolnici Karlovac preminule su dvije osobe, a u Ogulinu jedna.

Zaraza je potvrđena kod 67 osoba iz Karlovca, 51 osobe iz Ozlja, 15 iz Josipdola, osam iz Ozlja, šest iz Duge Rese, četiri iz Vojnića, po tri iz Barilovića, Stola, Netretića i Rakovice, po dvije iz Slunja i Draganica i po jedne osobe iz Plaškog i Tounja.

13.29 U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 141 osoba je oboljela od Covid-19 infekcije, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. U šibenskoj bolnici je preminula jedna žena. 

Među novozaraženima je 48 osoba s područja Šibenika, 37 iz Knina, 17 iz Drniša, 11 iz Kistanja, po četiri osobe s područja Primoštena i Vodica, po tri iz Skradina i Rogoznice, po dvije osobe iz Bilica, Biskupije i Tribunja te po jedna osoba s područja Pirovca, Oklaja, Kijeva, Murtera i Ružića.

Oboljelo je i dvoje korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Kninu, kao i jedna osoba koja trenutno boravi na području ove županije, a prebivalište joj je drugdje.

13.05 Tijekom posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 313 novih slučajeva zaraze korona virusom, a testirana su 673 uzorka, dok je devet osoba preminulo, izvijestio je županijski Stožer.

Varaždinska županija tako u posljednjih tjedan dana broji 1954 novih slučajeva, a broj novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika je visokih 1160.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 272 osobe s težom kliničkom slikom. Od toga je 121 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 22 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od kojih je 20 na respiratoru, 80 ih je u Klenovniku i 49 u Novom Marofu.

12.20 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1160 obrađenih testova u petak je 527 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 193, Imotskog osam, Kaštela 39, Makarske 18, Omiša 24, Sinja 56, Solina 35, Starog Grada jedan, Supetra 11, Trilja 11, Trogira devet, Vrgorca jedan, Vrlike tri, Bola jedan, Brela dva, Dicma četiri, Dugog Rata 11, Dugopolja dva, Gradca jedan, Hrvaca osam, Jelse tri, Klisa pet, Lećevice dva, Lovreća dva, Marine pet, Milne tri, Muća tri, Okruga jedan, Otoka 10, Podbablja 10, Podgore šest, Podstrane šest, Postira sedam, Prološca jedan, Pučišća četiri, Runovića četiri, Segeta jedan, Selca dva, Šestanovca jedan, Šolte jedan, Tučepi tri, Zadvarje jedan, Zagvozd jedan, Zmijavaca tri i Ciste Provo četiri osobe.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 248 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3163 osobe se nalaze u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 189 Covid pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 13 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminulo je pet osoba; četiri muške osobe starosti 74, 52, 87 i 80 godina i jedna ženska osoba stara 77 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

12.10 Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su 72 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 4.732. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Nova Gradiška (23), grad Slavonski Brod (13), općina Davor (devet), općina Rešetari (pet), općine Nova Kapela, Staro Petrovo Selo i Slavonski Šamac (po tri), općine Podcrkavlje i Vrbje (po dvije) te općine Brodski Stupnik, Bukovlje, Cernik, Gornja Vrba, Gornji Bogićevci, Gundinci, Klakar, Stara Gradiška i Vrpolje (po jedna). 

Nema preminulih osoba u zadnja 24 sata. Hospitalizirano je ukupno 85 osoba (četiri osobe više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 59 osoba, a u novogradiškoj bolnici 26 osoba. Jedanaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (jedna osoba više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 2196 osoba (77 osoba manje nego prethodni dan).

11.50 U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji korona virusom su zaražene 223 osobe, a od posljedica zaraze umrlo je šest osoba, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Najviše novozaraženih osoba, njih 119, je s područja Osijeka, potom Đakova i Belišća po 14, te Valpova i Našica po devet, dok ostala mjesta imaju manji broj novozaraženih, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Stožera Ivan Hampovčan.

Ističe kako se u ovome trenutku u samoizolaciji nalazi 2829 osoba, a u protekla 24 sata policija je provjerila 60 osoba koje su trebale biti u samoizolaciji i samo jedna nije zatečena na adresi prebivališta. Hampovčan je izvijestio kako će županijski Dom zdravlja, od ponedjeljka organizirati uzimanje uzoraka za testiranje i u Đakovu.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić rekao je kako je u posljednja 24 sata, od posljedica zaraze umrlo šest osoba, pri čemu je najstarija rođena 1932, a najmlađa 1963. godine, a uz Covid-19 imali su i druge komorbiditete.

11.30 Stožer civilne zaštite Zadarske županije izvijestio je o 65 novih slučajeva zaraze korona virusom. Zaraza je potvrđena kod 80 ljudi iz Zadra, devet iz Biograda na Moru, osam iz Preko, sedam iz Poličnika, po pet iz Benkovca, Obrovca i Svetog Filipa i Jakova, po četvero ih je iz Nina, Paga, Kalija, Škabrnje, Vira i Bibinja, po troje iz Pakoštana, Stankovaca i Vrsa, po dvoje iz Polače i Sukošana, a po jedna novooboljela osoba je iz Galovca, Gračaca, Kolana, Novigrada, Pašmana, Posedarja, Privlake, Ražanca i Zemunika Donjeg.

U posljednja je 24 sata testiran je 581 uzorak, a ozdravilo je 206 osoba. Zaraza korona virusom pojavila se i kod sedam pacijenata te jedne djelatnice Psihijatrijske bolnice Ugljan te kod još jednog štićenika Doma za starije i nemoćne osobe Zadar.

11.15 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 96 novih slučajeva zaraze korona virusom, od čega ih je 45 utvrđeno brzim antigenskim testom. Preminuo je jedan muškarac iz Ploča (1936. godiše).

Radi se o 22 osobe iz Metkovića, 16 iz Dubrovnika, 12 iz Opuzena, 11 iz Korčule, deset iz Ploča, devet iz Konavala, među kojima je i jedan korisnik Doma za starije osobe Konavle. Po tri novozaražene osobe su iz Slivnog i Župe dubrovačke, po dvije iz Orebića i Vele Luke te po jedna iz Kule Norinske, Smokvice, Blata i Zažablja i dvije osobe koje nemaju prebivalište na području ove županije.

11.00 U Gradu Zagrebu zabilježeno je 740 novih slučajeva zaraze korona virusom pa je trenutno 3598 aktivnih slučajeva, izvijestio je u petak zagrebački Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar" obavljeno je 1508 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 600 nalaza bilo pozitivno, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar.

Radi se, kaže o 'skoku', prekjučer smo imali 25 posto pozitivnih, a sada smo prešli brojku 33 posto.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 12 korisnika i sedam djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 45 učenika i dva nastavnika osnovnih škola te 47 učenika i jednog nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 803 učenika osnovnih te 802 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 38 osoba. Šostar je rekao da danas završava projekt brzog antigenskog testiranja u školama, a svi koji su pozitivni ići će na PCR potvrdu. Konačni rezultati će biti poznati idući tjedan u ponedjeljak ili utorak.

Kao "nebulozne" je odbacio informacije u medijima da Zagreb plaća brze testove 45 eura. "Uzeli smo najbolje testove za djecu, validirali ih prije dva mjeseca. Istu smo cijenu platili kao i Njemačka - osam eura ili 66 kuna", rekao je Šostar.

Istaknuo je da u Zagrebu trenutno nabavljaju poseban frižider za 220.000 doza cjepiva koliko misli da će Zagreb dobiti u prvom naletu, nakon što se cjepivo odobri.

10.50 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda testirano je 364 osoba od čega je evidentirano 185 pozitivnih slučajeva na virus Covid-19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavila se 231 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na u petak je 1669. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 24.946 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije, izvijestili su iz Stožera.

Testiranjima antigenskim brzim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 9 pozitivnih slučaja. Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali Covid-19 kod 38 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo 6825 oboljele Covid-19 osobe, a ukupno se oporavilo 5059 osoba.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, hospitalizirano je 120 pacijenta pozitivnih na virus Covid-19, od toga je njih 12 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno osam pacijenata. U tercijarnom respiratornom centru smješteno je 11 pacijenata. Na respiratoru se nalazi 11 covid pozitivnih pacijenata.

U protekla 24 sata preminule su četiri osobe sa posljedicom Covid-19 virusa, muške osobe stare 67, 56 i 74  godine i ženska osoba stara 84 godine, svi u terminalnoj fazi teških kroničnih bolesti. U zdravstvenom sustavu na virus Covid je pozitivno devet liječnika, 18 medicinskih sestara i jedan bolničar. U samoizolaciji se nalaze tri liječnika i 17 medicinskih sestara.

10.00 U Zagrebačkoj županiji potvrđeno je 277 novih slučajeva zaraze, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Među novooboljelima je 55 osoba iz Samobora, 39 iz Velike Gorice, 20 iz Ivanić Grada, 17 iz Svete Nedelje, 15 iz Jastrebarskog, 12 iz Dugog Sela, 11 iz Zaprešića, 10 iz općine Križ, po šestero iz Brdovca i Bistre, petero iz Svetog Ivana Zeline, po četiri osobe iz Jakovlja, Klinča Sela i Pisarovine,  po troje iz Vrbovca, Luke i Krašića, po dvoje iz Pušća i Pokupskog te po jedna novooboljela osoba je iz Marije Gorice, Dubravice, Stupnika, Žumberka, Kloštar Ivanića i Brckovljana.

Ozdravilo je 167 ljudi. Samoizolacija je propisana učenicima 19 razreda osnovnih škola i učenicima jednog razreda srednje škole.

09.40 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđena 154 nova slučaja bolesti Covid-19. Na području županije trenutno je aktivno 972 slučajeva bolesti Covid-19, ozdravilo je 136 osoba, a na bolničkom liječenju nalazi se 85 osoba. U OB Koprivnica preminule su tri osobe s pozitivitetom na koronavirus (1936., 1945. i 1951. godište) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.

Tijekom četvrtka izuzeto je 213 uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus, a od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije zabilježeno je 3322 slučajeva bolesti.

09.30 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do osam sati, u posljednja 24 sata je 149 novih pozitivnih osoba na Covid-19 (39 osoba iz Vinkovaca, 17 iz Vukovara, 12 iz Županje, 11 iz Iloka, šest iz Ivankova, po pet osoba iz Nijemaca, Otoka i Vođinaca, po četiri iz Cerne, Komletinaca, po tri osobe iz Cerića, Gradišta, Negoslavaca i Štitara, po dvije iz Andrijaševaca, Borova, Slakovaca, Starih Jankovaca, Starih Mikanovaca i Trpinje, te po jedna osoba iz Antina, Bapske, Bobote, Bršadina, Čakovaca, Drenovaca, Đeletovaca, Gunje, Ilače, Novih Mikanovaca, Privlake, Prkovaca, Rajevog Sela, Rokovaca, Šarengrada, Šiškovaca i Tovarnika). Preminulih osoba nema.

09.10 U Istrskoj županiji je u posljednja 24 sata ispitano je 495 uzoraka, a evidentirano je 85 novozaraženih osoba s tog područja. 

Kod 63 osobe riječ je o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod osam ih je epidemiološki riječ o o uvezenim slučajevima s područja Zagreba, Rijeke, Italije, Bosne i Hercegovine i Austrije. Izliječeno je 65 osoba, a trenutno je 667 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba. U samoizolaciji je 1217 osoba.

09.05 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 71 je novooboljela osoba od Covid-19, izliječene su 34 osobe. 

S područja Gospića 30 je oboljelih osoba, devet s područja Otočca, 20 s područja Senja, šest s područja Plitvičkih Jezera, četiri s područja Novalje, te dvije s područja Perušića.  U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Od Covid-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 1730 osoba od čega je 560 aktivnih slučaja, 38 osoba je preminulo te je izliječeno ukupno 1132 osobe. 

U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 116 osoba. Pod mjerom samoizolacije je trenutno 1395 osoba, izvijestili su iz Stožera.

09.00 U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 318 novooboljelih, a 303 osobe su ozdravile. Preminule su tri osobe. Broj aktivnih slučajeva je 2971.

Tijekom četvrtka testirano 1176 osoba, izvijestili su ti tamošnjeg Stožera civilne zaštite.

08.50 Na području Sisačko-moslavačke županije potvrđeno je 230 novih slučajeva zaraze. Riječ je o 54 osobe iz Petrinje, 45 iz Siska, po 38 iz Kutine i Novske, 20 iz Popovače, 12 iz Gline, šest iz Velike Ludine, četiri iz Sunje, tri iz Lipovljana, po dvije iz Donjih Kukuruzara i Hrvatske Kostajnice te po jednoj osobi iz Lekenika, Topuskog, Martinske Vesi, Hrvatske Dubice, Gvozda i Dvora.

08.00 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 466 slučajeva zaraze korona virusom, 409 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 57 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 1117 osoba, a ukupno je testirano 18.095 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 204 uzorka, od kojih je 71 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.