PREGLED PO HRVATSKOJ

Nova 23 slučaja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, najveći dnevni porast u Šibensko-kninskoj

Autor

js

Donosimo pregled s korona virusom po županijama.

09.04.2020. u 10:06
Ispiši članak

17:10 Broj novooboljelih od korona virusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji porastao je na 67  nakon pozitivnih testova tri člana obitelji iz Ploča, od kojih jedna radi kao njegovateljica u privatnom Domu za starije i nemoćne, naveo je u četvrtak Županijski stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić istaknuo je na konferenciji za novinare da su novozaraženi od 31. ožujka u kućnoj izolaciji, a iz predostrožnosti su tijekom jutra uzeti uzorci za tri osobe iz Doma koji imaju blaže simptome.

"Ne možemo biti sigurni kako su se zarazili, ali moguća je veza s Konavlima preko Trpnja", rekao je Lakić.

Naglasio je da je Zavod u stalnom kontaktu s domovima u županiji, a nakon događaja u Splitu u nekim domovima uzet je određeni broj uzoraka i to od korisnika i djelatnika s blažim simptomima.

"Nekima se simptomi mogu objasniti osnovnim stanjem, ali ne možemo isključiti korona virus dok ih ne testiramo. U drugim domovima nemamo poveznicu s poznatim slučajevima", objasnio je Lakić.

Izvijestio je da je jučer s testiranjem počeo Dom zdravlja Metković za područje doline Neretve, a danas Dom zdravlja Korčula za područje otoka Korčule i dijela Pelješca te Dom zdravlja Dubrovnik za ostatak županije, a i dalje se testira u dubrovačkoj bolnici.

Zavod raspolaže s nekoliko stotina briseva, a obećana je isporuka još njih tristo. Dosad je na analizu poslano 613 uzoraka, a još se čekaju rezultati za njih 35.

U dubrovačkoj Općoj bolnici i dalje je hospitalizirano četrnaest pozitivnih pacijenata, od kojih osam na Odjelu za infektologiju, a šest u izdvojenom objektu dubrovačkog Studentskog doma, i svi su stabilno te nitko nije na respiratoru.

Ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić rekao je da se zbog poboljšanog zdravstvenog stanja u Dubrovnik iz Splita na daljnje liječenje vraćaju dva pacijenta, dok će dva i dalje ostati u regionalnom respiratornom centru Križine. Jedan pacijent i dalje je u Kliničkoj bolnici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

Ravnatelj bolnice Bekić je dodao kako je u samoizolaciji pet bolničkih liječnika i deset medicinskih sestara, uz jednog nemedicinskog djelatnika te kako od srijede postoji mogućnost prijevoza pacijenata helikopterom za Split.

U karanteni, koja je iz vojnog kompleksa Kupari preseljena u dubrovački Studentski dom, sada se nalaze dvije osobe, jer je jučer jedna osoba otpuštena, a jedna primljena.

Među hrvatskim državljanima koji su prije nekoliko dana vraćeni u domovinu, osam je stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije i određena im je mjera samoizolacije, rečeno je na tiskovnoj konferenciji županijskom Stožera CZ.

13.40 Vezano za novonastalu situaciju korona virusa u Ličko-senjskoj županiji, mjera samoizolacije izrečena je za ukupno 602 osobe, pod aktivnim nadzorom je 114 osoba, testiranje na korona virus uzimanjem uzoraka provedeno nad 45 osoba od kojih je 36 negativno, tri pozitivna te se čekaju rezultati za šest uzetih uzoraka. Sve potvrđene zaražene osobe dobrog su općeg stanja.

U protekla 24 sata policijski službenici PU Ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera opreza samoizolacije nad 84 osobe na području Ličko-senjske županije kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera samoizolacije. Zaprimljena je jedna dojavu građana  o kršenju Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanju sportskih i kulturnih događanja i Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, provjerom je utvrđeno da nije istinita.

13.27 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka do 11 sati evidentirano je 97 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim korona virusom. U odnosu na podatke od dana ranije, radi se o dvije osobe više. Do sada je izliječeno 11 osoba, a dvije su preminule.

12.57 Na području Splitsko-dalmatinske županije još su 23 osobe pozitivne na korona virus, što je ukupno 246, i to iz Splita osam, Makarske dva, iz Sinja jedna, Solina sedam, Baške Vode dva, Dugog Rata dva i Dugopolja jedna. Među novooboljelim pet je zdravstvenih djelatnika, od čega četiri djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe Split( smještajna jedinica u Vukovarskoj ulici).

Tijekom srijede u izvidu epidemiološke službe ustanovljeno je kako tri korisnika s prizemlja Doma za starije i nemoćne imaju povišenu tjelesnu temperaturu. Odmah su dani napuci službama u Domu da se febrilni korisnici premjeste u dio Doma na drugom katu koji je propisno dezinficiran kako bi se stvorili uvjeti za boravak korisnika. Svaki korisnik je izoliran u svoju sobu.

Provjerom stanja u večernjim satima ustanovljeno je da su još četiri korisnika tijekom večeri postala febrilna te je odmah izdan naputak da se isti također izmjeste na drugi kat u zasebne sobe. Kontaktirani su KBC Split i Hitna služba koja je nakon pregleda odvela tri korisnika na hospitalizaciju u KBC Split. Izdane su upute stručnim službama Doma od strane NZJZ-a da prate zdravstveno stanje korisnika i kod bilo kakve promjene stanja nazovu nadležne službe NZJZ-a i Zavoda za hitnu medicinu. U utorak su dani napuci stručnim službama Doma da se svim korisnicima Doma mjeri temperatura dva puta dnevno, a po potrebi i češće. Pri dolasku na posao također svi djelatnici Doma upućeni su na mjerenje osobne tjelesne temeperature. Provjerom i izvidom u četvrtak ustanovljeno je kako nitko od korisnika nema povišenu temperaturu. Četiri korisnika koja su u srijedu navečer imala temperaturu u četvrtak nemaju povišene tjelemsne temeperature i uzet im je bris na koronu. S obzirom na epidemiološku situaciju i procjenu vremena uzimanja briseva do sada su uzeti brisevi 55 djelatnika doma i prema epidemiološkoj indikaciji uzet će se brisevi svim djelatnicima ustanove.

117 zdravstvenih djelatnika se nalazi u samoizolaciji. 52 osobe su hospitalizirane te se sedam osoba se nalazi na respiratoru i to četiri iz Splitsko-dalmatinske županije, jedna iz Dubrovačko-neretvanske županije i dvije iz Šibnesko-kninske županije.

U karanteni hotela Zagreb trenutno se nalazi 25 osoba od čega sedam stranih državljana.

12.51 Devet novih slučajeva zaraze korona virusom otkriveno je u posljednja 24 sata u Šibensko-kninskoj županiji, što je do sada najveći porast oboljelih u jednom danu, te je u toj županiji ukupno oboljelo 57 osoba, priopćili su u četvrtak iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Od devet novooboljelih, dvoje su zdravstveni djelatnici kninske bolnice. 

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 10 osoba oboljelih od COVIDA-19, od kojih je jedna osoba na respiratoru.

Jedan od troje pacijenata koji su na respiratoru u splitskome KBC-u odvojen je od respiratora i očekuje se njegov premještaj u šibensku bolnicu.

U karanteni su i dalje dvije osobe, državljani Hrvatske.

U posljednja 24 sata šibensko-kninska Policijska uprava dobila je jednu dojavu o kršenju mjera samoizolacije, no provjerom je utvrđeno da toga nije bilo.

12.31 Stožer civilne zaštite Grada Zagreba objavio je da su u psihijatrijskoj bolnici za djecu u Zagrebu četiri osobe pozitivne na korona virus. Riječ je o dvjema kuharicama, jednom psihijatru i medicinskoj sestri. U samoizolaciji su 42 osobe, a testirano je 20 ljudi. Tijekom dana će se testirati još 20 uzoraka.

''Djeca su dobro. Nema simptoma kod djece, riječ je o njih 10'', poručuju iz Stožera i dodaju da je situacija pod kontrolom. Uzeti su brisevi svih desetoro djece i poslani su na testiranje, piše Dnevnik.hr.

12.29 Zaraza korona virusom potvrđena je za još dvije osobe u Zadarskoj županiji gdje je sada ukupno 61 oboljeli, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Na COVID odjelu zadarske Opće bolnice smješteno je devet pacijenata, četvero ih je na respiratoru i njihovo je stanje nepromijenjeno.

Stabilnog je stanja i pacijent koji je u utorak teško ozlijeđen pri padu s prvoga kata tog bolničkog odjela.

Još troje pacijenata prebačeno je iz zadarske Opće bolnice  u Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biogradu, u kojoj je sada sedmero oboljelih s lakšim simptomima.

U tijeku je zdravstveni nadzor nad 783 osobe u samoizolaciji, a ta mjera završila je za 1401 osobu.

U suradnji s državnim inspektorima policija je u Dragama i Biogradu zatekla po jedan otvoreni kafić u kojemu se gostima posluživalo piće, unatoč zabrani okupljanja i rada ugostiteljskih objekata.

Turistički inspektor zapečatio je oba objekta, a vlasnicima će biti izdan prekršajni nalog s kaznom od po 5000 kuna.

U posljednja 24 sata policija je na prometnim punktovima uhvatila 48 osoba bez valjanih propusnica.

12.22 U Krapinsko-zagorskoj županiji otkrivena su tri nova slučaja zaraze korona virusom, ali izliječena je i prva osoba, 81-godišnja žena, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

Dvije novozaražene osobe dolaze iz Krapine, a jedna iz Desinića. Dosad je testirano 490 osoba, a za njih 11 još se čekaju rezultati.

Krapinsko-zagorska županija ima i prvu izliječenu pacijenticu, 81-godišnjakinju, objavio je ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina.

Izvijestio je da je pozitivan i jedan liječnik te sada u samoizolaciji osam liječnika i osam medicinskih sestara.

"Na odjelu za COVID liječnici se izmjenjuju u dvotjednim smjenama, 14 dana rade, 14 dana su doma. Nakon odrađenih 14 dana jedan naš liječnik je dobio temperaturu, testiran je i pozitivan je. Osjeća se dobro. Imao je jedan dan temperaturu, jutros temperature nema", objasnio je Vančina.

Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ivan Lipovac je rekao kako je na području županije trenutačno u samoizolaciji 657 osoba, a žarište je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice. Ondje je pozitivno dvoje djelatnika i petero pacijenata, a svi imaju relativno blagu kliničku sliku.

Ravnatelj Specijalne bolnice Davor Gredičak rekao je kako je četiri od 13 bolničkih liječnika u samoizolaciji. Dodao je da će tijekom dana testirati još jedanaest pacijenata.

Župan Željko Kolar je rekao kako je provedeno sve što je bilo potrebno da se posljedice ulaska korona virusa u Specijalnu bolnicu svedu na najmanju moguću mjeru. O daljnjim postupcima i o tome kada će bolnica početi s radom župan želi razgovarati s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

"Očekujem njegov posjet Krapinsko-zagorskoj županiji najkasnije nakon Uskrsa, u utorak. Želimo zajedno proanalizirati stanje u županiji i poteze koje bi trebalo povući za sljedeće razdoblje", rekao je Kolar te dodao kako smo, prema nekim procjenama, na pola puta borbe protiv koronavirusa.

Pozvao je građane da budu još odgovorniji s obzirom na veću mogućnost kretanja, a sve one koji dolaze u Hrvatsku da se strogo pridržavaju svih mjera Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

12.20 U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata samo je jedna osoba oboljela od korona virusa, a smanjen je i broj onih na respiratoru te onih u samoizolaciji, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite, koji je ocijenio da se "stvari kreću prema boljemu".

Župan Ivan Anušić rekao je na konferenciji za novinare da je u srijedu testirano 166 uzoraka, od kojih je samo jedan nalaz bio pozitivan, pa su u županiji dosad oboljele 102 osobe, među kojima i četiri člana medicinskog osoblja osječkoga KBC-a.

Dodao je da su u KBC-u sada četiri pacijenta na respriratoru, jedan je zbog poboljšanja skinut, a dosad su izliječene četiri osobe.

Također je dodao da je u županiji u samoizolaciji 301 osoba, među kojima je 21 zaposlenik osječkoga KBC-a.

"To su podaci koji govore da se stvari kreću prema boljemu jer smo prije u samoizolaciji imali više od tisuću ljudi. Nemamo veliko povećanje broja novozaraženih, smanjen je broj ljudi u samoizolaciji i na respiratoru, što je dobar smjer kojim treba nastaviti", poručio je Anušić.

Istaknuo je da su to dobri podatci jer već nekoliko dana ozbiljno pada broj novozaraženih, ali je pritom i upozorio kako se i dalje treba pridržavati propisanih mjera i ograničiti socijalne kontakte kako bi se županija i dalje uspješno borila protiv epidemije.

Iako je predstojnica Klinike za infektologiju osječkoga KBC-a Ljiljana Perić pozitivna na korona virus, Anušić je istaknuo da je stanje na toj klinici "potpuno pod kontrolom" te da dr. Perić, iako je pozitivna, i dalje na svoj način sudjeluje i pomaže u borbi protiv epidemije.

11.48 Štićenica Doma za starije i nemoćne u Koprivnici zaražena je korona virusom. Više pročitajte OVDJE.

10.43 Još troje pacijenata zaraženih od korona virusa izliječeno je u pulskoj Općoj bolnici čime je do sada u Istri izliječeno ukupno 18 osoba, izvijestio je u četvrtak ujutro Stožer civilne zaštite Istarske županje. 

U međuvremenu od ukupno 32 ispitana uzorka samo je jedan pozitivan na korona virus (COVID-19), a radi se osobi koja je stigla iz Londona i bila je u samoizolaciji. Ukupno je tako u Istri do sada od COVID-19 zaražena 81 osoba, a tijekom srijede terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice Pula uzet je još 51 uzorak brisa koji su  dostavljeni u laboratorij u Zagreb te će rezultati nalaza biti poznati tijekom dana. 

Inače, u četvrtak se prema naputku Nacionalnog stožera civilne zaštite ponovno otvorena zelena tržnica u Puli, kako u središtu grada tako i na Verudi. Po riječima načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Dina Kozlevca, osim u Puli od četvrtka tržnice rade i u Rovinju, Poreču, Umagu, Bujama, Buzetu, Pazinu i Labinu te do sada, kako je naveo, nema većih problema.

"Građani se drže uputa, paze na razmak i sve teče bez problema. U par slučajeva došlo je do grupiranja građana koji su se na intervenciju redara potom razišli. Postavljene su ograde, redari propuštaju građane u razmaku od par minuta kako se ne bi stvorile gužve. Dakle, za sada je situacija pod nadzorom", istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

10.03 U Vukovarsko-srijemskoj županiji imamo jednu novu pozitivnu osobu iz Vinkovaca, ukupno je 30 oboljelih osoba, objavio je županijski stožer.

U protekla 24 sata testirano je 34 osoba, sveukupno dosad na području županije 367 osoba. U samoizolaciji se nalazi 551 osoba, a tijekom srijede bile su dvije prijave o kršenju samoizolacije koje su se utvrdile kao neosnovane.

U objektima za karantenu nalaze se dvije osobe, vozača kamiona trenutno nema. COVID-19 ambulante su imale sedam poziva osoba bez sumnje te su im dani odgovarajući savjeti.

Opća županijska bolnica Vinkovci ima pet hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji radi blažih simptoma bolesti.  I dalje su pozitivna  tri liječnika, tri zdravstvena i jedan nezdravstveni djelatnik.

Ukupno je 18 liječnika, 37 medicinskih sestara i tri nezdravstvena djelatnika u samoizolaciji.

9.30 Na području Virovitičko-podravske županije već osmi dan zaredom nema pozitivnih na korona virus. Oboljelih je i nadalje dvoje, oni se nalaze u kućnoj samoizolaciji i više niti nemaju simptome 19. Do sada je na području županije testirano 96 osoba, 94 nalaza su bila negativna...

U posljednja 24 sata, djelatnici Policijske uprave Virovitičko-podravske, na dežurnim punktovima u kontroli prometa zatekli su 3985 osoba u 3193 vozila. Od navedenih, njih 14 nije imalo propusnice… Provjerili su i 21 osobu poštuju li mjere samoizolacije. Svi su bili na svojim adresama…

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.