PREGLED PO HRVATSKOJ

Vrlo loše vijesti iz Splitsko-dalmatinske županije, rekordi i u Istri i Primorsko-goranskoj

Autor

rj/ig/js

U utorak je zabilježeno 1413 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj 11.311. Među njima je 897 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 57 pacijenata. Testirano je 8185 osoba. Donosimo pregled po županijama za srijedu.

28.10.2020. u 07:49
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA VIRUSA: Grad Zagreb (555), Požeško-slavonska (14), Sisačko-moslavačka (76), Bjelovarsko-bilogorska (34), Koprivničko-križevačka (73), Istarska (50), Primorsko-goranska (179), Vukovarsko-srijemska (45), Dubrovačko-neretvanska (58), Splitsko-dalmatinska (360), Zagrebačka (73), Karlovačka (43), Osječko-baranjska (112), Šibensko-kninska (34), Međimurska (77), Zadarska (30), Varaždinska (136), Brodsko-posavska (54), Ličko-senjska (34), Krapinsko-zagorska županija (97), Virovitičko-podravska županija (31)

ŽUPANIJE S PREMINULIMA: Splitsko-dalmatinska (jedan), Karlovačka (dva), Šibensko-kninska (dva), Međimurska (jedan)

23.12 Na području Virovitičko-podravska županija 31 je novozaražena osoba od korona virusa, a preminuo je muškarac u dobi od 56 godina, izvijestio je u srijedu kasno navečer županijski Stožer civilne zaštite.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije, od 31 zaraženog troje je starije, 26 srednje, a jedna je osoba mlađe životne dobi te jedno dijete.

Svi imaju blažu kliničku sliku, izuzev jedne osobe koja je hospitalizirana u Općoj bolnici Virovitica.

U Virovitici je 11 novozaraženih, Slatini sedam, Suhopolju i Sopju po tri, Gradini, Orahovici i Mikleušu po dva i u Voćinu jedan novozaraženi.

Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica 16 je oboljelih, a u KBC Osijek su dva pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaražene su 623 osoba, a umrlo 14.

15.40 Od 27. listopada u 21 sat evidentirano je 97 novih osoba s područja Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na korona virus. Pristiglo je i 69 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 544 uzoraka. Ozdravile su dodatne 134 osobe te ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 737. U samoizolaciji se nalazi 587 osoba.

15.05 Prema dostavljenom izvješću NZJZ -a Splitsko-dalmatinske županije, ukupno je 360 novooboljelih osoba pozitivno na Covid infekciju i to iz Splita (128), Imotskog (13), Kaštela 14, Makarske (četiri), Omiša (devet), Sinja (51), Solina (11), Starog Grada (dvije), Supetra (četiri), Trilja (12), Trogira (četiri), Visa (jedna), Vrgorca (10), Vrlike (četiri), Bola (jedna), Bašle Vode (jedna), Dicma (sedam), Dugog Rata (pet), Dugopolja (dvije), Hrvaca (10), Jelse (tri), Klisa (četiri), Lokvičića (dvije), Lovreća (jedna), Marine (dvije), Milne (jedna), Muća (jedna), Nerežišća (jedna), Okruga (jedna), Otoka (šest), Podbablja (osam), Podgore (jedna), Podstrane (osam), Prološca (osam), Pučišća (jedna), Runovića (pet), Selca (dvije), Sutivana (jedna), Šestanovca (tri), Zadvarja (dvije), Zagvozda (jedna), Zmijavci (tri), Cista Provo (dvije) osobe.

14.32 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 34 su novooboljele osobe od COVID-19. Od toga, 19 oboljelih osoba je s područja Gospića, sedam iz Otočca, pet iz Senja, dvije iz Novalje te jedna s područja Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljela 521 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 195 aktivnih slučaja, 307 osoba je  izliječeno te 19 osoba preminulo. 

14.21 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su 54 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te dva slučaja zaraze osoba s prebivalištem u drugoj županiji, a koje su testirane u Slavonskom Brodu. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (devet), općina Sibinj (tri), općina Bukovlje (tri), općina Gornja Vrba (tri), grad Nova Gradiška (dvije), općina Nova Kapela (dvije), općina Cernik (dvije), općina Podcrkavlje (dvije) te po jedna zaražena osoba s područja općina Stara Gradiška, Davor i Bebrina. Za preostalih 25 osoba u tijeku je epidemiološka obrada.

Hospitalizirano je ukupno 27 osoba (jedna osoba više nego prethodni dan) od čega 18 osoba u slavonskobrodskoj bolnici te devet osoba u novogradiškoj bolnici. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru.

13.11 U Varaždinskoj županiji evidentirano je 136 novozaraženih korona virusom što je najviše u jednom danu od početka pandemije, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite, a načelnik Stožera Robert Vugrin upozorio je kako virus postepeno paralizira bolnički sustav. 

Od 57 osoba na liječenju u Općoj bolnici Varaždin 53 su na kisiku, a tri na respiratoru. Na liječenju kod kuće nalaze se 552 osobe.

U varaždinskoj bolnici je i 55 pozitivnih djelatnika te 60 djelatnika u samoizolaciji.

Jedna je pozitivna osoba i u Domu za starije i nemoćne u Varaždinu. Uzeti su brisevi bliskih kontakata, a određeni broj djelatnika i korisnika je izoliran, navodi se u priopćenju.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 609.

11.45 Na području Zadarske županije 30 je novih slučajeva zaraze korona virusom, a uglavnom je riječ o kontaktima zaraženih osoba i obiteljskim kontaktima, javlja Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

S područja grada Zadra devet je novooboljelih osoba, sedam ih je iz općine Vir, troje iz grada Biograda, po dvoje iz općina Posedarje i Privlaka, a po jednog novozaraženog bilježe općine Bibinje, Jasenice, Starigrad, Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Vrsi i Zemunik Donji.

11.40 U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježena su 34 nova slučaja zaraze korona virusom, od toga ih je 19 povezano s Cvjetnim domom, dok su dva korisnika doma preminula, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

11.35 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirane su 303 osobe od čega je evidentirano 77 novopozitivnih osoba u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata ozdravila je 41 osoba. U mjeri samoizolacije se trenutno nalazi 899 osoba. Do sada je ukupno uzeto 12.362 uzoraka.

U Županijskoj bolnici Čakovec je, u ovom trenutku, hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19. U proteklih 24 sata preminula je jedna osoba, muškarac star 91 godinu s brojnim kroničnim bolestima i karcinomom pluća. Na respiratoru se nalaze dvije osobe.

11.33 Ministar zdravstva Vili Beroš pojasnio je kakva je situacija s kapacitetima u KB Dubrava i u drugim primarno respiratorno intenzivističkim centrima.

11.30 U posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na korona virus za 112 osoba, a testirano je ukupno 411 uzoraka (296 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 115 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ).

Najviše pozitivnih nalaza bilo je u Osijeku (41). Slijede Čepin s 13 novopozitivnih osoba, Đakovo 10 (odnosno 13 s prigradskim naseljima Kuševac, Piškorevci i Selci Đakovački), Belišće sedam (odnosno devet s naseljima Gat i Veliškovci), Strizivojna pet, Valpovo dvije (odnosno sedam s prigradskim naseljima Šag te Harkanovci, Marnančaci i Nard po jedna).

Po dvije zaražene osobe su iz Bilja i Darde, a po jednu imaju Antunovac, Dalj, Donji Miholjac, Ernestinovo, Jagodnjak, Krčenik, Ladimirevci, Palača, Paljevina, Rakitovica i Šumarina.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 94 osoba koje su oboljele od COVID-19 (11 više nego prethodnog dana) od kojih je 13 na respiratoru. Deset oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice.

11.25 Karlovačka županija broji nova 43 slučaja zaraze korona virusom i dvije preminule osobe, a radi se o starijim ženama koje su imale i pridružene komordibitete, objavio je županijski stožer. 

11.04 Povtvrđeno je da Zagreb ima 555 novih slučajeva zaraze.

11.02 Na području Zagrebačke županije od početka pandemije do srijede do 10 sati evidentirano je 2500 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim korona virusom, izliječeno je 839 osoba, a 26 osoba je preminulo. Trenutno je aktivno 1635 slučajeva.

U odnosu na podatke od utorka oboljele su 73 osobe (osam Samobor, tri Sveta Nedelja, 13 Zaprešić, sedam Jastrebarsko, devet Velika Gorica, jedna Ivanić-Grad, pet Dugo Selo, dvije Vrbovec, četiri Sveti Ivan Zelina, dvije Brdovec, tri Bistra, jedna Jakovlje, jedna Marija Gorica, jedna Klinča Sela, tri Stupnik, jedna Pisarovina, jedna Kloštar Ivanić, osam Brckovljani), a izliječeno je 56 osoba.

10.49 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1294 obrađena testa u srijedu su 352 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 180 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1760 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 75 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se sedam osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 79 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

10.20 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 58 novih slučajeva zaraze korona virusom, a 31 osoba je izliječena, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženo je 25 muških te 11 ženskih osoba iz Dubrovnika, devet muških i tri ženske osobe iz Župe dubrovačke, dvije muške i dvije ženske osobe iz Konavala, jedna muška i dvije ženske osobe iz Vela Luke, dvije ženske osobe iz Blata te jedna muška osobi iz Stona. Za njih ukupno trideset i troje utvrđena je epidemiološka veza.

Od 31 izliječenog njih je po devet iz Dubrovnika i Metkovića, šest iz Vela Luke, po dvije iz Župe dubrovačke i s Mljeta te po jedna osoba iz Konavala, Kule Norinske i Ploča.

U dubrovačkoj bolnici od korona virusa liječi se 26 osoba. U samoizolaciji se nalazi 421 osoba. 

10.00 Hrvatska je opet doživjela najgori dan što se tiče preminulih. Novozaraženih je 2378, a umrle su čak 23 osobe.

9.56 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 45 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (11 osoba iz Vinkovaca, šest iz Ivankova, četiri iz Vukovara, po dvije iz Županje, Borova, Nuštra, Ostrova, Otoka i Slakovaca te po jedna iz Andrijaševaca, Berka, Bogdanovaca, Cerne, Drenovaca, Gradišta, Gunje, Privlake, Prkovaca, Soljana, Strošinaca i Trpinje). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1720, od kojih je 1320 osoba izliječeno, a ukupno je 20 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 31 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 244 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 16417.

9:50Primorsko-goranskoj županiji u srijedu je 179 novooboljelih. I ovdje je nažalost riječ o novom rekordu.

9:45 U Istarskoj županiji ispitano je 394 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 50 novozaraženih osoba s područja županije. Kod 13 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima: Rijeka (četiri), Republika Italija (tri), Zagreb (tri), Slavonija (dvije), Karlovac (jedna). Za 27 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. To je najviše dosad u Istri.

9.40 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije javio je kako su na području županije u općoj populaciji potvrđena 73 nova slučaja bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje, u skladu s dinamikom obrade rezultata. Epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku, a virus je u ovom trenutku aktivan na cijelom području županije. Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 193 slučajeva bolesti COVID-19, 20 osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju su ukupno 23 osobe. Od početka pojave korona virusa zabilježeno je ukupno 544 slučajeva bolesti COVID-19.

9.20 U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 34 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Od toga, 23 novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara, po dvije novozaražene osobe s područja su grada Garešnice, općine Nova Rača i općine Đulovac, a po jedna novozaražena osoba s područja je grada Daruvara i općina Rovišće, Kapela, Berek i Veliki Grđevac.

Među novooboljelim osobama dva su zdravstvena djelatnika. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 736 osoba.

8.54 Sisačko-moslavačkoj županiji, u srijedu je sedamdeset i šest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Riječ je o pedeset četiri osobe s područja grada Siska, jedanaest osoba s područja grada Petrinje, šest osoba s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Novske, jednojosobis područja općineVelika Ludina, jednojosobis područja općine Dvor, jednoj osobi s područja općine Martinska Ves.

U srijedu je na području Sisačko-moslavačke županije 235 aktivnih slučajeva ove zarazne bolesti, javlja lokalni stožer.

8.26 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 132 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 117 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 15 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 407 osoba, a ukupno je testirano 12010 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 143 uzorka, od kojih je 14 pozitivnih.  Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

7.50 Zamjenica ravnatelja HZJZ Sandra Šikić kazala je za HTV da je u Zagrebu u srijedu više od 500 novih slučajeva. U Zagrebu je u utorak, podsjetimo, bilo 211 novih slučajeva.

"Preko ljeta smo imali vrlo blage kliničke slike, bili su mladi većinom, sada su zaražni ljudi srednjih godina, radna populacija, ali i stariji", kazala je.

"Lakše nam je otkad imamo testiranje na Velesajmu. Svaki dodatni punkt za uzimanje briseva rasterećuje prometni dio čepa, ali svi ti uzorci dođu u laboratorij koji ima nekakve kapacitete. Rano otkrivanje je najvažniji korak u sprečavanju širenja epidemije. Brojke su nam tako velike da ne možemo u 24 sata sve obaviti. Molimo građane da doprinesu situaciji, dok čekaju testiranje molimo da se odgovorno ponašaju", dodala je.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.