'RAZUMIJEM HRVATE ZAŠTO ME MRZE'

Vučić napadao hrvatske medije, spominjao i skandaloznu optužnicu: 'Nije vas sramota da mrtvi hladni to govorite?'

Autor

lš/mp

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić održao je u ponedjeljak navečer konferenciju za medije na kojoj je govorio o diplomatskom ratu s Hrvatskom.

18.07.2022. u 18:24
Ispiši članak

Podsjetimo, Vučić je bez prethodne najave u nedjelju htio prijeći granicu zbog navodnog privatnog posjeta Jasenovcu, što mu u konačnici nije dozvoljeno. Nakon tog poteza hrvatskih vlasti srbijanski političari i njihovi mediji žestoko su se obrušili na Hrvatsku.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je: "Mi kada god prelazimo granice, najavljujemo to uobičajenim, diplomatskim putem, a to znači slanjem note, ovdje je to izostavljeno, ovdje se nije dogodilo, pa ne mogu se granice prelaziti samo tako, pogotovo ako se radi o štićenim osobama."

Taj izostanak diplomatske procedure koja najavljuje dolazak visokog dužnosnika smatramo da je neprihvatljiv, dodao je.

Aleksandar Vučić, prema pisanju srbijanskih medija, najavio je konferenciju za medije na kojoj će odgovoriti službenom Zagrebu.

Tekstualni prijenos konferencije za medije

"Vi ste primijetili da prvi put informacija o tome da mi je zabranjen odlazak u Jasenovac ne pojavljuje se u srpskim medijima. To govorim za one 'srpske medije' koji govore da sam radio cirkus. Podrazumijeva se po njima da sam ja kriv. Informaciju o mom neodlasku u Jasenovac objavljuje Jutarnji list. Zašto se to događa? Događa se zato što su oni mislili da ćemo izaći u javnost iako to nije bio naš plan", govori Vučić.

"Krenuli su u napad sa sumanutim argumentima. Nazivali su to kaosom i provokacijom. Zamislite vi taj kaos koji izazivate time što ćete položiti cvijet u Jasenovcu. Iznenadio sam se i nisam mogao vjerovati da je moguće da netko pokrene takvu kampanju", dodao je.

Pokazivao je zatim Vučić naslove hrvatskih medija koji su pisali o njegovu nedolasku u Jasenovac.
"Oni sve isto pišu. Mislio sam da znaju barem nešto promijeniti, sve je isto, od A do Ž", kazao je.

Provokacija pred Oluju? Vučić kaže da nije

Osvrnuo se zatim na napise da je želio u Jasenovac kako bi provocirao pred obljetnicu Oluje.

"Kažete da sam želio provocirati povodom obljetnice Oluje, e sad ćete dobiti činjenice koje govore drugačije. 2. 9. 2021., to je mjesec dana nakon obilježanja Oluje, i tada smo prvi put kontaktirali Vladu Andreja Plenkovića s molbom da posjetimo Jasenovac. Nakon dva dana stiže poruka od Plenkovića da odgode posjet zbog unutarnje situacije u Hrvatskoj", kazao je, dodavši da je ispoštovao odluku hrvatskog premijera i da ništa tada nije procurilo u srpske medije.

Kaže da je nakon toga još jednom poslao molbu Plenkoviću, ali da mu je i tada molba odbijena.

"To nije bilo sve. Prvog ožujka 2022. godine ponovili smo zahtjev i kontakt. Ponovljena je moja molba da posjetim Jasenovac 5. ožujka. Nakon dva dana dobili smo poruku da posjet nije dobrodošao u ovom trenutku. Četvrtog ožujka donio sam odluku da neću ni taj put ići u Jasenovac. Nigdje nikome nismo kukali, bili smo fer partneri", govori Vučić.

Tada je, kaže, kontaktirao Milorada Pupovca, kojemu je rekao: "Kako god hoćeš. Ako imaš potrebe obavijestiti kabinet Plenkovića, onda to učini."

"On je to očito učinio. Oni su Oluju nekako podsvjesno povezali s Jasenovcem. Ja nisam nikada, ali oni jesu. To više govori o njima nego o nama. Rekao sam Pupovcu da ćemo poći i doći u Jasenovac, doći će možda jedna kamera s nama i obavijestit ćemo javnost da smo to napravili", rekao je. 

Objasnio je potom da je bio u Jasenovcu dvaput, ali ne kao predsjednik, stoga je želio to učiniti u predsjedničkom mandatu.

"Sramota je za svakog od nas da nijedan srpski predsjednik nije bio u Jasenovcu. Nitko kao srpski predsjednik u svom mandatu čak niti u SFRJ nije bio u Jasenovcu. Rekao sam da želim otići za vrijeme mandata da pokažem poštovanje prema našim žrtvama, da nikad nećemo zaboraviti srpske žrtve, ni židovske ni romske i ništa više od toga. I onda u četvrtak, 14. srpnja, otpravnica poslova Bogdan je došla prenijeti molbu Plenkovića da ne idem u Jasenovac. Rekli su da su za posjetu čuli neslužbeno", rekao je Vučić.

Ponovio je Vučić više puta da ne želi ići na more u Hrvatsku.

"Neću ići na more, hoću ići u Jasenovac", kazao je.

Kazao je potom da on želi imati civiliziranu komunikaciju s Hrvatskom.

"Što se naš tiče, mi ćemo uvijek željeti imati civiliziranu komunikaciju i nemam ja problem s time što me nečiji mediji ne podnose zato što me dozvoljavaju veliku opasnost. Jesam li ja kriv što je Srbija prestigla Hrvatsku po visini BDP-a? Jesam li kriv što su sedam kuća Vučića spalili 1992.? Mi nijednu njihovu kuću nismo spalili", kazao je, nastavivši potom nabrajati razloge zašto ga hrvatski mediji "mrze".

"Razumijem ja Hrvate zašto me mrze. Da sam na njihovom mjestu, isto bih se ponašao, možda bih tražio malo pametnije razloge, a ne ovako tupave. Srbija je bila do koljena Hrvatskoj uvijek, služila joj je. Nikome nije palo na pamet da pusti tužitelje da slobodno rade svoj posao pa da se podigne optužnica za ubijenu djecu. Zamislite kada kažu da je optužnica strašna provokacija, a nije provokacija zato što ste ubili djecu? Od šest, devet i 13 godina, nego je provokacija što oni koji su ubili djecu trebaju za to odgovarati. Nije vas sramota kada to kažete?" kazao je Vučić.

Kazao je potom iznova da je sve pokušao dogovoriti s hrvatskom vlašću, ali, kaže, "nikada nije bilo vrijeme za doći u Jasenovac, a nikada neće ni doći".

Osvrnuo se potom na nestale Srbe i Hrvate u Domovinskom ratu.

"U ratu je nestalo više Srba nego Hrvata. Oni nikad u Hrvatskoj to nisu čuli, a svi u Srbiji su to čuli. Ali ljudi prvi put čuju, gledaju me kao utvaru kad sam to prvi put rekao. Njima nitko nije rekao da je Mile Budak zločinac, da je poznat po tome zato što trećinu Srba treba pobiti, trećinu potjerati, a trećinu potjerati u katolike. I zato imaju desetine i desetine ulice Mile Budaka, ministra prosvjete NDH, na teritoriju današnje Hrvatske", rekao je Vučić, dodavši da mu je žao zbog toga.

"Samo u 24 sata je protiv mene objavljeno više od 300 tekstova. Baš me briga, moja savjest je čista. Ima onih kojima sam i u Beogradu kriv, a znam ja zašto. Kriv sam zato što je Beograd i dalje kozmopolitski grad, ali sam kriv i za to što Beograd više nije antisrpski grad i što se ne stidi te činjenice. Ja sam ponosan danas na to. Mi se 77 godina nismo sjetili Jasenovca, zato što su uvijek s njima upravljali iz Zagreba, upravo ta ideologija, da se nekome ne zamjerimo. E, promijenila su se vremena", rekao je srpski predsjednik.

"Ja sam rođen u Beogradu, cijeli život tu živim i ne mislim da sam bolji od bilo koga tko je došao s druge strane Drine, iz Niša, Kragujevca ili bilo kojeg drugog mjesta. Ali da mi nemamo ulicu jasenovačkih žrtava, to je sramota. Oprostite što sam to promijenio, radit ću to i u narednih pet godina koliko god budem mogao utjecati da i dalje budete ljuti na mene jer Beograd će ostati i kozmopolitski i srpski grad", rekao je Vučić.

Na upit je li ga kontaktirao hrvatski predsjednik Zoran Milanović, rekao je da nije.

"Nisam kontaktirao ni sa kim od predstavnika hrvatskih vlasti osim s Pupovcem. Ne znam ni o čemu da razgovaramo. Ja imam veliko poštovanje prema svima njima, ali kako bih vam rekao. Kada vam netko nešto na ovakav način uradi i kaže da ste, nakon maksimalne korektnosti, htjeli izazvati kaos, ne znam što bih rekao. Neću se dodvoravati nekom dok sam živ. Da idem na more da se kupam da bih bio poželjan dobar Srbin, neću. Mene ne zanima more, mene zanima moja zemlja i moj narod", rekao je Vučić.

Rekao je da ga zanima i suradnja s Hrvatskom.

"To nije pomirenje, to je stvar dobre suradnje. Uvijek ćemo drugačije gledati i na NDH i na ono što se zbivalo 90-ih. Oni će na dan Oluje slaviti, mi ćemo tugovati. S razlogom. I jedni i drugi imamo svoje razloge. Oni što su se oslobodili Srba, mi što je naših 250.000 Srba protjerano sa svojih ognjišta. Tako da, oni će reći da nije to, već reći da su vratili pod upravno-pravni sistem cijeli teritorij Hrvatske", kazao je.

Upitan je potom zašto treći put nije ispoštovan protokol, već je samo obavijestio Pupovca o svojoj namjeri da posjeti Pupovca.

"Kad pričate o proceduri, prvo razgovarate s partnerima na ljudski način. Kad kažete da mora ići preko ministarstva vanjskih poslova, sa mnom je bio na sastanku Grlić Radman, a došao je bez procedure. Koga briga, dogovorio se s našim kabinetom, podrazumijevalo se da smo tu da pružimo svaku pomoć. Je li ga tko zaustavio na granici?", odgovorio je Vučić pa dalje nastavio nabrajati hrvatske državne dužnosnike koji su bili u Srbiji bez da su se javili ministarstvu vanjskih poslova Srbije. Dotaknuo se tada i predsjednikovog sina Marka Milanovića, koji je također bio u Srbiji zbog sportskog natjecanja.

"Je li im netko zabranio? Je li ih netko zaustavio? O čemu pričate?" uzvratio je novinaru.

Upitala ga je potom novinarka je li situacija takva da on inače ne voli more ili samo hrvatsko, a Vučić joj je odgovorio:

"To se more zove Jadransko, a ne hrvatsko. Ja sam na geografiji učio da se zove Jadransko. Obožavam to more, fascinantno je. Ne ljutite se što mi je Jasenovac važniji od svakog mora, od Jadranskog, ali i svakog drugog. Znam ja koja je vama namjera bila. Da kažete da je Vučić šovinist i da mrzi hrvatsko more. Ali ja obožavam Jadransko more, no mnogo više od toga stalo mi je do Jasenovca i srpskih žrtava."

Nastavio je zatim nizati navodne zločine nad srpskim narodom, ironično dodavši: 

"Glina je poznata po tome što je Vučić tamo bio šesti govornik na nekom skupu 90-ih, a ne po ubojstvu Srba. Petrinja je poznata, iako nikad nisam bio tamo, po tome što sam tukao zarobljenika. To ste izmišljali da me zastrašite i da ne dođem u Jasenovac. Ali ja sam ponosan na to što za mene nije nikakav problem. Sretan sam što ću sve ovo uokviriti, da moje troje djece, nadam se da ću imati i unuka, da se diče svojim ocem i djedom koji nije poklekao pred pritiscima i lažima i koji je branio svoj srpski narod i državu."

Za kraj se osvrnuo na srpsko-hrvatske odnose.

"Jednog dana ćemo imati bolje odnose sa Hrvatskom, ali gore ne, jer ne mogu biti gori", zaključio je Vučić.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.