SMANJENO VRIJEME SAMOIZOLACIJE

U Zagrebu upola manja brojka novozaraženih; u Splitsko-dalmatinskoj 230 novih slučajeva

Autor

Donosimo podatke s korona virusom po županijama u utorak. Podsjetimo, Nacionalni stožer civilne zaštite u ponedjeljak izvijestio je o 828 novih slučajeva zaraze korona virusom, a 15 osoba je preminulo.

27.10.2020. u 08:20
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Sisačko-moslavačka (77), Požeško-slavonska (20), Koprivničko-križevača (15), Bjelovarsko-bilogorska (27), Grad Zagreb (211), Istarska (46), Dubrovačko-neretvanska (70), Vukovarsko-srijemska (53), Zagrebačka (62), Primorsko-goranska (125), Karlovačka (54), Zadarska (22), Šibensko-kninska (osam), Splitsko-dalmatinska (226), Osječko-baranjska (96), Međimurska (68), Ličko-senjska (29), Varaždinska (25), Brodsko-posavska (78), Krapinsko-zagorska (20).

ŽUPANIJE SA SMRTNIM SLUČAJEVIMA: Koprivničko-križevačka (jedan), Bjelovarsko-bilogorska (dva), Osječko-baranjska (četiri), Ličko-senjska (jedan)

22.05 U Krapinsko-zagorskoj županiji evidentirano je 20 novih osoba pozitivnih na korona virus, izvijestio je u utorak navečer županijski Stožer civilne zaštite. Od ponedjeljka u 17 sati  četiri su novozaražene osobe s područja grada Krapine, tri iz općine Marija Bistrica, po dvije iz općina Krapinske Toplice i Radoboj te po jedna iz gradova Klanjca i Zaboka te općina Budinšćina, Hum na Sutli, Jesenje, Petrovsko, Stubičke Toplice, Tuhelj i Veliko Trgovišće.

Pristigla su i 32 negativna nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 663 uzorka. Ozdravile su još 43 osobe te je trenutno 774 aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije.

U samoizolaciji se nalazi 1.325 osoba.

14.10 Iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije izvijestili su da su na korona virus od posljednje objave pozitivne još četiri osobe, što znači 230 u posljednja 24 sata.

12.40 U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 78 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 što je do sada najveći broj zaraženih osoba u 24-satnom razdoblju u Brodsko-posavskoj županiji od početka epidemije. U tijeku je epidemiološka obrada zaraženih osoba te njihovih kontakata.

Hospitalizirano je ukupno 26 osoba (dvije osobe više nego prethodni dan) od čega 20 osoba u slavonskobrodskoj bolnici te šest osoba u novogradiškoj bolnici. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 874 osobe (103 osobe više nego prethodni dan).

12.10 Varaždinskoj županiji evidentirano je 25 novih slučajeva zaraze korona virusom.

"Na bolničkom liječenju imamo 53 osobe i ako to stavimo u kontekst da Opća bolnica Varaždin ima ukupno 411 kreveta od kojih je inicijalno 14 namijenjeno za infektologiju, onda je jasno da se svakim danom dodatno uskraćuju potrebni resursi za druge pacijente", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

U Općoj bolnici Varaždin je 50 pozitivnih djelatnika i dodatnih 59 djelatnika u mjeri samoizolacije. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici nalazi se 53 osoba s težom kliničkom slikom, od čega je 51 osoba je na kisiku, a dvoje ih je na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno je 468 osoba.

12.00 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 29 je novooboljelih osoba od Covid-19 te je jedna osoba preminula. Oboljele 23 osobe su korisnici Doma za starije i nemoćne osobe LSŽ, četiri oboljele osobe su s područja Senja te po jedna osoba s područja Novalje i Brinja. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba, izvijestili su iz tamošnjeg stožera.

Ukupno je oboljelo 487 osoba od Covida-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 180 aktivnih slučaja, 288 osoba je  izliječeno te 19 osoba preminulo. U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 182 osobe. Pod aktivnom nadzorom/mjerom samoizolacije je ukupno 530 osoba.

11.32 U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1413 novozaraženih korona virusom, a preminulo je 18 osoba.

11.30 Na području Međimurske županije evidentirano 68 novopozitivnih osoba. U mjeri samoizolacije se trenutno nalazi 1077 osoba.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 28 pacijenata pozitivnih na virus Covid-19. U ovom trenutku, u osnovnim školama je 20 učenika, 14 nastavnika i četiri nenastavnog osoblja pozitivno na virus Covid-19, u samoizolaciji je 1031 učenik, 70 nastavnika i 14 nenastavnog osoblja. U srednjim školama je 16 učenika, pet nastavnika i šest nenastavnog osoblja pozitivno na virus Covid 19, a u samoizolaciji je 352 učenika, 29 nastavnika i devet nenastavnog osoblja.

11.25 Za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na korona virus za 96 osoba. Najviše pozitivnih nalaza opet je u Osijeku (30), odnosno s prigradskim naseljima ukupno 40 osoba (Tenja četiri, Josipovac tri, Višnjevac dvije i Sarvaš jedna).

Veliki broj novopozitivnih u ponedjeljak je utvrđen na području Grada Valpova i to pet u samom gradu, dvije osobe su iz Marjančaca, a čak devet iz Šaga gdje je virus probio u dom za starije i nemoćne s ukupno 51 korisnikom te je u tijeku intenzivna epidemiološka obrada.

Čepin bilježi osam novopozitivnih osoba, Antunovac tri, po dvije zaražene osobe su iz Baranjskog Petrovog Sela, Belišća, Bizovca i Krčenika, a po jednu novopozitivnu osobu imaju Bilje, Bočkinci, Bokšić, Dalj, Đakovo, Kešinci, Kitišanci, Laslovo, Našice, Punitovci, Sveti Đurađ, Široko Polje, Šumarina i Vladislavci,

U Respiracijskom centru Kliničkog bolničkog centra Osijek su preminule četiri osobe koje su, uz druga teža oboljenja, imala i Covid-19. Riječ je ženi iz Đurđenovca rođenoj 1944. godine, muškarcu iz Vukojevaca rođenom 1955. godine, muškarcu iz Osijeka rođenom 1959. godine te muškarcu iz Đakova rođenom 1952. godine. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 83 osoba koje su oboljele od Covid-19 od kojih je 12 na respiratoru. Devet oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice.

11.20 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 928 obrađenih testova u utorak je 226 novooboljelih osoba pozitivno na Covid infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 108 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2036 osoba se nalazi u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 71 Covid pozitivna osoba u KBC-u Split dok se šest osoba nalazi na respiratoru.

11.10 Na području Šibensko-kninske županije osam osoba je oboljelo od Covid-19 infekcije; dvoje korisnika i dvije djelatnice Cvjetnog doma u Šibeniku, tri osobe s područja grada Drniša i jedna iz Pirovca. Trenutno je 125 aktivnih slučajeva oboljenja od Covid-19 infekcije.

Trinaest osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 324 osobe.

11.00 Na području Zadarske županije 22 su nova slučaja zaraze korona virusom, a u najvećoj mjeri riječ je o kontaktima već zaraženih osoba dok se za ostale utvrđuju kretanja i kontakti. S područja grada Zadra 14 je novooboljelih osoba, dvoje ih je iz Bibinja, a po jednog novozaraženog bilježe gradovi Biograd i Pag te općine Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja i Vir.

U samoizolaciji je 611 osoba. U Općoj bolnici Zadar na svim Covid odjelima ukupno je hospitalizirano 14 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru. Tri pacijenta s lakšim simptomima smještena su u biogradskoj bolnici.

10.50 Zaraza korona virusom potvrđena je za nove 54 osobe u zadnja 24 sata u Karlovačkoj županiji, u kojoj se do sada ukupno zarazilo 1025 osoba, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. Po broju novooboljelih prednjače Karlovac, Ozalj, Ogulin i Duga Resa.

Od ukupno 22 lokalne jedinice u županiji samo Cetingrad, Generalski Stol, Kamanje, Krnjak, Lasinja, Ribnik, Samorsko i Tounj nemaju nijedan aktivni slučaj zaraze. U samoizolaciji se nalazi 458 osoba.

10.40 Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je 125 novozaraženih osoba, a 27 osoba je ozdravilo. Ukupno je 638 aktivnih slučajeva Covid-19 bolesti. Testirano je 871 osoba.

10.30 Na području Zagrebačke županije oboljele su 62 osobe. Najviše ih je u Velikoj Gorici - 11, po devet u Samoboru i Zaprešiću, šest u Dugom Selu, po pet u Svetoj Nedelji i Jastrebarskom te dvoje u Vrbovcu. Što se tiče općina, po troje zaraženih je u Brdovcu i Pušći, po dvoje u Brckovljanima i Rugvici te po jedan u općinama Bistra, Luka, Klinča Sela, Pisarovina i Kloštar Ivanić. 

Samoizolacija je propisana po jednom razredu srednjih škola u Dugom Selu, Zaprešiću, Jastrebarskom i Samoboru, dva razreda srednje škole u Velikoj Gorici te po jednom razredu osnovnih škola u Svetom Ivanu Zelini, Dugom Selu, Samoboru i Zaprešiću. Također, u Dugom Selu došlo je do proboja virusa u dva doma za starije i nemoćne te u jedan odjel centra za rehabilitaciju.

09.55  U Vukovarsko-srijemskoj županiji su 53 nove pozitivne osobe na Covid-19 (19 osoba iz Vinkovaca, četiri iz Vukovara, tri iz Ivankova, tri iz Jarmine, tri iz Starih Jankovaca, dvije iz Novih Jankovaca te po jedna iz Županje, Bokšića, Gunje, Karadžićeva, Komletinaca, Nuštra, Otoka, Podrinja, Posavskih Podgajaca, Privlake, Račinovaca, Rajevog Sela, Retkovaca, Rokovaca, Šarengrada, Starih Mikanovaca, Svinjarevaca, Tordinaca i jedna s boravištem izvan županije). Preminulih osoba nema.

Trenutno je u županiji 27 osoba hospitalizirana zbog Covid-19 bolesti. U samoizolaciji na području županije je 1141 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na Covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 23 radnika iz sustava zdravstva.

09.50 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 70 novih slučajeva zaraze korona virusom. Riječ je o 16 muških i 14 ženskih osoba iz Dubrovnika, osam muških i osam ženskih osoba iz Metkovića, četiri muške i pet ženskih osoba iz Župe dubrovačke, jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Stona, po dvije muške osobe iz Korčule, Orebića i Ploča, dvije muške osobe iz Opuzena, jednoj ženskoj osobi iz Smokvice, po jednoj muškoj osobi iz Dubrovačkog primorja i s Mljeta, jednoj ženskoj osobi iz Blata i jednoj ženskoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije, izvijestili su iz tamošnjeg stožera.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je 21 osoba pozitivna na korona virus. U samoizolaciji je 828 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije.

09.40  Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 477 uzoraka briseva na Covid-19. Potvrđeno je 46 novozaraženih osoba s područja županije, izvijestio je tamošnji Stožer civilne zaštite.

Kod 23 osobe epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Rijeka (15), Republika Italija (četiri), Republika Slovenija (dva), Bosna i Hercegovina (dva)). Za 16 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Epidemiološka obrada je u tijeku za sedam osoba. Izliječeno je 10 osoba. Trenutno je 241 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 872 osoba.

09.35 U Gradu Zagrebu je u utorak 211 novih slučajeva, više od dvostruko manje nego u ponedjeljak kad ih je bilo 558. U protekla 24 sata u NZJZ "Dr. Andrija Štampar" provedeno je 1240 testiranja na SARS-CoV-2.

Epidemiolozi NZJZ "Dr. A. Štampar" u razdoblju od 20 sati 25. listopada do 20 sati 26. listopada zabilježili su 211 novooboljelih osoba, a obrađeno je 398 osoba. Od navedenog, 351 je od prethodnih dana, a 47 osoba je od 26. listopada. Mjera samoizolacije izrečena je 1047 osoba.

09.20 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 27 novih slučajeva zaraze korona virusom. S područja Bjelovara je 19 osoba, četiri novozaražene osobe s područja su grada Daruvara, tri novozaražene osobe s područja su općine Rovišće, a jedna novozaražena osoba s područja je općine Severin.  Među novooboljelim osobama tri su zdravstvena djelatnika. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 933 osobe.

Dvije osobe preminule su s korona virusom s područja te županije i do sada je na području županije 15 smrtnih slučajeva povezanih sa Covidom- 19.

09.00  Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus, na području županije u općoj populaciji potvrđeno 15 novih slučajeva bolesti Covid-19. Epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području ove županije trenutno je aktivno 140 slučajeva bolesti Covid-19, 11 osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju je ukupno 19 osoba. Od početka pojave korona virusa na području županije zabilježen je ukupno 471 slučaj bolesti Covid-19.

U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na SARS–CoV-2 virus, riječ je o osobi starije životne dobi koja je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet, a bila je štićenik Doma za starije i nemoćne osobe Keris iz Legrada.

08.35  U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 135 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 120 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 15 osoba je hospitalizirano, izvijestili su iz tamošnjeg stožera.

U samoizolaciji se nalazi 482 osobe, a ukupno je testirano 11.867 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 200 uzoraka, od kojih je 20 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba

8.30Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno je 77 novooboljelih osoba od zarazne bolesti Covid-19, izvijestio je lokalni Stožer civilne zaštite. Riječ je o 28 osoba s područja grada Siska, 23 osobe s područja grada Kutine, 14 s područja grada Petrinje, pet osoba s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Glina te po jednoj s područja grada Hrvatska Kostajnica, grada Novske, općine Velika Ludina, Lekenik, općine Lipovljani.

08.00 Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove kriterije za testiranje na SARS-CoV-2, prekid izolacije i karantenu.

Samoizolacija se, prema novim kriterijima, skraćuje s 14 na 10 dana. "Prema odluci Eskpertne skupine kriznog stožera MZ, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe od Covid-19 se skraćuje s 14 na 10 dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, u kojih karantena traje 14 dana", stoji u odluci.

Prekid izolacija

"Kriteriji za prekid izolacije podijeljeni su na četiri kategorije bolesnika: oboljeli s blagom ili umjerenom kliničkom slikom, oboljeli s teškom kliničkom slikom, oboljeli koji je imunokompromitiran/korisnik/djelatnik kolektiva s osjetljivom populacijom i asimptomatski oboljeli od Covid-19.

Klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika je minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma (u prethodnoj verziji je bio jedan)", stoji u uputama HZJZ-a.

Bliski kontakti

Bliski kontakti podliježu zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Nije ih potrebno testirati ni na početku ni tijekom karantene/samoizolacije osim ako ne razviju simptome bolesti (ako kapaciteti dozvoljavaju) ili postoji epidemiološka indikacija.

Iznimno, na početku karantene/samoizolacije treba testirati bliske kontakte oboljelih od bolesti Covid- 19 ako su identificirani kao bliski kontakti tri ili više dana od izlaganja bolesniku i ako su u međuvremenu ostvarivali kontakt s vulnerabilnim skupinama.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.