PREGLED PO ŽUPANIJAMA

U Zagrebu 25 novozaraženih, virus ušao u Dom za umirovljenike i dvije poliklinike

Autor

bkk/h

U četvrtak je u Hrvatskoj potvrđeno novo žarište korona virusa; Požeško-slavonska županija ima 25 novozaraženih. Epidemiološku situaciju pratite uživo na portalu Direktno. 

03.07.2020. u 08:50
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Primorsko-goranska (jedan), Zadarska (jedan), Istarska (jedan), Osječko-baranjska (12), Vukovarsko- srijemska (dva), Požeško-slavonska (25), Ličko-senjska (tri), Zagrebačka (pet), Šibensko-kninska (dva), Dubrovačko-neretvanska (dva), Grad Zagreb (25), Brodsko-posavska (pet), Bjelovarsko-bilogorska (jedan), Sisačko-moslavačka (jedan), Zadarska županija (jedan)

14.00 Na zadarskom području jedna je novozaražena osoba, riječ je o mlađem muškarcu koji se koronavirusom zarazio unutar granica Zadarske županije i utvrđuje mu se kretanje, izvijestio je u petak županijski Stožer Civilne zaštite. 

U posljednja 24 sata testirano je 105 uzoraka, a u samoizolaciji je 76 osoba. Smanjeni broj osoba u samoizolaciji vezan je uz ukidanje mjera samoizolacije za državljane Srbije, BIH i Makedonije, navodi se u priopćenju zadarskog županijskog Stožera CZ.

Službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje propisane samoizolacije.

13.30 U Sisačko-moslavačkoj županiji jedna je novooboljela osoba i to s područja Petrinje. Izvor zaraze je poznat te su svi kotnatki u obradi, izvijestili su iz  poznat je izvor zaraze te su svi  kontakti u obradi, izvijestili su iz tamošnjeg Stožera.

13.10 Bjelovarsko-bilogorska županija ima jednog novozaraženog, izvijestio je županijski Stožer.

12.30 Na području Brodsko-posavske županije pet je novih slučajeva zaraze korona virusom, izvijestio je tamošnji Stožer civilne zaštite.

12.09 U protekla 24 sata zabilježeno u Gradu Zagrebu je 25 novih slučajeva zaraze korona virusom, 28 osoba je u samoizolaciji, a 56 je upućeno na testiranje, izvijestio je u petak zagrebački Stožer civilne zaštite gdje je istaknuto da je zbog povećanih aktivnosti zdravstveni sustav prenapregnut.

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar pozvao je medije da Zagreb ne nazivaju žarištem jer on to nije.

Kao primjer žarišta naveo je samostan u Đakovu kazavši da nasuprot njemu Zagreb broji milijun stanovnika.

"Jučer je u zavodu obavljeno 408 testiranja, u Zagrebu je 25 pozitivnih osoba, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze je 206", poručio je Šostar dodajući da je jučer 177 osoba stavljeno u izolaciju.

Šostar je izvijestio da je ukupno 1445 osoba u samoizolaciji. Pojasnio je kako je od 25 novooboljelih slučajeva za njih osam mogući izvor zaraze noćni klub, šest je nejasne epidemiološke anamneze, deset su kontakti od ranije pozitivnih, a jedan je slučaj uvezene zaraze iz Srbije.

"U Domu za stare i nemoćne Sv. Ana jedna je djelatnica pozitivna, ali nakon testiranja svih koje se trebalo testirati, rezultati su pokazali da nitko više nije pozitivan na virus", ustvrdio je Šostar.

Dodao je kakao je virus prodro i u dvije poliklinike, a ne kazavši o kojima je riječ, poručio je da se radi o dentalnom i medicinskom tehničaru te da je situacija pod kontrolom.

12.05 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji dvije su novozaražene djevojke, obje s blagim simptomima, ona iz Dubrovnika zarazila se u Zagrebu, a ona iz Smokvice u Splitu i od 25. lipnja je u samoizolaciji, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

Osim toga, jedna je osoba izliječena, ističe se u priopćenju. Obrađeni su svi nalazi, a od početka pandemije na analizu su poslana 3883 uzorka.

U samoizolaciji su 72 osobe, a od početka pandemije utvrđeno je 38 slučaja kršenja te mjere.

Županijski stožer Civilne zaštite i dalje poziva građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

12.00 U Karlovcu je u četvrtak testirano 47 osoba, a nalazi se još čekaju. Od briseva uzetih u Ogulinu jedan uzorak je pozitivan, priopčio je Stožer Karlovačke županije. Riječ je o osobi iz Ličko-senjske županije koja je u ptek prebačena u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević te se neće brojati kao osoba oboljela u Karlovačkoj županiji.

11.40 "U protekla 24 sata na području naše županije još su dvije osobe pozitivne na COVID-19. Riječ je o jednoj ženskoj osobi srednje životne dobi, koja je bila u samoizolaciji zbog bliskog  obiteljskog kontakta s COVID-19 pozitivnom osobom i koja trenutno boravi na područja Grada Vodica, a prebivalište joj je u Zagrebu. Druga oboljela osoba je iz Knina, riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja do sada nije bila pod mjerama samoizolacije, a epidemiološka obrada je u tijeku", javili su iz Šibensko-kninske županije.

Trenutno je sedam aktivnih slučajeva oboljenja na području naše županije, svi imaju blaže kliničke simptome i nisu hospitalizirani. Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 81 osoba, od kojih su 64 kontakti s COVID-19 pozitivnom osobom.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije, pa tako niti kršenja te mjere.

Od četvrtka nije bilo novih uzorkovanja, ali je testirano 17 uzoraka. Broj oboljelih raste, zato molimo građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera, poručuju iz Šibensko-kninske županije.

11.35 Od 142 obrađena testa na području Splitsko-dalmatinske županije  u petak nema novooboljelih osoba, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. U samoizolaciji su 253 osobe, a dvoje pacijenata je hospitalizirano u KBC-u Split. Jedna je osoba na respiratoru.

11.20 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka, 3.07.2020. do 11:00 sati evidentirana je 171 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim korona virusom. U odnosu na podatke od četvrtka, radi se o pet osoba više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima osam ispostava na svom području - Samobor, Zaprešić, Jastrebarsko, Velika Gorica, Ivanić-Grad, Dugo Selo, Vrbovec i Sv. ivan Zelina. U odnosu na jučer, Samobor je zabilježio tri nova slučaja, a Zaprešić i Sveta Nedjelja po jedan.

10.55 U Otočcu su tri novooboljele osobe od Covida-19, od kojih je jedna sudjelovala na sportskom nadmetanju koje se ondje održavalo prošlog vikenda.

"S tim u vezi epidemiološka situacija nije dobra", rekao je u petak Hini epidemiolog Ivan Stanić tijekom intenzivne obrade kontakata.

Kaže da se bračni par zarazio u Đakovu, ali da na povratku nisu imali mnogo ostvarenih kontakata. Pozitivan nalaz za treću osobu je stigao kasno u četvrtak i tu je ostvareno puno kontakata te se od ranog jutra obrađuje teren, kontaktiraju se zavodi za javno zdravstvo drugih županija i njihovi stožeri, dodao je.

Iz Stožera Civilne zaštite Ličko-senjskoj županije priopćili su da su dvije osobe bez simptoma na kućnom liječenju, a treća oboljela osoba je na liječenju u Općoj bolnici Ogulin i dobrog je općeg stanja.

Epidemiolog Stanić je izrazio bojazan da se neće lako naći izvor zaraze kod treće osobe budući da radi više poslova unutar sportskog objekta u kojem se održavalo sportsko natjecanje klubova iz više županija.

"Kao država i pojedinci, moramo se suočiti s činjenicom da se uz liberalizirano kretanje, normalan rad kafića, sportskih i drugih objekata neće moći kontrolirati epidemija - previše je kontakata i prekasno se dođe do nalaza da bi se uspješno kontroliralo kretanje zaraze", smatra Stanić.

Predložio je građanima Otočca da ozbiljno shvate stanje, da se samoinicijativno vrate mjerama koje su se ranije ozbiljno provodile - a to je izbjegavanje svih kontakata koji nisu nužni i fizički razmak od drugih ljudi, dezinficiranje ruku, a posebno da u sredstva javnog prijevoza i u drugim zatvorenim prostorima koristimo maske preko usta i nosa.

Tri slučaja u Otočcu prvi su slučajevi novooboljelih osoba nakon 75 dana bez zaraze u Ličko senjskoj županiji.

10.45 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 45 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom, što je 25 novih slučajeva u odnosu na četvrtak ujutro, a među zaraženim osobama je i četvero zdravstvenih djelatnika, potvrdio je Hini načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Vedran Neferović.

U samoizolaciji zbog kontakata sa zaraženima u toj županiji trenutno je 306 osoba.

U drugom valu koronavirusa u Požeško-slavonskoj županiji aktualna su dva izvora zaraze: prvi čine dvije osobe koje su se zarazile tijekom boravka u Njemačkoj i uz njih je vezana većina novooboljelih, a drugi je vezan za mladića koji je boravio u noćnom klubu u Zagrebu.

10.30 Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvjestio je da je s 2. srpnjem ove godine testirano ukupno 1284 osobe. Posljednje dvije oboljele osobe samo se statistički, zbog mjesta prebivališta, vode u Međimurskoj županiji, iako im je mjesto rada i uobičajenog boravišta u gradu Zagrebu.

Međimurska županija i nadalje ima najmanji broj oboljelih osoba od virusa Covid-19 od izbijanja epidemije 25. veljače 2020. u Republici Hrvatskoj.

10.20 Od 142 obrađena testa na području Splitsko-dalmatinske županije u četvrtak nema novooboljelih osoba. U samoizolaciji se nalazi 253 osoba, dok su u KBC-u Split hospitalizirane dvije osobe, a jedna se nalazi na respiratoru.

9.35 U Vukovarsko-srijemskoj županiji dvije su osobe pozitivne na Covid-19; jedna osoba iz Borova te jedna iz Vukovara, izvijestili su iz županijskog Stožera. U protekla 24 sata testirana je 51 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 2660.

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 60, od kojih je 41 osoba izliječena.Trenutno je u županiji jedna osoba hospitalizirana zbog Covid-19 bolesti.

U samoizolaciji se nalazi 256 osoba, a tijekom četvrtka utvrđeno je kršenje samoizolacije kod jedne osobe. Na korona virus u županiji je pozitivan jedan zdravstveni radnik, a njih pet je u samoizolaciji.

Od petka su ponovo aktivirane Covid ambulante u Vukovaru.

9.06 Na području Osječko-baranjske županije nakon testiranja potvrđeno je 12 novopozitivnih na korona virus, rekao je u petak na konferenciji za novinare načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Goran Ivanović te osudio pojavu stigmatizacije oboljelih u malim sredinama.

U proteklih 24 sata u osječkom Kliničkom bolničkom centru i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano je 175 uzoraka, od čega je 12 uzoraka bilo pozitivno na korona virus.

Šest slučajeva je iz Osijeka, četiri iz Đakova i dva iz Dalja.

"S obzirom da smo nedavno ukinuli rad COVID ambulanti, od jučer je aktiviran mobilni tim za kojeg smatramo da je puno operativniji jer brzo može otići na mjesto događaja, uzeti uzorke i donijeti ih na testiranje", rekao je Ivanović.

Upozorio je da je u nekoliko zadnjih dana šire razmjere poprimila pojava stigmatizacije osoba koje su pozitivne na korona virus, posebice u malim sredinama.

"To nije dobro, ne treba širiti neprovjerene informacije nego treba stvar prepustiti struci koja prati situaciju", dodao je.

U samoizolaciji 1864 osobe, bit će komplicirano s provedbom glasovanja

Na upit ima li nekih posebnih uputa građanima za nedjeljne izbore, Ivanović je rekao kako je Izborno povjerenstvo 4. izborne jedinice dobilo jasne upute Državnog izbornog povjerenstva kako u ovoj situaciji provesti glasanje kad je riječ o osobama u samoizolaciji.

"Bit će vrlo teško jer je takvih osoba 1864. Proces odlaska kod svih njih bit će vrlo kompliciran, ali se nadam da će svi dobiti priliku glasati", zaključio je Ivanović.

Na području županije trenutno je 209 pozitivnih, u KBC-u je hospitalizirano 27 osoba od kojih nijedna nije na respiratoru. U samoizolaciji je 1864 osoba, od toga je 207 novih slučajeva u odnosu na jučer.

Policijski djelatnici su na dojavu građana obavili jednu provjeru kršenja samoizolacije koja se pokazala točna, a riječ je o slučaju na području Đakova. Obavljeno je samoinicijativno 56 provjera, pri čemu nije utvrđeno kršenje, rekao je Ivanović.

9.00 Istarska županija ima jednu novu osobu pozitivnu na Covid-19, a riječ je o osobi iz samoizolacije, odnosno o obiteljskom kontaktu s već dokazano pozitivnom osobom koja je boravila u Bosni i Hercegovini, priopćeno je u petak iz Županijskog stožera Civilne zaštite. 

Po riječima ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandra Stojanovića, riječ je o mlađoj osobi koja se dovodi u vezu sa slučajem koji je zabilježen 17. lipnja kada su dvije osobe po povratku iz BiH s područja Sanskog mosta bile pozitivne na Covid-19. Dodao je da je trenutno u pulskoj bolnici hospitalizirano sedam osoba, a da je oko 150 osoba u Istri u samoizolaciji.   

8.55 Na području Zadarske županijetakođer je samo jedna novozaražena osoba. Riječ je o mlađem muškarcu koji se zarazio unutar granica Zadarske županije, a peidemiolozi utvrđuju gdje se kretao, objavili su iz županijskog Stožera.

8.45 Novi slučaj zaraze korona virusom potvrđen je u Primorsko-goranskoj županiji, a riječ je o kontaktu oboljelog iz Slavonskog broda.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.