BANSKI DVORI

SJEDNICA VLADE Plenković odgovorio na kritike Predsjednice, govorio i o Uljaniku, Rafineriji Sisak i hrvatskoj manjini u Srbiji

Autor

mš/h

Od 14 sati održava se sjednica Vlade RH u Banskim dvorima. Prijenos možete pratiti na Direktnom. 

24.01.2018. u 15:01
Ispiši članak

Osvrnuvši se na odluku Europske komisije (EK) o odobrenju državnog jamstva za kredit Uljaniku od 96 milijuna eura, Plenković je na početku sjednice kazao kako je to bila očekivana odluka koja je uslijedila nakon intenzivnog dijaloga s Komisijom.

Važnim je istaknuo da je donesena odluka o isplati plaće radnicima Uljanika. "Međutim, bitno je da se nastavi proces restrukturiranja Uljanika i u konačnici pronalazak strateškog partnera i tako ovo važno hrvatsko brodogradilište može imati svoju održivost, zaposlenost i produktivnost. Na tom tragu će biti usmjeren naš dijalog s Upravom", istaknuo je Plenković.

Osvrnuvši se na Rafineriju nafte Sisak, kazao je da je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić pojasnio Upravi Ine stav Vlade koji se odnosi na opstanak rafinerije i njezinih aktivnosti te činjenicu da bi svim radnicima koji su pogođeni tom odlukom bila ponuđena adekvatna radna mjesta u rafineriji.

"Vlada RH glede Ine nastavlja s razmatranjem pristiglih ponuda za savjetnike i nastavlja svoj proces dijaloga s Molom vezan za otkup Molovih dionica", naveo je.

Iz Ine su ovih dana izvijestili da je pripremljen prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak, koji podrazumijeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u sisačkoj rafineriji, što znači i smanjenje broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici ove godine.

Osvrnuvši se na gospodarstvo i poveznicu s plaćama građana, Plenković je istaknuo da možemo biti ponosni na dobre makroekonomske pokazatelje - rast gospodarstva, smanjenje javnog duga, smanjenja deficita i u konačnici ostvarenja suficita u proračunu opće države, kao i podizanja rejtinga.

Iznio je i podatak da je prosječna plaća u Hrvatskoj za studeni iznosila 6.190 kuna, što je porast od 6,6 posto na godišnjoj razini.

"Da li ima makro i mikro efekata? Ima, i to treba vrlo jasno reći. U krajnjoj liniji to se osjetilo tijekom prosinca u adventsko vrijeme kada je povećana potrošnja, a time su mnogi naši sugrađani pokazali da su imali veće plaće", rekao je premijer.

Podsjetio je i da je Vlada u dva navrata povećala minimalne plaće, i to zadnji put uz mjere koje nisu dovele do povećanja bruto izdataka za poslodavce.

"Činjenica da nam potrošnja raste 39 mjeseci zaredom je jako dobra, činjenica da nam je stopa nezaposlenost rekordno niska, da nam raste stopa zaposlenosti, da smo u 2018. nastavili s daljnjim poreznim rasterećenjem, prošle godine to je bilo 2,5 milijarde kune, a ove godine oko 1,2 milijarde kuna. Sve su to mjere koje Vlada poduzima, koje će osjetiti hrvatski građani", istaknuo je.

Kazao je i da Ministarstvo pravosuđa radi na radnoj skupini koja će pripremiti novi cjeloviti ovršni zakon, koji bi trebao adresirati određena pitanja blokiranih građana.

Istaknuo je pritom Finin podatak s kraja studenoga da se broj građana koji duguju do 25.000 kuna smanjio za 11 tisuća.

"Ministar pravosuđa i drugi ministri imaju jasnu zadaću da u sljedećim tjednima i mjesecima pripreme mjere kako bismo riješili i taj problem koji opterećuje velik broj naših sugrađana", zaključio je Plenković.

Zakon o OPG-ima

Tolušić je na sjednici Vlade istaknuo kako se konačnim prijedlogom zakona utvrđuju uvjeti za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezanih dopunskih djelatnosti na OPG-u, način i uvjeti za upis u upisnik OPG-ova, odgovornost i prava nositelja i članova OPG-a i nadzor u primjeni zakona.

Do donošenja zakona OPG-i su nailazili na brojne prepreke koje su kočile njihov razvoj, prije svega zbog nedostatka pravnog i zakonskog okvira, kazao je Tolušić napominjući kako će se ovim zakonom "profesionalizirati rad OPG-a, omogućiti razvoj njihovih kapaciteta i usluga koje nude te im olakšati pristup EU fondovima, ali i dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta".

"OPG će napokon imati svoj zakon kao što to imaju obrti, zadruge ili trgovačka društva", kazao je Tolušić te dodao kako se po prvi put jasno razlikuju poljoprivrednici koji proizvode za tržište od samoopskrbnih OPG-ova, pri čemu ista pravila ne vrijede za OPG-ove koji rade za tržište i one koji se poljoprivredom bave iz hobija.

Tolušić je naveo da zakon motivira da jedna obitelj upravlja jednim OPG-om, odnosno da okrupne proizvodne resurse s ciljem održivog gospodarenja i samozapošljavanja njihovih obitelji.

Tim zakonom, rekao je, OPG-ove se zaštićuje od ovrhe. "Proizvodni resursi - traktori, kombajni, stoka koji su neophodni za obavljanje poljoprivrede bit će zaštićeni od ovrhe, kao i imovina nužna za obiteljski život  i stanovanje", istaknuo je.

"Popis onih koji proizvode i prodaju proizvode na tržištu, odnosno registar OPG-ova će biti javno objavljen i konačno će se znati tko, što i koliko točno proizvodi na hrvatskom selu i poljoprivredi", rekao je ministar te dodao da će se za provedbu zakona koristiti postojeća infrastruktura tako da nije potrebno osigurati dodatna sredstva iz proračuna. Istaknuo je i kako ovaj zakon ne nameće nikakve dodatne troškove za OPG-ove.

Po podacima Agencije za plaćanja, na dan 31. prosinca 2017. godine u Upisniku poljoprivrednika bilo je upisano 164.458 poljoprivrednih gospodarstava, od kojih su prema tipu 2.554 trgovačka društva, 2.174 obrti, 347 zadruge, 192 ostali oblici, a 159.191 su OPG-ovi.

Cilj donošenja zakona je definirati OPG kao prepoznatljiv i tradicijski prihvaćen organizacijski oblik poljoprivrednika u kojem se uz obiteljsku povezanost obavlja gospodarska djelatnost poljoprivrede i s njom povezane dopunske djelatnosti sa svrhom ostvarivanja dohotka ili dobiti proizvodnjom i prodajom proizvoda ili pružanjem usluga na tržištu.

Ciljana skupina obuhvaća one OPG-ove koji imaju nositelje mlađe od 56 godina koje je potrebno usmjeriti u poduzetničkim aktivnostima kako bi nastavili svoj rad u poljoprivredi na područjima gdje žive i rade te ih postupno usmjeriti daljnjoj profesionalizaciji i edukaciji.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je kako vjeruje da će taj zakon u pogledu pravne sigurnosti na kvalitetan način urediti položaj OPG-ova.

Dnevni red otvorenog dijela sjednice: 

1.         Nacrt prijedloga zakona o tržištu plina, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU)
             
2.         Nacrt konačnog prijedloga zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu
                                                                                                                                            
3.         Nacrt konačnog prijedloga zakona o obavljanju geodetske djelatnosti (EU)    
 
4.         Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka (EU)                                                                                    
5.         Nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Izmjene članka 124. Rimskog statuta Međunarodnoga kaznenog suda, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona  
 
6.         Prijedlog zaključka o prihvaćanju Akcijskog plana unaprjeđenja sustava socijalnih naknada za razdoblje od 2018. do 2020. godine.                                                   
7.         Prijedlog uredbe o ljetnom računanju vremena u 2018., 2019., 2020. i 2021. godini (EU)                                                                                                                                        

8.         Prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za međusektorsku koordinaciju za politiku i mjere za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama                                
 
9.         Prijedlog odluke o davanju suglasnosti društvu Zračna luka Split d.o.o. za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, radi financiranja građevinskih radova i opreme za provedbu projekta - Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split d.o.o.

10.       Prijedlog odluke o davanju koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra u svrhu postavljanja i upotrebe sidrenog sustava u Nacionalnom parku "Kornati"       
 
11.       Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže Kostabela u Rijeci te zahvata morske vode za potrebe bazena i za potrebe termotehničkih uređaja                                              
 
12.       Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku Skupštine Istarske županije o dopunama Odluke o osnivanju Lučke uprave Pula                                                  
 
13.        a)         Prijedlog odluke o davanju suglasnosti društvu Hrvatske ceste d.o.o. za kreditno zaduženje kod kreditodavatelja: Zagrebačka banka d.d., Zagreb i Privredna banka Zagreb d.d., Zagreb, radi financiranja obrtnih sredstava
b)         Prijedlog odluke o davanju državnog jamstva u korist kreditodavatelja: Zagrebačka banka d.d., Zagreb i Privredna banka Zagreb d.d., Zagreb, za kreditno zaduženje društva Hrvatske ceste d.o.o., radi financiranja obrtnih sredstava                                                                                            
 
14.       Prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti na izmjene i dopune Statuta Agencije za ugljikovodike                                                                                 

15.       Prijedlog uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva zaštite okoliša i energetike
 
16.       Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama                                                                       
17.       Prijedlog odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske                                                                                              
 
18.       Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na:
 
a)         Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (predlagatelj: Klub zastupnika Živoga zida i SNAGA-e)                                                     
b)         Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku (predlagatelj: prof. dr. sc. Robert Podolnjak, zastupnik u Hrvatskome saboru)                              
c)         Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave izabranih s liste grupe birača za 2016. godinu
 
19.       Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Gruzije o gospodarskoj suradnji      
20.       Prijedlozi zaključaka u vezi s:
 
a)         Protokolom o suradnji između Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe i Komisije za nestale osobe Vlade Crne Gore  
b)         Protokolom između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice i Hrvatskog pravnog centra o izvođenju projekta „Praćenje postupanja policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova u području nezakonitih migracija i azila“ u 2018. godini                                                                                      
c)         Dogovorom o izmjeni Dogovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uvođenju zajedničkih službenih mjesta za obavljanje granične kontrole                                                                          
 
21.       Prijedlog za prihvaćanje pokroviteljstva Vlade Republike Hrvatske nad kulturno zabavnom manifestacijom 51. "Šokačko sijelo" (Županja, 3. do 13. veljače 2018. godine).      
 
Dnevni red zatvorenog dijela sjednice: 

1.         Prijedlozi stajališta za sastanke Vijeća ministara:
 
a)         Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 29. siječnja 2018. godine

b)         Vijeće za opće poslove – članak 50. (GAC – Art. 50), 29. siječnja 2018. godine
                                                                                                                

2.         Upravni spor, radi razrješenja – davanje odgovora na žalbu Visokom upravnom sudu
                                                                                                                                                 
3.         Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj – usmeno izvješće                                                                                                 

4.         Pregled zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2018. godinu – usmeno izvješće                                                                                                 
                                              
5.         Kadrovska pitanja
 
6.         Informacije, pitanja i prijedlozi. 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.