KORONA VIRUS U HRVATSKOJ

Zagreb opet najgori; potvrđeno 798 novih slučajeva zaraze; u Splitsko-dalmatinskoj i Osječko-baranjskoj novi neželjeni rekordi

Autor

bkk

U Hrvatskoj i dalje raste broj novozaraženih virusom Covid-19, a u petak je opet oboren crni rekord kada je evidentirano 1867 novooboljelih osoba, a od korona virusa je preminulo sedmero ljudi. Donosimo pregled stanja po županijama za subotu.

24.10.2020. u 08:35
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Sisačko-moslavačka (35), Grad Zagreb (798), Požeško-slavonska (32), Istarska (29), Koprivničko-križevačka (23), Karlovačka (42), Zadarska (21), Zagrebačka (158), Vukovarsko-srijemska (68), Dubrovačko-neretvanska (39), Brodsko-posavska (12), Splitsko-dalmatinska (277), Bjelovarsko-bilogorska (41), Osječko-baranjska (193), Šibensko-kninska (18), Priorsko-goranska (131), Liško-senjska (13), Međimurska (112), Varaždinska (110), Krapinsko-zagorska (115), , Virovitičko-podravska (11)

ŽUPANIJE S PREMINULIMA: Koprivničko-križevačka (jedan), Vukovarsko-srijemska (jedan), Grad Zagreb (jedan), Splitsko-dalmatinska (jedan), Šibensko-kninska (jedan), Primorsko-goranska (dva), Ličko-senjska (dva), Virovitičko-podravska (jedan)

23.43 Na području Virovitičko-podravske županije 11 je novozaraženih korona virusom, a jedan je 76-godišnjak umro, izvijestio je u subotu kasno navečer županijski Stožer Civilne zaštite.

Po dvoje zaraženih su u Orahovici, Virovitici i Voćinu, a po jedan u Slatini, Lukaču, Špišić Bukovici, Sopju i Čačincima.

Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica je devet oboljelih, a u KBC-u Osijek su tri pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije.

14.45 U protekla 24 sata evidentirano je 115 novih osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na korona virus. Radi se osobama s prebivalištem na području sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Donja Stubica jedan, Grad Krapina 30, Grad Oroslavje jedan, Grad Pregrada 14, Grad Zabok osam, Grad Zlatar tri, Općina Bedekovčina tri, Općina Desinić tri, Općina Đurmanec 10, Općina Gornja Stubica šest, Općina Jesenje jedan, Općina Konjščina jedan, Općina Kraljevec na Sutli dva, Općina Krapinske Toplice sedam, Općina Marija Bistrica pet, Općina Petrovsko pet, Općina Radoboj četiri, Općina Stubičke Toplice tri, Općina Sveti Križ Začretje dva, Općina Tuhelj jedan, Općina Veliko Trgovišće četiri i Općina Zlatar Bistrica jedan.

Pristiglo je i 199 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 652 uzorka.

Ozdravile su dodatne četiri osobe te ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 666. U samoizolaciji se nalazi 1487 osoba.

13.47 U protekla 24 sata u Varaždinskoj županiji registrirano je 110 novozaraženih korona virusom, u bolnici je 39 pacijenata s težom kliničkom slikom, a među novozaraženima ima i zdravstvenih djelatnika, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Uključujući preventivna bolnička testiranja i testove na osobni zahtjev, testirano je ukupno 467 uzoraka. Od 176 uzoraka uzetih putem Covid-ambulante i Županijskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno od simptomatskih pacijenata, njih 88 bilo je pozitivno, dakle svaki drugi. Sedam novoboljelih od Covida-19 je hospitalizirano.

Što se tiče izvora zaraze, u 60 slučaja se radi o bliskim kontaktima unutar obitelji ili radnog okruženja, a u 50 slučajeva je izvor zaraze nepoznat. U tjedan dana u Varaždinskoj županiji evidentiran je ukupno 451 novi slučaj zaraze, a za njih 226 izvor zaraze nije poznat.

 "Vjerojatnost da prilikom izlaska u grad naiđete na osobu koja je zaražena je svakim danom sve veća. Moguće je da je asimptomatska, da ima slabe simptome ili da će tek razviti simptome, ali je već sada jako infektivna, zbog toga je sada posebno važno izbjegavati bliske kontakte", poručili su iz varaždinskog županijskog Stožera.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 482, na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 39 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 37 na kisiku, a dvije osobe na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno je 443 osoba.

Među novozaraženima su i četiri zdravstvena djelatnika pa su trenutno pozitivna ukupno 34 djelatnika varaždinske bolnice, a za njih više od 50 je već sada određena mjera samoizolacije s time da je epidemiološka obradu još u tijeku.

Pozitivan je i djelatnik jednog doma za starije i nemoćne s 30-ak korisnika. Epidemiološka obrada je i ovdje još u tijeku te su uzeti brisevi svih djelatnika i korisnika i određena izolacija izloženih djelatnika i korisnika.

13.28 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, danas je 112 novopozitivnih. Testirane su 284 osobe, 111 nalaza je pozitivno te je pozitivan i jedan nalaz osobe testirane izvan RH s prebivalištem i boravištem u Međimurskoj županiji (dnevni migrant). Ozdravile su 32 osobe. Većina pozitivnih osoba na virus Covid-19 su kontakti s ranije potvrđenim slučajem (bliski kontakti iz obitelji te kontakti unutar radnih okolina).

U mjeri samoizolacije se trenutno nalazi 1366 osoba. Do sada je ukupno uzeto 11.417 uzoraka. 

13.03 U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata je 13 novooboljelih od Covida-19, a umrle su dvije osobe u dobi od 77 i 82 godine, priopćio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

Jedna od umrlih osoba je korisnik Doma za starije i nemoćne osobe, a uz potvrđenu Covid infekciju imala je i niz kroničnih bolesti. Druga je umrla osoba iz Perušića. 

Od novooboljelih sedam je osoba iz Gospića, četiri iz Senja i dvije iz Otočca, te traje epidemiološka obrada njihovih kontakata. 

U Ličko senjskoj županiji u ovom trenutku je 174 aktivnih slučajeva, a ukupno od početka pandemije je oboljelo 437 ljudi, 246 njih je izliječeno, a 17 osoba je umrlo.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 103 osobe. U samoizolaciji su ukupno 573 osobe. 

12.21 U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata je 131 novozaraženi korona virusom, a dvije osobe su umrle, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite

Kako je priopćeno iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, dvije umrle osobe su u dobi od starosti 81 i 82 godine i bile su kardiološki pacijenti.

Na liječenju u riječkom KBC-u je 18 osoba, četiri su novoprimljene tijekom proteklog dana, a isto toliko je otpušteno. Dvije su u respiracijskom centru, a nitko nije na respiratoru.

U protekla 24 sata u županiji je ozdravilo 20 osoba, pa je sad aktivnih slučajeva 486. 

12.08 Na području Šibensko-kninske županije u protekla 24 sata zabilježeno je 18 novozaraženih osoba korona virusom, a u šibenskoj bolnici umrla je 84-godišnjakinja, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Umrla 84-godišnja žena je s područja Drniša, navode iz županijskog Stožera.

Ravnateljica šibenske bolnice Sanja Jakelić rekla je za lokalni portal Šibenik IN da je žena imala dodatne komorbiditete te da je u bolnicu primljena sinoć, no nažalost, tijekom noći je umrla.

Od 18 novih slučajeva na području Šibensko-kninske županije, korona virusom su zaražena četiri korisnika i dvoje djelatnika Cvjetnog doma u Šibeniku, pet osoba s prebivalištem na području Šibenika, tri osobe s prebivalištem u Kninu, te po jedna osoba na području Kistanja, Vodica, Drniša i Bilica.  

U županiji je trenutno je 116 aktivnih slučajeva oboljenja od Covid-19 infekcije. Među njima se devet osoba liječi na Odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 266 osoba.

12.01 U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata je 193 novopozitivnih na korona virus, najviše od početka pandemije, rekao je u subotu na konferenciji za novinare Petar Lagator, načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite. 

 U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano je ukupno 469 osoba.

 "Od toga je 193 uzorka bilo pozitivno, što je najveći broj na području županije od početka pandemije. Sve je veća rasprostranjenost virusa jer novozaraženi dolaze iz čak 38 naselja. Najviše novopozitivnih je s područja grada Osijeka, njih 93, od čega 84 iz Osijeka, šestoro iz prigradskog naselja Tenja i troje iz prigradskog naselja Višnjevac", rekao je Lagator.

 Sa šireg područja Đakova novopozitivnih je 20, s područja Belišća i Valpova po 11, a Ivanovac i Čepin imaju po devet oboljelih. Šest novopozitivnih osoba su iz Našica, četiri iz Dalja, po tri iz Donjeg Miholjca i Ernestinova, po dvije osobe su iz Aljmaša, Antunovca, Feričanaca, Forkuševaca i Vladislavaca. Beli Manastir, Bokšić Lug, Branjin Vrh, Donja Motičina, Đurđenovac, Ivanovci Gorjanski, Koška, Laslovo, Popovac, Satnica Đakovačka, Semeljci, Stipanovci, Uglješ i Viškovci imaju po jednu novopozitivnu osobu.

 Na liječenju u KBC-u trenutno se nalaze 63 osobe koje su oboljele od Covida-19, od kojih je deset na respiratoru. Deset oboljelih osoba s lakšim simptomima hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice.

 "U osječkom Domu za starije i nemoćne broj pozitivnih povećan je za četvero pa ih je sada ukupno devet, no svi su u dobrom stanju. Povećan je i broj zaraženih učenika i djelatnika u osnovnim i srednjim školama, novopozitivno je njih sedam, a 95 novih je u samoizolaciji. Stanje u KBC-u Osijek, prema informacijama koje imamo, ocjenjujemo stabilnim, iako ima pozitivnih zdravstvenih djelatnika, no svi bolnički odjeli rade prema planu i programu", naglasio je Lagator.

 Mjera samoizolacije određena je za 137 novih kontakata oboljelih osoba, pa se na području županije u samoizolaciji nalazi 3141 osoba, a od petka je određivanje mjere samoizolacije u ovlasti liječnika obiteljske medicine.

 Službenici Ravnateljstva civilne zaštite, Državnog inspektorata i policije obavili su 48 nadzora, najviše u noćim klubovima i ugostiteljskim objektima. Utvrdili su 34 nepravilnosti za koja su izrekli usmena i pismena upozorenje, ali i prekršajne mjere.

11.58 Na istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma u subotu je službeno otvorena nova lokacija za testiranje na korona virus, a ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak pozvao je građane da se ondje dođu testirati kako bi se rasteretile ostale lokacije.

Testiranja na Zagrebačkom velesajmu provodit će se svaki dan od 8 do 11 sati.

Novu lokaciju su omogućili Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", sve kako bi se smanjile gužve na postojećim lokacijama na Gupčevoj zvijezdi, u Rockefellerovoj i Mirogojskoj ulici.

Šef HZJZ-a Capak rekao je da se potrebe za testiranjem i u Zagrebu i u Hrvatskoj velike, a to se pokazalo i jučer kad je napravljeno više od 8000 testova.

"Zbog toga se pokazala potreba da se ljudi ne koncentriraju na Mirogojskoj cesti i Rockfelllerovoj jer se stvaraju ogromne prometne gužve", rekao je.

Dodao je i kako je epidemiološki najprihvatljivije da se bris uzme u drive-in-u, pogotovo oni koji imaju simptome.

Capak je također rekao da će ispred Velesajma biti puno veći protok te da će se sve odvijati puno brže jer će uskoro biti više timova.

Pozvao je građane da ondje dođu na testiranje.

"Testovi koji se ovdje uzimaju idu u laboratorij u Rockefellerovu, isti je redoslijed čekanja i vrijeme koje je potrebno za obradu. Nastojat ćemo odraditi sve testove koje uzmemo u 24 sata", istaknuo je.

Ravnatelj Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar kazao je kako će od ponedjeljka u "Štamparu" krenuti s novim radnim vremenom.

"Štampar" od ponedjeljka uvodi novi model uzimanja briseva i na testiranje će se moći doći isključivo uz prethodnu narudžbu putem online platforme.

Narudžbe građana za testiranje na koronavirus primat će se isključivo putem online platforme, kojoj se može pristupiti na mrežnoj stranici Zavoda, ili izravno na ovom linku

Građani će putem tih stranica moći odabrati željeni termin testiranja, a samom testiranju moći će pristupiti od ponedjeljka do subote od 10 do 14 sati. Nedjeljom i blagdanima testiranje će biti od 8 do 10 sati.

"Stvaraju nam se zaostaci koje onda moramo rješavati. Ljudi su nam pred pucanjem, nemamo dovoljno ljudi na tržištu rada koji bi mogli obavljati testiranja i obrade. Brojke u Zagrebu su velike i Zagreb moramo riješiti. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da širenje epidemije stavimo pod kontrolu", kazao je Šostar.

Dječja bolnica Srebrnjak bi do kraja idućeg tjedna trebala postaviti mjesto za obradu i dijagnosticiranje korona virusa te će se tamo, najavio je Šostar, raditi oko 300 uzoraka dnevno.

Capak je dodao da su Koprivničko-križevačka županija i Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije spremni uvesti dodatne kapacitete za testiranje.

11.45 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 41 je novi slučaj zaraze korona virusom.

Devetnaest novozaraženih osoba je s područja Bjelovara, pet iz Garešnice, po četiri iz Grubišnog Polja, Daruvar i Sirača, a po jedna novooboljela osoba je s područja Čazme te općina Končanica, Dežanovac, Nova Rača i Severin.

11.20 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 997 obrađenih testova u subotu je 277 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na Covid. Od ukupnog broja novooboljelih 128 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2100 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 51 Covid pozitivna osoba u KBC-u Split dok se šest osoba nalazi na respiratoru.

Po mjestu prebivališta novooboljelih je 101 osoba iz Splita, devet iz Imotskog, 14 iz Kaštela, osam iz Makarske, 10 iz Omiša, 34 iz Sinja, 13 iz Solina, dvije iz Supetra, 10 iz Trilja, dvije iz Trogira, jedna iz Vrgorca, četiri iz Vrlike, sedam iz Dicma, šest iz Dugog Rata, dvije iz Dugopolja, jedna iz Gradca, pet iz Hrvaca, tri iz Jelse, četiri iz Klisa, jedna iz Lovreća, dvije iz Marine, jedna iz Milne, dvije iz Muća, tri iz Otoka, četiri iz Podbablja, jedna iz Podgore, četiri iz Podstrane, devet iz Prološca, tri iz Runovića, dvije iz Segeta, tri iz Selca , jedna iz Tućepa, tri iz Zmijavaca i dvije iz Ciste Provo.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je muška osoba stara 84 godine. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

11.01 U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod pet, grad Nova Gradiška dva te po jedna zaražena osoba s područja općina Stara Gradiška, Gornji Bogićevci, Staro Petrovo Selo, Donji Andrijevci i Velika Kopanica. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 900, dok je broj aktivnih slučajeva 175.

Hospitalizirane su ukupno 22 osobe (jedna osoba više nego prethodni dan) od čega 18 osoba u slavonskobrodskoj bolnici te četiri osobe u novogradiškoj bolnici. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. U samoizolaciji nalaz se ukupno 783 osoba (105 osoba više nego prethodni dan).

10.47 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 39 novih slučajeva zaraze korona virusom. Riječ je o šest muških i osam ženskih osoba iz Dubrovnika, pet muških i pet ženskih osoba iz Metkovića, tri muške i tri ženske osobe, dvije muške i jednoj ženskoj osobi iz Kule Norinske, dvije muške osobe osobe iz Opuzena, po jednoj muškoj osobi iz Ploča i s Mljeta, jednoj ženskoj osobi iz Smokvice i jednoj ženskoj osobi iz Zažablja.

Izliječeno je 12 osoba. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 17 osoba pozitivnih na korona virus. U posljednja 24 sata obrađeno je 186 uzoraka, a od početka pandemije analiziran je ukupno 17.931 uzorak. U samoizolaciji je 729 osoba.

10.36 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja je 24 sata 68 novih pozitivnih osoba, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Petnaest novooboljelih je iz Vinkovaca, devet iz Vukovara, po petero iz Bogdanovaca i Starih Jankovaca. po četero iz Iloka i Jarmine, troje iz Antina, po dvoje iz Županije, Drenovaca i Starih Mikanovaca te po jedna novooboljela osoba iz Slakovaca, Cerića, Gunje, Ilače, Ivankova, Karadzićeva, Lovasa, Novih Jankovaca, Novih Mikanovaca, Soljana i Tovarnika. Šestero oboljelih je izvan županije, a jedna je osoba preminula.

10.31 Rekord je pao i u subotu. Iz Stožera su izvijestili kako su u posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježena 2242 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u subotu ukupno 9745. Preminulo je 16 osoba.

10.23 Na području Zagrebačke županije 158 je novooboljelih od korona virusa, izvijestili su u subotu iz Županijskog Zavoda za javno zdravstvo i dodali da su u samoizolaciji učenici tri razreda iz Dugog sela te po jedan iz Velike Gorice i Zaprešića.

Samoizolacija je propisana učenicima dva razreda osnovne škole na području Dugog Sela zbog pozitivnog djelatnika i učenika, jednom razredu srednje škole u Dugom Selu zbog pozitivnog učenika te po jednom razredu osnovne škole na području Velike Gorice i Zaprešića zbog pozitivnih učenika.

Odlučeno je kako će od petka Stožer civilne zaštite Zagrebačke svim organizatorima društvenih okupljanja na području Zagrebačke županije, bez obzira jesu li u zatvorenom ili otvorenom prostoru, a na kojima se očekuje više od 50 ljudi uskratiti izdavanje suglasnosti.

10.08 Na području Zadarske županije 21 je novooboljela osoba od korona virusa. Većinom je riječ o kontaktima s dosad oboljelim osobama,  a novozaraženi su mlađe i srednje životne dobi s područja Grada Zadra 16, Biograda dva, Poličnika, Sv. Filipa i jakova te Vira po jedan. Tijekom petka testirano je 237 uzoraka, u samoizolaciji je 559 osoba, a nadzor je istekao za njih 8412.

U Općoj bolnici u Zadru na svim Covid odjelima hospitalizirano je 10 bolesnika oboljelih od Covida-19 od kojih je jedna osoba na respiratoru. U Specijalnoj bolnici Biograd na moru hospitalizirana su tri bolesnika oboljela od korona virusa.

9.50 U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji su 42 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, od čega su dvije osobe korisnici doma za starije i nemoćne osobe. Epidemiološka obrada u tijeku.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 890 osoba. U samoizolaciji se nalazi 535 osoba.

9.46 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus na području županije u općoj populaciji potvrđeno 23 nova slučaja bolesti Covid-19. Epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 138 slučajeva bolesti Covid-19,  devet osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju su ukupno 24 osobe. U Domu za starije i teško bolesne osobe Senior Care iz Križevaca preminula je jedna osoba s asimptomatskim pozitivitetom na SARS – CoV-2 virus, a riječ je o osobi starije životne dobi koja je bila u samoizolaciji te je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet. Od početka pojave korona virusa na području županije zabilježeno je ukupno 442 slučajeva bolesti Covid-19.

9.44 Novih 29 slučajeva zaraze korona virusom potvrđena su u Istarskoj županiji u protekla 24 sata, od toga se kod 21 osobe radi o epidemiološki uvezenim slučajevima, izvijestio je u subotu istarski Stožer civilne zaštite.  

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 322 uzoraka briseva na Covid-19 kojom prilikom je potvrđeno 29 novozaraženih osoba s područja županije. Kod 21 osobe radi se o epidemiološki uvezenim slučajevima i to iz Rijeke i Slovenije šest, iz Zagreba pet, iz Bosne i Hercegovine tri te jedna osoba iz Slavonije", rekao je načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Dodao je kako se za četiri osobe radi o bliskom kontaktu s već poznatom pozitivnom osobom, dok je za četiri slučaja u tijeku epidemiološka obrada.

Od petka su izliječene četiri osobe, u Istri je trenutno 171 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba dok je u mjerama samoizolacije 549 osoba. 

9.35 Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u subotu je izvijestio o 32 novooboljele osobe od korona virusa što je najveće dnevno povećanje broja oboljelih u toj županiji od izbijanja pandemije.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su 134 osobe pozitivne na korona virus, od toga broja 16 osoba je u bolnici pod nadzorom liječnika.

Mjera samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji određena je za 500 osoba.

9.22 Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar rekao je u subotu da u Zagrebu ima 798 novooboljelih osoba zaraženih korona virusom u zadnja 24 sata. Mjera samoizolacije izrečena je za 934 osoba.

Šostar je rekao da je 681 novozaražena osoba sa trajnim prebivalištem u Gradu Zagrebu, a ukupno ih je 798 zaraženih.

"To su stanovnici koji imaju boravište u Gradu Zagrebu, a prebivalište imaju drugdje", rekao je Šostar novinarima na otvaranju nove lokacije za testiranje na koronavirus na istočnom parkiralištu  Zagrebačkog Velesajma. 

Upozorio je i kako brojke novozaraženih u Gradu Zagrebu i dalje rastu najavivši i da će ići sa promotivnim letcima za poštivanje mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite na sve stolove ugostiteljskih objekata.

"Radimo sve na edukaciji što je moguće da ljude osvjestimo, pogotovo mlađe sugrađane, da ovo nije šala i igra", poručio je.  

U Zagrebu su u protekla 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi na korona virus kod osam korisnika domova za starije i kod četiri djelatnika, jedan je korisnik preminuo tijekom hospitalizacije, a u samoizolaciji je oko 800 učenika.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" izvijestili su i da je utvrđen pozitivan nalaz testa kod 12 učenika, četiri nastavnika i dva pomoćnika u nastavi u 14 osnovnih škola te kod 22 učenika i dva nastavnika 20 srednjih škola.

Mjera samoizolacije određena je za 392 učenika i četiri nastavnika osnovnih te za 403 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba je 21 osoba.

Služba za epidemiologiju obradila je 475 oboljelih osoba, a od njih su 143 za sada negativne epidemiološke anamneze, 254 osobe su kontakti s korona virusom pozitivnim osobama, kod njih pet je moguće izlaganje ne obiteljskim svečanostima i okupljanjima. Tri su osobe stigle iz BiH, kod dvije je osobe moguća izloženost tijekom sportskih aktivnosti, 29 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije, a za 29 osoba obrada je još u tijeku.

 Kod šest osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, kod tri tijekom hospitalizacija, a kod jedne je osobe moguća izloženost na vjerskom okupljanju. Na obradu ukupno čeka 1229 osoba.

Zaključno, trenutno su u Gradu Zagrebu 2552 aktivna slučaja, a 8747 osoba je u samoizolaciji.

8. 28 Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak izjavio je da u subotu možemo očekivati povećan broj oboljelih u odnosu na dan prije.

8.30 Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je 35 novozaraženih osoba korona virusom, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Riječ je o 17 osoba iz Siska, osam iz Petrinje, sedam iz Kutine, dvije osobe iz Popovače i jednoj osobi iz Novske.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.