'JER HRVATSKA ZNA'

VIDEO/FOTO Predsjednica predstavila sedam točaka na kojima gradi program: Bolja Hrvatska nije daleko, ona je tu, među nama!

Autor

Leo Buljan/Marijan Opačak/Josip Senjak

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je program za drugi mandat koji je sama pisala. Slogan je "Jer Hrvatska zna i mora bolje".

11.11.2019. u 10:31
Ispiši članak

Program vodi Oliver Mlakar

Minutom šutnje održana je minuta šutnje za poginule hrvatske branitelje. Na skupu je, uz sve istaknute članove HDZ-a, i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, i to u prvom redu. Ovdje pročitajte tko je sve došao.

Najveći pljesak dobio je Jakov Kitarović

Plenković: Draga Kolinda, pokazala si da štitiš nacionalne interese

Govor prvi drži predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

"Sve vas srdačno pozdravljam, danas, kada smo se još jednom okupili da snažno podržimo izbor naše Kolinde Grabar-Kitarović za drugi mandat za predsjednicu Republike Hrvatske. Ovi izbori važni su jer određuju smjer naše domovine. Za odličnu suradnju svih sastavnica hrvatske vlasti...", rekao je i nastavio da je to snaga HDZ-a.

Ovom pobjedom osigurat ćemo vrijednosti Franje Tuđmana, nastavio je.

FOTO: Igor Soban/PIXSELL

"Vrijednosti domoljublja, istinsku politiku desnog centra temeljenu na djelovanju prvoga hrvatskog predsjednika. To je, dragi prijatelji, politika koju podržava ogromna većina hrvatskog naroda", rekao je Plenković.

Dodao je da s predsjednicom žele raditi bolje za Hrvatsku.

"Puno bolje od onih prije nas koji su mislili da su neke stvari normalne. Normalno je bilo zadužiti građane za 70 milijardi kuna, srozati kreditni rejting, izgubiti 40.00 radnih mjesta, zaletiti plaće i mirovine, ne koristiti europske fondove, normalno je bilo donijeti lex Perković, prikazati branitelje kao teret hrvatskog društva... To je zateklo i nas i predsjednicu, međutim, mi smo to odlučno promijenili. Gospodarstvo danas raste na zdravim temeljima, smanjujemo poreze i javni dug, vratili smo investicijski rejting, snažan rast plaće, mirovina i socijalnih davanja... Moderniziramo Hrvatsku na svim područjima", kazao je šef HDZ-a.

"Draga Kolinda, u prvom mandatu si pokazala da štitiš hrvatske nacionalne interese. U svojem novom programu prepoznaješ izazove kroz koje ide Hrvatska i pokrećeš inicijative koje su u interesu svih naših građana. Stoga je podržimo", zaključio je Plenković.

Dramsku točku izveo je Joško Ševo

S govorom je počela i glavna zvijezda - Kolinda Grabar-Kitarović

"Svi dragi prijatelji koji ste se okupili ovdje da podržite, ne samo ovaj program, nego i sve što sam učinila u svom prvom mandatu, od srca vam zahvaljujem na ponovnoj potpori", počela je predsjednica i dodala: "Nekima je danas blagdan vinskih običaja, a meni ima posebnu simboliku. Upravo na današnji dan prije pet godina s vama sam krenula na put stvaranja bolje Hrvatske, kakvu i zaslužujemo. Rekla sam da ću biti predsjednica svih građana RH i duboko vjerujem da sam to i ostvarila".

Dodala je da vjeruje u svakog našeg čovjeka, naše vrijednosti i potencijale.

"Kad sam preuzela dužnost predsjednice RH, bila sam svjesna povijesne odgovornosti. Znala sam da samo zajedno možemo ostvariti bolju budućnost za sve nas. Proputovala sam svim dijelovima naše domovine i pokazala da sam jedna od vas", kazala je.

Zahvalila je svim Hrvatima u BiH i diljem svijeta koji su je primili, prihvatili i upućivali konstruktivne kritike.

"Kad sam postala predsjednica, vladalo je beznađe i osjećaj da se ništa ne može napraviti. Bilo je to stanje zapuštenosti i razočaranja, stanje države bez rješenja za mnoge sigurnosne izazove. Vlada koja nas je zadužila za 70 milijardi kuna, povećan je PDV, politika koja nas je stalno vraćala u 'region' i arogantno vođenje države u propast... Je li to nešto što je normalno? Možda, ali samo onima kojima je Hrvatska slučajna država", poslala je jasnu poruku Grabar-Kitarović.

'Nemamo vremena za eksperimente, olako shvaćanje politike i populizam'

U Hrvatsku se ne vjeruje prema potrebi, kao što to rade neki, od danas do sutra, nastavila je.

"Od svoje vjere u Hrvatsku neću odstupiti ni u drugom mandatu. Mnogo toga smo učinili u prvom mandatu, ali čeka nas još posla. Naši građani žele stabilnost i odgovorno vodstvo. Poduzetnici žele pouzdanu razvojnu klimu. Naša mladež želi perspektivu za budućnost. Nema mjesta za neodgovornost i nepredvidivo ponašanje. Nemamo vremena za eksperimente, olako shvaćanje politike i populizam. To se može samo odgovornim vodstvom koje spaja, a ne razdvaja. Naposljetku, sve to zahtijeva srce".

Prvo o čemu je govorila je razvoj.

"Pitanje na koje moramo odgovoriti je kamo idemo i na čemu temeljimo daljnji razvoj. Hrvatska obitelj mora biti temelj razvoja u društvu. Implementirat ću inicijative za ekonomsko uzdizanje koje će imati obitelj u svojoj jezgri. Tu očekujem porezno rasterećenje podzetnika i radnika, lakšu kupovinu prve nekretnine za hrvatsku obitelj, predložit ću raspravu o optimizaciji rada kojoj je naglasak na postignutom radu, a ne radnim satima. Poticat ću stipendiranje izvrsnih u inozemstvu uz uvjet povratka u domovinu", poručila je.

Drugo pitanje je identitet.

"Moramo ponosno promicati hrvatski identitet, kulturu i jezik. Naše škole i fakulteti moraju biti mjesto očuvanja hrvatskog jezika. Uz sve intenzivniji proces globalizacije, inzistirat ću na jasnijem brendiranju Hrvatske, onako kako to ona zaslužuje. Zalagat ću se za povratak kulturne baštine otete i ukradene za vrijeme Domovinskog rata te povratak arhivske građe iz srbijanskih državnih arhiva. To je naše, hrvatsko i treba se vratiti Hrvatskoj".

Treća točka je odlučnost.

"Moramo se odlučno postaviti u svijetu, bez kompleksa male države. Uvijek sam se odlučno zalagala za našu domovinu i iščupala Hrvatsku iz takozvanog 'regiona'. Inzistirat ću da se pronalazak nestalih postavio kao uvjet za članstvo Srbije u Europskoj uniji. Aktivno ću raditi s iseljeništvom za bolje prezentiranje Hrvatske u svijetu".

Četvrta točka programa je pravednost.

"Činjenica je da rad i znanje nisu dovoljno vrednovani, ostat ću dosljedan glas u borbi protiv korupcije. Nastavit ću rješavanje problema blokiranih građana. Zauzimat ću se za pojačanu brigu o mladima, uz poseban naglasak na zaštitu trudnica. Svaki ljudski život je dragocjen, a one koje ga donose na svijet jedna su od najugroženijih skupina u društvu. Borit ću se protiv fizičkog, psihičkog i seksualnog zlostavljanja, a poseban naglasak ću staviti na prevenciju vršnjačkog nasilja. Dat ću konkretne prijedloge koje će pridonijeti zaštiti žrtava. Zbog toga ću inzistirati na odgoju i obrazovanju djece protiv predrasuda i drugih uzroka nerazumijevanja među ljudima i narodima. Zajednički cilj nam je nulta tolerancija prema nasilju, jednaka prava za isti rad, neovisno o spolu, zaštita majčinstva... To su samo neka prava za koja ću se dalje zalagati".

Predložit će mjere za zaštitu starijih i nemoćnih, stoga će predložiti postavljanje pravobranitelja za starije.

"Peta točka je promicanje demokracije.

"Istina je da su mladi nezadovoljni radom našeg političkog sustava. Na nama, dužnosnicima, je da poboljšamo sustav. Tražit ću da se dva puta godišnje javno objavi popis birača. Tako će se, bar dijelom vratiti povjerenje građana u pravičnost izbornog postupka. Inzistirat ću na mjerama unaprjeđenja izbornih zakona kako bi svi građani uživali pravo glasovanja. Podržavam načelo da se građani o bitnim državnim pitanjima mogu izjasniti referendumom. Interes građana za referendumom jasno pokazuju da naš sustav neke probleme nije uspio riješiti uobičajenim mehanizmima".

Šesti dio programa je nacionalna sigurnost.

"Samo mi možemo osiguravati svoj mir, a svijet u kojem živimo je sve nesigurniji. Demografija leži u srcu nacionalne sigurnosti. Država bez stanovnika lako postaje meta vanjskih geopolitičkih utjecaja. Nastavit ću poticati na razvoj Hrvatske vojske i policije. Oni rade dostojanstveno i časno. Hvala im što neumorno rade da očuvaju naš mir. Ulaganja u obranu nikad nisam smatrala troškom, već investicijom u našu budućnosti. Stoga ću posebno inzistirati na razvoju vojnog obrazovanja. Podržavam nastavak modernizacije svih oružanih snaga RH, uključujući nabavu višenamjenskog vojnog rzaroplova te postupno ulaganje za istraživanje i razvoj. Predložit ću mjere za osiguravanje razvoja rada sigurnosno-obavještajnih institucija u Hrvatskoj".

Posljednja i najvažnija točka programa, kako je rekla predsjednica, je hrvatski optimizam.

"Vjera u sebe, to smo dobili uspjehom hrvatske nogometne reprezentacije. Ali ta vjera je samo prazna riječ ako iza nje nisu rad, razvoj, sigurnost i stabilnost. Naši znanstvenici pokazali su u inozemstvu da mogu konkurirati najvećim svjetskim umovima. Sustavno sam promovirala branitelje jer oni koji vode okupljanju i ne predaju se zaslužuju biti oni koje se mora vidjeti i slušati. Ovo je program u koji je ugrađena baština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i sve što smo dosad postigli. Vjerujem da ste u njemu prepoznali znanje, optimizam i odlučnost. Vjerujem da Hrvatska zna kakvu zemlju želimo graditi i ostaviti svojoj djeci. Vjerujmo u sebe jer znamo, hoćemo i možemo. Vjerujem u Hrvatsku jer vjerujem u svakog hrvatskog čovjeka. Bolja Hrvatska nije daleko, ona je tu, među nama. Među našim ljudima u Hrvatskoj i diljem svijeta jer Hrvatska zna i može bolje!", zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović uz gromoglasan pljesak.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.