MARKOV TRG

U Saboru maratonska i burna rasprava o Istanbulskoj

Autor

Josip Senjak

Sabor raspravlja o Istanbulskoj konvenciji, odnosno Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Očekuje se da će rasprava, a zbog broja prijavljenih za pojedinačnu raspravu, potrajati do dugo u noć. 

11.04.2018. u 15:06
Ispiši članak

20.40 Zanimljivo izlaganje imao je zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić. Više možete pročitati ovdje. 

19.45  Tijekom rasprave o Istanbulskoj konvenciji došlo je do obračuna sada već bivšeg člana vladajuće koalicije, HRAST-ovog Hrvoja Zekanovića te SDP-ove Sabine Glasovac. Na kraju se u raspravu ubacio i predsjedavajući Gordan Jandroković. Cijelu raspravu pročitajte OVDJE.

19.08  SDP-ov Bojan Glavašević također se uključio u raspravu odgovarajući HRAST-ovom Hrvoju Zekanoviću. Podsjetio je da se Istanbulskom konvencijom u hrvatsko zakonodavstvo ne uvodi prvi put pojam rodna ideologija.

"Priopćenje Ustavnog suda iz 2013. koje ovdje u Hrvatskom saboru ipak ima veću težinu od Hrvatske biskupske konferencije, a u kojem se kaže: 'U Republici Hrvatskoj spolni i rodni diverzitet zaštićeni su Ustavom, zaštićena su i prava svih osoba neovisna o spolu i rodu na poštovanje i pravnu zaštitu njihova osobnog i obiteljskog života i njihova dostojanstva ljudskog (čl. 35 Ustava). Te se pravne činjenice smatraju trajnom vrijednošću, kolega Zekanoviću, hrvatske ustavne države", poručio je.

18.45 U tijeku je izlaganje šestoga po redu saborskog zastupnika u pojedinačnoj raspravi, a s nestrpljenjem se očekuje nastup Davora Ive Stiera koji je 13. po redu. Podsjetimo, politički tajnik HDZ-a otvoreno se usprotivio ratifikaciji Istanbulske konvencije. Očekuje se da će pojedinačna rasprava potrajati do dugo u noć. 

17:51 Mostov zastupnik Miro Bulj započeo je pojedinačnu raspravu.

"Papak i papčina je onaj tko tuče svoju ženu, ali onaj tko misli da će Konvencija spasiti žene je u krivu. Zastupnici trebaju glasati kako osjećaju. Osobno Konvenciju neću podržati", istaknuo je.

16:16 Na red je zatim došao Klub HDZ-a u ime kojeg je govorila Sanja Putica.

Ponovila je neke činjenice o Konvencije o poznatim okolnostima nastanka Konvencije.

"22. siječnja 2013. godine RH je postala 27. članica koja je potpisala ovu Konvenciju. Cilj i namjera ovog dokumenta je zaštititi žene od nasilja, kako ona u svom prvom članku kaže da je svrha Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja, sprečavanje progona i uklanjanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji", rekla je Putica.

U članku 3., nastavila je, posebno treba naglasiti kako se kršenje ljudskih prava smatra rodno utemeljeno nasilje nad ženama koje označava nasilje usmjereno na ženu zato što je žena i koje nesrazmjerno pogađa žene.

"Iako u RH imamo niz zakonskih akata na snazi iz nekoliko ministarstava, Konvencija je potrebna - samo ću pročitati statistike za 2016. i 2017. godinu. U 2016. godini počinjea su 43 kaznena djela ubojstva u kojima je smrtno stradalo 20 žena, ukupno je od strane bliskih osoba počinjeo 19 ubojstava u kojima je stradalo 15 ženskih osoba što je 79 posto. U 2017. godini počinjena su 43 ubojstva u kojima je smrtno stradalo 18 žena".

Dodala je da je u 2016. godini u prekršajima nasilničkog ponašanja u obitelji prijavljeno 11948 počinitelja od kojih je 77,15 posto počinitelja bilo muškog spola, a 22,85 posto ženskog spola. Oštećeno je ukupno 13362 žrtve od kojih je 63 posto žena. U 2017 prijavljeno je 11506 počinitelja i oštećeno je 12476 žrtava od kojih je 64 posto žena.

Opovrgnula je da se u škole moraju uvesti obrazovanje o rodnoj ideologiji. 

"Donošenjem Istanbulske konvencije nema prisile. Nadzorni odbori rade kroz preporuke koje nisu pravno obvezujuće, već su preporuke tumačenje što treba poboljšati u zakonodavnom okviru. Ona uređuje zaštitne mjere, skloništa, procjene rizika i propisuje oblike nasilja koje treba kriminalizirati, kao što su uhođenje, tjelesno nasilje, silovanje, prisilni brakovi, sakaćenje organa kod žena, prisilni pobačaji, prisilne sterilizacije itd".

Podsjetila je da je Konvencija sukladna s Ustavom.

"Republika Hrvatska ratifikacijom se bitno određuje za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji naglašavajući svoje temeljne vrijednosti i poštujući vrednote ustavnog poretka RH", zaključila je Putica.

16:08 Nakon toga krenula je rasprava po klubovima. Po novom poslovniku, nema replika. Prvi je za sabornicu stao SDP-ov Arsen Bauk.

"Moram najprije pohvaliti monolitnost partije, nitko od ovih tko je protiv Konvencije nije se usudio replicirati predsjedniku stranke, čestitam. Poštovane kolegice i kolege, Klub zastupnika SDP-a podržat će ratifikaciju ove Konvencije. Podaci koje govore o nasilju neoborivi su argumenti. Nadamo se da će ratifikaciju pratiti i osiguravanje osiguravajućih sredstava da se ona u stvari i provede i nadam se da će ratifikacija dobiti više od dvotrećinske većine glasova zastupnika u Hrvatskom saboru. Sabor je ratificirao mnoge međunarodne ugovore s više ili manje rasprave, ali nijedan međunarodni dokument nije izazvao ovoliku pozornost javnosti uključujući dramu unutar najveće vladajuće stranke", rekao je Bauk.

Dodao je kako to nije slučajno .

"Zato se mi u SDP-u ne možemo praviti da se oko nas ništa ne događa i svesti ovu raspravu na puko tehničko potvrđivanje dokumenta koji predstavlja kontinuitet svih vlada od 2008. do danas. Naša je dužnost progovoriti o razlozima zašto je ratifikacija izazvala ovoliku pozornost. Neke agresije su očite, vide se tenkovi, avioni, vojnici. Protiv tih agresija se ipak lakše braniti, jer je linija fronte prilično jasno vidljiva, a obrana napadnutih je samorazumljiva organizacijska potreba. Kada se međutim napada sloboda pojedinca, onda se mogućnost obrane često izgubi u izmaglici političkih, religioznih ili gospodarskih tzv istina", kazao je SDP-ov zastupnik. 

Zekanović je tražio povredu Poslovnika, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković opomenu je izrekao opomenu zbog istog razloga.

16:03 SDP-ova Sabina Glasovac rekla je da joj je žao što je Plenković u izlaganju uložio toliko energija oko nečeg što ne postoji.

16:01 Mostov Robert Podolnjak rekao je da je u članku 4 pojam rodne ideologije koji nigdje niej definiran. Profesorica ustavnog prava kaže da je to imaginarno čudovište. 

16:00 Ines Strenja Linić (Most) zahvalila je premijeru na hrabrosti, ali zamolila da rasprava ne bude političko prepucavanje. 

15:56 Mostov Miro Bulj spočitnuo je premijeru da je svim protivnicma kazao da ne razumiju Konvenciju i da je to izazvalo podijeljenost.

"Pustili ste duha iz boce i sada ga ne znate vratiti".

Plenković je odgovorio: "Prestanite lakonski govoriti stvari koje nisu istinite i točne, ni vi ni vama slični. Štetite ovom domu i ugledu Sabora i hrvatskih institucija, remetite argumentirane i dogovorene rasprave". 

15:53 Javio se i predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je iozrazio zadovoljstvo što ratifikacija stie godinu dana nakon što je SDP uputio zakon u proceduru. rekao je da će pomoći da se spase ljudski životi. 

"Čemu ograda od rodnog, svjesni smo da nema rodne ideologije, ali definicija roda da, u članku 3. Vrijeme je da se u Hrvatskoj ogradimo od nazadnjačkih snaga u društvu koje nas pokušavaju gurnuti u srednji vijek i ljude pokušavaju dijeliti po rodnoj, spolnoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi i da im zajedno kažemo ne".  

15:51 Anka Mrak-Taritaš (GLAS) iskazala je zadobvoljstvo, ali je rekla da je lako biti general poslije bitke. 

"Da smo u Vladi znali što će se dogoditi, sigurno bi sve napravili da se ratificira jer o njoj rapravljamo u atmosferi lažnih vijesti, straha i manipulacije ljudskim osjećajima, a za to mi sigurno nismo krivi, a pitanje je tko je kriv", rekla je Mrak-Taritaš.

Plenković je odgovorio: "Možda ste mogli to riješiti prije, kad već niste, onda ćemo riješiti mi, nadam se sa što širim konsenzusom. Slažem se da se promijenila procedura. Da ste je stavili u proceduru u svibnju 2013., prošla bi glatko, siguran sam. Niste, no kada već vi niste, draže mi je da to napravimo danas i da se posvetimo biti ove Konvencije". 

15:50 Gordan Maras (SDP) rekao je da se prvi put složio s Plenkovićem i da će podržati ratifikaciju, s izjavom ili bez nje, koju smatra nepotrebnom. "Nećete umiriti kolege, i volio bih da naši biskupi poslušaju rimskog biskupa". 

15:48 SDP-ov Joško Klisović rekao je da su na zajedničkom putu pružanjeu najvišeg svjetskog standarda zaštiti žena. Smatra da je interpretativna izjava nepotreban i redudantan dokument. 

"Nismo ratificirali Konvenciju, ali smo u oporbi predložili Zakon o ratifikaciji. HDZ nas je kritizirao, ali nisu predložili zakon u oporbi. Toliko o vjerodostojnosti". 

Plenković se nije složio. 

"Živimo u realnom svijetu. Pokušajmo malo uvažiti različite sentimente i svjetonazore i napraviti iskorak. Izjava će biti dio Zakona i ostat će tu. Drago mi je da ste rekli da nije bezvrijedna pa će vaš predsjednik stranke to čuti direktno od vas kad već nije od mene. To je korisno i dobro da ga malo prosvijetlite". 

15:47 Bojan Glavašević (SDP) rekao je da nije primjereno da nekoga proziva. "Vi ste odgovorni zato što u ovom sazivu Sabora sjede ljudi koji nisu konzervativci, nego radikali i koji se zalažu protiv demokracije i protiv vrijednosti u članku 3. Ustava RH". 

15:43 Obratio se Hrvoje Zekanović (HRAST) kojega je zanimao Plenkovićev stav oko izjave Hrvatske biskupske konferenciju koja je pozvala na odbacivanje Konvencije. 

"Respektiram stav HBK i strah određenog dijela hrvatskih birača. Nije ni čudo da u ovakvoj kampanji mnogi imaju bojazni i strahove  da su izloženi tolikoj količini dezinformaciju, da su uplašeni. Ja nisam. Dobro smo proučili tekst i konzultirali se sa svima s kojima trebamo i do najsitnijih detalja ispitali hoće li biti posljedica ovakvom tumačenju koje ste naveli. Interpretativna izjava je signalna poruka da respektiramo stav i da stavim osigurače", odgovorio je Plenković. 

15:41 Goran Aleksić (SNAGA) čestitao je Plenkoviću što je omogućio da Hrvatska ispunio svoje obećanje jer je Konvenciju potpisala.

"Čestitam vam na tome da ste kao HDZ ispunili svoje predizborno obećanje ili ćete ga ispuniti, vidjet ćemo, čestitam na tome da neka obećanja uspijevate ostvariti. Podržat ću Konvenciju, ali moram vas podsjetiti da je vaša stranka u srpnju 2017. obećala da će propisati metodologiju za određivanje fiksnih kamatnih marži. Budite vjerodostojni i ispunite sva obećanja koja ste dali". 

15:35 Nakon premijera obratila se i resorna ministrica Nada Murganić koja je naglasila da je Hrvatska potpisivanjem Istanbulske konvencije odabrala svrstati se među civilizirane zemlje koje žele ići naprijed.

"Cilj konvencije je ono što stalno ističemo, štititi žene od nasilja", rekla je.

15:09 Prijedlog obrazlaže predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

"Imam prigodu u ime Vlade zajedno s ministricom Murganić predstaviti prijedlog Zakona o potvrđivanju Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. U posljednjih pet godina, od 2013. do 2017., u Hrvatskoj je ubijeno 195 osoba. Od toga, 91 je žena. U 70 posto slučajeva počinitelji su ženama bliske osobe, a u 54 posto njihovi intimni partneri. Samo prošle godine zabilježeno je 12 tisuća prekršaja koji uključuju nasilje u obitelji u kojima je osam tisuća žena bilo žrtvom, odnosno jedna žena zlostavljana je svakog sata. Pored toga, registrirana su 552 kaznena djela nasilja u obitelji kao teži oblici nasilništva u kojima su u 84 posto slučajeva bile pretučene žene. Ta crna statistika je nažalost u porastu. To je razlog zašto je u Saboru zakon o potvrđivanju ove Konvencije. Konvencija se bavi ovim zabrinjavajućim društvenim fenomenom i nudi konkretne mjere za prevenciju nasilja, zaštitu žrtve i progon počinitelja. Po prvi put na međunarodnoj razini predviđa uvođenje zaštitnih mjera, procjene rizika, centara za potporu i savjetovanje žrtava nasilja, 24-satne telefonske linie, bolje medicinske timove, više sigurnih kuća te veće ovlasti policije prema počinitelju i strože mjere progona počinitelja. Konvencija će ojačati naše nacionalne mehanizme za suzbijanje nasilja protiv žena i nasilja u obitelji", rekao je uvodno Plenković. 

Podsjetio je da je Hrvatska Konvenciju potpisala 22. siječnja 2013. godine u vrijeme SDP-ove Vlade. 

"Pune tri godine Vlada predvođena SDP-om imala je vremena da je predloži na ratifikaciju. To je dosta vremena pa time i začuđujuće inicjatica o interpleaciji Vlade u vezi ove teme. Stalno se može čuti da je stavljanje na dnevni red Konvencije plod nečijeg pritiska, diktata, poimanja suvereniteta na slab način. E, to sve, drage kolegice i kolege nije točno. Stavljanje Konvencije na dnevni red je plod programa političke volje HDZ-ove Vlade u suradnji s partnerima, ali ne na njihov pritisak. Niti na pritisak oporbe, niti nevladinog sektora niti bilo koje međunarodne institucije. U Hrvatskoj se razvija jedan antieuropski sentiment i refleks kakav, moram priznati, nisam ni slutio da će se dogoditi u Hrvatskoj 2018. Ne samo na ovoj temi, na brojnim temama. Nema pritiska, nema diktata, nema centrale".

Konvenciju je ratificiralo 29 zemalja, podsjetio je.  

"Unatoč njihovim kulturološkim razlikama, sve su te zemlje suočene s istim problemom. Mogli ste pročitati da je trošak milijarda kuna. To nije točno, taj podatak je podvala", kazao je. 

Hrvatska ima svoju nacionalnu strategiju za suzbijanje nasilja nad ženama za 2017-2022. i za njenu provedbu u proračunu ove godine izdvajamo 70 milijuna kuna.  Dodatni trošak je nekoliko milijuna kuna. 

"Sve te teme koje su u eteru su laž i to javnost treba znati. Što je GREVIO? To je postao bauk, Arsene, to nema veze s tobom, bauk kao i brojna druga tijela. Postoji i neki bauk koji se zove GRECO u borbi protiv korupocije ili GRETA u borbi protiv droge. Riječ je o skupini stručnjaka koji se bave ovom temom, riječ je o uobičajenom nadzornom mehanizmu, nikakvo tijelo koje otima suverenit, mi smo svojevoljno članica Vijeća Europe, EU, NATO-a i UN-a". 

Poslao je poruku svima koji imaju bojazan o uvođenju rodne ideologije u naš pravni poredak i sustav. 

"Odgovor je decidiran na temelju naše analize, analize hrvatskih pravnih stručnjaka i pravne službe Vijeća Europe i njihov je vrlo jasan stav da Hrvatska ni na koji način ratifciranjem ove Konvencije nema nikakvu obvezu uvođenja rodne ideologije u svoj pravni i obrazovni sustav ili obvezu promjene definicije braka. Što se tiče interpretativne izjave, apeliram na ove koji nisu studirali pravo, a razbacuju se s takvim riječima, da malo pročitaju Zakon o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, stavak 2, članak 15, pa će tamo naći definiciju interpretativnih izjava i znat će zašto ih države u situacijama kada nema predviđenih rezervi i kada to nije bilateralni ugovor na taj način kažu svoje tumačenje kako čitaju pojedine dijelove i kako kane primjenjivati Konvenciju. To je dio 4 Zakona o potvrđivanju i nije bezvrijedan dokument". 

15:05 Na početku je Sabor je većinom glasova odlučio da će umjesto Mostovog Miroslava Šimića nova zastupnica biti Sonja Čikotić koja je i prisegnula. 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.