VIDEO/FOTO

Plenković ponovio Marasu: Uhodani ste 'stalker' i ucviljeni plačljivko, ono što radite je gebelsovska propaganda

Autor

Josip Senjak

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na sedam odbora predstavio je kandidate za nove ministre. Trajalo je to od 9:30 do 17.

19.07.2019. u 17:00
Ispiši članak

Odbori za vanjsku politiku i europske poslove u petak su podržali kandidata za novog ministra vanjskih i europskih poslova Gorana Grlića Radmana koji je najavio da će mu prioritet biti hrvatsko predsjedane Europskom unijom u prvoj polovici 2020.

Grlić Radman, trenutni hrvatski veleposlanik u Njemačkoj, trebao bi naslijediti Mariju Pejčinović Burić koja odlazi na novu dužnost glavne tajnice Vijeća Europe. 

Naglasio je kako je trenutni prioritet predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2020. i ocijenio da hrvatska javnost nedovoljno percipira koliko je to važan zadatak za državu. 

"Predsjedavati EU-om, mi prije 25 godina nismo mogli uopće zamisliti da je to moguće", da jedna mala država to obavlja, kazao je Grlić Radman.

Kao ciljeve je naveo i  osnaživanje sustava vanjskih poslova, pozicioniranje Hrvatske kao važnije među manjim članicama EU-a, kao i iskorištavanje potencijala hrvatskog iseljeništva. 

Među prioritetima su i ulazak Hrvatske u euro i schengensku zonu te višegodišnji financijski okvir Unije koji bi se mogao donijeti tijekom hrvatskog predsjedanja.

Istaknuo je da je i bio iznenađen kad je primio poziv premijera Andreja Plenkovića da preuzme ministarstvo. 

Plenković, koji je Grlića Radmana predstavio članovima odbora, rekao je da se radi o dugogodišnjem diplomatu koji je jako dobro poznaje sustav vanjskih poslova i o kojem ima "kvalitetno, dobro, pozitivno ljudsko mišljenje". 

Premijer je zaključio kako je Grlić Radman "angažiran, otvoren i tolerantan" te da mu zbog poznavanja ministarstva neće biti teško snaći se u tome sustavu.

STARIJE:

16:56 Vladajući su napustili Odbor kako bi prisustvovali plenarnoj sjednici. 

16:06 Počela je sjednica Odbora za rad i mirovinski sustav gdje se predstavlja Josip Aladrović. Predsjedavajući Gordan Maras rekao je da se svi mogu javiti za riječ, neovisno o tome jesu li članovi Odbora. Time je odgovorio predsjedniku Vlade s kojim je ranije imao okršaj.

"Molim sve prisutne da se suzdrže od bahatih izjava, pogotovo oni kojima je mamica sredila da ne idu u vojsku", rekao je Maras. 

"Pozdravljam sve, kulturne i nekulturne", odgovorio je Plenković.

Nakon predstavljanja, Maras je rekao da cijeli dan od premijera nismo čuli što misli o grijesima svoje Vlade.

"Hrvatski građani zaslužuju te odgovore, jer građani ovu Vladu vide kao najkorumpiraniju od 90-ih, za to nije kriva oproba, kao ni građani ni mediji. Kriva je sama Vlada", dodao je Maras.

Dodao je da smo danas mogli čuti i izjave od samih zastupnika HDZ-a koji traže rekonstrukciju unutar stranke, pri tome se referirajući na Miru Kovača. Pozvao je Plenkovića da raspiše parlamentarne izbore.

"I to bez obzira tko dobio, ja vjerujem da je to SDP, vi vjerujete da je to HDZ, ali dajmo građanima da se izjasne... Nije valjda da vam je predsjedanje Europskim vijećem bitnije od hrvatskih građana".

Plenković Marasu nije ostao dužan.

"S obzirom da ste vi uvodno govorili kakav će biti format rasprave, sad ste s još jednom tiradom kao već uhodani 'stalker', ucviljeni plačljivko nastavili s vašom tiradom s koju sam imao priliku slušati na jednom odboru i na vašim odvažnim i hrabrim komentarima na Facebooku, s nekulturnim ponašanjem kojeg očito forsirate cijeli dan. Vaš odbor je trebao početi u 13:30, orkestrirali ste da ovaj odbor počne samo sat vremena prije plenarne sjednice, vidim poveliku podršku nečlanova odobra koji su spremni raditi filibustering i raspravljati satima o ovoj temi. Vi možete pokušati, nećete uspjeti . Kao što ste bili neuspješni ministar neuspješne SDP-ove Vlade koja je u svom mandatu imala 71,4 milijarde kuna deficita, zadužili ste generacije Hrvata u vašem neuspješnom upravljanju Vladom. Parcipirali ste u dovođenju u zabludu ogromnog broja građana i birača zaboravivši da je mirovinska reforma od 1. siječnja 2014. godine, u mandatu vaše Vlade, podigla dobnu granicu za umirovljenje na 67 godina. Onako prpošno potpisivati referendumska pitanja je laganje birača, javnosti i gebelsovska propaganda", rekao je Plenković.

"Zlorabite ulogu predsjednika Odbora da biste usporili proces jednog uobičajenog saslušanja ministra, možete to pokušati, ali tu predstavu na moj račun, moje Vlade i parlamentarne većine nećete uspjeti odigrati do kraja, ja vam to garantiram", nastavio je predsjednik Vlade. 

Maras je imao što reći.

"Ja vas još jednom molim da se ne ponašate bahato, pogledajte ankete. Kome građani vjeruju, dajte raspišite izbore, pa ćemo to vidjeti. Iza nesigurne bahatosti još se nitko nije skrio, pa nećete ni vi. Vlada ne može biti nad Saborom. Vi možete prijetiti i Sabor smatrati lijevim smetalom, ali moja dužnost je da zaštitim dignitet Hrvatskog sabora", odgovorio je Maras.

15: 35 POčeo je Odbor za gospodarstvo gdje se predstavlja predloženi ministar državne imovine Mario Banožić.

15:30 Gotov je Odbor za vanjsku politiku i europske poslove. Grlić Radman dobio je potporu.

14:34 Počela je zajednička sjednica Odbora za obitelj, mlade i sport i Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Plenković predstavlja predloženu ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnu Bedeković. Na početku se zahvalio dosadašnjoj ministrici Nadi Murganić.

"Nosila se s teškim i zahtjevnim temama koje su nažalost u mandat naše Vlade imala oblike velikih tragedija, no ona je našla snage i za one koji su bili žrtve i čiji su najbliži nastradali", rekao je predsjednik Vlade.

13:45 Završio je Odbor za regionalni razvoj i fondove EU, a Marko Pavić dobio je potporu. 

"Bitno je nastaviti pripreme za sljedeće programsko razdoblje koje počinje početkom izrade Nacionalne strategije razvoja RH do 2030. godine", rekao je Pavić. 

13:38 Počelo je predstavljanje Gordana Grlića Radmana na Odboru za vanjsku politiku. Plenković je iskaknuo sjajan uspjeh i imenovanje Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

"U idućih 15 mjeseci moramo dovršiti određene zadaće koje su doslovno od nacionalnog interesa. Moj odabir je usmjeren prema nekome tko je profesionalac i tko se dokazao u ovoj službi", rekao je premijer i dodao kako smatra da predloženom ministru neće biti problem brzo pohvatati konce.

"Od samih početaka sam u Ministarstvu vanjskih poslova, od 1991. godine, bio sam tajnik na Medicinskom fakultetu prije toga. Moj prvi zadatak bile su dvije lobističke akcije na koje sam iznimno ponosan", rekao je predloženi ministar. 

12:53 Plenković je napustio i Odbor za regionalni razvoj na kojem se najduže zadržao.

12:20 Došlo je do žestokog okršaja Gordana Marasa i Andreja Plenkovića, o tome više pročitajte OVDJE

12:01 Plenković je rekao da dobna granica od 67 godina nije izum ove Vlade. Pavić se pohvalio povlačenjem EU sredstava.

SDP-ovog Damira Mateljana zanimalo je smatra li Pavić da se posao od 13 milijuna kuna može implementirati za 30 dana, referirajući se na ptiču prema kojoj je Žalac dala posao vrijedan 13 milijuna kuna tvrtki s jednim zaposlenim. 

11:46 Odbor za poljoprivredu je završio, Marija Vučković dobila je sedam glasova podrške, a četiri je bilo protiv. 

"Trudila sam se govoriti istinu. Bilo je kritika. Takav način razgovora znači da smo napravili značajan iskorak", izjavila je poslije Odbora i dodala: "Uvijek može biti sukoba, nastojat ćemo raditi jasno, zakonito, učinkovito. Od ministra Tolušića dobila sam sve ono što mi je potrebno za obavljati posao".

11:30 Plenković je otišao na Odbor za regionalni razvoj i fondove EU gdje predstavlja Marka Pavića.

11:03 Još traje rasprava i na Odboru za Ustav.

10:40 Vučković je rekla da su donijeli 14 zakona, a govorila je o projektima Ministarstva poljoprivrede. 

10: 35 Plenković na Odboru za poljoprivredu predstavlja Mariju Vučković, kandidatkinju za ministricu poljoprivrede.

10:27 Plenković je napustio Odbor za Ustav, što je zasmetalo Mostovom Robertu Podolnjaku, kazavši da to nije u skladu s Poslovnikom, Reiner ga je pitao gdje to piše. 

"Vi morate dopustiti da svaki član Odbora pita premijera", rekao je.

"Mi smo uviđavni i nismo vas htjeli ovdje držati nekoliko dana", rekao je Plenković prije odlaska. 

10:20 Što se tiče Božinovića, Grbinu je rekao da policija provodi zaštitu hrvatske granice u skladu s nacionalnim zakonima i schengenskim zakonodavstvom. Rekao je i kako od njih nisu mogli čuti izraz 'push back'.  

Kako je nastavio, pritužbe na postupanje uglavnom dolaze od stane ilegalnih migranata koji su po 20-ak puta pokušavali ući u Hrvatsku. "Tek u nekoliko slučajeva optužbe su potvrđene i ti policajci su bili sancionirani.  

10:10 Hrvoju Zekanoviću zasmetalo je što su, kako je rekao, "Plenković i HDZ izigrali Sabor jer mijenjaju pola Vlade, a nemaju saborsku raspravu". 

10:03 Nisam vam ja nalijepio etiketu korupcije, već ministri Kuščević i Marić, odgovorio je Grbin. 

9:59 Plenković je Grbinu odgovorio da je javnosti već pojasnio razloge. 

"Mi nismo sud da donosimo zaključke je li netko nešto prekršio ili ne. U ovoj zemlji postoji presumpcija nevinosti. Možete nas ne voljeti, možete nas mrziti, kao neki ovdje, ali neću dopustiti da meni, ovom HDZ-u i ovoj Vladi lijepite etikete koje imaju veze s korupcijom. 

9:53 - Premijer je ukratko predstavio kandidate za potpredsjednike Vlade Davora Božinovića i Zdravka Marića te predloženog ministra uprave Ivana Malenicu, a prvi se s pitanjima javio SDP-ov Peđa Grbin

"Pažljivo sam vas slušao, ali niste rekli nijednu jedinu riječ o tome zašto su smijenjeni ministri otišli iz Vlade", rekao je Grbin.

Dodao je da rasprave o Ivanu Malenici ne bi ni bilo da svemu nisu prethodile afere Lovre Kuščevića.

"To je činjenica koja za Plenkovića ne postoji. Malenica će svoju dužnost obnašati pod teretom", dodao je Grbin. 

Ministra Božinovića pitao je je li 'push back' na granici u redu. 

9:40 Predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner na početku je rekao da se vodi računa da su Davor Božinović i Zdravko Marić ministri i da na odboru neće procijeniti kakvi će oni biti ministri. 

"Nemam iluzije da kolege iz oporbe neće ići u druge vode", rekao je Reiner.

9:10 - Prije toga, u Saboru je održan Klub zastupnika HDZ-a.

Novinare su zanimali prikupljeni potpisi Mosta za smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića, na što je Plenković rekao: "Čuli ste jučer da to nije po Poslovniku".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.