SUČELJAVANJE NA NOVOJ TV

Plenković: Recite nam koga ide slogan i smatrate li da smo mi svi ostali fašisti? Bernardić: Zabraniti ZDS, kraj i točka, neprihvatljivo mi je to kao sinu branitelja

Autor

Leo Buljan/Josip Senjak/Alen Vlahović

Završilo je veliko sučeljavanje šefa HDZ-a Andreja Plenkovića i SDP-a Davora Bernardića u 20:30 na Novoj TV, samo nekoliko sati prije početka izborne šutnje. Debatu možete pratiti uživo na portalu Direktno.

03.07.2020. u 20:13
Ispiši članak

Počelo je sučeljavanje.

BERNARDIĆ: Kod nas nije situacija kao u HDZ-u. Tamo tko izgubi, njega smijene. Mi imamo izbore u redovnom roku. Mandat imaju članovi SDP-a. Budite sigurni da ćemo pobijediti na ovim izborima. Podrška naših birača raste. Pozivam sve da izađu na izbore jer je važno. Ili ćemo gledati Vladu HDZ-a i korupcije ili potpunog Restarta, opciju koju mi nudimo.

PLENKOVIĆ: Naša će lista dobiti najviše glasova i mislim da ćemo opet voditi državu. Mislim da smo ostvarili značajan napredak u pogledu odgovornog upravljanja financijama, međunarodnog položaja, socijalnih prava... HDZ je imao unutarstranačke izbore. S uvjerljivom pobjedom osvojili smo povjerenje članova. Očekujem četiri godine na čelu HDZ-a i Vlade.

Zlatko Hasanbegović ili Rada Borić?

PLENKOVIĆ: Poznajem i gđu Borić i g. Hasanbegovića. Mislim da nitko od njih neće biti član sljedeće Vlade.

BERNARDIĆ: Rada Borić, definitivno. Hasanbegović je u potpunosti neprihvatljiv, nema potrebe trošiti riječi.

Tko su ti lopovi i ustaše iz slogana?

BERNARDIĆ: Lopovi su ovi koji su sada vodili zemlju, a što se tiče ustaša, to su svi oni koketiraju i pozdravljaju Za dom spremni. Dugujem i test za Covid-19, ali ne rezultate, već nešto drugo jer je negativan. Evo, košta 1500 kuna, što je jako neprihvatljivo. Tko na tome zarađuje u ovoj prilici?

PLENKOVIĆ: Meni je drago da je Bernardić negativan na virus. Obzirom da je g. Ostojić glumio epidemiologa, išao u samoizolaciju, a onda došao na sučeljavanje kao da ništa nije bilo...

BERNARDIĆ: Vaša epidemiologinja Alemka Markotić je rekla da svatko tko je bio u kontaktu sa zaraženom osobom mora u samoizolaciju. Sada gledamo da Plenković, ne samo da zna što je dobro za njega, već i za druge. Vi ste sada vrsni epidemiolog i meni je drago zbog vas. Danas je najlošiji dan što se tiče korona krize. Vi ste 28. svibnja rekli da ste pobijedili koronu. Korona ne samo da se vratila, već se vratila na najgori mogući način. Sada otvarate granicu s BiH zbog izbora. To je neodgovorno.

PLENKOVIĆ: Profesorica Markotić je šefica Klinike. Ona je ugledna stručnjakinja koja je pomogla da suzbijemo ovu epidemiju. Trebamo pokazati poštovanje tim ljudima. A Vi koji ste išli nedavno po noćnim klubovima bi trebali pripaziti kakve poruke šaljete o partyjima.

S kime ne bi?

PLENKOVIĆ: Mi ćemo pobijediti na ovim izborima. U protekle smo četiri godine imali uspjehe i postigli rezultate. Prosječna plaća i minimalna plaća su porasle, tako i prosječne mirovine za 300 kuna... Imali smo gospodarski rast. SDP je sve nas zadužio 71 milijardu eura, a mi smo smanjili javni dug tri godine zaredom. Naš saveznik je hrvatski narod. Mi ćemo sa svjetonazorski sličnim strankama sastaviti Vladu.

BERNARDIĆ: Mi nikada ne bi pristali na nešto što bi bilo u suprotnosti s jednakosti, ravnopravnosti, slobodi. Svi koji su nam s te strane neprihvatljivi, nisu naši partneri. Mi možemo izgubiti vlast, ali nećemo izgubiti obraz. To je svojedobno i Račan izjavio.

O velikoj koaliciji, srednjem prstu bivše predsjednice...

Manjinska Vlada ili velika koalicija?

PLENKOVIĆ: Mislim da naš politički sustav fragmentira političku scenu. Bernardić nešto tu pokušava. Postoji jedna cijela nogometna momčad stranaka koju on okuplja, a sve ukazuje da su iza nas. Hrvatski politički život ne poznaje manjinsku Vladu. Ne kažem da je sve kod nas bilo savršeno, ali uvijek sam za stabilnu većinu. Tako se upravlja Hrvatskom u ovim izvanrednim vremenima.

BERNARDIĆ: Budite sigurni da ćemo nakon 5. srpnja imati dovoljno mandata da sastavimo Vladu. Nećemo pristati ni na kakvu političku trgovinu. Nećemo gledati korupciju, koju gledamo već četiri godine. Sabor mora biti reprezent građana koji su izgubili povjerenje u institucije. Imamo najbolji tim, jasan program i znamo što napraviti. Gospodin Plenković ostao je i bez tima i nema partnera.

PLENKOVIĆ: Moram reagirati. G. Bernardić optužuje ljude, a pokazao se jako nepristojan prema predsjedniku Sabora. Prije nije bio toliko nepristojan, valja je to neki novi stil. O ministrima iz Milanovićeve vlade bi mogao svaša reći, a meni je drago da su Mostovi ministri izašli iz naše Vlade.

Srednji prst bivše predsjednice?

PLENKOVIĆ: Gledajte, to je bila jedna poruka brojnih žena. To je komentar nje i drugih na komentare Miroslava Škore. Nisam promatrao taj potez kao pomoć u kampanji. To je za Škoru bila nepromišljena izjava koja mu je obilježila kampanju. Žene u Hrvatskoj su reagirale na nju, nisu se na to odlučile same.

BERNARDIĆ: Dobro je da su iz HDZ-a i predsjednika odaslali poruku da žena ima pravo na izbor i dostupan i legalan pobačaj. Nažalost, zakon o pobačaju nije donesen. Dobro je da smo u mandatu potpisali Istanbulsku konvenciju, nismo je još stigli ratificirati. Podsjetit ću da su žene nezaštićene. SDP je potpisao još 2015. Istanbulsku konvenciju, pokrenuli smo inicijativu da se ratificira.

PLENKOVIĆ. Što se tiče stava HDZ-a, mi smatramo da život počinje od začeća i nadam se da će biti što manji broj pobačaja. Te situacije trebamo svesti na minimum. Mislim da je licemjerno da Bernardić spominje Istanbulsku konvenciju, a SDP nije napravio ništa za zaštitu žena... Nije točno. SDP je imao cijeli mandat da ratificira konvenciju, nije to napravio. Nije bio tada u Vladi pa možda ne zna što se događalo. S druge strane, mi smo osigurali sigurnu kuću u svakoj županiji, borili smo se za prava žena.

PLENKOVIĆ: Mislim da ćemo mi dobiti većinsko povjerenje na temelju rada i postignuća. Za razliku od njihove Vlade, naši rezultati su izuzetno pozitivni. Plaće su kod njih porasle za 32200 kuna u cijelom mandatu, a kod nas za šest puta više. Učinili smo život u RH kvalitetnijim. Uspoređivati ta dva mandata na tako netočan način ne čini mi se fer prema našim građanima i činjenice tu pomažu.

BERNARDIĆ: Nije dobro da se Plenković vraća u prošlost. Ako je dobro, onda se vraća u prošlost, ako je loše onda spominje Milanovića. Deficit i javni dug se povećao. Da ne govorim o životnom standardu i nezaposlenosti. Umirovljenici jedva preživljavaju, to je hrvatska realnost.

O Bandiću 

Duguju li što Milanu Bandiću?

PLENKOVIĆ: Nisam stekao neki dojam da imam neke dugove prema Milanu Bandiću. S druge strane, čuo sam da je Bandić pomogao Bernardiću da dođe na čelo SDP-a, možemo čuti kako on tvrdi da je stvorio Bernardića. A ja ne znam ni za kakva dugovanja mene prema Bandiću. Nikad to nisam čuo i moram priznati da je kreativno pitanje.

BERNARDIĆ: Kako je i sam Bandić rekao, da nije njega, ne bi bilo ni Plenkovića ni njegove Vlade. Oni su do kraja držali parlamentarnu većinu i Plenkovića, eto, toliko o tome.

PLENKOVIĆ: Teorija o političkoj korupciji zastupnika širi se iz SDP-a, a oni bi trebali napraviti samokritiku zašto su njihovi članovi pobjegli od njih. Nama nitko nije došao u klub... Ne, ne, kod nas nisu. Nitko nije došao u klub HDZ-a. Nije lijepo da tako govorite o ljudima.

BERNARDIĆ: Pobjegli su od nas i došli su baš kod vas, moš' mislit. Vi se niste održavali na vlasti zahvaljujući žetončićima, ljudi imaju kratko pamćenje, ma je li?

Što s mladima?

PLENKOVIĆ: Mi uvijek imamo sjajan program za mlade. Studentima smo povećali minimalnu plaću na 25 kuna po satu. Mi smo porezno rasteretili mlade, mlađi od 30 godina ne plaćaju porez ili u to rade smanjenom obujmu. Dali smo 50.000 stipendija, 30.000 STEM stipendija, obnovili smo studentske domove... Mi jako ulažemo u mlade, oni su naša budućnost.

BERNARDIĆ: Što ste rekli je točno. Mi među mlađim biračima nemamo dominantnu potporu. To ćemo mijenjati radom i trudom. Naš zadatak je ponuditi im zanimanja u budućnosti. Imamo poseban plan za poticanje investicija. Važno je i reformirati obrazovanje i osigurati im krov nad glavom. 80-90 posto mladih ne može dignuti kredit za stan.

PLENKOVIĆ: Samo kratko u vezi mladih. Mi smo za više od 20.000 mladih subvencionirali kredite. Tu su i mjere kroz Ministarstvo demografije, porezno rasterećenje kroz Ministarstvo financija. Činimo sve da budemo u koram s četvrtom industrijskom revolucijom...

Mirovinski fondovi...

PLENKOVIĆ: Nije opcija da uzimamo novac iz drugog mirovinskog stupa. Kao što znate, mi smo zahvljujući našoj reputaciji na međunarodnim tržištima osigurali šest milijardi eura za poslodavce i radnike. Investitori imaju u nas povjerenja i ključ je da smo odgovornim ponašanjem osigurali sredstva za opravak.

BERNARDIĆ: Demantirat ću predsjednika Vlade, oni su već posegnuli. Ne bih dirao drugi mirovinski stup jer je to štednja građana. Oni su uzeli novac i nove obveznice. Uzet će novih šest milijardi. Oni se nisu zadužili na stranom tržištu kad je kamata bila niska, nego su se zadužili na domaćem tržištu. Ova Vlada je zadužila Hrvatsku za 55 milijardi. To je ogroman iznos novca, pogotovo kad nemate ideju kako izvesti državu iz krize.

PLENKOVIĆ: Naši mirovinski fondovi su imali velika sredstva. Dogovorom s njima i HNB-om osigurali smo da ispunjavamo sve naše obaveze. Što se tiče tvrdnji da su kamate bile nepovoljne, to nije točno. Hrvatska se povoljno zadužila.

BERNARDIĆ: Vlada je zavukla ruku u džep u štednju građana. Možete pričati što hoćete, ali ne govorite istinu. Ono što je Vlada trebala napraviti su rebalansi, uštedjeti na nepotrebnim troškovima. Šef Hrvatske pošte ima nabavke od 130 milijuna kuna, kao bankomat. Pogledajte i Hrvatsku lutriju kolike bonuse isplaćuje.

PLENKOVIĆ: Samo radi objektivnog informiranja građana, nikakvih bonusa nije bilo. Nemam razloga da ne vjerujem službenom demantiju Hrvatske lutrije. Što se tiče mirovinskih fondova, mi nikad nismo posegnuli za mirovinama građana, fondovi i imaju taj novac da ga ulažu. Sigurno ove godine nije bilo nikakvih bonusa. Nijedan šef Uprave nije mogao trošiti na nešto poput onoga što navodi Bernardić.

BERNARDIĆ: Oplemeljivali ste štednju tako što ćete uzimati opet i opet nove dugove. 5. lipnja šef Hrvatske pošte upisuje sebi 200 tisuća  bonusa.

BERNARDIĆ: Refinanciranje je novo zaduženje. Iz šupljeg u prazno. Kod nas je ključno osigurati rast mirovina. Odlazak s punim radnom stažom prosječna mirovina iznosit će 70 posto plaće kroz rad. Potrebno je novo uređenje.

PLENKOVIĆ: Ma ne dolazi u obzir nikakva ideja o monetizaciji Hrvatskih autocesta. Mi smo rekonstruirali Hrvatske autoceste. Tako smo uštedjeli 50 milijuna godišnje. Ta ideja o monetizaciji je bila pogrešna, a i SDP se kasnije ograđivao od nje. S druge strane, nisam vidio da se mirovinski fondovi interesiraju uopće za takvo ulaganje.

O braniteljima

Braniteljska prava...

BERNARDIĆ: Ministarstvo branitelja može biti opcija, ali ne mora. O tome nakon izbora. Sigurno nećemo imati ministarstvo državne imovine. Cilj je imati efikasniju, manju i bržu strukturu da građani jednim klikom dolaze do važnih informacija. Što se tiče branitelja, vodit ćemo brigu o vojnim i ratnim invalidima. Za vrijeme trenutne Vlade, ništa nije učinjeno po pitanju nestalih, to je prava istina.

PLENKOVIĆ: Žao mi je što niste upoznati sa svime što radi kolega Medved. Tražimo svakog nestalog za vrijeme srpske agresije koju je prevodio Slobodan Milošević. Trudimo se riješiti sva bilateralna pitanja s drugim zemljama i mislim da smo napravili veće iskorake nego vi.

BERNARDIĆ: Ljudi traže svoje najmilije. Mi smo u našem mandatu sto nestalih pronalazili godišnje. Potrebno je da Hrvatska ima bolje odnose sa susjedima. Mi smo se posvađali sa svim susjedima i komunikacije naprosto nema.

PLENKOVIĆ: Žao mi je da Bernardić u svojim papirima nije dobio brifing koliko je nestalih pronađeno i dostojanstveno pokopano. Predstavnik ove Vlade bio je na svakom takvom događaju. Je li bilo tako i kod g. Matića?

BERNARDIĆ: Nije potrebno vrijeđati gospodina Matića na ovoj razini. To nije kulturno. Ovakve uvrede su nerazumne i neprihvatljive.

PLENKOVIĆ: Nije to vrijeđanje g. Matića. G. Matić i ja smo si dobri i to može i on potvrditi.

O korona virusu

Kako bi naša država funkcionirala u slučaju drugog vala?

BERNARDIĆ: Drugi val se već događa. Imamo danas najlošiji dan od početka epidemije. Čekali su s potpunim zatvaranjem dok nisu završili unutarstranački izbori. Sad nam se događa virus u ogromnim razmjerima i naravno da će se politika promijeniti od 5. srpnja. Zaštitit ćemo domove, starije osobe, najugroženije. Osigurat ćemo umirovljenicima zaštitni dodatak od 750 kuna kako bi lakše prebrodili krizu.

PLENKOVIĆ: Nema švedskog modela, mi ćemo, kao i druge zemlje u svijetu, tražiti balans između mjera za gospodarstvo i mjera za očuvanje zdravlja. G. Bernardić je poslao poruke da smo mi nesigurna zemlja, da turisti ne trebaju dolaziti, nadam se da će razmisliti malo o tome i uzeti to u analizu. Prije nego je WHO pokrenuo borbu protiv korone, mi smo već osnovali Stožer. U veljači smo poduzeli sve mjere za prevenciju širenja virusa.

BERNARDIĆ: HDZ je pokušao profitirati na korona krizi. Gurnuo je Hrvatsku u izbore. Plaćali su PR da reklamiraju stožer odnosno da profitiraju na ljudskoj nesreći. Ugrožavaju i živote građana i turističku sezonu. Danas je više oboljelih nego u prvom valu. O čemu mi pričamo? Slovenija i Austrija uvode restrikcije, pogotovo prema BiH, jedino mi zbog izbora otvaramo granice prema njima.

Žuta lista Slovenije...

BERNARDIĆ: Ljudi vide što se događa. Ne mogu vjerovati kako Vlada obmanjuje javnost da se ništa ne događa. Mi nemamo strategiju. Mi nemamo samoizolaciju prema građanima BiH. Nama turizam ovisi o Češkoj, Austriji, Sloveniji. Ako bismo mi uveli samoizolaciju za te građane, tko će nam doći na sezonu?

PLENKOVIĆ: Šteta je da Bernardić tako govori. Naš Stožer je odradio sjajan posao i mi smo pobijedili koronu. Izbore treba održavati baš sad kada su uvjeti sigurni jer svi stručnjaci upozoravaju da bi nam drugi val mogao doći na jesen. Ovaj gospodin nije znao te podatke ni na jednom drugom mjestu. Mi smo šesti u Europi po malom broju zaraženih. Kao što imamo HZJZ, tako inačicu imaju i Slovenci. Oni su dali svoje upute. To ne znači nikakve konkretne promjene. Nema nikakve samoizolacije. Postoji čitav niz razloga zašto jedni i drugi mogu putovati. Baziramo se na tri načela. Higijena, dezinfekcija i distanciranje.

BERNARDIĆ: Danas pričate da je sve super, a imamo najgori dan od početka pandemije. Trebaju nam protokoli u javnom prijevozu, domovima umirovljenika, moramo imati više testiranja. Grčka testira i ne pušta iz zaraženih zemalja, a što mi radimo?

PLENKOVIĆ: Vidite da čelnik opozicije šalje poruku panike i straha. Bez obzira na povećanje, realno je reći da je naš sustav pripravan. Čini mi se da su samo dva slučaja na respiratoru. Meni bi bilo draže da ste vi i vaš kolega Ostojić, kad ste donosili neke stavove treba li nešto ili ne, konzultirali vašeg člana i epidemiologa g. Kolarića. On se složio s našim politikama.

BERNARDIĆ: Mislim da su najveće konzultacije obavili članice i članovi vaše Vlade. Oni su bili na korona partyju gdje su si, kako vi kažete, samo mahali s udaljenosti. To je paušalno i neozbiljno. Odluke koje je donosio stožer su političke.

Jesu li osobno koga prijavili za korupciju?

PLENKOVIĆ: Nisam osobno nikoga prijavio za korupciju. Mislim da to nije posao predsjednika Vlade. Smatram da je korupcija najgori društveni fenomen i šaljem sada poruku da nema nedodirljivih. Državno odvjetništvo je potpuno nezavisno, ne znamo što rade i ne miješamo im se u posao za razliku od nekih drugih na političkoj sceni. Što se tiče dosadašnjih afera, korupcija ima ime i prezime. Ne možete cijelu stranku kriviti za ponašanje pojedinaca. Moramo se svi boriti zajedno protiv korupcije.

BERNARDIĆ: Nisam, ali sam glasno oko toga govorio. Plenkovićeve afere, na 55 stranica, evo popisa, toliko je toga bilo u mandatu. Gospodin Kovač je citirao da je uveo političku korupciju putem Mosta. Sjećamo se da su savjetnici napisali zakon, kasnije rapodijelili novac iz Agrokora. Otišli su Dalić i Ramljak, a moje pitanje gospodinu Plenkoviću, jesu li vratiti novac?

PLENKOVIĆ: Silno bih htio vidjeti te Bernardićeve šalabahtere, s obzirom na to koliko gubi papire. On nema nikakvih ideja, sjetite se samo priča o Dorini dok je Agrokor bio u problemima.

(Bernardić mu je dao papire)

BERNARDIĆ: Bolje reklamirati hrvatske proizvode nego pljačkati Hrvatsku. Ovo što govori gospodin Plenković je obmana i fikcija. Mislim da je to nešto što je izuzetno loše. Firme koje su sudjelovale dobile su sredstva od države za korona krizu.

PLENKOVIĆ: Još jednom se tu pokazalo tko je bio na visini zadatka. Nismo riješili ništa? To je valjda bila alternativa s glavicama kupusa. Valjda smo trebali imati pad gospodarstva, propast Agrokora i OPG-ova?

BERNARDIĆ: Mi smo predložili promjene stečajnog i predstečajnog zakona. Što se tiče dobavljača, pričamo o 30 milijuna kuna, a slučaj Borg, pričamo o milijardama kuna. Te tvrtke su dobile novac kao potporu u korona krizi. Nije li to licemjerno i poražavajuće u Hrvatskoj?

PLENKOVIĆ: Ne znam tko je sve dobio novac za potporu u Covid krizi, ali to je manje bitno. Bitno je da Bernardić nije ni pratio kako je išlo rekonstruiranje Agrokora. Čak 60 posto potraživanja dobavljača je isplaćeno. To je nezapamćeno u Europi.

Što da član obitelji prođe na natječaju u državnoj službi?

BERNARDIĆ: Prvi bih mu savjetovao da se ne javi na natječaj dok sam ja na političkoj funkciji. Mislim da moramo promijeniti način na koji funkcioniramo. Moramo biti pravedna zemlja u kojoj poštujemo zakone. Pravosuđe je u lošem stanju, korumpirano je i neefikasno. Potrebno je promijeniti način izbora sudaca i državnih odvjetnika. Također, donijeti zakon o porijeklu imovine, kako pojedini ministri ne bi mogli slobodno šetati praveći se da se ništa nije dogodilo.

PLENKOVIĆ: Ne bih nikada utjecao na bilo što i govorio ljudima u pravosuđu. Jedan od naših resora promijenio je ključne zakone u pravosuđu. Mi smo investirali i u infrastrukturu pravosuđa, smanjili broj zaostalih predmeta, spojili sudove, digitalizirali pravosuđe. Mislim da je kvalitetno digitalno pravosuđe preduvjet za dobru poslovnu klimu.

BERNARDIĆ: Što reći kada na dan suđenja za Sanaderovu aferu Maček i Bošnjaković ćaskaju? To slikom govori o stanju u pravosuđu i nepravdi u hrvatskom društvu.

PLENKOVIĆ: Taj sastanak Mačeka i Bošnjakovića nema nikakve veze ni sa čim. Bitno je da pravosuđe mora biti nepristrano i samostalno u utvrđivanju istine.

Povećati ovlasti Povjerenstva za sukob interesa?

PLENKOVIĆ: Što se mene tiče, koristio sam prava koja imaju svi građani. Svi se mogu žaliti na odluke državnih tijela. Mi smo njima odlučili kvalitetnije uvjete rada, a mislim da će novi zakon jasnije definirati njihovu ulogu. Slična tijela imaju druge zemlje, ali naš zakon o njima je detaljniji od onih u drugim zemljama.

BERNARDIĆ: Povećati ovlasti, ali jasno definirati. Mi smo to predložili, ali nije prošlo. Mi smo poštovali rad Povjerenstva. Ono što je važno je osposobiti institucije kako bi bile one u koje bi trebali imati povjerenja. Ne mogu komentirati da je Plenković zaposlio svog šogora u dubrovačku Zračnu luku. Tako je isto i s Mačekom i Bošnjakovićem čiji susret nikako nije bio slučajan, kako on kaže.

PLENKOVIĆ: Što se tiče ministra i tog susreta, svi su mogli vidjeti da je riječ o slučajnom susretu. Drugi komentar nema veze sa mnom. Povjerenstvo je imalo to pitanje na dnevnom redu i to ne bih dalje komentirao.

BERNARDIĆ: Slučajno su se našli u podrumu, njih dvojica sami. Nemojte molim vas. Rugajte se sa mnom, ali nemojte se rugati hrvatskim građnima.

PLENKOVIĆ: Jednostavno ponavljam ono što je ministar već komunicirao javnosti. Nije bilo organiziranog ručka, nisu se tamo planirano našli. Nekom objektivnijem promatraču je sve jasno i žao mi je da Bernardić na tome inzistira.

Potvrda za kažnjavanje traži se od spremačica, a za dužosnike ne.

BERNARDIĆ: Sasvim sigurno ćemo redefinirati uvjete. Postat ćemo zemlja u kojoj će se znati red. Da se zakoni znaju tumačiti. Pravosuđe mora biti pravednije. Moramo definirati i način izbora sudaca. Imate slučaj sudaca poput Turudića koji ne plaća prometne kazne, a ta ista situacija za građane ne vrijedi. Građani te stvari vide, vide da sudska praksa nije jednaka za sve, da se jednima sudi, drugima gleda kroz prste.

PLENKOVIĆ: Što se tiče Bernardića, on ima nekoliko ljudi na listama... Izborni zakon je zreo za promjene, to je tema za idući mandat. S obzirom na SDP-ove liste pune ljudi s pravomoćnim presudama, neka se malo time bave. Mi smo smanjili utjecaj politike na minimum. 

BERNARDIĆ: O kojim vi ljudima pričate? Vi ste na listu stavili gospodina Kalmetu. Da ne kažem da su vaši prvi suradnici imali imovinu, jahte, vile, a nije se toj imovini znalo dokazati porijeklo.

O susjedima...

Suradnja sa susjedima, BiH...

PLENKOVIĆ: Hrvatska prioritetno vodi računa o BiH i Hrvatima u BiH. Oni su konstitutivan narod u toj zemlji. Svi susjedi su nam važni, ali najvažnija je BiH. Rješavamo odnose s Mađarskom, Italijom... Uvijek ima otvorenih pitanje, ali mi ta pitanja rješavamo. Štitimo manjinska prava Hrvata u tim zemljama i na tome smo učinili jako puno.

BERNARDIĆ: Morat ćemo najbolje surađivati sa Slovenijom da riješimo otvorena pitanja i da nam bude partner. Također, BiH je također važna. Ono što je važno reći jest da Hrvatska nikad nije imala lošije odnose sa susjedima. Orban crta velike karte s Mađarskom, javni prijatelj Andreja Plenkovića svojata Dalmaciju i Istru. Ja mislim da je najgori hrvatski susjed Mađarska zbog INA-e.

PLENKOVIĆ: Što se tiče vaše formulacije... Bio bih jako naivan i neoprezan da koristim formulaciju koju vi spominjete. Imamo kompliciran odnos sa Srbijom...

BERNARDIĆ: Vi se petljate u BiH, tamo idete po glasove. Želimo da Bosna i Hercegovina bude građanska, o hrvatskom entitetu trebalo se pričati '95, a ne danas. Interes Hrvatske je da BiH uđe u EU. Želimo napraviti poseban proces da BiH otvorimo put ka Europi.

PLENKOVIĆ: Šteta je da vi i SDP niste prihvatili rezoluciju o Hrvatima u BiH.

BERNARDIĆ: Nismo iskoristili zagrebački sastanak da stavimo važne teme na dnevni red. Što smo stavili, Albanija i Sjeverna Makedonija. Hrvatska je prespavala predsjedanje.

PLENKOVIĆ: Tema BiH bila je ključna tema zagrebačkog samita, ali vi na tom sastanku niste bili. Bernardić uopće nije informiran o tome što smo napravili. Mi smo omogućili pregovore sa Sjevernom Makedeonijom. Sastanak nije mogao biti sastanak o drugim temama osim o jugoistočnoj Europi i zapadnom Balkanu.

BERNARDIĆ: Plenković je rekao da je to već riješio, ali očito iz pitanja, još uvijek nije. Ono što je sreća, Njemačka preuzima predsjedanje i oni će to dva mjeseca preuzeti na sebe. Hrvatska unutar EU nema takav utjecaj, čak i ako se svaki dan čujem sa Charlesom Michelom, ali to neću raditi. Njemačka je već počela raditi na financijskom okviru jer je ozbiljna i organizirana zemlja.

PLENKOVIĆ: Hrvatska je napravila nevjerojatne pomake za vrijeme svog predsjedanja. Svi ključni dokumenti u doba korona krize su donijeti. Što se tiče pregovora sa zemljama koje zovemo kolokvijalno 'škrtim zemljama', poput Austrije, mi na tome radimo. Michel je stalni predsjednik Europskoga vijeća, a ne Europske komisije kako je spomenuo Bernadić.

BERNARDIĆ: Hrvatska nema toliki utjecaj da uvjeri Nizozemsku, Dansku, Švedsku u nekakav plan. Njemačka to može.

Tri stvari koje bi brendirale Hrvatsku...

BERNARDIĆ: Popraviti odnose sa susjedima, uspostaviti gospodarsku diplomaciju koja se raspala i jačati hrvatski identitet u svijetu. Ključno je privući ljude i raditi na međunarodnom ugledu Hrvatske. Što se tiče brendiranja, sve stvari koje se događaju na unutarnjem planu, odražavaju se i u međunarodnim razmjerima.

PLENKOVIĆ: Mi moramo ispričati priču o zemlji s fascinantnom poviješću u posljednjih 30 godina. Mi imamo prekrasnu baštinu, radišne i hrabre ljude koji su se dokazali u svijetu. Imamo prekrasnu prirodu, Jadransko more na koje svi žele doći. Imamo kulturu, kulinarske vještine... Čitav je niz hrvatskih ljepota. Priča da nije dobro imati nekoga tko je tisuće kilometara od Hrvatske, vrijedi li to onda i za Berlin, Pariz?

BERNARDIĆ: Moramo racionalno trošiti novac građana, a ne razbacivati se. Najbolji ambasadori naše države su naši sportaši, oni koji nose kockice. Sigurno naši političari ne mogu toliko brendirati Hrvatsku kao naši sportaši i prirodne ljepote. Ne smijemo biti statični.

Hoće li poduprijeti nacionalni stadion?

BERNARDIĆ: Spreman sam poduprijeti prijedlog Nacionalnog stadiona. Mjere koje je Vlada jučer donijela za sport i koje smo donijeli i prije pomažu da se održi hrvatski sport. Sport i sportaši su možda učinili najviše za koheziju naroda i mislim da naši nogometaši zaslužuju takav stadion.

PLENKOVIĆ: Hrvatska treba imati nacionalni stadion. Pitanje je kako ćemo ga graditi. Izmijenit ćemo porezni sustav da tvrtke ulažu u sport. Moramo potaknuti da sport opstane. Sport te uči da igraš po pravilima, da razvijaš navike i svako dijete mora biti u prilici da se naša omladina bavi sportom. Želimo sport vratiti tamo gdje mu je mjesto, a ne tu gdje je sada, zadnja rupa na sviralu.

O paljenju zastave, NOB-u...

Paljenje hrvatske zastave u svrhu umjetnosti...

BERNARDIĆ: Činjenica je da izričaj može biti slobodniji, ali osobno ja to ne volim. Ako je predstava umjetnička sloboda, treba prosuditi. Naravno da nitko ne voli vidjeti kad se gazi zastava nečije zemlje. S druge strane, moramo poštivati nečiji umjetnički izričaj, ali naravno sve u skladu sa zakonima.

PLENKOVIĆ: Mi smo demokraciju započeli prije 30 godina. Ona podrzumijeva umjetničku slobodu. Nema ograničavanja umjetnika. Tu se slažem s Bernardićem. Ne bih bio sretan da to vidim i gledam, ali živimo u slobodi i demokraciji.

BERNARDIĆ: I oko Istanbulske smo se složili.

PLENKOVIĆ: Da ste bili brži oko Istanbulske ne bi trebao ništa raditi.

Bi li obnovili razrušene spomenike NOB-a?

PLENKOVIĆ: Imamo puno toga što se treba obnoviti u Hrvatskoj. Najvažnije je da mi poštujemo Domovinski rat i one kojima najviše dugujemo slobodu. Svako oskvrnjavanje spomenika nije dobro i to treba osuditi.

BERNARDIĆ: Antifašistički spomenici su simbol borbe za slobodu i Hrvatsku. Svrstani smo na stranu pobjednika. Kako su antifašisti ustali 40-ih protiv zla, tako su i branitelji ustali protiv fašizma Slobodana Miloševića. Ti temelji ušli su u ustav kroz antifašizam, a potvrđeni su '90. godine kada je Hrvatska postala slobodna država.

PLENKOVIĆ: Apropo fašizma, vidim da je g. Bernardića opomenulo povjerenstvo zbog izjave da je svaki glas osim za njegovu opciju fašizam. Recite nam koga to ide i smatrate li da smo mi svi ostali fašisti?

BERNARDIĆ: Mislim na one koji bi s njima išli u koaliciju. Vi kao da ne znate kao da stranka gospodina Škore planira ulazak s HDZ-om u Vladu. Pa vi ste dopustili to relativiziranje.

Tema za dom spremni...

PLENKOVIĆ: Vi hoćete reći da su ljudi u Domovinskom pokretu fašisti? To pitanje o ZDS smo već apsolvirali. 

Pitanje što ako netko viče taj pozdrav?

PLENKOVIĆ: Ne smiju to raditi, bit će prijavljeni. To je već sve regulirano.

BERNARDIĆ: Mi to trebamo zakonom zabraniti. Kraj priče i točka. To se treba maknuti iz političkog u operativno postupanje. Moramo donijeti zakon za upotrebu ustaškog pozdrava. U Hrvatskoj su ubijani ljudi, silovanje žene, Italija je tako s fašizmom svojatala Istru. Nedopustivo je meni, kao sinu branitelja Domovinskog rata da netko baca ljagu na to. To je nedopustivo da se tako interpretira taj pozdrav.

PLENKOVIĆ: Bilo bi dobro radi potpune informacije da je Ministarstvo pravosuđa za vrijeme Ivice Račana legaliziralo taj pozdrav. To je činjenica. Više je nego jasno, ali možda ne čujete što govorim. Ne sjećate se da je to SDP-ova ostavština...

BERNARDIĆ: Mislite li vi da 20 godina kasnije morate ispraviti pozdrav Za dom spremni, da ili ne, recite, izjasnite se, da ili ne?

Bi li tražili crkveno poništenje da se drugi put idete ženiti?

BERNARDIĆ: Ne bih. Što da vam drugo kažem.

PLENKOVIĆ: Ne kanim se dvaput ženiti. U to sam siguran. Zbog supruge, djece i vjenčanja u crkvi. Neću odgovoriti na pitanje jer se neću rastavljati.

Blic pitanja

Koje boje je vrećica za plastiku i metal?

PLENKOVIĆ: Zaboravio sam, ne znam... Nosim ponekad smeće doma, ali ne mogu sve znati.

BERNARDIĆ: Plavo-žuta... Evo džoker zovi...

(Točan odgovor je žuta)

Koje je boje vrećice za biotpad?

BERNARDIĆ: Zelena...

PLENKOVIĆ: Ne znam.

(točan odgovor je smeđa)

Bi li se mogli privatno družiti?

PLENKOVIĆ: Mislim da bi se privatno mogli družiti. Bili smo prije skroz korektni.

BERNARDIĆ: Možemo se naći na haklu, ali u politici nema privatnih druženja. Moramo odvojiti politiku i prijateljstvo.

Što bi promijenili kod sebe?

BERNARDIĆ: Kod sebe bih promijenio brzopletost.

PLENKOVIĆ: Tvrdoglavost.

Društvene mreže...

BERNARDIĆ: Osobno ne tvitam, svojedobno jesam. Kad imate ovako veliku odgovornost, onda na Twitteru ne smiju biti šaljivi motivi i slično. Twitter je jako provokativna mreža, ja sudjelujem u smišljanju nekih ideja. Nisam sasvim uključen.

PLENKOVIĆ: To radi moja mlada ekipa, oni su tu brzi i spretni. Ne bih ja tu da ne pogriješim nešto. Prepuštam to drugima.

Što ih najviše privlači kod žena?

BERNARDIĆ: Energija, karakter. Fizički izgled je važan, ali nije presudan.

PLENKOVIĆ: Kompletan dojam. Nema se tu što filozofirati. Kroz cijelu karijeru mogu reći da su žene izuzetne suradnice. Puno su samouvjerenije i puno se više na njih možemo osloniti nego na muškarce. Sve ključne osobe u EU su žene iz HDZ-a.

Najbolja i najgora karakteristika protukandidata?

PLENKOVIĆ: Trudi se, bori se. Ima želju i volju, to respektiram. Malo previše napada.

BERNARDIĆ: Najbolje ambicija. Najgore je što ne sluša i što je iznimno bahat.

PLENKOVIĆ: Meni je žao da g. Bernardić stvara te okvire. Eskaliralo je do nevjerojatnih razmjera, ali ja se s tim mogu nositi, to je dio političke borbe.

Sjećaju li se mjesta prvog poljupca?

BERNARDIĆ: Sjećam se mjesta prvog poljupca, na Trešnjevci. Zaista mi nije zgodno reći. Bila je to jedna rođendanska feštica.

PLENKOVIĆ: Kako se ne bih sjećao. Makarska, jedan portun...

Koja osoba ih je najviše razočarala u životu?

BERNARDIĆ: To se mijenja iz mjeseca u mjesec. To je kompleksno pitanje. Naučite primati udarce. U ovom trenutku ne mogu izdvojiti nikog posebno jer je ovo bio dobar mjesec. Možda ću sljedeći mjesec moći odvojiti nekoga.

PLENKOVIĆ: Nisam o tome razmišljao, ne znam.

Uzor u politici...

PLENKOVIĆ: Nije Charles Michel... Bez dileme, Franjo Tuđman. On je u punom smislu naš Otac domovine. Na njegovoj doktrini i vrijednostima nastavljamo ono što je on započeo. Sve što smo napravili u 30 godina spada u te okvire.

BERNARDIĆ: U hrvatskim okvirima Ivica Račan. Kad su ga pitali zašto je '90. predao vlast, rekao je da nije predao vlast, nego je vratio vlast narodu. Jedan od stranih koji me svakako inspirira je Tony Blair.

PLENKOVIĆ: Račan je barem bolje nego Tito.

Završne riječi

BERNARDIĆ: Ovi izbori su važni za hrvatsku budućnost. Izbor su između dva vrlo bitna puta. Jedan put je put nepravde, sigurne korupcije, diskriminacije i drugi put, put restarta, početka za Hrvatsku. Rast poljoprivredne proizvodnje, rast plaća, mirovina, digitalizacije. Pozivam građane da izađu na izbore, jer ako ne izađu, glasat će oni koji ne znaju da je fašizam poražen i da je gotov Drugi svjetski rat; oni koji potiču diskriminaciju i dovode žene u loš položaj. Mi ćemo graditi politiku iskrenosti, povjerenja i odgovornoti. Ili najcrnja Hrvatska u kojoj se tolerira fašizam ili Hrvatska bez nepravde i korupcije. Nemojte bacati svoj glas. Promijenite Hrvatsku.

PLENKOVIĆ: Drage Hrvatice i Hrvati, sugrađanke, sugrađani... U nedjelju su izbori za Hrvatski sabor. To je prilika da iskažete svoj stav. HDZ sa svojim partnerima ide s programom 'Sigurna Hrvatska'. Taj program osigurava rast plaća, sigurne mirovine, program koji kapitalizira na našem položaju u EU i međunarodnoj zajednici. Temelji se na našim postignućima u posljednje četiri godine. Želimo ekonomsku suverenost, solidarnost i globalnu prepoznatljivost. Imamo kvalitetne kandidate i partnere, a pokazali smo da znamo upravljati krizama. Od Agrokora i brodogradišlišta do korona virusa, sve su to teme koje smo riješili na dobrobit naših građana. Želimo opet dobiti Vaše povjerenje i osigurati stabilnu i sigurnu Hrvatsku za sljedeće četiri godine. Izađite i dajte svoj glas za listu HDZ-a.

IZJAVE PRIJE DEBATE

Prvi je došao čelnik SDP-a i Restart koalicije Davor Bernardić.

''Očekujem pobjedu u nedjelju'', odgovorio je po dolasku na Novu TV Davor Bernardić. Kaže da je najbolji savjet koji je dobio prije sučeljavanja - budi svoj! Poručio je da je važno izaći na izbore jer su samo dvije opcije: HDZ sa Škorom što je najcrnji scenarij ili Restart koalicija.

Netom poslije njega, došao je i premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Svaka prigoda je uvijek korisna i dobra, sučeljavanja nose posebnu čar i žar.

Na pitanje ima li poseban adut rekao je kako "ima argumente, program, i sve ono što radi do sada".

"Većina naših sugrađana prati što Vlada radi, znaju da smo nastojali pomoći, možda nismo uspjeli sve u namjerama, bilo je sigurno pogrešaka, ali s takvim elanom, idejom i programom želimo raditi i u budućnosti. Uvjeren sam da će većina povjerenje dati našem programu i kvalitetnim ljudima", rekao je.

Glasova: 3926

Glasovanje je završeno

Andrej Plenković

78%

Davor Bernardić

13%

Nijedan

8%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.