STANJE U PETAK

Korona u dvije crkve u Karlovcu, otkazana sva misna slavlja; u Splitsko-dalmatinskoj županiji 75 novih slučajeva

Autor

bl

Županijski stožeri civilne zaštite objavljuju podatke o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj po pojedinim županijama. Stanje možete pratiti uživo na portalu Direktno.

18.09.2020. u 08:34
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Primorsko-goranska (osam), Koprivničko-križevačka (tri), Požeško-slavonska (devet), Sisačko-moslavačka (dva), Bjelovarsko-bilogorska (osam), Splitsko-dalmatinska (75), Vukovarsko-srijemska (11), Dubrovačko-neretvanska (osam), Ličko-senjska (sedam), Zadarska (sedam), Osječko-baranjska (pet), Brodsko-posavska (12), Virovitičko-podravska (tri), Međimurska (dva), Krapinsko-zagorska (devet), Šibensko-kninska (četiri), Zagrebačka (pet), Varaždinska (jedan).

ŽUPANIJE S PREMINULIMA: Vukovarsko-srijemska (jedan), Osječko-baranjska (jedan).

15.31 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentiran je jedan novi slučaj zaraze korona virusom. Radi se o još jednom sudioniku svadbene svečanosti održanoj u Varaždinu 5. rujna s koje do sada imamo potvrđeno sveukupno 18 pozitivnih osoba.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin i dalje se nalazi deset osoba, od čega je sedam osoba iz Varaždinske županije, dok se dvije dodatne osobe liječe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu.

Na liječenju kod kuće nalazi se 19 osoba. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji imamo 194 registrirana slučaja zaraze, a dodatnih 16 slučajeva nam se pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

15.09  U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije četiri osobe oboljele su od COVID-19 infekcije; po jedna iz Šibenika, Knina i Drniša, te jedna osoba koja trenutno boravi na području Grada Šibenika, a prebivalište joj je u drugoj županiji.

Trenutno je 38 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Petosoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, od kojih je jedna na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

14.30 Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je devet novih osoba pozitivnih na korona virus, s prebivalištima na području općina Sveti Križ Začretje (četiri), Bedekovčina (tri), Đurmanec (jedan) i Radoboj (jedan). Svih devet novih slučajeva obiteljski su kontakti poznatih oboljelih osoba.

Budući da je u četvrtak, nakon provjere adrese, u evidenciju pozitivnih na korona virus s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije uvrštena još jedna poznata pozitivna osoba (koja je testirana na području izvan županije), ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze iznosi 67. U samoizolaciji se nalazi 330 osoba.

14.02 Međimurska županija ima dvoje novozaraženih. Od preostalih uzetih uzorka u četvrtak, svi su nalazi negativni. U petak do 11 sati testirano je 158 osoba, 98 nalaza je negativno, dva je pozitivno, a ostali uzeti uzorci su u obradi.

Međimurska županija uputila je inicijativu Nacionalnom stožeru civilne zaštite i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za pokretanjem postupka kojim bi nadležnima u Sloveniji i Austriji predložili selektivno uvođenje mjera za Hrvatsku, tj. na razini županija, "budući da veliki broj stanovnika Međimurja radi i studira u Sloveniji i Austriji, a zbog blizine, velika većina su dnevni ili tjedni migranti te im restriktivne mjere Slovenije i Austrije stvaraju brojne poteškoće, dodatne financijske izdatke, a postoji mogućnost i ostanka bez posla", navode u priopćenju.

13.02 Karlovačkoj županiji potvrđeno je 11 novih slučajeva zaraze. Većina osoba se nalazi u samoizolaciji, kontakti su već prije oboljelih i povezani su s događanjima u dvije crkve u Karlovcu (Nacionalno svetište Svetog Josipa i Grkokatolička župa Uzvišenja Svetoga Križa).

Zbog nastale situacije odgođena su sva misna slavlja u navedenim crkvama. Epidemiološka obrada je u tijeku,nakon koje će se donijeti odluka o daljnjim mjerama.

12.45 Na području Virovitičko-podravske županije, tri su novozaražene osobe virusom SARS-CoV-2. Radi se o tri žene, od kojih su dvije starije, jedna srednje životne dobi, sve s blažim simptomima Covida-19 i kontakti su već ranije inficiranih korona virusom.

11.55 U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 12 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te jedan slučaj pozitivne osobe koja ima prebivalište u drugoj županiji. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu su: Slavonski Brod dva, grad Nova Gradiška (jedan) i općina Brodski Stupnik (jedan), dok se za preostalih osam osoba još utvrđuje mjesto prebivališta budući da su njihovi nalazi tek pristigli. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 578, dok je broj aktivnih slučajeva 124 (10 aktivnih osoba više nego prethodni dan).

Hospitalizirano je 14 osoba (jedna osoba manje nego prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 733 osobe (96 osoba više nego prethodni dan). U županijskoj karanteni nalazi se jedna pozitivna osoba.

Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve građane koji su u razdoblju od 11. – 17. rujna 2020. godine bili na misnim slavljima ili iz drugih razloga u navedenom razdoblju boravili u crkvama u Podcrkavlju, Brodskim Zdencima i Oriovčiću, da se u slučaju pojave simptoma na Covid-19 ili ako su te simptome već razvili, odmah jave svom obiteljskom liječniku, drugim zdravstvenim službama ili epidemiolozima radi daljnjeg postupanja.

11.37 Osječko-baranjska županija u posljednja 24 sata testirala je ukupno 299 uzoraka od kojih je pet bilo pozitivno na korona virus. Novozaražene osobe imaju prebivalište u gradovima Osijek i Donji Miholjac te na području općina Podgorač, Semeljci i Strizivojna.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 17 pacijenata oboljelih od Covid-19, a u četvrtak je jedna osoba preminula (žena iz Osijeka, rođena 1941. godine, uz Covid-19 imala je i više kroničnih oboljenja).

U posljednja 24 sata epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 19 kontakata novopozitivnih osoba, a pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije trenutno je 356 osoba.

11.24 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do petka, 18.09.2020. do 10 sati evidentirano je 639 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim korona virusom, izliječene su 462 osobe, a 13 ih je preminulo. Trenutno su aktivna 164 slučaja.

U odnosu na podatke od četvrtka oboljelo je pet osoba (jedna Grad Samobor, dvije Grad Velika Gorica, jedna Općina Brckovljani, jedna Općina Dubravica), a izliječeno je 13 osoba.

Od pet novooboljelih osoba dva su kontakti prethodno oboljelih, dok je za tri slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 46 osoba.

U samoizolaciji je jedna vrtićka skupina iz dječjeg vrtića u Velikoj Gorici zbog pozitivnog djeteta. Epidemiološka obrada je u tijeku.

11.14 Grad Zagreb zabilježio je 44 nova slučaja. Zagreb ima 486 aktivnih slučajeva, rečeno je na konferenciji za novinare gradskog stožera. Bilježi se proboj virusa u Domovima za starije. Zaraženo je dvoje djelatnika iz dva doma za starije. Pozitivna su dva učenika iz srednje škole i dva učenika iz osnovne škole. Dva razreda srednje škole su u samoizolaciji. 

11.12 Prema pisanju portala Dnevnik.hr u istražni zatvor zaprimljena je prva Covid-19 pozitivna osoba. Radi se o istražnom zatvoreniku kod kojeg je na slobodi utvrđeno da je Covid-19 pozitivan, a prema kojem je određena mjera istražnog zatvora. Zaprimanje u zatvorski sustav odrađeno je sukladno svim epidemiološkim mjerama, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa. 

Istražni zatvorenik je prva osoba lišena slobode smještena na posebno formiran Covid odjel Zatvorske bolnice u Zagrebu. Svi djelatnici zatvorskog sustava koji su u kontaktu sa Covid pozitivnom osobom imaju zaštitna odijela, priopćeno je. 

11.09 Sedam je novooboljelih osoba od korona virusa na području Zadarske županije, a riječ je o kontaktima s dosad oboljelim osobama. Među novooboljelima tri su osobe sa područja Grada Zadra, dvije s područja Općine Poličnik te po jedna sa područja Privlake i Sukošana. Od sedam novooboljelih pet je ženskih i dvije muške osobe.

Tijekom četvrtka testirano je 244 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 497, a završio je za 7185.

Na svim Covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 15 bolesnika, a od toga broja dvoje ih je na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

11.04 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata sedam je novooboljelih osoba od Covida-19.

Četiri oboljele osobe su s područja grada Gospića, tri oboljele osobe su s područja grada Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 130 osoba od Covid-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 42 aktivna slučaja, 86 osoba je izliječeno te dvije osobe su preminule.

U protekla 24 sata testirano je 46 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 248 osoba. 

10.19 Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je osam osoba zaraženih Covid-19 infekcijom. Riječ je o dvije muške i tri ženske osobe iz Dubrovnika (jedna muška i dvije ženske osobe imaju utvđenu epidemiološku vezu), po jedna muška osoba iz Župe dubrovačke i Ploča te jedna ženska osoba koja nema prebivalište na području županije. 

Izliječeno je 17 osoba - 10 iz Dubrovnika, četiri iz Metkovića, po jedna osoba iz Opuzena i Stona kao i jedna osoba koja nema prebivalište na području ove županije.

10.02 U posljednja 24 sata zabilježena su 234 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u petak ukupno 2100. Među njima je 280 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 21 pacijent. Šest osoba je preminulo. Detaljnije možete vidjeti OVDJE.

9.33 Istarska županija nema novozaraženih. Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 301 uzoraka briseva (194 za administrativne potrebe) na Covid-19, svi su negativni, nema novozaraženih. Izliječeno je osam osoba. Trenutno je 40 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba.

9.29 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 11 novih pozitivnih osoba na Covid-19 (tri osobe iz Vinkovaca, tri iz Soljana, dvije iz Županje, jedna iz Ivankova, jedna iz Andrijaševaca i jedna iz ove županije s boravištem u drugoj županiji), a jedna osoba je preminula. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 733, od kojih su 614 osoba izliječene, a ukupno je 16 preminulih osoba.

Trenutno su u županiji četiri osobe hospitalizirane zbog Covid-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 116 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 10.107. U samoizolaciji na području županije je 346 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na Covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna četiri radnika iz sustava zdravstva (dvije medicinske sestre/tehničara, jedan drugi zdravstveni radnik i jedan nezdravstveni radnik).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 12 radnika (četiri liječnika, pet medicinskih sestara/tehničara, dva druga zdravstvena radnika i jedan nezdravstveni radnik).

9.18 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 624 obrađena testa u petak je 75 novooboljelih osoba pozitivno na Covid infekciju i to iz Splita (41), Dugopolja (jedan), Hrvaca (dva), Hvara (jedan), Kaštela (tri), Makarske (jedan), Muća (jedan), Omiša (pet), Otoka (jedan), Podstrane (pet), Primorskog Doca (jedan), Prološca (jedan), Solina (sedam), Suptera (jedan), Trilja (dva), Trogira (jedan) i Vrogrca (jedan).

Od 75 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 27 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1330 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 48 Covid pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se tri osobe nalaze na respiratoru.

Jedna osoba nalazi se u karanteni.

9.11 Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je osam novih slučajeva zaraze korona virusom. Pet novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, dvije novooboljele osobe s područja su općine Rovišće, a jedna je s područja općine Đulovac. Devet osoba se u međuvremenu oporavilo i skinuto je s evidencije oboljelih tako da je trenutno u našoj županiji 65 aktivnih slučajeva zaraze Covidom-19.

9.00 Sisačko-moslavačkoj županiji, dvije su novooboljele osobe. Riječ je o osobama s područja grada Petrinje. Epidemiološka obrada je u tijeku.

8.57 Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 124 slučajeva zaraze korona virusom, 115 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a devet osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 550 osoba, a ukupno je testirano 7858 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 90 uzoraka, od kojih je devet pozitivnih.

8.39 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a riječ je osobama mlađe i srednje životne dobi s koprivničkog i križevačkog područja.

Četiri osobe su proglašene zdravima, na bolničkom liječenju su dvije osobe, a u ovom trenutku na području županije je 24 aktivnih slučajeva.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 197 slučajeva bolesti Covid-19, a u samoizolaciji trenutno se nalazi 85 osoba.

8.32 Primorsko-goranska županija ima osam novozaraženih i devet ozdravljenih osoba. Šest su kontakti s predhodno zaraženim osobama, jedna osoba vratila se s ljetovanja u susjednoj županiji, za jednu se utvrđuje izvor zaraze. Dvoje je zaražene djece iz škole Kostrena te su, radi prevencije, dva razreda od petka u samoizolaciji.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.