ČETIRI ŽUPANIJE BEZ NOVOZARAŽENIH

Proboj korona virusa na splitskom Sveučilištu; zaražen 21 student

Autor

lb/bl/iz

Županije objavljuju nove podatke o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Stanje po županijama možete pratiti uživo na portalu Direktno.

05.10.2020. u 08:33
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Ličko-senjska (sedam), Sisačko-moslavačka (četiri), Dubrovačko-neretvanska (jedan), Vukovarsko-srijemska (24), Splitsko-dalmatinska (šest), Zadarska (četiri), Zagrebačka (devet), Bjelovarsko-bilogorska (jedan), Brodsko-posavska (dva), Osječko-baranjska (devet), Koprivničko-križevačka (sedam), Zagreb (61), Međimurska (dva), Karlovačka (dva), Varaždinska (dva), Virovitičko-podravska (devet) i Krapinsko-zagorska (četiri).

ŽUPANIJE BEZ NOVIH SLUČAJEVA: Istarska, Primorsko-goranska, Požeško-slavonska i Šibensko-kninska.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 138 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 1466. Među njima je 326 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Preminule su dvije osobe. Detaljnije pročitajte OVDJE.

16.10 Na splitskom Sveučilištu u ponedjeljak je za 21 studenta potvrđena zaraza korona virusom, među njima za 17 studenata Medicine na engleskom jeziku te za četvero na ostalim studijima, priopćilo je u ponedjeljak to sveučilište. Sa Sveučilišta poručuju da su svi zaraženi u samoizolaciji, kao i njihovi bliski kontakti, a nastava na studiju Medicine na engleskom jeziku i dalje se odvija na daljinu za sve godine studija.

Ističu kako su zahvaljujući dobroj koordinaciji i suradnji Sveučilišta s Centrom za epidemiju Covid-19, Medicinskim fakultetom, Domom zdravlja i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, svi upoznati sa situacijom koja je pod nadzorom. Nastavni procesi nisu ometeni i odvijaju se predviđenom dinamikom, tvrde na splitskom Sveučilištu.

16.00 Od nedjelje navečer u Krapinsko-zagorskoj županiji četiri su nove osobe zaražene korona virusom. Dvije su iz Krapine te po jedna iz Pregrade i Radoboja. Čekaju se rezultati nalaza za 146 uzorka. Aktivno je 145 slučajeva, a u samoizolaciji se nalazi 581 osoba.

15.45 U posljednja 24 sata devet je novih slučajeva u Virovitičko-podravskoj županiji. Obrađeno je 50 uzoraka. Zaraženo je pet žena i četiri muškarca, svi s blažom kliničkom slikom. Jedna osoba je starije, a po četvero srednje i mlađe životne dobi. Oporavilo se sedmero dosad zaraženih. U samoizolaciji se nalaze 163 osobe. Bolnički se liječi petero COVID-19 pacijenta u virovitičkoj bolnici te još troje u Osijeku, među kojima je jedan na respiratoru.

14.35 Jedna djelatnica zagrebačke Gradske uprave pozitivna je na korona virus, a temeljem epidemiološke obrade određena je samoizolacija za još dvije osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom zaposlenicom, priopćili su iz grada Zagreba. Građane pozivaju da se, ako dolaze u Gradsku upravu i sve područne te gradske urede, pridržavaju epidemioloških uputa i preporuka.

14.20 U Varaždinskoj županiji dva su nova slučaja zaraze korona virusom. Radi se o osobama starije životne dobi, bliskim obiteljskim kontaktima prethodno oboljelih, a liječe se kod kuće. Aktivan je 31 slučaj, a bolnički se liječe četiri osobe. U samoizolaciji je 250 osoba.

13.05 U Karlovačkoj županiji su dva nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, jedan muškarac i jedna žena. Jedna zaražena osoba je iz Karlovca, a druga iz Duge Rese. Aktivno je 50 slučajeva.

13.00 Kod jednog liječnika u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj utvrđena je u nedjelju navečer zaraza korona virusom, zbog čega se trenutno provodi dezinfekcija u rodilištu, koje će za sat-dva biti ponovno spremno za porode, doznaje se u ponedjeljak od predstojnika Klinike Slavka Oreškovića. Zaraženi liječnik, koji je bio u dežurstvu, nema simptoma i poslan je u izolaciju. Desetak njegovih kontakata se testira te će se vidjeti koliko će ih biti poslano u samoizolaciju. Dvije trudnice koje su se javile u Petrovu radi porođaja poslane su u Kliničku bolnicu Merkur. Situacija je pod kontrolom i nema razloga za paniku, činimo sve da zdravlje trudnica, rodilja i djece ne bude ugroženo, rekao je Orešković.

12.55 U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji dva su nova pozitivna slučaja korona virusa. Testirano je 167 uzoraka, a aktivan je 61 slučaj. U samoizolaciji se nalazi 381 osoba.

12.05 U Zagrebu je u posljednja 24 sata 61 novi slučaj korona virusa. Za 269 osoba određena je mjera samoizolacije, izvijestio je zagrebački Stožer civilne zaštite. Testirano je 545 osoba. Od novooboljelih 23 su negativne epidemiološke anamneze, 29 osoba su kontakti s pozitivnim osobama, kod dvije osobe moguće je izlaganje tijekom hospitalizacije. Kod jedne osobe izloženost zarazi bila je prilikom izlaska, a kod tri osobe na obiteljskim svečanostima. Dvije osobe doputovale su iz Srbije i Španjolske, a obrada jedne osobe još je u tijeku. Jedan je pozitivni korisnik obiteljskog doma za starije osobe na području Zagreba, koji je to razvio tijekom hospitalizacije pa je isključena mogućnost zaraze u samom domu. Pozitivan je i jedan učenik osnovne škole te dva učenika i jednog nastavnika srednjih škola. Trenutno je samoizolacija određena za 40 učenika osnovnih i 40 učenika srednjih škola. Aktivno je 459 slučajeva, a 2067 osoba je u samoizolaciji.

12.00 Na području Koprivničko-križevačke županije sedam je novih slučajeva zaraze korona virusom, a riječ je o osobama iz objekta u kojem su smješteni stariji korisnici u Legradu. Trenutno je 43 aktivnih slučajeva.

11.30 Na području Osječko-baranjske županije devet je novozaraženih. U posljednja 24 sata obrađeno je 295 uzoraka. Po dvije novozaražene osobe su iz Đakova, Osijeka, Donjeg Miholjca i Vuke, a jedna je iz Belog Manastira. Na bolničkom liječenju je 21 pacijent, od kojih su tri na respiratoru. U samoizolaciji su 443 osobe.

11.25 Korona virus probio se i u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama. Tri su pacijenta pozitivna na korona virus, izvijestili su u ponedjeljak iz te bolnice. Navode da je jedan njihov pacijent, zbog komplikacija vezanih uz osnovnu bolest, s odjela ortopedske rehabilitacije hitno premješten u ustanovu s kojom surađuju, iz koje su izvijestili da je pozitivan na korona virus.

Da bi se spriječilo daljnje širenje infekcije, testirana su dva bolesnika koja su s pozitivnim pacijentom boravila u sobi, te su nakon potvrđenoga pozitivnog nalaza premješteni na daljnju obradu u Covid-centre u KB Dubravu i Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Dodaju i da je zdravstvenim djelatnicima koji su bili u bliskom kontaktu s bolesnicima određena mjera samoizolacije, a uzeti su i brisevi svih djelatnika i pacijenata koji borave na tom odjelu. Nitko od zdravstvenih djelatnika ni bolesnika na tom odjelu ne pokazuje znakove infekcije SARS-CoV-2 virusom.

Sva tri pozitivna bolesnika primljena su od kuće s negativnom epidemiološkom anamnezom i bez simptoma Covid-19 infekcije tijekom cijelog boravka u bolnici. "Bolnica do daljnjega nastavlja s radom te je sigurna za sve bolesnike koji obavljaju pretrage ili provode liječenje, ambulantne i stacionarne", priopćili su iz bolnice.

11.10 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su dva nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Obje zaražene osobe su iz Slavonskog Broda. Aktivan je 21 slučaj, a bolnički se liječi devet osoba, od čega je jedna na respiratoru. U samoizolaciji je 287 osoba.

11.05 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedan je novi slučaj zaraze korona virusom. Riječ je o osobi iz Đulovca, učeniku daruvarske srednje škole. U samoizolaciju je stavljen jedan razred i osmero profesora te obrazovne ustanove.

10.40 Šibensko-kninska županija nema novih slučajeva zaraze korona virusom.

10.20 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području te županije od početka pandemije do ponedjeljka do 10 sati evidentirano je 885 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim korona virusom, izliječene su 563 osobe, a 17 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 305 slučajeva. U odnosu na podatke od nedjelje oboljelo je devet osoba (dvoje Zaprešić, dvoje Velika Gorica, dvoje Dugo Selo, jedna Luka, jedna Dubravica, jedna Rugvica).

9.58 Na području Zadarske županije četiri su novooboljele osobe od korona virusa. Riječ je o dvije ženske i dvije muške osobe s područja Općina Zemunik Donji (tri) i Ražanac (jedan). Tijekom nedjelje testirano je ukupno 117 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 173 osoba, a istekao je za njih 7536.

Tijekom protekloga vikenda ustanovljeno je da je korona virusom zaraženo nekoliko osoba u Domu za odrasle osobe u Zemuniku, i to troje korisnika i jedna djelatnica. Nakon što je u subotu ustanovljeno da su djelatnica Doma i jedna korisnica pozitivne na korona virus, epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Zadar odradila je sve potrebne izvide te je testirano ukupno 135 korisnika i djelatnika. Testiranje je pokazalo da je još dvoje korisnika pozitivno, a nalaz se čeka za još njih troje.

Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pozitivni korisnici prebačeni su na Covid odjel Opće bolnice Zadar, svi su stabilno i imaju blage simptome. U samoizolaciji je sedam djelatnika Doma i privremeno su na snazi mjere zabrane izlaska i posjeta ovom Domu dok ne prođe razdoblje od 14 dana koliko traje samoizolacija.

U Općoj bolnici Zadar na svim Covid odjelima hospitalizirano je ukupno 18 bolesnika od kojih je dvoje na respiratoru.

9.55 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 69 obrađenih testova u ponedjeljak je šest novooboljelih osoba pozitivno na Covid infekciju i to iz Splita dva, Kaštela jedan, Omiša jedan, Visa jedan i Primorskog Doca jedan.

Svi novooboljeli se epidemiološki obrađuju. Ukupno 1065 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 38 Covid pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se tri osobe nalaze na respiratoru.

9.41 U Vukovarsko-srijemskoj županiji 24 nove pozitivne osobe na Covid- 19 (14 osoba iz Vinkovaca, dvije iz Vukovara, jedna iz Pačetina, jedna iz Novih Jankovaca, jedna iz Starih Jankovaca, jedna iz Soljana, jedna iz Županije, jedna iz Andrijaševaca, jedna iz Marinaca i jedna iz Borova). Preminulih osoba nema.

9.35Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze korona virusom. Riječ je o jednoj muškoj osobi iz Dubrovnika (utvrđena epidemiološka veza).

Izliječene su dvije osobe iz Dubrovnika. U Općoj bolnici Dubrovnik hospitalizirano je 12 osoba pozitivnih na korona virus. Od početka pandemije analizirano je 14.960 uzoraka. U samoizolaciji je 279 osoba.

9.24 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 68 slučajeva zaraze korona virusom, 61 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a sedam osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 395 osoba, a ukupno je testirano 9537 osoba. Tijekom ponedjeljka će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Posjeti i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

9.20 Primorsko-goranskoj županiji nema novozaraženih osoba, dok je 12 osoba ozdravilo, uključujući među njima i četiri korisnika Doma za starije u Delnicama. U Domu u Delnicama još je samo devet zaraženih osoba, a sedam korisnika Doma je još na liječenju u KBC-u Rijeka. Aktivno je 115 slučajeva, a 470 osoba je u samoizolaciji.

8.46 Sisačko-moslavačkoj županiji četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti Covid-19. Tri osobe su s područja grada Siska, a jedna osoba je s područja grada Kutine. Kod svih osoba je poznat izvor zaraze, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

8.43 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 38 uzoraka briseva na Covid-19, svi su negativni, nema novozaraženih.

Izliječena je jedna osoba. Trenutno je devet aktivnih slučajeva osoba pozitivnih na korona virus. U mjerama samoizolacije nalaze se 93 osobe, objavio je županijski stožer civilne zaštite.

8.25 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata sedam je novooboljelih osoba od Covida-19. Potvrđen je i jedan strani državljanin koji koristi smještaj izolacije na području Gospića.

Tri oboljele osobe su s područja Gospića, tri s područja Otočca te jedna osoba s područja Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U protekla 24 sata testirano je 147 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 195 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "Covid-19" kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera, priopćili su iz županijskog stožera civilne zaštite.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.