NEŠTO BOLJI BROJEVI

Donosimo kakva je situacija u Hrvatskoj; na korona virus pozitivan i kirurg iz pulske Opće bolnice

Autor

bl

Donosimo stanje po županijama u Hrvatskoj.

06.07.2020. u 10:24
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Istarska (jedan), Vukovarsko-srijemska (četiri), Zadarska (jedan), Splitsko-dalmatinska (tri), Osječko-baranjska (17), Zagrebačka (pet), Dubrovačko-neretvanska (dva), Grad Zagreb (14). Brodsko-posavska (12), Varaždinska (jedan), Sisačko-moslavačka (dvije), Krapinsko-zagorska (jedan)

16.42 U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije otkrivena je jedna novozaražena osoba, a ukupno ih je sedam, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare Županijskoga stožera Civilne zaštite na kojoj je župan Željko Kolar rekao da "situacija još nije pobjegla kontroli".

Novooboljela osoba dolazi s područja općine Huma na Sutli.

Bojana Mahmutović iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo rekla je kako se pet osoba liječi kod kuće, a dvije u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Jedna je osoba na respiratoru, a jedna pod pojačanim zdravstvenim nadzorom.

"Kod tih sedam novozaraženih raspon godina je od sedam do 60 godina. Pet osoba se zarazilo u Zagrebu preko poslovnih kontakata, a dvije interfamilijarnim prijenosom”, rekla je Mahmutović.

Dodala je kako je u izolaciji 114 osoba, a većina njih bila je u kontaktu s ljudima na području Zagreba, na vjenčanjima, krstitkama te prvim pričestima.

"Stoga apeliramo na građane da, ako imaju mogućnost, takve situacije odgode ili nose maske u slučaju većih okupljanja“, rekla je Mahmutović.

Načelnik Stožera Anđelko Ferek Jambrek je istaknuo da je u posljednja 24 sata testirano 48 osoba, a dosad ukupno 3278. Za sedam osoba još se čekaju rezultati.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je kako situacija "još nije pobjegla kontroli".

"Austrija i Slovenija ni u jednom trenu nisu ukinule mjere obaveznog nošenja maski u trgovinama, ljekarnama, i mislim da bismo to trebali uvesti odmah danas ako već nismo prije 10 dana, kad smo trebali”, rekao je Kolar.

Dodao je kako u Krapinsko-zagorskoj županiji nije bilo nijednog slučaja zaraze vezanog uz ugostiteljski objekt ili toplice, što dokazuje da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

Župan je pozvao i sve mještane te goste da se pridržavaju mjera kako se ne bi ponovile veće restrikcije.

"Nećemo zaustaviti gospodarstvo, to nećemo moći izdržati. Morat ćemo naučiti živjeti s virusom dok se ne nađe cjepivo, balansirati između zdravlja i zadržavanja uvjeta za gospodarstvo", istaknuo je župan Kolar.

16.28 Među devet novozaraženih korona virusom u Istri je i kirurg iz pulske Opće bolnice, koji nije zaražen u bolnici nego u privatnom kontaktu izvan bolnice, potvrdila je u četvrtak poslijepodne u izjavi za novinare ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić.

"Cijeli epidemiološki izvid je krenuo gotovo u sekundi. Vrlo brzo su ispitani kontakti osobe našeg zdravstvenog djelatnika i potencijalni kontakti pacijenata dok su osobe koje su karakterizirane kao kritično rizične uklonjene s pozicije zdravstvenog sustava", rekla je ravnateljica Hrstić.

Ponovila je da osobe koje su bile u rizičnom kontaktu sa zaraženim liječnikom iz odjela kirurških bolesti u ovom trenutku nisu u zdravstvenom sustavu.

Hrstić je istaknula da pulska bolnica neometano pruža redovite usluge zdravstvene zaštite. Rekla je da je riječ o liječniku koji je bio u dežurnom sustavu, a kad je u njemu, u kontaktu je s manjim brojem bolesnika.

"U pitanju su blaži simptomi, a ono što je razlika i zanimljivo u odnosu na početak same epidemije jest to što su primarne tegobe, barem što smo mi primijetili kod bolesnika, vezane više za probavne smetnje. Imamo manje simptoma upale pluća i više trbušnih tegoba. Kolega se po pojavi prvih simptoma u nedjelju navečer, a bila je temperatura, javio liječniku, testiran je i postavljena je sumnja na zarazu Covid-19", rekla je Hrstić.

Dodala je kako je trenutačno sedmero djelatnika u samoizolaciji, dva liječnika, četiri instrumentarke i jedna medicinska sestra, a radi se dodatni epidemiološki izvid za još deset osoba.

"S obzirom na to da se radi o liječniku koji je bio u službi na kirurškom odjelu te je obavio četiri operativna zahvata, ti pacijenti su u bolnici i kvalificirani su kao osobe koje su rizičnog kontakta i s njima se postupa kao i s ostalima koji u samoizolaciji", poručila je Hrstić i dodala kako su prostori Opće bolnice odmah dekontaminirani.

Istaknula je kako to ne znači da imaju prodor korone u pulsku bolnicu jer se sve osoblje strogo drži mjera opreza i zaštite. "U ovom trenutku naš sustav i naša bolnica nije destabilizirana", rekla je Hrstić i dodala kako je trenutačno 20 osoba zaraženih korona virusom u pulskoj bolnici.

"U ovom trenutku ne mijenjamo rad bolnice", rekla je i dodala da su posjeti bolesnicima i dalje dopušteni, majkama nisu ukinuli posjete bolesnoj djeci, ni pratnju pri porođaju, ali treba poštovati sva pravila i preporuke koje su na snazi. "U ovom trenutku nema razloga da prekinemo tu praksu, pratimo situaciju i kako se ona bude razvijala, tako ćemo i postupati", poručila je ravnateljica Hrstić.

15.54 Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zaražene su dvije osobe pa su u drugom razdoblju epidemije od 17. lipnja ukupno oboljele 34 osobe, od čega 13 s područja Kutine, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

Predstavnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Robert Vukić je rekao da su od 17. lipnja otkrivena samo četiri slučaja kršenja mjera samoizolacije, i to državljana Srbije i BiH.

Kako je rekao načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite dr. Roman Rosavec, u samoizolaciji je 166 osoba, od kojih samo na kutinskom području njih 66. Kako je rekao, virus je uglavnom uvezen i proširen je na okupljanjima ljudi, pri čemu nisu poštovane propisane mjere zaštite. Primjer je proslava diplome u jednom kutinskom OPG-u, zatim jedno druženje u Hrvatskoj Kostajnici te natjecateljska turneja jednog sisačkog sportskog društva.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Inoslav Brkić je upozorio kako je u vrijeme nedostatka lijeka i cjepiva jedino jamstvo zaštite od širenja virusa poštovati propisane mjere.

U sisačkoj Općoj bolnici nema oboljelih od korona virusa, potvrdio je ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović. Rekao je kako je ulaz pacijentima moguć samo sa zaštitnom maskom, uz obaveznu trijažu te da posjeti nisu dopušteni, a razgovori s pacijentima mogući su preko Skypea.

15.51 U Brodsko-posavskoj županiji 12 je novozaraženih, izvijestio je u četvrtak ravnatelj županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković.

Kako je rekao Cvitković, od tog broja njih 11 su kontakti poznatih zaraženih osoba, a za jednu osobu utvrđuje se izvor zaraze.

U slavonskobrodskoj bolnici trenutačno je jedna osoba pozitivna na korona virus i ona je bila podvrgnuta operativnom zahvatu koji nema veze sa zarazom. U Brodsko-posavskoj županiji ima 57 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom.

U vezi s informacijom od srijede o zaraženima s jednog privatnog okupljanja, novinari su pitali je li riječ o proslavi ređenja jednog svećenika u Slavonskome Brodu, a Cvitković je odgovorio kako zbog moguće stigmatizacije neće komentirati privatna okupljanja.

Mijo Kršić iz brodsko-posavske Policijske uprave potvrdio je na upit novinara da su među pozitivnima na korona virus i dva policijska službenika. Rekao je kako je riječ o osobama koje rade u uredima i nisu u izravnom kontaktu s građanima te da su, prema proceduri, testirani i oni koji su s njima bili kontaktu, a njihovi su nalazi bili negativni.

Od šezdesetak slavonskobrodskih djelatnika iz zdravstvenog sustava koji su trenutačno u samoizolaciji nijedan nije liječnik, odgovorio je novinarski upit pomoćnik ravnatelja bolnice Boris Hrečkovski.

Dio djelatnika tijekom vikenda bit će ponovno testiran te se očekuje da će početkom sljedećeg tjedna ponovno biti na poslu, rekao je.

U toj su županiji od početka pandemije 102 osobe bile zaražene korona virusom.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Stjepan Bošnjaković ponovno je pozvao organizatore skupova da poduzmu sve potrebne mjere.

Posebno je zahvalio onima koji su otkazali nekoliko velikih skupova, poput Motorijade na Strmcu, Rock-festivala u Starcima i Ribarske večeri u Davoru.

15.46 U posljednja 24 sata na području Varaždinske županije zabilježen je jedan novi slučaj zaraze korona virusom, a riječ je o ženi srednjih godina koja ne pokazuje simptome bolesti, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Ona je bliski je kontakt prethodno zaražene osobe, također s područja Varaždinske županije.

Kako se radi o asimptomatskoj bolesnici, iz Stožera ističu da neće biti hospitalizirana, već će biti izolirana kod kuće i pod aktivnim zdravstvenim nadzorom infektologa Opće bolnice Varaždin.

Na području Varaždinke županije 26 osoba pod mjerom je samoizolacije, a službenici varaždinske Policijske uprave kontinuirano provjeravaju poštuju li se te mjere.

Trenutno su tri aktivna slučaja zaraze koronavirusom u Varaždinskoj županiji, a dodatno se pripisuju još tri zaražene osobe koje nisu testirane u Varaždinu i tamo se zdravstveno ne prate te se vode samo statistički.

Načelnik županijskog Stožera Robert Vugrin u priopćenju je podsjetio da je s današnjim danom s radom započela COVID-19 ambulanta koja će raditi dva puta tjedno i to ponedjeljkom i četvrtkom od 17 do 19 sati.

15.02 Pet je novozaraženih korona virusom u Brodsko-posavskoj županiji, potvrdio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite ravnatelj županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković.

Trenutačno je 78 osoba s područja Brodsko-posavske županije pozitivno na korona virus.

"Epidemiološka situacija postaje još složenija, sad se već bilježe prvi pozitivni kontakti osoba koje su bile na privatnom okupljanju. S tog događaja dosad imamo već 33-34 osobe na razini Hrvatske koje su pozitivne", rekao je Cvitković.  Riječ je o svadbi koja nije održana u Brodsko-posavskoj županiji.     

U ovoj županiji 328 osoba je u samoizolaciji, a Cvitković je potvrdio da među njima i  60  zdravstvenih djelatnika.

Ravnatelj novogradiške bolnice Josip Kolodziej je rekao da na području koje gravitira Novoj Gradiški nema nijedan zdravstveni djelatnik u samoizolaciji. Na tom je području bilo nekoliko pozitivnih slučajeva osoba koje rade u javnim ustanovama te je zbog njihovih kontakata bio povećan broj uzetih uzoraka za analizu, što u konačnici usporava proces dobivanja rezultata.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Stjepan Bošnjaković najavio je danas kako će od četvrtka u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški u zasebnim kontejnerima ponovno otvoriti "COVID ambulante".

Bošnjaković je istaknuo da će Županijski stožer, kako bi se stanje s držalo pod kontrolom, od Nacionalnog stožera zatražiti suglasnost za zabranu određenih skupova.

"Ne najavljujemo sada zabranu javnog okupljanja, ali to je mogućnost. Moramo voditi brigu o pravnom aspektu problema jer Županijski stožer ne može donositi odluke koje bi derogirale odluke Nacionalnog stožera. Ova mogućnost odnosit će se i na javna i na privatna okupljanja", rekao je Bošnjaković.

13.10 U Zagrebu je u posljednja 24 sata 14 novooboljelih od korona virusa, izvijestio je u ponedjeljak gradski Stožer civilne zaštite.   

"Tijekom vikenda, od 3. do 5. srpnja, u gradu Zagrebu je bilo detektirano 75 Covid pozitivnih bolesnika, jučer je bilo 14", istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Rekao je da je povećana aktivnost kroz domove zdravlja kroz koje je prošlo 619 korisnika, 217 uzoraka je uzeto i 14 samoizolacija napravljeno. Istaknuo je da sustav funkcionira prilagođeno novim epidemiološkim uvjetima, sve se događa nešto sporije, ali sve je pod kontrolom. 

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar istaknuo je da su u tri dana testirali 863 sugrađana, a od toga je bilo 75 pozitivnih na korona virus. Istaknuo je da je ukupno određeno 414 samoizolacija. "Tako da sada smo na brojci 1367 jer su dosta njih izašli iz samoizolacije s obzirom da ova situacija već dosta dugo traje", rekao je.

Istaknuo je da je devet više potencijalno izliječenih osoba u Zagrebu, a ukupno je od 15. ožujka do sada bilo gotovo 19.000 testiranja.  

12.31 Dva nova slučaja zaraze korona virusom zablježena su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata. Riječ je o dvije mlađe muške osobe iz Dubrovnika od kojih se jedna povezuje s okupljanjem u Zagrebu s kojim se epidemiološki veže i osam ranije otkrivenih slučajeva, dok je druga osoba kontakt ranije pozitivnog slučaja. I dalje su hospitalizirane tri  osobe u OB Dubrovnik.

Od početka pandemije na analizu je poslan 3401 uzorak. U samoizolaciji se nalazi 113 osoba, a od početka pandemije utvrđeno je ukupno 36 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH, priopćio je Priopćenje Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

11.59 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području te županije do ponedjeljka do 11 sati evidentirano je 186 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim korona virusom. U odnosu na podatke od nedjelje radi se o pet osoba više, što znači da su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 54 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a sedam ih je preminulo.

11.56 U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije pozitivno na korona virus je bilo 17 od ukupno 80 obrađenih uzoraka. Najviše novopozitivnih (14) je s područja Đakova, dok su dvije osobe iz Strizivojne i jedna iz Osijeka. U svim slučajevima oboljeli su kontakti već evidentiranih pozitivnih osoba.

11.45 Prema izvješću NZJZ –a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 12 obrađenih testova dvije osobe sa područja Splitsko dalmatinske županije te jedan strani državljanin pozitivni su na COVID infekciju.

Novooboljele osobe su sa područja grada Splita i općine Dugopolje dok je treća osoba državljanin Velike Britanije koji je testiran u Splitu gdje i ostaje u izolaciji u privatnom smještaju. Osobe iz Splita i Dugopolja kontakti su prije oboljelih osoba. U samoizolaciji nalaze se 132 osobe. Nijedna osoba ne nalazi se na bolničkom liječenju.

10.47 Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba, a riječ je o mlađem muškarcu čije se kretanje utvrđuje, izvijestio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirane su tri osobe, jedan je pacijent na respiratoru u Covid jedinici intenzivnog liječenja, a druga dva na Covid odjelu, navodi se u priopćenju. Aktivni nadzor provodi se nad 163 osobe, a istekao je za 4356. Ozdravile su dvije osobe, a u nedjelju je testirano 85 uzoraka.

U protekla 24 sata službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje mjere samoizolacije.

10.45 Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od korona virusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata, na području Virovitičko-podravske županije testirano je 12 osoba, svi nalazi su negativni. Do sada je obrađena ukupno 1447 uzoraka. Od početka pandemije COVID-a 19, na području Virovitičko-podravske županije, 11 je osoba zaraženo korona virusom. Od toga, osam ih se oporavilo, dvije osobe su i nadalje zaražena, a jedan muškarac je preminuo.

10.39 Proteklog vikenda u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nije bilo novih slučajeva zaraze korona virusom. U našoj županiji i dalje su dvije osobe pozitivne na COVID-19, a dvije osobe vode se statistički kao zaražene pod Bjelovarsko-bilogorsku županiju, no one imaju samo prebivalište na području naše županije te nisu testirane i ne liječe se u našoj županiji. Bjelovarsko-bilogorska županija na začelju je ljestvice hrvatskih županija po broju zaraženih korona virusom. COVID-19 nije se probio ni u zdravstveni sustav, niti u domove za starije i nemoćne.

10.37 Ukupno je oboljelo 28 osoba od COVID-19 u Ličko senjskoj županiji od čega je šest aktivnih slučaja,  21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. Jedna oboljela osoba nalazi se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad  17 osoba uzimanjem uzoraka te su svi rezultati testiranja negativni, testiranje na korona virus provedeno je nad ukupno 615 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 40 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

10.30 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je četvero novih pozitivnih osoba na COVID-19 ( dvije osobe iz Tovarnika, jedna iz Borova, jedan iz Bršadina). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 76, od kojih je 41 osoba izliječena.

Trenutno je u županiji jedna osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 53 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2864. U samoizolaciji na području županije nalazi se 219 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pozitivna su dva zdravstvena radnika (dvije medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji je 40 zdravstvenih radnika (četiri liječnika i 36 medicinskih sestara/tehničara).

10.14 U Istri je zabilježen jedan novozaraženi korona virusom, riječ je o osobi iz samoizolacije koja je imala bliski kontakt s pozitivnom osobom, priopćio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite Istarske županije dodavši da je epidemiološka situacija u Istri i dalje stabilna. 

"Tijekom protekla 24 sata, u okviru epidemiološke obrade kontakata, obavljeno je terensko uzorkovanje briseva, a dio uzoraka dostavljen je iz pulske Opće bolnice. Ukupno je u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, ispitano 91 uzorak briseva na COVID-19, te je potvrđen jedan pozitivan", naveo je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

 Dodaje kako je riječ o osobi iz samoizolacije, odnosno bliskom kontaktu već dokazane pozitivne osobe.      

"Epidemiološka situacija u Istri je i dalje je stabilna. Stoga još jednom apeliram na sve građane i goste u našoj županiji da se pridržavaju svih preventivnih mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Istarske županije, u cilju sprječavanja pojave i širenja COVID-19 oboljenja", poručio je Kozlevac. 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.