ZAGREB - DIPLOMATSKO SREDIŠTE SVIJETA

VIDEO/FOTO Obratili se Pelosi i Plenković: Biti na strani Ukrajine je moralno, a ne znači biti uz Kremlj i njegove ortake

Autor

vm

U Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu došle su 42 delegacije iz 32 države povodom Prvog međunarodnog samita Krimske platforme. 

25.10.2022. u 09:26
Ispiši članak

12:34 Ruski predsjednik Vladimir Putin na Krimu nastavlja "sotonistički" plan sovjetskog diktatora Josifa Staljina protiv Tatara, rekao je predsjednik Medžlisa krimskih Tatara Refat Čubarov. Rekao je kako je Moskva nakon ilegalne aneksije Krima 2014. odlučila pretvoriti taj poluotok u vojnu utvrdu iz koje može provoditi daljnje agresije na slobodne ljude svijeta. Kako bi učvrstila svoj položaj, Rusija se tamo odlučila na protjerivanje autohtonog tatarskog stanovništva i etničkih Ukrajinaca koji su ostali vjerni Kijevu, a u isto vrijeme šalje sve veći broj Rusa kako bi tamo postigla etničku dominaciju, rekao je tatarski čelnik.

On je naglasio da će samo "ukrajinska pobjeda i oslobađanje Krima zaustaviti daljnje zločine Moskve, pa se pridružio želji predsjednika ukrajinske Vrhovne rade Ruslanu Stefančuku da se, nakon Zagreba, parlamentarna dimenzija Krimske platforme iduće godine održi u krimskom gradu Bahčisaraju". 

12.15 Tamila Tasheva, stalna predstavnica predsjednika Ukrajine u autonomnoj republici Krim, je istaknula kako govori u ime svih koji su u zatočeništvu i koji ne mogu govoriti, bilo da su muslimani, krimski Tatari ili Ukrajinci. 

"Znam stotine heroja koji su zatočeni zbog toga što brane svoj teritorij, svoja prava i vrijednosti. Na zahtjev predsjednika Zelenskog smo stvarali strategiju za obnovu Krima nakon okupacije u skladu s nacionalnom strategijom za obnovu. Moramo poručiti svijetu želimo li živjeti u izoliranoj vojnoj bazi Ukrajine ili želimo živjeti u oslobođenom prostoru. Želim pozvati sve da radimo predano na obnovi društva, uspostave naše vrijednosti i mislim da je ovaj samit dobra platforma za to. Moramo biti spremni sada već na ono što nas čeka u budućnosti", poručila je.

'Nastavit ćemo sankcionirati Putina'

11.06 Potpredsjednik Europskog parlamenta Othmar Karas naglasio je kako ta institucija od početka stoji uz Ukrajinu. 

"Već smo 2014. upozoravali da postupci Kremlja predstavljaju opasnost, ne samo za Ukrajinu nego i za globalnu sigurnost. To je trebalo biti zvono za uzbunu, da se Putinu ne moće vjerovati i da je Putin prijetnja, no neki su vjerovali da se taj nezakoniti čin može rješiti diplomatski. To je bilo pogrešno. I sada je pogrešno, pomrljiv ton s njim ne ide. Dragi Ruslane, stojimo čvrsto uz tebe i stajat ćemo i dalje", poručio je. 

Svi ukrajinski teritoriji koje je Rusija nezakonito anektirala, naglasio je, pripadaju Ukrajini.

"Nikad nećemo priznati ruske lažne referendume i dalje ćemo se zalagati za oslobođenje Krima i drugih nezakonito anektiranih teritorija Ukrajine", rekao je pa poslao Putinu, ali i predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku poruku. 

"Nastavit ćemo sankcionirati Putina i njegove saveznike poput Lukašenka", istaknuo je Karas.

10.52  Krim je Ukrajina, poruka je koja stiže i iz Poljske, Albanije, Austrije, Belgije, Cipra, Crne Gore, Estonije, Gruzije, Irske, Latvije, Lihtenštajna, Moldavije, Norveške, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Švedske, Švicarske, Turske, Finske, Francuske, Irske, Islanda, Italije, Luxemburga, Portugala.

Osim predsjednika parlamentarne skupštine NATO-a, tu su i čelnici parlamentarnih skupština Vijeća Europe, OESS-a, Interparlamentarne unije, dok je iz Europskog parlamenta ovdje potpredsjednik.

Podsjetimo, pozivi za sudjelovanje na samitu su išli onim zemljama koje je Ukrajina htjela pozvati pa je tako, doznaje se iz Sabora, pozivnica poslana i Srbiji, no nisu se odazvali.

10.48  'Nikada nećemo priznati nelegalne aneksije' 

Svi stojimo na strani Ukrajine protiv Rusije, naglasila je i predsjednica njemačkog Bundestaga Bärbel Bas.

"Nikad nećemo priznati nelegalne aneksije, kao i aneksiju Krima. Osuđujemo Rusiju zbog sustavnog kršenja ljudskih prava na Krimu. Mi zagovaramo suverenost, jedinstvo, teritorijalni integritet Ukrajine, ovo je još jedan oblik barbarstva, Rusija čini sve kako bi nas razdijelila, ali neće uspjeti. U ime Njemačke mogu reći da jako puno ulažemo u oružane snage, sada smo Ukrajini donirali sustav protuzračne obrane, a slijede i daljnje isporuke. Uvjerena sam da sloboda i pravda moraju prevagnuti, slava Ukrajini", poručila je.

10.40  Predsjednik parlamentarne skupštine NATO-a Gerald Connolly istaknuo je kako je Putin, kojeg se gleda sada kao sumanutog čovjeka, počeo rat i provodi brutalnost nad nedužnim ljudima.

"Moramo stati uz Ukrajinu jer tako branimo i svoje pravo na odlučivanje, ovo je kataklizmički napad na slobodu u Europi, ali i šire i moramo svojim unucima reći da smo stali uz Ukrajinu. Slava Ukrajini", poručio je.

 

10.20 Obratila se Pelosi.

"Hvala što ste okupili sve nas. Parlamenti svijeta su se okupili ovdje kako bi izrazili divljenje Ukrajini. Hvala vam, Plenkoviću, na vašim prekrasnim riječima. Hvala Jandrokoviću. Koristit ćete svoja iskustva za Ukrajinu. Sigurno će im dobro doći.

Krim je Ukrajina. Neki od nas su sinoć mogli direktno vidjeti što se događa u Ukrajini. Rusija krši ljudska prava u Ukrajini. Ovo je napad na samu demokraciju. Ničim izazvani napadi, brutalni napadi, progonstva. To je kampanja za strah, vojnici ubijaju ljude na cestama, ubijaju civile. Putin napada energetska postrojenja kako bi Ukrajinci ostali bez struje, govorimo o silovanjima, otmicama djece, to nije humano ponašanje. Uništavanje energetskih postrojenja je ratni zločin, to su sve ratni zločini koje Putin čini.

Svi mi ovdje smo uz Ukrajinu, osuđujemo aneksiju Krima, bit ćemo uz Ukrajinu dok ne dobije rat.

Iznimno je važno da ostanu čvrste sankcije protiv Rusije, da se obustave uobičajeni trgovinski odnosi. To je važno... Na kocki je ovdje sama demokracija. Bore se za sve nas, za našu demokraciju. Predsjednik Biden je rekao da ostajemo uz Ukrajinu do kraja.

Podupiremo one koji se bore za svoja prava, neka nas motiviraju ove slike koje ste podijelili, slike djece koja izražavaju težnju za mirom.

Drago mi je što sam ovdje, što ćemo podupirati Ukrajinu sve dok ne pobijedi u ratu. Hvala vam svima što ste me pozvali", rekla je.

10.10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij videopozivom iz Kijeva se obratio sudionicima na prvom parlamentarnom samitu Krimske platforme u Zagrebu koji je domaćin. 

"Hvala vam svima. Hvala što podržavate Ukrajinu i Krim. Naše zajedničke vrijednosti su nas ujedinile na prošlom summitu. To je izostalo 2014., kada je Rusija počela sa svojom suludom agresijom. I nakon gotovo osam godina sve zemlje osjećaju posljedice te agresije. Svi trpe, svijet gubi. Svemu tome je uzrok okupacija Krima 2014.

Rusija može izazvati glad u svijetu.

Krim je strateška utvrda, a svijet je postao mjesto ucjene. Rusija sada ucjenjuje cijeli svijet. Rusija tvrdi da je Krim njihov od 2014., ali mi smo sada ovdje kako bismo pokazali da je ono što se dogodilo na Krimu privremeno, okupacija.

Ukrajinska zastava ponovno će se vijoriti na Krimu. Krim će biti oslobođen, tek tada će svijet osjetiti da je siguran i da je rat gotov.

Kad se naša zastava ponovo zavijori, znat će se da će se ponovno vratiti ljudska prava.

Bio sam na Berlinskoj konferenciji o obnovi Ukrajine. Nakon što pobijedimo, obnovit ćemo svoju Ukrajinu, cijelu Ukrajinu, njenu infrastrukturu, njenu kulturnu baštinu. Potrebne su nam tri stvari u ovim teškim vremenima: vojna podrška, financijska podrška i sankcije. Ja vas molim da to radite, što jače, to je temelj za budući mir. Kasnije, kad vratimo Krim, trebat će nam vaše iskustvo kako bi Krim bio normalno mjesto za život. Naša suradnja se mora održati nakon što vratimo teritorij.

Hvala na gostoprimstvu.

Slava Ukrajini", kazao je.

Plenković: Biti na strani Ukrajine je moralno

10.06  Premijer Andej Plenković poželio je dobrodošlicu izaslanstvu iz Ukrajine, kao i svim sudionicima.

"Još jednom dajemo snažnu potporu Ukrajini. Drago mi je da se ovaj naš susret odvija baš u Zagrebu. Naša se konferencija odvija u okolnostima novih brutalnih napada Rusije, međutim ukrajinski narod je pokazao proteklih osam godina da je snažan, čvrst, da se neće obeshrabriti. Zato smo mi danas ovdje da pošaljemo tri ključne poruke - prva da jasno kažemo da je Krim Ukrajina, da su Donjeck i Luhansk Ukrajina, druga da vi kao parlamentarci date podršku kolegama u Vrhovnoj radi koji rade kontinuirano i pod zračnim napadima, treće kako bismo dali snažnu poruku svjetskom poretku utemeljenom na međunarodnom pravu", rekao je naglasivši kako je Hrvatska kontinuirano davala potporu Ukrajini i politički, humanitarno, financijski, vojno.

"Danas je biti na strani Ukrajine moralno, a ne biti znači biti uz Kremlj i njegove ortake, izdaju svih načela na kojima se temelji ovaj svijet. Mi koji znamo što je agresija itekako cijenimo ukrajinsku borbu za slobodu i istinu, a drago nam je da Europa i svijet nisu ponovili greške prije 30-ak godina kada mi nismo imali ovakav opći izraz solidarnosti", poručio je Plenković podsjetivši kako su Ukrajinci bili uz nas u vrijeme Domovinskog rata.

9.55  Stefančuk je zahvalio Hrvatskoj što je pristala biti suorganizator ovog samita.

"Hvala vam što podupirete naš suverenitet i teritorijalni integritet zajedno s NATO-om. Puno vas je došlo na ovaj skup i to pokazuje da je inicijativa koju je pokrenuo Zelenskij postala opće prihvaćena i da se širi", rekao je dodavši kako je cilj Ukrajine jasan, a to je deokupacija polutoka i vraćanje u ukrajinske ruke.

"Moramo biti solidarni u odgovoru na zlo, naša zemlja prolazi kroz najgora vremena u povijesti, Rusi ubijaju naše nevine ljude i djecu, imamo strašne posljedice, tisuće ljude je ubijeno, uništena je civilna infrastruktura, nemamo dovoljno hrane, koriste dronove i rakete, unatoč tome što je naša vojska jaka, i dalje nam treba pomoć kako bismo zaustavili ovog ludog agresora", poručio je Stefančuk.

Rusija je teroristička država, naglasio je.

"Ruska Federacija provodi genocid nad ukrajinskim narodom", poručio je predsjednik Vrhovne rade.

9.53  Zbog samita je u centru Zagreba došlo do prometnog kolapsa. Osim toga, loši vremenski uvjeti i kiša, kao i standarna jutarnja gužva pri odlasku Zagrepčana na posao stvorile su velike probleme na prometnicama diljem grada.

"Ovdje je kolaps. Automobili i tramvaji trube, ljudi viču, svi negdje kasne", rekla je čitateljica za 24 sata koja je snimila video iz tramvaja u centru grada. Možete ga pogledati OVDJE.

Jandroković otvorio samit

9.49 

"Ovo nije samo inauguralni događaj nego najvažnija razina međunarodnog parlamentrnog događanja u povijesti Hrvatske. Hrvatska je ponosna što je mogla s Ukrajinom organizirati ovaj samit", poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković otvarajući Prvi parlamentarni samit krimske platforme.

Naglasio je još jednom snažnu potporu Hrvatske Ukrajini u ovom ratu.

"Drago mi je što sam danas ovdje sa svojim izaslanstvom, u prvim minutima osjetili smo toplu dobrodošlicu, svakome kome sam dao ruku osjetio sam tu snagu potpore. Siguran sam da će ovaj sastanak biti plodonosan", istaknuo je predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk.

Jandroković je podsjetio kako je ova platforma oformljena u kolovozu prošle godine na inicijativu predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Ruska vojska svim je silama krenula na Ukrajinu, a dobar dio svijeta ostao u nevjerici. Ali Europa se brzo trgnula, snaga ukrajinskog naroda je danas vrijedna divljenja", poručio je Jandroković.

Kod hrvatskih je građana razaranje ukrajinskih gradova pobudio sjećanja na uništvanje naših, podsjetio je.

"Stoga ne treba čuditi poseban hrvatski senzibilitet za ukrajinsku borbu i našu želju za pomoći. Nastavak ruske agresije ovoj je platformi dao novi zamah, iako je i dalje naglasak na Krimu. Konačni cilj je jasan, da Rusija napusti teritorij koji joj je ne pripada. Hrvatska nije imala dileme na koju stranu u ovom sukobu stati", poručio je.

Putinove nove akcije, dodao je Jandroković, su znakovi ozbiljne eskalacije, ali i očaja.

"Nemojmo posustati u pomoći Ukrajini do pobjede", rekao je.

Ukrajincima je poželio vjeru i snagu kako bi nastavili borbu.

"Slava Ukrajini", zaključio je Jandroković.

9.10 Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi izdala je priopćenje o sastancima u Zagrebu uoči samita.

"To što više od 50 zemalja sudjeluje na ovom samitu odaje počast širokoj i hitnoj globalnoj potpori Ukrajini", stoji u priopćenju. 

"Bila mi je čast susresti se s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Hrvatska je cijenjeni američki saveznik i ključni partner u miru i stabilnosti u Europi, uključujući energetiku, sigurnost i naš globalni odgovor na agresiju Rusije na Ukrajinu", stoji u objavi. 

"Bila mi je čast susresti se s aktivistima za ljudska prava s Krima, koji su podijelili svoje potresne i srceparajuće priče o mučenju, zatvaranju i otmicama od strane Rusije. Moramo ojačati kapacitete Ukrajine u ovoj borbi, posebno jer iranske bespilotne letjelice uzimaju smrtonosne žrtve među civilima. Krim je Ukrajina, ruska nezakonita okupacija cjelokupnog ukrajinskog teritorija mora prestati, a Rusija mora odgovarati za svoje zločine", navodi se u priopćenju. 

U Zagrebu još u utorak traje posebna regulacija prometa povodom Prvog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme.

9.05 Dočekuju ih hrvatski i ukrajinski predsjednici parlamenata Gordan Jandroković i Ruslan Stefančuk.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obratit će se sudionicima uživo videovezom.

 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.