DONOSIMO PREGLED

Podaci po Hrvatskoj: Prijavljeno gotovo 60 slučajeva u 16 županija

Autor

av/lb/js/bl

Donosimo vam pregled po županijama za srijedu.

08.07.2020. u 08:03
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Osječko-baranjska (tri), Požeško-slavonska (jedan), Primorsko-goranska (četiri), Vukovarsko-srijemska (pet), Zadarska (jedan), Splitsko-dalmatinska (šest), Istarska (pet), Zagrebačka (dva), Grad Zagreb (13), Šibensko-kninska (tri), Sisačko-moslavačka (tri), Karlovačka (jedan), Ličko-senjska (jedan), Brodsko-posavska (sedam), Krapinsko-zagorska (jedan), Dubrovačko-neretvanska (dva), Varaždinska županija (jedan)

16.11 Na području Varaždinske županije otkriven je novi slučaj zaraze korona virusom, a riječ je o muškarcu srednjih godina koji ne pokazuje nikakve simptome, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite.

Zaraza korona virusom utvrđena mu je prilikom preventivnog testiranja prije planiranog operativnog zahvata u varaždinskoj Općoj bolnici, a izvor zaraze trenutačno nije poznat te se polazi od lokalne transmisije.

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin u priopćenju ističe kako taj slučaj pokazuje koliko je bitno preventivno testirati i tako štititi najosjetljivije sustave, poput bolničkog i sustava socijalne skrbi, te njihove korisnike i zdravstveno osoblje.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije jučer je analizirao 112 uzoraka, što također, istaknuo je Vugrin, "potvrđuje koliko je bilo važno osigurati tu uslugu u samoj županiji i provoditi testiranja neovisno o Zagrebu".

Trenutačno su na području Varaždinske županije zaražene četiri osobe. S obzirom na to da dvije imaju blagu kliničku sliku, a druge dvije su bez simptoma, novooboljele osobe nisu na bolničkom liječenju, nego su izolirane kod kuće pod aktivnim zdravstvenim nadzorom infektologa varaždinske Opće bolnice.

Na području županije trenutačno je u samoizolaciji 28 osoba.  

Od početka pojave korona virusa u Varaždinskoj županiji evidentiran je 51 slučaj zaraze te još sedam statistički zbog prijavljenog mjesta prebivališta, priopćili su iz Županijskog stožera.

13.33 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze korona virusom, oba u Dubrovniku, a riječ je o mladiću koji je vjerojatan kontakt ranije poznatog slučaja te muškarcu srednjih godina za kojeg se utvrđuje epidemiološka veza, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Izliječene su tri osobe, dvije iz Dubrovnika i jedna iz Župe dubrovačke, a u dubrovačkoj bolnici su zbrinute četiri osobe, ističu iz županijskog stožera. Ukupno je 21 aktivan slučaj zaraze.

Od početka pandemije analizirano je ukupno 4204 uzorka. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u samoizolaciji se nalazi 109 osoba.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

13.03 U Krapinsko-zagorskoj županiji u srijedu je evidentirana još jedna osoba pozitivna na korona virus te sada imaju šest aktivnih slučajeva zaraze, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U priopćenju se navodi da je nova evidentirana osoba pozitivna na koronavirus s područja Krapinskih Toplica.

U protekla 24 sata testirano je 48 osoba, od kojih je pet negativno, jedna je pozitivna i za 42 se čekaju rezultati, dodaje se u priopćenju.

Prema informacijama iz Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije, dosad je ukupno testirano 3278 osoba. U samoizolaciji se trenutno nalazi 111 osoba.

13.00 Zaraza korona virusom potvrđena je u srijedu u sedam osoba iz Brodsko-posavske županije, među kojima je jedna došla iz inozemstva, a za jednu zaraženu osobu od šest povezanih s javnim i privatnim okupljanjima na području županije još traje epidemiološka obrada kako bi se utvrdio izvor zaraze.

Uz jedan slučaj iz inozemstva, šest slučajeva zaraze povezano je s javnim i privatnim okupljanjima na području Brodsko-posavske županije, priopćio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Dvije pozitivne osobe povezane su s Čobanijadom u Podcrkavlju, s koje je već potvrđeno više pozitivnih slučajeva, a tri s jednim privatnim okupljanjem na području županije s kojeg je već potvrđeno nekoliko desetaka zaraženih osoba. Jedna pozitivna osoba također je bila na jednom privatnom okupljanju, ali za nju još traje epidemiološka obrada kako bi se utvrdio izvor zaraze. 

12.20 U posljednja 24 sata u Ličko-senjskoj županiji jedna je novooboljela osoba od COVID-19. Riječ je o osobi s područja Otočca koja je bliski kontakt ranije potvrđene oboljele osobe.

Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je osam aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. Dvije oboljele osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

12.18 U Ogulinu je od korona virusa obolio zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja te se u tom gradu koji trenutno ima šest oboljelih provode epidemiološke obrade, potvrđeno je u srijedu iz Gradske uprave. To je jedan slučaj u Karlovačkoj županiji

Gradonačelnik Dalibor Domitrović rekao je Hini kako njegov zamjenika Vukelja od nedjelje ima blage simptome, u utorak se testirao, a  srijedu mu je stigao pozitivan nalaz.

Gradski je stožer još 29. lipnja, kada su se nakon mjesec dana pauze pojavili prvi slučajevi zaraze, donio odluku da se gradske institucije i gradsku upravu ne može ući bez medicinske maske. Ta će se mjera i dalje striktno provoditi, a sve ostalo prema preporukama Nacionalnog stožera i prema mjerama koje će na današnjoj sjednici predložiti epidemiolozi županijskog Zavoda za javno zdravstvo, rekao je Domitrović.

Županijski Stožer Civilne zaštite izvijestio je da je od 14 u utorak testiranih osoba u Ogulinu jedan nalaz pozitivan, u srijedu će u tom gradu biti testirano 19 osoba, odnosno i više, ovisno o epidemiološki  utvrđenim  pravilima kontakata oboljelog s drugim osobama.

U Karlovačkoj županiji je to 52. registrirani slučaj Covida-19 od početka epidemije i 21. aktivni slučaj, s tim da se tri osobe liječe u bolnici, jedna u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu i dvije u karlovačkoj bolnici.

Ostalih 18 oboljelih imaju blage simptome i liječe se kod kuće.

11.50 Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u srijedu je izvijestio o jednom novom slučaju zaraze korona virusom, dok su iz bolnice na kućno liječenje puštene četiri osobe. Tijekom posljednja 24 sata s bolničkog liječenja u kućnu izolaciju i nastavak liječenja puštene su četiri osobe, tako da su u požeškoj bolnici još četiri osobe oboljele od korona virusa. 

Željko Glavić, ravnatelj Opće bolnice u Požegi, gostovao je u emisiji HTV-a Studio 4 i rekao kako je ukupno 15 djelatnika bolnice pozitivno na korona virus.

Nama je 25. lipnja jedna pacijentica koja nije znala da je pozitivna, bila je na nekoliko pregleda i time se zarazilo nekoliko naših djelatnika. Ukupno 15 djelatnika bolnice je pozitivno na korona virus nakon svih testiranja i postupaka koji su provedeni. To je šest liječnika, sedam medicinskih sestara, dvije spremačice. Ukupno s ovim pozitivnima 45 osoba u samoizolaciji. Lokalizirano je na tri odjela. Neurologija, plućni odjel i odjel za hitnu medicinu, rekao je Željko Glavić.

Željko Glavić kaže kako su Neurologija i plućni odjel stavljeni u Covid odjel. 

"Sve djelatnike smo testirali i stavili u samoizolaciju", dodaje. 

U toj županiji trenutno se od korona virusa liječi 68 osoba, navodi Stožer.

Na području Požeško-slavonske županije u samoizolaciji se nalazi 526 osoba.

Na korona virus od početka pandemije u ovoj županiji ukupno je testirano 2337 osoba.

11.22 Već nekoliko dana s pozitivnim se testovima na koronavirus pojavljuju pacijenti s područja Kutine, novog izvorišta zaraze, a zasad je pozitivno 12 osoba sa zabave na OPG-u.

Dosad je 12 osoba zaraženo na privatnoj zabavi održanoj prije desetak dana na jednom OPG-u u blizini Kutine, potvrdio je u srijedu i Županijski stožer Civilne zaštite u izvješću koje je potpisao načelnik dr. Roman Rosavec.

Prema riječima epidemiologa, dosad je testirano više od stotinu ljudi koji su bili na zabavi ili u kontaktu s njima. Još se čekaju rezultati 38 uzoraka testova. Oboljeli su imali blagu kliničku sliku, slabu glavobolju i, kako nisu simptomima pridavali pozornost, zaraza je utvrđena relativno kasno.

Trenutačno su u samoizolaciji svi sudionici zabave i svi njihovi pozitivni kontakti, ukupno 46 osoba. Budući da su zaraženi u međuvremenu imali i mnoge druge kontakte, sve se osobe sa simptomima pozivaju da se jave Zavodu za javno zdravstvo. 

Inače, u Sisačko-moslavačkoj županiji tri su novooboljele osobe, po jedna iz Kutine, Novske i Siska. Kod svih je poznat izvor zaraze te su svi njihovi kontakti stavljeni u samoizolaciju. 

11.08 U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije tri su osobe pozitivne na COVID-19. Svi su iz Šibenika, a riječ je o jednoj ženskoj i jednoj muškoj osobi srednje životne dobi i muškarcu mlađe životne dobi. Sve tri novooboljele osobe bile su pod mjerama samoizolacije zbog kontakta s zaraženom osobom.

11.07 U Gradu Zagrebu je u posljednja 24 sata 13 novozaraženih. 

11.03 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području županije do srijede do 11 sati evidentirano je 189 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim korona virusom. U odnosu na podatke od utorka radi se o dvije osobe više, što znači da su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 53 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 129 osoba, a sedam ih je preminulo.

10.40 Istri je u srijedu zabilježeno pet novih slučajeva zaraze korona virusom od kojh su tri uvezena, a riječ je o kontaktima s područja Zagreba, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.  

Tijekom protekla 24 sata, u okviru epidemiološke obrade kontakata, obavljeno je terensko uzorkovanje briseva, a dio uzoraka dostavljen je iz Opće bolnice Pula. Ukupno je u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano 193 uzoraka briseva na COVID-19 te je potvrđeno pet pozitivnih, naveo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Dodao je kako se u tri slučaja radi o kontaktu na području Zagreba, kod jedne osobe radi se o kontaktu s pozitivnom osobom dok se u  jednom slučaju radi o poslovnoj osobi koja je vezana za građevinske radove na objektu stare ginekologije pulske Opće bolnice i studentskog kampusa.

Neslužbeno se doznaje kako se radi o šefu gradilišta koji nije imao kontakte ni s kim na terenu.  

"Epidemiološkom obradom i izvidom, potvrđeno je da bolničko osoblje nije kontakt oboljele osobe. Opća bolnica Pula obavlja nesmetano sve redovne poslove", zaključio je Kozlevac.

U pulskoj Općoj bolnici trenutno je hospitalizirano 11 pozitivnih pacijenata dok je u Istri u samoizolaciji do srijede 87 osoba. 

10.22 Prema izvješću NZJZ -a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 201 obrađenog testa s područja županije zu srijedu je šest novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju.

Četiri osobe su iz Splita te po jedna iz Kaštela i Sinja. Od ukupnog broja novooboljelih osoba dvije osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli nalaze u obradi kao i njihovi kontakti.

257 osoba nalazi se u samoizolaciji. Jedna covid pozitivna osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split.

9:55  Jedna je novooboljela osoba na području Zadarske županije. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi čije se kretanje utvrđuje. Do srijede ozdravile su još dvije osobe.  Aktivan nadzor provodi se nad 182 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 93 uzorka. Na respiratoru je jedna osoba te jedna na COVID odjelu zadarske Opće bolnice.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno  kršenje mjere samoizolacije.

9.52 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata pet je novih pozitivnih osoba na COVID-19 ( dvije osobe iz Đeletovaca, dvije iz Vinkovaca, jedna iz Cerne).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 84, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno su u županiji tri osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 82 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3006.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 290 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana utvrđeno je jedno kršenje samoizolacije. Dvoje je pozitivnih zdravstvenih djelatnika, a u samoizolaciji iz sustava zdravstva je 39 radnika (četiri liječnika, 28 medicinskih sestara/tehničara i 7 nezdravstvenih radnika).

9.47  U protekla 24 sata na području Primorsko-goranske županije registrirane su četiri novozaražene osobe, a utvrđeno je i kako virus nije ušao u KBC Rijeka, izvijestio je u srijedu županijski stožer Civilne zaštite.

Dva novooboljela su kontakti s maturalne zabave gdje je već bilo nekoliko zaraženih dok se izvor zaraze drugih dvoje oboljelih još utvrđuje, javili su epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

S obzirom na to da je u utorak utvrđeno kako je oboljela jedna liječnica KBC Rijeka, iako se na radnom mjestu pridržavala svih epidemioloških mjera, u toj je bolnici obavljeno opsežno testiranje. Uzeto je 68 briseva i svi su negativni što potvrđuje da se korona virus ne širi unutar bolnice.

U Primorsko-goranskoj županiji ukupno je 35 zaraženih, ozdravljenih je 74.

8.44 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije do sada nema novih slučajeva zaraze korona virusom.

U županiji jedna je osoba zaražena korona virusom, a dvije osobe statistički se vode kao zaražene pod Bjelovarsko-bilogorsku županiju, no one imaju samo prebivalište na području naše županije, nisu testirane i ne liječe se na području naše županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje je jedna od onih s najmanjim brojem pozitivnih na COVID-19.

7.55 Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od korona virusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata, na području Virovitičko-podravske županije testirano je 15 osoba. Njihovi nalazi su negativni. Do sada je obrađena ukupno 1467 uzorka. Od početka pandemije korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, 11 je osoba zaraženo korona virusom. Od toga, osam ih se oporavilo, dvije osobe su i nadalje zaražena, a jedan muškarac je preminuo.

7.42 U posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji obrađeno je ukupno 136 uzoraka, od kojih su tri bila pozitivna na korona virus, i to po jedan iz Đakova, Našica i Osijeka. Novopozitivni su kontakti već evidentiranih oboljelih, a ukupan broj aktivno pozitivnih osoba na području Osječko-baranjske županije trenutno je 254. U KBC-u Osijek ukupno je hospitalizirano 23 pacijenta, dva više nego dan ranije, a jedna osoba je na respiratoru. Epidemiolozi su u srijedu odredili samoizolaciju za 15 kontakta novooboljelih, a pod tom mjerom sada je ukupno 773 osoba.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.