VEĆINA GLASALA ZA

VIDEO: USPRKOS BURNOJ RASPRAVI Prihvaćen novi Zakon o popisu stanovništva

Autor

lb

Hrvatski sabor donio je novi Zakon o popisu stanovništva.

28.02.2020. u 12:58
Ispiši članak

Podsjećamo, novi zakon bio je predmet nezadovoljstva manjinskih zastupnika zbog neprihvaćanja njihovih amandmana 21. veljače te turbulencija za vrijeme koalicijskog sastanka u petak. Pojedinim amandmanima manjinski zastupnici su tražili da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i poštivanje manjinske kvote među popisivačima.

Kako smo već pisali, rasprava o prijedlog zakona izazvala je burne rekacije u Saboru.

Većinom od 72 glasa prihvaćen je novi zakon. Četiri zastupnika su bila suzdržana, a 24 zasupnika su glasala protiv.

Zanimljivo, osim oporbenih zasutpnika, protiv novog zakona glasali su i manjinski zastupnici.

Popis stanovništva na proljeće 2021.

U Hrvatskoj će se u proljeće iduće godine provesti popis stanovništva, propisano je Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova koji je u petak, nakon jednotjedne odgode i sastanka vladajuće koalicije, donio Hrvatski sabor. 

Popis će trajati od 1. travnja do 7. svibnja 2021. , a provodit će se prema stanju u ponoć, 31. ožujka. 

Novina je da će se od 1. do 10. travnja, u prvoj fazi, provoditi samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani, a od 16. travnja do 7. svibnja stanovništvo, kućanstva i stanove popisivat će popisivači. 

Popis organizira, koordinira i provodi Državni zavod za statistiku (DZS), država je za taj posao osigurala 177,3 milijuna kuna. 

Glasovanje o predmetnom zakonu, Sabor je odgodio prošli petak, manjinski su zastupnici srušili kvorum jer Vlada, a potom i zastupnici, nisu prihvatili amandmane njihova kluba da se u popisu građanima omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i da se poštuje manjinska kvota među popisivačima.

Zbog zakona se u petak ujutro sastala vladajuća koalicija. 

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić nakon sastanka je  najavio da će se voditi računa da popis na područjima gdje žive pripadnici manjina, provode popisivači iz njihovih redova.

Zakon će se donijeti s uputstvima koja tijekom ožujka utvrditi DZS. Zavod će voditi računa da na područjima gdje su koncentrirani pripadnici nacionalnih manjina popisivači dolaze iz redova manjina, rekao je Bačić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.