JESU LI POGRIJEŠILI?

Usporedili smo predizborne ankete s konačnim rezultatima, tko je bio najbliže?

Autor

Ivica Zadro

Rezultati izbora za Europski parlament u Hrvatskoj, osim političara i građana, iznenadili su i one koji se bave istraživanjima popularnosti stranaka i političara. Niti jedna od proteklih dana objavljivanih anketa nije 'pogodila' ishod ovih izbora.

27.05.2019. u 15:07
Ispiši članak

Prema svim predizbornim anketama HDZ je trebao ostvariti uvjerljivu pobjedu i u Bruxelles i Strasbourg poslati najmanje pet svojih zastupnika s mogućnošću da im se pridruži i šesti. No jedina anketa koja se računa je ona u kojoj birači izlaze na birališta i odlučuju koliko će koja stranka poslati zastupnika u Europski parlament, a građani su odlučili da će HDZ imati četiri zastupnika, isto toliko i SDP te po jednog kandidata Hrvatski suverenisti, Lista Mislava Kolakušića, Živi zid i Amsterdamska koalicija.

Na izborima su postoci bili sljedeći – HDZ je osvojio 22,72 posto, SDP 18,71, Hrvatski suverenisti 8,52, Kolakušićeva lista 7,89, Živi zid 5,66, a Amsterdamska 5,19 posto. Ispod praga je s 4,67 posto ostao Most.

HREJTING 6/7

Istraživanje HRejting, koji je za HRT provela Promocija plus, predvidio je, u tjednu uoči izbora, da u Europski parlament idu kandidati HDZ-a, SDP-a, Živog zida, Amsterdamske koalicije i Mosta nezavisnih lista. HDZ je u istraživanju dobio 24,5 posto, SDP 16,4, Živi zid 7,4, Amsterdamska koalicija 6,9, a Most 6,7 posto. Lista Mislava Kolakušića je dobivala 4,7, a Suverenisti 4,4 posto.

Pet mandata je trebao dobiti HDZ, tri SDP te po jedan Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most. Preostalom graničnom mandatu najbliži su bili Marijana Petir i Mislav Kolakušić.

Statistička pogreška HRejtinga je bila +/- 2,62 posto. Po toj kalkulaciji 'pogodili' su rezultat HDZ-a, SDP-a, Živog zida, Amsterdamske koalicije, Mosta i Kolakušićeve liste, a 'promašili' rezultat Hrvatskih suverenista.

CROBAROMETAR 5/7

Crobarometar je istraživanje IPSOS-a za Dnevnik Nove TV. Prema posljednjem istraživanju HDZ je uživao potporu od 28,2 posto, SDP 20,1, a slijede Živi zid sa 7,4 posto, Amsterdamska koalicija 6,2 i Most 6,1 posto. Izborni prag prelazila je i Lista Mislava Kolakušića s 5,1 posto potpore. Hrvatski suverenisti bili su ispod praga s 4,2 posto.

Prema tom istraživanju HDZ dobiva 5, SDP 3 mandata, a po jedan Živi zid, Amsterdamska koalicija te Most. Za dvanaestog zastupnika borili su se HDZ i Kolakušićeva lista.

Maksimalna pogreška Crobarometra za rejtinge stranaka bila je +/-3,6 posto. Ukalkuliramo li pogrešku u rezultate ankete i usporedimo s izbornim rezultatima 'promašili' su kod HDZ-a i Hrvatskih suverenista, a 'pogodili' s listama SDP-a, Mislava Kolakušića, Živog zida, Amsterdamske koalicije i Mosta.

CRO DEMOSKOP 4/7

CRO Demoskop je istraživanje Promocije plus za RTL. Prema njihovom posljednjem istraživanju uoči izbora HDZ je podupiralo 26 posto anketiranih građana. SDP je dobio 16,2 posto, Živi zid 7,9, Amsterdamsku koaliciju 7 posto. Prag je prelazio i Most s potporom od 5,6 posto ispitanika. Blizu pragu bila je Kolakušićeva lista s 4,3 posto, a Hrvatski suverenisti nešto dalje s 3,1 posto.

Prema istraživanju u Europski parlament išlo je petero HDZ-ovih kandidata, troje SDP-ovih te po jedan kandidat Živog zida, Amsterdamske koalicije i Mosta. Dvanaestom mandatu najbliže su bili Živi zid i HDZ.

Standardna pogreška uzorka bila je +/- 2,77 posto, no ovo istraživanje bilo je vremenski najudaljenije od datuma izbora. Uzmemo li to u obzir među 'pogotke' istraživanja možemo uvrstiti liste SDP-a, Živog zida, Amsterdamske koalicije i Mosta, a 'promašaji' su liste HDZ-a, Suverenista i Kolakušića.

CROELECTO 4/7

U posljednjem istraživanju CroElecto uoči izbora agencije 2x1 komunikacije HDZ je bio odabir za 23,99 posto ispitanika, a za SDP se izjasnilo 21,2 posto. Živom zidu je glas planiralo dati 10,99 posto, Mostu 6,96, a Amsterdamskoj koaliciji 5,88 posto ispitanih. Ispod praga ostale su liste Mislava Kolakušića i Hrvatskih suverenista – obje s potporom od 4,79 posto.

U rezultatima posljednjeg istraživanja 2x1 komunikacija nije objavljena raspodjela mandata, ali je mjesec ranije istraživanje predvidjelo po četiri mandata HDZ-u i SDP-u te po jedan Živom zidu, Amsterdamskoj koaliciji, Mostu i Neovisnima za Hrvatsku.

Statistička pogreška uzorka bila je +/-3 posto. Jednostavnom kalkulacijom zaključak je da je istraživanje 'pogodilo' postotke HDZ-a, SDP-a, Mosta i Amsterdamske koalicije, a 'promašilo' rezultate Živog zida, Mislava Kolakušića i Suverenista.

N1 DATAROOM 3/7 (1/7)

Prema posljednjem istraživanju kojeg je za N1 provodila tvrtka Oraclum, HDZ je na izborima za Europski parlament imao rezultat od 34,67 posto, SDP 21,1, Živi zid 11,1, Most 7,3, a Amsterdamska koalicija 5,7 posto. Ispod praga su bile liste Mislava Kolakušića s 3,3 posto i Hrvatski suverenisti s tek 2,2 posto.

U Europski parlament trebalo je ući šest kandidata s liste HDZ-a, tri SDP-ova kandidata te po jedan s listi Živog zida, Mosta i Amsterdamske koalicije.

Oraclumovo istraživanje ne računa statističku pogrešku u klasičnom smislu, već donosi distribucije vjerojatnosti ishoda. No razlika od 11,88 postotnih poena u slučaju HDZ-a, 6,32 za Suvereniste, 4,59 za Kolakušićevu listu i 3,21 posto za Živi zid može se okarakterizirati 'promašajem' uz rubne razlike kod SDP-a (2,39 posto) i Mosta (2,63 posto). Jedini pogodak bila je Amsterdamska koalicija koja je osvojila tek 0,51 postotni poen manje na izborima u odnosu na istraživanje.

KOGA ZAVARAVAJU ANKETE?

Da su ankete teška manipulacija tvrdi politički analitičar Tihomir Dujmović u analizi za Direktno. "Gotovo sve agencije su 'fulale'. Nitko nije pogodio rezultat HDZ-a, SDP-a i Kolakušića. To u meni budi sumnju da su ankete koje ruše rejting SDP-a bile 'narihtane' da se sruši Davora Bernardića i napravi osovina za veliku koaliciju. Ankete su se pokazale kao teška manipulacija. Odavno predlažem da se  osnuje državni institut koji će davati ankete jer je ovo prešlo svaku mjeru", istaknuo je Dujmović.

Kratka analiza svih predizbornih istraživanja pokazala je da su ankete zavarale samo one koji su 'računali' na mandate u Europskom parlamentu što se nekima obilo o glavu. Građani su ipak imali posljednju riječ, odnosno, glas. Iako ih se pita rijetko, ali odgovor će političari svakako zapamtiti.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.