EVO ŠTO KAŽE MINISTARSTVO BRANITELJA

Upitali smo HZJZ jesu li branitelji rizična skupina te hoće li se organizirati cijepljenje za njih, evo što su nam odgovorili

Autor

Otkako se pojavio korona virus sve nade polažu se u cjepivo protiv Covida. Budući da pandemija korona virusa ne jenjava, upitali smo Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministartstvo branitelja hoće li doći do masovnog cijepljenja hrvatskih branitelja te koje su mjere po tom pitanju poduzete kako bi se zaštitila braniteljska populacija.

10.04.2021. u 22:23
Ispiši članak

Prve, prioritetne skupine za cijepljenje protiv Covida bile su starije osobe. Cjepivo, kako navode zdravstveni stručnjaci, sprečava teže oboljenje nakon infekcije virusom, ali isto tako i smrtni ishod.Hrvatski zavod za javno zdravstvo upitali smo najprije spada li braniteljska populacija u rizičnu skupinu.

Iz HZJZ-a kažu da "populacija branitelja, s medicinskog aspekta, ne pripada u prioritetnu skupinu".

"Svi pripadnici braniteljske populacije koji se žele cijepiti mogu se prijaviti u online cijepise.hr kako bi se uključili u popis za dodjelu termina za cijepljenje, a oni starije dobi (stariji od 65 godina) ili koji imaju neku kroničnu bolest ili su članovi obitelji ili kućanstva oboljelih od hematoloških malignih bolesti mogu se prijaviti i kod svog izabranog liječnika obiteljske medicine kako bi se prijavili za cijepljenje u sadašnjoj drugoj fazi cijepljenja.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo smo upitali planira li se masovno cijepljenje braniteljske populacije.

"Cijepljenje protiv Covid-19 provodi prema Planu cijepljenja protiv Covid-19 koje je donijelo ministarstvo zdravstva i Vlada RH, a prioritetne skupine su definirane prema dokumentu kojeg možete pogledati OVDJE", odgovorili su.

Prioritetne skupine su, dodaju, određene ovisno o riziku za razvoj teškog oblika Covid-19 ili smrtnog ishoda od Covid-19 te riziku da prenesu infekciju SARS-CoV-2 na osjetljivu populaciju odnonso osobe koje imaju rizik za teži oblik bolesti.

"Trenutno se provodi druga faza cijepljenja, što se može preklapati s prvom fazom u pojedinim županijama, ovisno o broju osoba iz prioritetnih skupina prve faze", naglasili su.

Na pitanje imaju li podatke koliko je do sada branitelja preboljelo korona virus, odgovorili su: "Taj podatak nemamo u rutinskim izvještajima, za to bi trebalo raditi dodatne analize i spajanja baza te zbog zaštite povjerljivosti podataka ishoditi i odobrenje Ministarstva branitelja za to. To nije moguće napraviti u kratkom roku".

Ministarstvo branitelja: Organizacija i dinamika cijepljenja u RH odvija se u skladu s Planom

Organizacija i dinamika cijepljenja u RH odvija se u skladu s Planom uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv Covid-19 u Hrvatskoj koji je usvojila Vlada RH, a čija je provedba u nadležnosti Ministarstva zdravstva, nadležnog za izradu prijedloga, organizaciju i nadzor na stručnim poslovima iz područja zdravstvene zaštite i javnozdravstvene djelatnosti te praćenje zdravstvenog stanja stanovništva.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, navode, u okviru svoje nadležnosti pomaže hrvatskim braniteljima kako bi što lakše prebrodili i nosili se s izazovima s kojima smo suočeni, a među kojima je i pandemija korona virusa.

"Budući da dio braniteljske populacije, zbog proživljenih ratnih trauma i stradanja, predstavlja ranjivu skupinu s manjim kapacitetima za prilagodbu novonastalim okolnostima, u ovim zahtjevnim vremenima nastojimo im osigurati pružanje pravodobne stručne pomoći i podrške", kazali su pa dodali:

"Ministarstvo hrvatskih branitelja u svim županijama ima centre za psihosocijalnu pomoć u kojima timovi stručnjaka provode programe psihosocijalne prevencije i potpore".

Za dobivanje stručnih savjeta i pomoći liječnika specijalista psihijatrije braniteljskoj populaciji na raspolaganju su i regionalni centri za psihotraumu  u Rijeci, Splitu i Osijeku te Nacionalni centar za psihotraumu u Zagrebu, koji su u svom radu sufinancirani od Ministarstva hrvatskih branitelja. "Popis i kontakti u navedenim centrima dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva, kao i najvažnije kontakte na kojima se mogu dobiti informacije o mjerama zaštite/sprečavanja zaraze i liječenja", navode.

"Kako bismo braniteljskoj populaciji osigurali pružanje pravodobne i odgovarajuće stručne pomoći, na samom početku pandemije korona virusa intenzivirali smo suradnju i kontakte s navedenim centrima za psihotarumu, a kako bi se postojeći sustav podrške što bolje prilagodio funkcioniranju u novim okolnostima odnosno usmjerio na pružanje potpore uz poštivanje socijalne distance i smanjenje bliskih socijalnih kontakata", odgovorili su nam iz ministarstva.

U pružanje pomoći od početka pandemije, zaključuju, uključene su i braniteljsko-stradalničke udruge uz potporu Ministarstva, koje su i prošle godine dio svojih projekata i programa preusmjerili upravo u tu svrhu.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.