ZBUNJUJE LI SE GRAĐANE?

UniCredit grupa diljem Europe uvela mjerenje temperature u svojim poslovnicama; Zaba u ožujku imala dva oboljela djelatnika

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

UniCredit grupa među prvim je bankama koja je uvela mjerenje temperature u svojim poslovnicama kao mjeru prevencije širenja zaraze korona virusa, koju smo u praksi ipak najčešće gledali u zdravstvenim ustanovama, iako s porastom broja oboljelih u zadnje vrijeme raste i popis poslovnih subjekata koji se odlučuju na ovu mjeru.

20.09.2020. u 16:00
Ispiši članak

Već neko vrijeme Zagrebačka banka svojim klijentima prije ulaska u poslovnicu mjeri temperaturu, a kao razlog su za portal Direktno naveli brigu za zdravlje njihovih korisnika.

U provođenju te mjere, koja nije službena obveza propisana od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo niti je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio odluku kojom propisuje obvezu mjerenja temperature prilikom ulaska u prostore poslovnih subjekata, za sada su jedina financijska institucija u zemlji.

Međutim, iz Stožera su za portal Direktno kazali da "odgovorna osoba u pravnoj osobi može donijeti i dodatne mjere (npr. nošenje maski i dr.) u cilju sprječavanja širenja zaraze virusom SARS-CoV-2".

Pitanje je samo na koji način se to sprovodi.

Mjerenje da, ali na dobrovoljnoj razini

Kao primjer, na internetskim stranicama UniCredit Bank Srbije stoji da su zdravlje i dobrobit njihovih zaposlenika i klijenata na prvom mjestu pa su se u banci odlučili na mjerenje temperature prilikom ulaska u njihove poslovnice, ali na dobrovoljnoj razini.

"Ovo je preventivna mjera protiv širenja Covida-19. Provjere će raditi naše zaštitarsko osoblje na ulazima u poslovnice putem nekontaktnih termometara. Osobni podaci neće se prikupljati niti pohranjivati", obavijestili su svoje korisnike na mrežnim stranicama.

Za razliku od njih, na internetskoj stranici Zagrebačke banke stoji samo uputa o nošenju maski: "U prostorima banke obavezno je nošenje maske za lice sukladno odluci Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske".

Provjerili smo kakva je situacija u ostalim zemljama u Europi gdje posluje UniCredit grupa, a odgovore smo dobili iz Italije, Češke i Slovačke.

Temperatura se mjeri u većini Europe

Voditeljica odnosa s medijima Camilla Pedraglio iz UniCredit S.p.A. na naš, upit mjere li temperaturu i je li ta odluka donesena na razini tvrtke ili je riječ o uputi zdravstvenih autoriteta, kratko je odgovorila da oni mjere temperaturu svojim klijentima i u Italiji.

Odgovorio nam je i direktor komunikacija Petr Plocek iz UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s., koji kaže da se temperatura mjeri i u Češkoj i u Poljskoj.

"U Češkoj trenutno mjerimo temperaturu u poslovnicama i glavnim uredima zbog trenutnog razvoja situacije s Covidom-19. Što se tiče Slovačke, temperatura se mjeri u odabranim regijama ovisno o intervencijama lokalnih zdravstvenih vlasti. 

Mjerenje temperature u skladu je s našim internim protokolom za sigurnost i naših klijenata i zaposlenika, za razliku od ostalih mjera poput nošenja maski, dezinfekcije, postavljanja pleksiglasa na šalterima itd. Vlade u obje zemlje ne zahtijevaju mjerenje temperature, ali se preporučuje kao preventivna mjera", stoji u odgovoru kojeg potpisuje Plocek.

Pedraglio dodaje da su zdravlje i sigurnost njihovih klijenata, zaposlenika i poslovnih partnera u vrhu prioriteta: "Zbog toga mjerenje temperature kolega i kupaca u većem dijelu Grupe smatramo mjerom opreza. Odluka u svakoj zemlji ovisi o procjeni rizika za svaku državu temeljenu na statistici oboljelih".

Mjere da, ali ujednačene

Središnjica UniCredit grupe u Milanu još je u veljači izvijestila o slučaju zaposlenika oboljelog od Covida-19, nakon čega su i počeli s mjerenjem temperature u ovoj europskoj zemlji najteže pogođenoj epidemijom korona virusa, a podsjetimo i da je Zagrebačka banka u ožujku zabilježila dva slučaja oboljelih djelatnika.

Briga za zdravlje i sudjelovanje u pokušaju da se ograniči širenje Covida-19 svakako je pozitivan korak, međutim, važno je pri tom voditi se načelom razmjernosti, kao i ujednačiti propisane mjere kako se građani, ionako u dovoljnoj mjeri zbunjeni različitim praksama i parcijalnim provođenjem i poštivanjem mjera, ne bi još dalje dovodili u konfuziju.

Na nedostatak usklađene metodologije za prikupljanje i procjenu podataka o broju zaraženih osoba upozorio je u četvrtak i Europski parlament.

Takva praksa dovodi do različitih procjena zdravstvenih rizika i ograničenja slobodnog kretanja osoba koje putuju iz drugih zemalja EU-a, upozorili su eurozastupnici. Pozvali su na uzajamno priznavanje rezultata testova u svim državama članicama, smanjenje vremena koje je potrebno proći do rezultata testa, kao i da se odredi jedinstveno razdoblje karantene. Epidemiološke mjere bi trebale biti ujednačene i o njima bi svakako odluke trebale donositi zdravstvene institucije, a ne političke ili financijske.

 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.