fra Mirko Filipović

Udruga Feniks iz Dervente demantira navode Josipa Kompanovića

Autor

Direktno.hr

Doista smo se ne malo iznenadili kada se u okviru toga reagiranja koje ste prenijeli svojim čitateljima ni kriva ni dužna našla napadnuta i osumnjičena naša udruga Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu FENIKS iz Dervente, kažu iz te udruge čiji demanti prenosimo u cijelosti.
15.02.2016. u 16:06
Ispiši članak

PORTAL
Direktno.hr
Avenija Vukovar 269f
ZAGREB
Predmet : Demant netočnih informacija

Poštovani,

na svome cijenjenom portalu objavili ste danas reagiranje g. Josipa Kompanovića, predsjednika Zajednice povratnika Hrvatske na neke postupke ravnateljice Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje gospođe Mirele Stanić-Popović. Naravno da to reagiranje ne bismo kometirali, jer za takve probleme država Hrvatska mora imati svoje mehanizme djelovanja i korekcije.

No, doista smo se ne malo iznenadili kada se u okviru toga reagiranja koje ste prenijeli svojim čitateljima ni kriva ni dužna našla napadnuta i osumnjičena naša udruga Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu FENIKS iz Dervente.

U Vašem prilogu, naime, piše: Nije to sve, drži Kompanović, već tvrdi da raspolaže informacijama da je Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje potpisao ugovore za sufinanciranje projekata i programa u BiH u iznosu 5. 100 000,00 kn. Odluku o dodjeli financijske potpore 14 pravnih subjekata potpisala je Mirela Stanić-Popović. Analizirajući pravne subjekte koji su dobili novčana sredstva za sufinanciranje projekata vidljivo je da svi pravni subjekti financiraju svoje projekte osim FENIKS- Udruga Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu, Derventa koji je prijavio projekt Dovršenje vodovoda kroz hrvatska naselja u mjesnoj zajednici Bunar. Pitanje je zašto sredstva nisu išla direktno Općini Bunar već preko udruge Feniks.

Udruga FENIKS je na internetu iznenada pri samom koncu prošle godine pronašla raspisan natječaj Hrvatskog ureda za stambeno zbrinjavanje za infrastrukturne projekte bosanskohercegovačkih Hrvata. Hitro smo pribavili sve zahtijevane dokumente i prijavili projekt dovršetka vodovoda na Plehanu, u mjesnoj zajednici Bunar, a uradili smo to zato što općina Bunar ne postoji, a mjesna zajednica Bunar se ne može prijaviti ni na kakav natječaj, budući da su mjesne zajednice u RS-u namjerno svedene ispod razine kulturno-umjetničkih društava: nije im dozvoljeno imati žiro račun (nb! to nije slučaj u Federaciji BiH). Da bismo pomogli realizaciju ovoga projekta, kao što u takvim stvarima pomažemo i drugim mjesnim zajednicama, selima i pojedincima hrvatskim povratnicima, mi smo prijavili projekt, prošli na natječaju kao dvanaesti na listi i odradit ćemo to za njih.

Predali smo sve dokumente koji su traženi pa i taj o sufinanciranju projekta. Za pomoć u sufinanciranju zamolili smo hrvatsku udrugu Plehan-Derventa iz Švicarske i oni su nam u tu svrhu prikupili i donirali iznos od 5. 600 švicarskih franaka.

A sufinancijer kompletnog projekta bila je općina Derventa, koja je do sada platila gradnju distributivnog bazena na Plehanu, spajanje toga bazena s izvorištem Bilića vrelo, izradu projekta vodovoda i građevinsku dozvolu za cjelokupan projekt - sve u ukupnom iznosu od 163.941,82 kovertibilnih maraka. No, sve to nije moglo imati učinka, jer nije izrađena distributivna mreža po hrvatskim selima, na koju bi se, što se tiče općinskog proračuna, moralo čekati još nekoliko godina.

Mislili smo da bi nam ovaj raspisani natječaj mogao pomoći da ubrzamo taj proces i izgradimo distributivnu mrežu kroz hrvatska naselja, u kojima se nalazi između ostaloga Franjevački samostan Plehan, čije je umjetničko blago proglašeno nacionalnim spomenikom BiH, komuna za odvikavanje od droge IZVOR, ambulanta, a u planu je u dogledno vrijeme i izgradnja staračkog doma. No, eto gospodin Kompanović je to protumačio kao da smo nešto krali i ilegalno radili.

Čitateljima Vašeg cijenjenog portala možemo posvjedočiti da smo već raspisali natječaj za izgradnju tog dijela vodovodne mreže, izabrali najpovoljnijeg ponuđača i da će odmah po nabavci ugradbenog materijala radovi započeti, a mi ćemo pred donatorom opravdati svaku dobivenu kunu.

Gospodinu Kompanoviću i njegovoj udruzi želimo uspjeh u raskrinkavanju svih nepravilnosti vezanih uz povratnike i što bolju raščlambu podataka i činjenica, da vojujući za pravedne stvari ne povrijede nehotice one koji nisu dio problema.

Usput da kažemo da nikad dosad nismo čuli za gospodina Mrkonjića, kojega on spominje kao neku doušničku vezu između nas i Državnog ureda. Ne znamo doista kakve veze ima taj gospodin s političkom grupacijom MOST, ali znamo da mi nemamo nikakve, osim vizualne kada ih gledamo na televiziji. Vas iz uredništva pak molimo da svojim čitateljima prenesete naš demant pogrešnih informacija koje ste im u dobroj vjeri prenijeli.

S poštovanjem,
fra Mirko Filipović,
tajnik za odnose s javnošću udruge FENIKS
www.feniks.ba

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.