KORONA VIRUS U HRVATSKOJ

U Zagrebu 853 nova slučaja, uvode se brzi antigenski testovi; u Splitsko-dalmatinskoj županiji manje novozaraženih nego što je prvotno objavljeno

Autor

js

Donosimo situaciju s korona virusom po hrvatskim županijama u petak.  Stožer je objavio kako su u posljednja 24 sata zabilježena 2772 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u petak ukupno 15.106.

30.10.2020. u 09:18
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Požeško-slavonska (sedam), Sisačko-moslavačka (63), Primorsko-goranska (135), Bjelovarsko-bilogorska (41), Istarska županija (38), Vukovarsko-srijemska(76), Dubrovačko-neretvanska (56), Brodsko-posavska(127), Karlovačka županija (78), Zagrebačka županija (246), Zagreb (853), Međimurska (123) Osječko-baranjska (181) , Splitsko-dalmatinska županija (317), Ličko-senjska (12), Zadarska (63),  Šibensko-kninska (27), Varaždinska (130), Krapinsko-zagorska (107), Virovitičko-podravska (46)

22.44 Na području Virovitičko-podravske županije je 46 novozaraženih osoba korona virusom, izvijestio je u petak navečer županijski Stožer Civilne zaštite.

Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 14 oboljelih od Covid infekcije, a u KBC Osijek iz Virovitičko-podravske županije, na respiratoru, troje. Na kućnom liječenju su 152 osobe. 

Od početka epidemije u županiji je zaraženo 685 osoba, a 14 ih je umrlo.

16.06 U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježeno je 107 novooboljelih od korona virusa, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

"U proteklih 20 sati (od 29. listopada u 19 sati) evidentirano je 107 osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na korona virus”, stoji u priopćenju Stožera.

Po 11 novooboljelih dolazi s područja grada Krapine i općine Tuhelj, osam iz općine Lobor, sedam iz općine Đurmanec, a po šest iz grada Zaboka i općine Marija Bistrica.

Po pet novozaraženih je iz općina Konjšćina, Krapinske Toplice i Veliko Trgovišće, četiri su iz općine Radoboj, a po tri iz gradova Donja Stubica i Zlatar te općina Bedekovčina, Hrašćina, Gornja Stubica, Hum na Sutli, Mače, Petrovsko i Stubičke Toplice. Po dva novooboljela imaju grad Pregrada i općine Jesenje, Sveti Križ Začretje te Zlatar Bistrica, a po jednog grad Oroslavje i općine Desinić i Mihovljan.

Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze sada je 886, a u samoizolaciji se nalazi 700 osoba.

Na prostoru Krapinsko-zagorske županije je kao pozitivan na korona virus u proteklom tjednu evidentiran 51 korisnik domova za starije i nemoćne i drugih pružatelja socijalnih usluga smještaja, a svi oboljeli su pod epidemiološkim nadzorom, izvijestili su iz Stožera.

14.50 Po pristiglom izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije iz lokalnog stožera su dostavili novi broj novooboljelih po mjestu prebivališta. Napominju da je u odnosu na prije poslano priopćenje u kojem su navedene 343 novooboljele osobe došlo do smanjenja 26 osoba (uzorci iz Šibensko-kninske županije).

Prema dostavljenom izvješću ukupno je 317 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju i to iz Splita 118, Hvara tri, Imotskog 19, Kaštela 20, Makarske dva, Omiša četiri, Sinja 41, Solina 15, Starog Grada četiri, Trilja 11, Trogira četiri, Vrgorca šest, Vrlike dva, Baške Vode jedan, Brela dva, Dicma tri, Dugog Rata tri, Hrvaca devet, Jelse jedan, Klisa dva, Lokvičića, Lovreća, Marine, Muća i Nerežišća po jedna osoba, Okruga i Otoka po dvije,  Podbablja pet, Podstrane tri, Prološca 14, Runovića šest, Segeta jedan, Šestanovca dva, Tučepi,  Zadvarja i Zagvozda po jedna osoba, Zmijavaca tri i Ciste Provo jedna osoba.

14.07 U Varaždinskoj županiji 130 je novooboljelih, 73 osobe su na bolničkom liječenju i šest ih je na respiratoru te se otvaraju nova mjesta za smještaj oboljelih i za uzimanje briseva, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

S obzirom na to da su na bolničkom liječenju već 73 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih je 67 na kisiku, a šest na respiratoru, Opća bolnica u Varaždinu bila je prisiljena otvoriti sekundarnu lokaciju pa je izoliran dio bolničkog kapaciteta u Klenovniku, gdje su već smještena četiri pacijenta s težom kliničkom slikom, navodi se u priopćenju. U varaždinskoj Općoj bolnici pozitivno je 60 djelatnika, a još ih je 66 u samoizolaciji. Ukupno je u županiji 679 aktivnih slučajeva zaraze.

13.35 U Šibensko-kninskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 27 zaraženih osoba korona virusom, a umrla je jedna osoba, izvijestio je u petak Županijski stožer civilne zaštite. Među 27 oboljelih je devetero korisnika Cvjetnog doma u Šibeniku, 10 osoba s prebivalištem na području Grada Šibenika, tri osobe s prebivalištem na području Pirovca, dvije osobe s prebivalištem na području Knina te jedna osoba s područja Vodica. 

Također, zaražene su i dvije osobe koje trenutno borave na području županije, a prebivalište im je drugdje, kao i jedna osoba koja ima prebivalište u Šibeniku, a boravi u drugoj županiji, gdje se i zarazila. Umrla je žena starije životne dobi oboljela od covida-19. 

13.31 U posljednja 24 sata u Zadarskoj su županiji potvrđena 63 nova slučaja zaraze korona virusom, a u zadarskoj bolnici umrla je 76-godišnja žena, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite i pozvao građane da ozbiljno shvate situaciju i pridržavaju se preporučenih mjera. Uz obiteljske i kontakte s prije oboljelima, došlo je do lokalne transmisije virusa, ističu iz stožera, a među novozaraženima  36 ih je iz Zadra, osam iz Poličnika, četiri s otoka Vira, po troje iz Ražanca i Sukošana, dvoje novooboljelih bilježe Biograd, Bibinje i Sv. Filip i Jakov, a po jednoga Nin, Polača i Posedarje. 

U pet srednjih škola u županiji zbog oboljelih učenika ili nastavnika pojedini su razredi u samoizolaciji i prešli su na model C nastave.

12.33 U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata 12 je novooboljelih osoba, a od covida-19 umro je korisnik gospićkog Doma za starije i nemoćne, priopćio je u petak Stožer civilne zaštite. Ukupno su oboljele 534 osobe u Ličko-senjskoj županiji, 199 je aktivnih slučajeva, 313 je izliječenih, a 22 osobe su umrle. 

12.26 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1082 obrađena testa u petak su 343 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na covid infekciju. Od ukupnog broja novooboljelih 134 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1888 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju nalazi se 70 oboljelih u KBC-u Split dok se sedam osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 93 godine. 

12.15 U osječkome KBC-u u četvrtak su od posljedica zaraze korona virusom umrle tri osobe, a u posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji zaražena je 181 osoba, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U Respiracijskom centru osječkoga KBC-a umrli su 81-godišnjakinja iz Šaga, 91-godišnjak iz Višnjevca te 66-godišnjak iz Osijeka, a uz covid-19 svi su imali i druge teže bolesti, priopćio je Stožer. 

Na liječenju u osječkome KBC-u trenutačno je 109 osoba oboljelih od covida-19, što je 14 više nego u četvrtak, s tim da je 14 pacijenata na respiratoru. Osam oboljelih smješteno je u Opću županijsku bolnicu u Našicama.

11.20 Gradu Zagrebu je 1918 testiranih, a 853 novooboljele osobe u petak. Uspješno je obrađeno 630 osoba. Samoizolacija je izrečena za 986 osoba, rečeno je na novinarskoj konferenciji zagrebačkog stožera. Pozitivne osobe zabilježili su i u pet domova za starije kod 17 korisnika i jedne djelatnice. Što se tiče škola, u osnovnim školama pozitivno je deset učenika, osam nastavnika i jedan asistent, a za 389 učenika određena je samoizolacija. U srednjim školama pozitivna su 23 učenika i jedan nastavnik, a 468 učenika je u samoizolaciji.

Od utorka je najavljeno kako će se najvjerojatnije prijeći na kombinaciju PCR testiranja i testiranja antigenskim brzim testovima, kao što je to zbog epidemiološke situacije učinila cijela Europa.

11.15 Trend povećanja broja oboljelih u Hrvatskoj prati i Međimurska županija. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirano je 303 osoba od čega je evidentirano 123 novopozitivnih osoba. Evidentirana je i jedna preminula osoba, pozitivna na covid- 19, starosti 92 godine. U zdravstvenom sustavu na korona virus su pozitivna dva liječnika i deset medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalazi tri liječnika i 11 medicinskih sestara.

11.00 Zagrebačkoj županiji je za još 246 osoba utvrđena zaraza korona virusom i trenutno je aktivno 1974 slučaja, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. 

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na području Zagrebačke županije od početka pandemije do petkau 10 sati evidentirano je 2927 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim korona virusom, izliječeno je 927 osoba, a 26 je umrlo

U odnosu na podatke od četvrtka, oboljelo je 246 osoba, a izliječeno je 70 osoba. Samoizolacija je propisana učenicima deset razreda osnovnih škola i dva  razreda srednje škole.

10.50. Karlovačkoj županiji je 78 novih slučajeva zaraze korona virusom. Na bolničkom liječenju u OB Karlovac se nalazi 45 covid pozitivnih pacijenata. Nitko nije na respiratoru, a na žalost su dvije starije muške osobe od 79 i 80 godina preminule (imale su pridružene bolesti). U OB Ogulin na covid odjelu leži 16 pacijenata.

10.35  U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 127 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 od čega je jedna osoba s prebivalištem u drugoj županiji.

U jednom privatnom domu za starije i nemoćne osobe na području Brodsko-posavske županije pozitivna su 22 korisnika te devet zaposlenika. Dio korisnika čija je klinička slika to zahtijevala je hospitaliziran u slavonskobrodskoj bolnici.

10.30 Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 56 novih slučajeva zaraze korona virusom. Riječ je o 37 osoba iz Dubrovnika, po pet iz Župe dubrovačke i Blata, po tri iz Konavala i Stona te po jedna iz Opuzena, Smokvice i Vela Luke. Ukupno je zaražena 31 osoba muškog spola te 25 ženskih osoba, a za njih 47 utvrđena je epidemiološka veza.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je 31 osoba pozitivna na korona virus, a četiri bolesnika su na respiratoru (neinvazivna ventilacija). U posljednja 24 sata obrađen je 201 uzorak, a od početka pandemije analiziran je ukupno 19 221 uzorak.

10.00 Vukovarsko-srijemskoj županiji, u posljednja 24 sata je 76 novih pozitivnih osoba na korona virus, a jedna osoba je preminula.

9.30 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 286 uzoraka briseva na korona virus. Potvrđeno je 38 novozaraženih osoba s područja županije. 
9.10 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je 41 novi slučaj zaraze korona virusom. Od toga, 30 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, četiri novooboljele osobe s područja su općine Rovišće, dvije novozaražene osobe s područja su grada Čazme, a po jedna novooboljela osoba s područja je gradova Daruvar i Grubišno Polje te općina Veliko Trojstvo, Nova Rača i Berek.

9.05 U Primorsko-goranskoj županiji 135 je novozaraženih osoba, a ozdravilo je 37 osoba. Ukupno je 981 aktivni slučaj COVID-19 bolesti. U posljednja 24 sata testirano je 737 osoba.

9.00 U Sisačko-moslavačkoj županiji, u petak su 63 novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o 27 osoba s područja grada Siska, 25 osoba s područja grada Petrinje, tri osobe s područja grada Gline, tri osobe s područja grada Kutine, dvije osobe s područja općine Martinska Ves, jednoj osobi s područja grada Novske, jednoj osobi s područja općine Lipovljani i jednoj osobi s područja općine Dvor.

8.15 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 146 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 130 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 458 osoba, a ukupno je testirano 12278 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 103 uzorka, od kojih je sedam pozitivnih.

Glasova: 4676

Glasovanje je završeno

Naravno, što prije, život ljudi na prvom je mjestu

32%

Nikako, gospodarstvo je na prvom mjestu, karantena bi samo prouzročila val siromaštva

42%

Samo ako se brojke još pogoršaju

25%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.