MINUTA ZA DOMOVINU

U Muzeju Domovinskog rata u Karlovcu naći ćete sve o strahotama rata, životu branitelja i oduševljenju nakon konačne pobjede

Autor

mjš

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, ulaz u Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj bit će besplatan za sve građane. Redovna cijena ulaznica za odrasle iznosi 60, a za djecu, studente i umirovljenike 30 kuna.

03.08.2019. u 08:22
Ispiši članak

Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj otvoren je 5. srpnja ove godine, a u prvih mjesec dana posjetilo ga je, ističe za portal Direktno ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac Hrvojka Božić, više od 7000 posjetitelja, podjednako domaćih i stranih. Radno vrijeme Muzeja od utorka do petka je od 8 do 18 sati te vikendom od 10 do 18 sati, a na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja ulaz je besplatan.

Čitav muzejski postav dvojezičan je, hrvatsko-engleski, a izložba interaktivna i multimedijska, ispunjena sadržajem trajanja od više od tri i pol sata, dodaje Božić, pri čemu je na engleski preveden i dio originalnih dokumenata iz ratnoga doba.

 

Šest tematskih cjelina

Karlovac je u Domovinskome ratu bio na prvoj crti obrane Hrvatske, a iskustvo Domovinskoga rata na širem karlovačkom području u Muzeju je predstavljeno kroz šest tematskih cjelina: 1. Kako je počeo rat?, 2. Virovitica-Karlovac-Karlobag, 3. Postali su branitelji, 4. Životom protiv rata, 5. Pobjeda i 6. Borbena sredstva na otvorenom.

Kroz ovih šest cjelina objašnjene su i društvene okolnosti koje su Domovinskome ratu prethodile i koje su do njega dovele, od čega se, kako kaže Hrvojka Božić, oko četvrtine odnosi na opći društveni kontekst i prikaz rata u cjelini, dok je u ostatku postava fokus na ratu u Karlovcu i karlovačkome području.

Naglasak je u svakoj cjelini na drugome aspektu Domovinskoga rata, od geostrateške važnosti Karlovca kao grada na četiri rijeke čiji pad bi prepolovio Hrvatsku, preko svakodnevnoga života branitelja i njihovih obitelji te civilnoga stanovništva u uvjetima stalne ratne opasnosti, pa do atmosfere u Karlovcu na svršetku rata, oduševljenja na gradskim ulicama te dočeka branitelja.

U zavšnoj je cjelini riječ o izložbi borbene tehnike koja je poslužila u obrani Hrvatske.

Pedagoški aspekt

Izložba ima, dodaje Božić, i pedagoški kutak namijenjen djeci, gdje se najmlađima na primjeren način prikazuju neki elementi Domovinskoga rata na karlovačkome području: mogu se slagati slagalice fotografija, kao i riješiti računalni kviz...

"Pripremamo posebni program namijenjen učenicima 8. razreda osnovne i 4. razreda srednje škole, koji u kurikulu imaju Domovinski rat. Moći će slušati predavanje o Domovinskome ratu na karlovačkom području, o suvremenoj hrvatskoj povijesti i nastanku hrvatske države, pogledati muzejski postav te vanjski dio i sudjelovati u jednoj od radionica", naglašava Božić.

O važnosti Turnja

Muzej se, pripovijeda Hrvojka Božić, nalazi u kompleksu Križanić-Turnja, koji je zaštićen kao spomenik kulture. Iako nepoznata široj javnosti, lokacija Turnja za Karlovčane je oduvijek simbolizirala vojnu povijest i ratnu pobjedu.

"Taj kompleks, nešto manji od 13.000 kvadratnih metara, ima kontinuiranu vojnu namjenu: Karlovac je podignut 1579. godine, a već 1582. na toj je lokaciji izgrađen drveni toranj ili 'turanj' koji je bio predstraža gradu Karlovcu. Od turskih vremena pa do  2007. godine, kada je Gradski muzej Karlovac dobio tu lokaciju, ona ima vojnu namjenu. Sve vojske, austrougarske, kraljevine Jugoslavije, JNA i Hrvatske vojske, boravile su ovdje", ističe.

Ovdje imamo ostatke triju objekata austrougarskih vojarni, dodaje Božić. "Jedan od njih, znatno oštećen u ratu, branitelji su ironično nazvali Hotel California, jer im je pružao slabašan zaklon. Turanj je u ratu bio jako razrušen. Kada uđete u muzej, možete vidjeti uvećanu fotografiju dvojice branitelja ispred Hotela Californije".

"Sama zgrada danas je učvršćena čeličnim nosačima i zatvorena u staklenu opnu, pa je i sama muzejski predmet, odnosno svjedočanstvo razaranja, jer je konzervirana u razrušenom obliku, dok je s druge strane poslužila kao okvir za muzejsku priču", dodaje Božić.

Spomen-soba poginulim Karlovčanima

"Osim izložbe, kao posebni dio u muzeju imamo i spomen-sobu posvećenu Karlovčanima, braniteljima poginulima u Domovinskome ratu, kojih ukupno ima 225. Ondje se nalazi zid sačinjen od cigle na kojemu su njihove fotografije, godine rođenja i smrti, s posebnim osvjetljenjem u obliku Republike Hrvatske", zaključuje Božić.

Na pitanje o ljudima koji stoje iza čitavoga projekta, Božić odgovara:

"Autorica likovnoga postava je Nikolina Jelavić-Mitrović, a autorica muzejske koncepcije naša kustosica Ružica Stjepanović. Arhitektica koja je napravila projekt zatvaranja Californije u staklenu opnu je Vlasta Lendler-Adamec iz projektnog biroa 2A iz Karlovca".

Stalni postav Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj sadrži više od 350 eksponata, tri sata multimedijskog sadržaja te vanjski izložbeni prostor s borbenom tehnikom. Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, ulaz u Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj bit će besplatan za sve građane. Redovna cijena ulaznica za odrasle iznosi 60, a za djecu, studente i umirovljenike 30 kuna.

*ČLANAK JE REALIZIRAN U SKLOPU PROJEKTA ''MINUTA ZA DOMOVINU''

‘’Minuta za domovinu’’ zamišljena je kao serija novinarskih članaka o herojima i bitnim obljetnicama Domovinskog rata. Cilj projekta je njegovanje uspomene na ljude koji su podnijeli žrtvu za domovinu i na događaje koji su bili presudni u bitci za neovisnu Hrvatsku. Ideja je građane potaknuti da, čitajući o važnim obljetnicama, odvoje minutu svoga vremena za prisjećanje na heroje i na dane ponosa.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.