POZITIVAN TREND

U 2020. godini smanjeno odseljavanje u inozemstvo iz Osječko-baranjske županije za 33,8 posto

Autor

ts

Državni zavoda za statistiku objavio je nedavno podatke o migracijama stanovništva Republike Hrvatske u 2020. godini. Prema objavljenim podacima, na području Osječko-baranjske županije zabilježeno je smanjenja odseljavanja i u inozemstvo, ali i u druge županije u odnosu na godinu ranije. Naime, tijekom 2019. godine u inozemstvo je odseljeno 3 069 osoba, dok je ta brojka u 2020. godine manja za 33,8 i iznosi 2 032 osobe. Odseljenih stanovnika u drugu županiju tijekom 2019. godine bilo je 1 971, a tijekom 2020. godine 1 511, što je smanjenje od 23,34 posto. 

28.07.2021. u 15:19
Ispiši članak

Nastavak je ovo pozitivnog trenda započetog 2018. godine kada je odseljavanje u druge županije smanjeno za 2,1 posto, a ono u inozemstvo za značajnih 28,6 posto. Tijekom 2019. godine u usporedbi s godinom ranije smanjenje je odseljavanje u druge županije za 5,3 posto, a u inozemstvo za 15,6 posto.

Osim smanjenja odseljavanja, kao značajni doprinos stvaranju pozitivnih demografskih trendova svakako je i podatak da je tijekom 2020. godine povećan broj osoba koje su se doselile na područje Osječko-baranjske županije. Doseljenih iz inozemstva ukupno je 1 328, što je za 8,4 posto više u odnosu na godinu dana ranije kada je doseljeno 1 225 osoba, a doseljenih iz drugih županija ukupno je 1 267, što je za 0,7 posto više nego godinu dana prije, kada je doseljeno 1 258 osoba.

Negativan saldo ukupne migracije odnosno razlika između ukupnog broja doseljenih iz drugih županije i inozemstva i ukupnog broja odseljenih iz naše županije u druge županije i inozemstvo za 2020. godinu je 948 osoba, što je smanjenje od 62,9 posto u odnosu na godinu dana ranije, kada da je negativan saldo uključivao 2 557 osoba.

Utjecaj pozitivnog demografskog trenda

Uvažavajući činjenicu da pozitivni demografski trendovi imaju značaja utjecaj na cjelokupno društvo te da su stimulirajući faktor gospodarskog rasta, Osječko-baranjska županija i nadalje će kroz svoju razvojnu politiku sveobuhvatnim i dugoročnim pristupom te konkretnim projektima nastojati poboljšavati i ublažavati demografske procesa na svom području.

Osječko-baranjska županija je tijekom protekle četiri godine višestruko povećala izdvajanja za potpore u gospodarstvu te osigurala niz mjera koje su jedinstvenu u Hrvatskoj. Poboljšanju kvalitete življenja u Slavoniji i Baranji zasigurno doprinose i sufinanciranje kamata na stambene kredite, poduzetnički krediti bez kamata, besplatan školski obrok za sve osnovnoškolce kao i realizacija kapitalnih projekata.

U tijeku je izgradnja regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće kojim će Županija malim poljoprivrednicima osigurati prostor za skladištenje proizvoda kako bi ih na tržište plasirali u najpovoljnijem trenutku, izgradnja Gospodarskog centra kojim će se sajmovanje vratiti u Osijek kao središte istoka Hrvatske te dodatno osnažiti gospodarska aktivnosti, izgradnja Srednje škole u Donjem Miholjcu, a uskoro kreće i izgradnja I. gimnazije u Osijeku. Uz dodjelu 1 000,00 kuna za svako novorođeno dijete, Županija nizom drugih mjera nastoji osigurati povoljnije okruženje za ostanak i povratak mladih obitelji.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.