suđenje udbi

Tužiteljstvu u Muenchenu stigle tisuće 'Turudićevih' dokumenata

Autor

Direktno.hr

10.11.2014. u 18:09
Ispiši članak

Suđenje bivšim čelnicima jugoslavenske tajne službe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču nastavljeno je danas saslušanjima policajaca koji su radili na istrazi ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, a sud je tužiteljstvu dao i nekoliko tisuća dokumenata koje je iz Zagreba poslao sudac Ivan Turudić.

Danas su svjedočila tri umirovljena policajca: Bischler iz BLKA (bavarski zemaljski kriminalistički ured) – policajac koji je prvi došao na lice mjesta (osim dvojice u odori koji su samo osiguravali mjesto zločina) i zatekao pazikuću, Krunoslava Pratesa i njegovog brata Hrvoja. Prates mu odmah izjavio da se sigurno radi o likvidaciji i da je sigurno u pitanju Udba. Isti policajac vodio identifikaciju tijela koje je prepoznao dr. Ivan Jelić.

Bivši policajac Kennerknecht (BLKA) svjedočio je oko ozljeda, a pojasnio je i foto-elaborat s obdukcije. Najduže je svjedočio treći policajac Dirnberger koji je radio opsežne skice mjesta zločina s detaljnim tragovima krvi, otisaka nogu, metaka, čahura i sl. Pregledano cca 150 fotografija s mjesta ubojstva Đurekovića.

Sudac išao u vrlo sitne detalje u nastojanju da se do kraja utvrde sve bitne činjenice. Svjedoci su naravno dosta toga zaboravili, prošlo je puno vremena, ali od pomoći su bilješke, zapisnici i sl. što sve postoji u spisu.

Tužiteljstvu je stigao DVD s nekoliko tisuća stranica skeniranih dokumenata koje je u sklopu međunarodne pravne pomoći poslao Županijski sud u Zagrebu - sudac Ivan Turudić.

Riječ je o izuzetno važnoj dokumentaciji podijeljenoj u 3 dijela: dokumenti SDS-a i SUP-a – istrage u INI, podaci o akciji Lugano; dokumenti državnih dijela – Predsjedništvo SRH, Savjet za zaštitu ustavnog poretka SRH i sl., te dijelovi sudskih spisa.

Po informacijama bliskim tužiteljstvu, trebat će dani da se prouče svi pristigli dokumenti.

Suđenje se nastavlja svjedočenjem Herte Stossberger, prijateljice Stjepana Đurekovića i svjedojka vezanih uz putovanje Krunoslava Pratesa u Zirndorf, kojim je pokušano stvaranje alibija Pratesu za vrijeme ubojstva Đurekovića, te drugih svjedoka.

Najbitnija svjedočenja počinju idući tjedan-Keti Prates, bivša supruga Krunoslava Pratesa i njegov brat Hrvoje, koji je putovao s njima u Zirndorf (logor za političke izbjeglice gdje je bio i sud koji je odlučivao o davanju političkog azila) te konačno svjedočenje osuđenog za sudjelovanje u ubojstvu - Krunoslava Pratesa (18., 19. i 24. 11).

Na suđenju prošloga tjedna sudac Manfred Dauster, izrazio je zabrinutost slabim odazivom svjedoka iz Hrvatske. Kaže kako su do sada dobili samo jednu potvrdu. Zabrinut je zbog činjenice da se svjedoci iz Hrvatske, 'prave mrtvi'. Požalio se kako hrvatske vlasti ne obrađuju pozive svjedocima. Dauster je prvi put nagovijestio kako bi se proces mogao produžiti do jeseni 2015. godine, iako je trebao trajati do travnja iduće godine. 

Bivši policajac Marinus Steinberger koji se prvi našao na mjestu ubojstva Stjepana Đurekovića i liječnik koji je ustvrdio smrt svjedočili su prošloga tjedna. Steinberger je ustvrdio kako je to ubojstvo bilo djelo profesionalca te da je izgledalo kao pravo smaknuće. Na mjestu ubojstva zatekao je Krunoslava Pratesa, koji je 2008. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog suučesništva u ubojstvu. Liječnik je ustvrdio kako je utvrđena smrt na licu mjesta jer je žrtva izgubila dvije litre krvi te je imala očite ozlijede lubanje i prostrijelne rane.

Zanimljivo je da je obrana Josipa Perkovića opetovano postavljala svjedocima pitanje u smislu drže li da je ubojstvo izvedeno na profesionalan način iako se svjedoci ni na kakav način nisu izjašnjavali o tome. Na to ih je upozorio i predsjedavajući sudskog vijeća riječima da moraju slušati iskaze svjedoka. Izvor direktno.hr blizak tužiteljstvu smatra da pitanja o profesionalnom ubojstvu imaju veze s nastojanjima obrane da pokaže kako se radi o "prljavo" izvedenom ubojstvu koje nije djelo profesionalaca.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.