POZNATA PO SUKOBU S OBERSNELOM

TRAGOM ANONIMNOG PISMA Riječka gradska vijećnica optužena za nepotizam i niz drugih propusta, evo što o neobičnom slučaju kažu u Hrvatskim vodama

Autor

lb

Redakciji portala Direktno obratio se anonimni čitatelj pismom, u kojem prilično oštro optužuje djelatnicu Hrvatskih voda i riječku gradsku vijećnicu Ivonu Milinović.

26.10.2020. u 12:44
Ispiši članak

Nezavisna gradska zastupnica koju mediji najviše pamte po čestim sukobima s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, koji je kroz svoje političke istupe prema njoj uputio niz seksističkih izjava, našla se pod povećalom medija zbog svog zaposlenja u državnoj tvrtki.

Naime, u pismu se Milinović optužuje da je posao u Hrvatskim vodama dobila pomoću političkih veza s HDZ-om, da navodno ne ispunjava formalne uvjete za to radno mjesto, ali i da radno mjesto redovito napušta prije kraja radnog vremena te da za vrijeme radnog vremena konzumira alkohol.

"Ona je, koliko je meni poznato, završila neku višu privatnu ugostiteljsku školu pa se pitamo je li normalno da može viti voditeljica Hidrotehničkih objekata...", samo je jedna u nizu optužbi. 

Također, tvrdi se kako se upravo Milinović preko političkih veza s HDZ-om pobrinula da mjesto direktora u riječkoj podružnici Hrvatskih voda posao dobije Gordan Gašparović, trenutni šef Vodnogospodarskog odjela za slivove sjevernoga Jadrana. Međutim, uzimajući u obzir politički angažman gradske vijećnice te turbulentne odnose s SDP-om, ali i HDZ-om, ne može se isključiti da su spomenute optužbe obična podmetanja njenih političkih protivnika uoči lokalnih izbora, što je i neslužbena informacija koju smo dobili od izvora bliskih slučaju.

Ivona Milinović: 'Za sve pitajte Hrvatske vode'

Stoga smo kontaktirali Milinović da se očituje na anonimne optužbe, ali ona je samo kratko rekla kako ona nije ovlaštena komentirati stanje u tvrtki te da se moramo obraditi Odjelu za odnose s javnošću Hrvatskih voda, što smo i učinili.

Hrvatske vode: 'Protiv djelatnice se nije vodio nikakav postupak nadzora ili stegovni postupak niti je na njezin rad bilo pritužbi'

Iz Hrvatskih voda potvrdili su nam da je Milinović njihova djelatnica te otkrili kada je točno zaposlena.

"Navedena osoba zaposlenica je Hrvatskih voda, Odjela za hidrotehničke objekte, a ugovorom o radu raspoređena je na radno mjesto koordinatora u konkretnom slučaju na području Vodnogospodarskog odjela za slivove sjevernog Jadrana. Radni odnos s Hrvatskim vodama zasnovala je temeljem Sporazuma o preuzimanju radnika sklopljenog između Hrvatskih voda i Hrvatskih voda – hidrotehničkih objekata d.o.o., a nakon što je tvrtka Hrvatske vode - Hidrotehnički objekti d.o.o. 18. listopada 2019. godine pripojena Hrvatskim vodama", stoji u odgovoru Hrvatskih voda.

Na pitanje o tome je li Milinović imala sve formalne uvjete da za mjesto koordinatora, iz Hrvatskih voda odgovaraju da ona ima zvanje stručne prvostupnice ekonomije, ali i sve ostale uvjete za to radno mjesto.

"Sukladno odluci Povjerenstva za primanje u radni odnos tvrtke Hrvatske vode – Hidrotehnički objekti d.o.o. koje je sagledalo sve pristigle molbe, zaposlena je 3. svibnja 2018. zaposlena je na upražnjeno radno mjesto nakon odlaska zaposlenika u mirovinu. Djelatnica ima četiri godine, tri mjeseca i osam dana radnog iskustva, završila je četverogodišnji stručni studij Service Management na Američkoj visokoj školi za management i tehnologiju te je stekla stručni naziv stručna prvostupnica (baccalaurea) ekonomije i ispunjavala je uvjete koji su traženi", dodaju u odgovoru.

Što se tiče njenih navodnih veza s Gašparovićem, iz Hrvatskih voda potvrđuju da je on u državnoj tvrtki zaposlen od 1998. godine te da je postao direktor Vodnogospodarskog odjela za slivove sjevernoga Jadrana 2017. godine, što je u vrijeme mandata Ivone Milinović na mjestu gradske vijećnice koji je dobila na listi HDZ-a, ali stranku je prilično grubo napustila u svibnju pa trenutno djeluje kao nezavisna vijećnica, a tome je prethodila njena ostavka na mjesto predsjednice Odbora za nacionalne manjine riječkog Gradskog vijeća.

Međutim, u Hrvatskim vodama oštro demantiraju tvrdnje je na njen rad bilo pritužbi, kao i tvrdnje o konzumiranju alkohola na radnom mjestu.  

"Od dana zasnivanja radnog odnosa do danas protiv djelatnice se nije vodio nikakav postupak nadzora ili stegovni postupak niti je na njezin rad bilo pritužbi", zaključuju u odgovoru Hrvatske vode.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.