PROPISI SU JASNI

TOMAŠIĆ NE MOŽE U SABOR Milanović Litre ostaje zastupnik do kraja mandata

Autor

iz

Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić, koja je osvojeni mandat na izborima prepustila kolegi iz Hrvatske konzervativne stranke Marku Milanoviću Litri, više se ne može vratiti u Hrvatski sabor. Istu sudbinu dijeli i njezin kolega u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić iz SDP-a, kojega je zamijenila Martina Vlašić Iljkić.

29.07.2020. u 20:12
Ispiši članak

Oni su jedini zastupnici Europskog parlamenta koji su se natjecali na parlamentarnim izborima i izborili mandat u Hrvatskom saboru. No, prema europskim propisima dužnost zastupnika u nacionalnom parlamentu nespojiva je s dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu.

Nespojive dužnosti

Tako se navodi u Aktu o izboru članova Europskog parlamenta izravnim općim pravom glasa iz 1976. godine. U članku 7., stavak 2 piše: "Od izbora za Europski parlament 2004. obnašanje dužnosti člana Europskog parlamenta nespojivo je s obnašanjem dužnosti člana nacionalnog parlamenta." Isto je navedeno i u Zakonu o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske u kojem piše da je dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru nespojiva s dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu.

I dok se u slučaju ostalih nespojivih dužnosti (sudaca, državnih odvjetnika i pučkog pravobranitelja i njihovih zamjenika, članova Vlade, državnih tajnika i glavnih tajnika Vlade i ministarstava, čelnika državnih upravnih organizacija i njihovih zamjenika, predstojnike Ureda predsjednika i Vijeća za nacionalnu sigurnost, veleposlanika, generalnih konzula, župana ili zamjenika župana, gradonačelnika ili zamjenika gradonačelnika Zagreba, djelatnih vojnih osoba, službenika i namještenika u Oružanim snagama te čelnika trgovačkih društava koje podnose izvješća Saboru) zastupnički mandat stavlja u mirovanje i po prestanku navedenih dužnosti izabrani zastupnici mogu se vratiti u Sabor, zastupnici u Europskom parlamentu podnose ostavku na jednu od izabranih dužnosti. Ni Tomašić ni Matić nisu podnijeli ostavku u Europskom parlamentu pa su to morali učiniti u Hrvatskom saboru.

Ostavke Tomašić i Matića

To se navodi i u odluci Mandatno-imunitetnog povjerenstva prilikom konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora. Povjerenstvo je utvrdilo da su se sukladno članku 10. stavku 1. točke 1. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor stekli uvjeti za prestanak mandata Ruži Tomašić i Predragu Fredu Matiću. U tom stavku navodi se da zastupniku prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran ako podnese ostavku.

U javnosti se nagađalo da će Tomašić, nakon najavljenog odlaska iz Europskog parlamenta, doći u Hrvatski sabor, no ako uistinu postupi kako je najavila, smiješi joj se politička mirovina. Umjesto nje, prema najavi Tomašić, u Europski parlament će Ladislav Ilčić, koji nije uspio izboriti mandat u Hrvatskom saboru.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.