'TO PITAJTE NJIH'

VIDEO Tomašević o ulozi Benčić i Juričana u Holdingu: Oni su na taj sastanak išli na molbu Vukovića

Autor

bkk

Nakon afere koju potresa Zagrebačkih holding, a onda i pokretanja ovrhe od strane tvrtki C.I.O.S. i Reioma, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je održao konferenciju za medije.

12.10.2021. u 11:14
Ispiši članak

Tomaševićev zamjenik Luka Korlaet na početku se osvrnuo na obnovu nakon potresa, ali i sanaciju štete od puknuća vodovodnih cijevi u Selskoj ulici. U tijeku su izmjene Zakona o obnovi, a grad se aktivno uključio u tu izmjenu kroz prijedloge u e-savjetovanju koje je završilo prošli tjedan. 

Od financiranja 80:20, privremenog stambenog zbrinjavanja, pohrane stvari, regulacije prometa i slično, samo su neke od dobrobiti ovog Zakona, rekao je Korlaet.

Nakon puknuća magistralnog cijevovoa 26. i 28. rujna otvoreni su komunikacijski kanali prema građanima koji su oštećeni u poplavama.

Do sada je isplaćeno 209 tisuća kuna, a očekuje se da će ukupno biti isplaćeno 3,5 milijuna kuna. "Vodoopskrbna infrastruktura je dotrajala, ali je osigurana", dodao je Korlaet.

Tomašević je govorio o izradi proračuna za sljedeću godinu.

Kreće prodaja gradskih poslovnih prostora

"S obzirom na zatečeno stanje gledamo na koji način akivirati gradsku imovinu, a prije svega poslovne prostore i želimo da se ona bolje koristi i tu idemo s promjenama, vezano za zakup poslovnih prostora", rekao je Tomašević.

Krajem listopada se ide s prodajom 25 poslovnih prostora u vrijednosti od 22 milijuna kuna "i to je nešto što ćemo gledati da radimo i ubuduće", rekao je.

Napravljena je i analiza poslovnih prostora koji bi mogli ispuniti uvjete da budu kao dopunske prostorije poput vrtića.

"Gledamo kako da komercijalni prostor za koje postoji interes da ih se kupi, da ih se i proda, pa imamo potencijal da se povećaju prihodi u idućoj proračunskoj godini", kazao je zagrebački gradonačelnik.

Osvrnuo se i na likvidnost, odnosno nelikvidnost Zagrebačkog holdinga.

"Ono što smo naslijedili što se tiče Holdinga je vrlo otežana likvidnost i dug oko pet milijardi kuna samo prema institucijama. Bila je potrebna stabilizacija, izabrali smo Nadzorni odbor, dva članova Uprave, a kasnije i još tri člana Uprave na javnom natječaju. Već smo rekli da nije dolazilo do dobre komunikacije i zbog toga smo razriješili bivša člana uprave, međutim tri nova člana dobro funkcioniraju", kazao je.

"Službena informacija o tome još nije došla", rekao je o najavljenim ovrhama.

"Sve je očekivano to za ovakvu veliku firmu, a kašnjenje u obvezama tako velike firme se sve više smanjuju. Pod kontrolom je manje više, da je super nije".

'Kontakt prema tvrtkama koje potražuju novce nisu imali bivši članovi Uprave'

"Veliki dio prihoda Zagrebačkog holdinga ne dolazi od kupaca ZGH već od grada Zagreba i u tom smislu je otežana likvidnost grada koja utječe i na Holding. Obveze se podmiruju, ništa nije izvanredno", tvrdi Tomašević.

Kazao je da je Holding uspostavio komunikaciju s ove dvije tvrtke koje su najavile ovrhu. Zagrebački holding je u fazi rekonstruiranja i restrukturiranja, kako povećati prihode i smanjiti rashode.

Kazao je da kontakt prema tvrtkama koje potražuju novce nisu imali bivši članovi Uprave, dok je ona sada s novim članovima Uprave dobra, ali istaknuo da ne svaljuje odgovornost na bivšeg predsjednika Uprave i člana Uprave Nikolu Vukovića i Antu Samodola.

"Ne svaljujem, ali sam vidio iz priopćenja tih tvrtki da do sada nije bilo komunikacije s dobavljačima. To radimo i mi u gradu Zagrebu", kazao je gradonačelnik.

"Nismo rekli da nije bila dobra komunikacija, nego da nema suradnje između starih i novih članova Uprave", kazao je Tomašević.

"Kada smo vidjeli da ih stara uprava ne uključuje u donošenje odluka, to je bio 'trigger' za odluku o smjeni", dodao je.

Na pitanje kakve veze s Holdingom imaju Sandra Benčić i Dario Juričan, Tomašević je odgovorio:

"Oni to mogu pojasniti sami, ali koliko smo shvatili oni su na taj sastanak išli na molbu Nikole Vukovića. Zašto su sve te stvari počele izlaziti van, to pitajte njih. Taj sastanak se dogodio nakon odluke o razrješenju ta dva člana Uprave".

"Govorimo o Cezaru? Što se tiče besplatnih stvari, nije dobro da u situaciji gdje imamo otvorene postupke javne nabave, a to imamo. Nije dobro da Grad ulazi u aranžmane besplatno a pogotovo ako se taj subjekt javlja na natječaj javne nabave. Mi mislimo da to nije dobra praksa. Mi ćemo prihvatiti najjeftniju ponudu, bez obzira o kojoj se firmi radi. Povjerenstvo će odlučiti", nastavio je Tomašević.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.