POSKUPILI GRAĐEVINSKI RADOVI

Tomašević ide pred Skupštinu s prijedlogom dodatnog financiranja obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz gradskog proračuna

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

Hrvatski prirodoslovni muzej (HPM), teško stradao u potresu prošle godine, čeka obnova čiji je završetak planiran do 15. listopada 2023. godine. Sredstva su osigurana iz EU fondova, pohvalili su se iz Grada Zagreba još u kolovozu, ali kako smo tada pisali, iz Grada nisu pojasnili kako namjeravaju osigurati dodatna sredstva s obzirom na to da su izvođači radova koji su se javili na natječaj javne nabave ponudili znatno veće iznose od sredstava planiranih u projektu.

18.09.2021. u 22:13
Ispiši članak

"Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta 'Čuvar baštine kao katalizator razvoja istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej' potpisan je 30. prosinca 2020. Ukupna ugovorena vrijednost projekta iznosi 69.272.612,59 kuna od čega bespovratna sredstva (sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj) iznose 57.251.417,40 kuna", odgovorila je na naš upit pročelnica gradskog Ureda za kulturu Jasna Tomažić.

Međutim, još od početka svibnja ove godine je na stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave (EOJN) dostupan zapisnik s otvaranja ponuda Nabave građevinskih radova za novi HPM s najnižom cijenom od 78.713.945,40 kn bez PDV-a, iako je Grad u istom zapisniku naveo da su radovi procijenjeni na 39.210.348,28 kuna (bez PDV-a).

Riječ je o ponudi zagrebačke tvrtke ING-GRAD, dok se na poziv javila i tvrtka Monte-Mont iz Osijeka koja je ponudila da će radove napraviti za još veći iznos od zagrebačke tvrtke, odnosno za 81.349.457,38 kuna (također bez PDV-a). Tu je riječ samo o radovima koji se odnose na vanjsku konstrukciju Muzeja, dok se drugi dio poziva odnosio na uređenje interijera, čiju je vrijednost Grad procijenio na 6.188.590,57 kuna bez PDV-a, a koji na kraju poništen u srpnju ove godine jer se na taj dio Poziva nitko nije javio.

S obzirom na to da obje ponude znatno premašuju ukupan iznos sredstava namijenjenih za obnovu Muzeja, zanimalo nas je namjerava li Grad onda pronaći dodatna sredstva za financiranje projekta ili će ići na poništenje natječaja.

Precizniji odgovor na ovaj naš upit poslan Gradu još 26. kolovoza, konačno smo dobili nakon više upita.

"Na dnevnom redu 4. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba koja će se održati 30. rujna, pod točkom 13. je i Prijedlog zaključka o osiguranju financijskih sredstava do iznosa ukupnih troškova izvođenja građevinsko - obrtničkih radova i elektroinstalacijskih radova u sklopu Projekta", stoji u odgovoru iz Grada.

Ovu točku je u dnevni red sjednice zagrebačke Skupštine uvrstio sam zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji očito pokušava osigurati dovoljno sredstva za obnovu Muzeja koji bi time, kako su ranije najavili iz Grada, postao najmoderniji Muzej u Hrvatskoj.

"Grad Zagreb će, uz sredstva iz točke 2. ovog zaključka, osigurati i financijska sredstva do iznosa ukupnih troškova izvođenja građevinsko-obrtničkih radova i elektroinstalacijskih radova u sklopu Projekta, sukladno pristiglim ponudama u postupku javne nabave koje su, zbog značajnog rasta cijena građevinskih radova, veće od procijenjene vrijednosti nabave", stoji u prijedlogu Zaključka koji će se naći pred zagrebačkim skupštinarima krajem rujna.

Novac će se, prema prijedlogu, namaknuti iz gradskog proračuna.

"Procijenjena vrijednost nabave iznosi: 45.398.938,85 kuna bez PDV-a (procijenjena vrijednost grupe 1. iznosi 39.210.348,28 kn bez PDV-a, dok grupe 2. iznosi 6.188.590,57 kn bez PDV-a). Od pristiglih dviju ponuda, cijena niže ponude za prvu grupu je viša od procijenjene vrijednosti za oko 40.000.000,00 kuna. Predmetni iznos trebao bi se osigurati u proračunima za 2022. i 2023. godinu", stoji u obrazloženju.

S obzirom na razliku između procijenjene vrijednosti nabave i pristiglih ponuda Hrvatski prirodoslovni muzej zatražio je od strane vanjskog stručnjaka Ivice Završkog s Građevinskog fakulteta u Zagrebu analizu cijena i troškova.

"Iz zaprimljenog nalaza i mišljenja u pogledu ponuđene vrijednosti radova proizlazi zaključak da je u protekle tri godine došlo do značajnog rasta cijena građevinskih radova, a što je posebno naglašeno nakon potresa u Zagrebu i Petrinji te da su jedinične cijene građenja prisutne na sličnim projektima podjednake ili veće od onih prikupljenih otvorenim postupkom javne nabave. Vještak u zaključku navodi da se ponude pristigle u otvorenom postupku javne nabave za radove preuređenja, dogradnje i rekonstrukcije zgrade i novog stalnog postava Hrvatskog prirodoslovnog muzeja mogu smatrati tržišno realnim i objektivnim", navode iz Grada.

Podsjetimo, Europska unija sufinancira projekt s maksimalnim iznosom od 57.251.417,40 kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a Hrvatski prirodoslovni muzej osigurat će razliku između iznosa ukupno prihvatljivih troškova Projekta te iznosa bespovratnih sredstava dodijeljenih za financiranje prihvatljivih troškova u iznosu 12.021.195,19 kuna.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.