IPAK, RIJEČ JE O SLABIJIM PODRHTAVANJIMA

TLO I DALJE NEMIRNO 240 DANA NAKON POTRESA Seizmolozi poručuju: Trest ćemo se sigurno još nekoliko mjeseci

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

Prošlo je osam mjeseci od razorna dva potresa koja su pogodila šire područje Zagreba 22. ožujka, a tlo i dalje ne miruje. Provjerili smo koliko je potresa zabilježeno u posljednje vrijeme na zagrebačkom području i što o seizmološkoj aktivnosti kažu stručnjaci.

29.11.2020. u 11:53
Ispiši članak

U samo osam dana područje Zagreba pogodilo je osam slabijih potresa i to u razdoblju od 16. do 22. studenog o kojima su građani izvijestili u Facebook grupi "Zagrebački potres 2020", a zabilježio i Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC). Znak je to da je zagrebačko područje i dalje vrlo aktivno, a na smirivanje situacije morat ćemo pričekati još nekoliko mjeseci.

"U 6 sati protutnjilo i lagano se zatreslo", piše članica navedene Facebook grupe koja je potres osjetila 22. studenog na području Mlinova. Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) zabilježio je da se radilo o slabijem potresu koji je zatresao područje osam km sjeveroistočno od Zagreba epicentra 1,8 po Richteru, na dubini od pet km.  

EMSC je zabilježio i vrlo "tih" potres 19. studenoga u 23.32 magnitude 0,9 po Richeru, 11 km sjeveroistočno od Zagreba na dubini od pet km.

Još jedan manji potres od 1,2 po Richteru EMSC je zabilježio 18. studenog u 19.15 epicentra šest km sjeverno od Zagreba.

Na istoj lokaciji zatreslo je 16. studenog jačine 1,4 po Richteru u 14.31, a nešto ranije toga dana u 11.37 jačine 1 po Richteru zatreslo je područje 10 km sjeveroistočno od Zagreba.

U objavi u Facebook grupi od 16. studenog, član grupe piše: "Dva manja potresa se osjetila u Markuševečkom području. Jači minutu, dvije nakon ponoći i slabiji u 00.36. Kod jačeg je došao zvuk i nakon sekundu do dvije lagani udarac. Slabiji se samo čuo".  

Ta dva potresa zabilježili su i u EMSC-u; jedan u 00.01 sedam kilometara sjeverno od Zagreba na dubini od 11 km jačine 1,6 po Richteru, a drugi u 00.35 10 km sjeverno od Zagreba na dubini od četiri km i 0,9 po Richteru.

Tlo će se tresti još nekoliko mjeseci

"Na području Zagreba bilježimo kontinuiranu pojačanu seizmičku aktivnost kao posljedicu jakog potresa u ožujku, što je i uobičajeno nakon potresa te magnitude. Razdoblje pojačane seizmičke aktivnosti je dulje što je magnituda glavnog potresa veća. U slučaju ovog potresa, to razdoblje traje već osam mjeseci i potrajat će još nekoliko mjeseci dok se seizmičnost ne vrati na onu inicijalnu razinu koja je bila prije samog potresa", rekli su nam u Seizmološkoj službi pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te poručili da u studenom ne bilježimo značajniju aktivnost u tom smislu.

"Potres iz ožujka je samo još jedan podsjetnik da živimo u seizmički aktivnom području na kojem je moguće da se dogode i jači potresi. Maksimalna magnituda za područje Zagreba je procijenjena na 6,5 prema Richteru. Taj potres se može dogoditi sutra, za 10 godina ili za 100 godina. Nije uopće pitanje hoće li se dogoditi, već kada. Mi kao društvo moramo poduzeti sve raspoložive mjere kako bismo podigli našu razinu spremnosti i odgovora na takav potres te pokušati smanjiti njegove štetne učinke. Ovaj je potres pokazao sve nedostatke cijelog sustava", kazao je za portal Direktno Snježan Prevolnik i dodao:

"Ne možemo spriječiti potres, ali možemo smanjiti njegove štetne učinke identifikacijom hazarda, gradnjom sigurnijih građevina i edukacijom stanovništva. Najbolja je preventiva dobro planiranje, projektiranje i gradnja prema načelima protupotresnoga graditeljstva. Neophodno je i stalno educiranje stanovništva i osposobljavanje operativnih snaga", poručio je naš sugovornik.

To nije neuobičajena aktivnost

Unazad zadnjih 10 dana bilo je oko tri do četiri potresa koji su se mogli osjetiti, kazao je za portal Direktno seizmolog Tomislav Fiket, "ako je čovjek budan, miran i već osjetljiv na svaki zvuk i trešnju". Potvrdio je da je tijekom studenog bilo oko 10 takvih potresa.

"Magnitude su uglavnom dosta slabe, redom dosta ispod magnitude 1,5. Aktivnost nije neuobičajena nakon jačeg potresa koji nas je pogodio u ožujku. Teško je predviđati daljnjii razvoj događaja, ali vjerojatno će se serija nastaviti", rekao je Fiket.

Od potresa u ožujku imali smo tisuće potresa, kaže, a velika većina njih bila je izuzetno slaba. "Kao što stalno napominjemo, potresi se ne mogu predviđati pa tako nema ni naznaka jačih potresa. U povijesti su se na ovom području događali i jači potresi, tako da ta mogućnost nije isključena", zaključio je naš sugovornik.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.