nekretninska mafija

Tireli: Suce koji se bogate na ovrhama sirotinje treba na stup srama

Autor

Direktno.hr

07.10.2014. u 07:00
Ispiši članak

Naš tekst o korupciji u sudstvu pod naslovom 'Fiktivnim dražbama lako do nekretnina oduzetih ovrhama od sirotinje' izazvao je veliko zanimanje i brojne reakcije.

Mnogi čitatelji, ali i čelnici pojedinih nevladinih udruga te saborski zastupnici javili su nam, nakon objave spomenutog teksta, nove zanimljive pojedinosti koje dodatno upućuju na zaključak da smo dotaknuli veliku korupcijsku aferu u koju su, čini se, upetljani mnogi suci, ali i visoki državni dužnosnici.

„ Nekretnine koje su bile predmet otimanja, pljačke i lihvarenja, a na koje je USKOK stavio zabilježbu zabrane raspologanja do okončanja kaznenog postupka, nedavno su, odlukom Vrhovnog suda, oslobođene! To znači da se sada ponovno mogu prodavati na dražbama, iako se osobama koje su na nelagalan način došle do tih nekretnina, trenutno sudi zbog lihvarenja.

Riječ je o desecima kuća, stanova, poslovnih prostora, livada i pašnjaka diljem Hrvatske što su ih kamatari uzeli svojim žrtvama koje nisu mogle plaćati rate lihvarskih kredita. Sve te nekretnine blokirane su, odnosno stavljene pod privremenu mjeru zabrane raspolaganja i otuđenja još 1. srpnja 2013. godine odlukom suca istrage Županijskog suda u Zagrebu, no odnedavno su odblokirane“  -  upozorava Nada Landeka, predsjednica Veronika Vere, udruge za zaštitu ljudskih prava i pomoć žrtvama pravosuđa.

Lihvari na sudu, a njihove tvrke i dalje prodaju otete nekretnine

Dodaje potom da je sada vrlo neizvjesna sudbina nekretnina koje su bile blokirane nakon akcije u kojoj je raskrinkana skupina lihvara predvođenih odbjeglim Slovencem Markom Romaničem.

„Dok se lihvarima sudi na Županijskom sudu u Zagrebu, njihovim žrtvama i dalje se otimaju, odnosno ovršuju i prodaju nekretnine. Zbog svega toga savjetovala sam građanima koji su nam se obratili za pomoć, da sami dignu tužbu protiv ilegalnih kreditora i stave plombu kako bi zaštitili svoju imovinu od ovrhe. Činjenica da lihvari sjede na sudu, dok njihovi uredi i dalje rade te i dalje ovršuju račune svojih žrtava, upućuje na zaključak da se ovdje radi o organiziranom kriminalu u koji su umiješane i institucije države. Uvjerena sam, zbog svega, da se tu radi o paralelnom sustavu pljačke hrvatskih građana. Jer da netko u vrhu vlasti nema interesa u svemu tome, ne bi se takva pljačka tako dugo mogla provoditi – zaključuje Nada Landeka, čija udruga već godinama nastoji pomoći žrtvama nelegalnih kreditnih ureda.

I Nansi Tireli, saborska zastupnica Hrvatskih laburista koja već godinama istražuje problematiku lihvarenja, također je uvjerena da se zbog sprege sudaca i nekretninske mafije te tko zna koga još iz visokih državnih struktura, ne rješava problem nelegalnih kreditnih ureda i zadruga, te brojnih ovrha i deložacija.

Tireli: Kao da država namjerno pušta da se pljačkaju ljudi

- Točno je da se ovršene kuće prodaju brzinom munje, pa često ni onaj tko se ovršuje ne dobije obavijest o dražbi kuće, iako bi po zakonu morao biti obaviješten. Najbolji primjer za to su postupci deložacija i dražbi povezani s ‘kreditima’ austrijskih Raiffeisen zadruga. U tim predmetima uvijek se pojavljuju jedni te isti suci, jedni te isti kupci, jedni te isti javni bilježnici. Jasno je da se tu radi o kriminalnoj hobotnici, no nitko od nadležnih institucija nije se potrudio to raskrinkati. Tako se ponavlja priča s kreditima u francima. Godinama se dozvoljavalo da građani ulaze u dužničko ropstvo, a problem se nije rješavao, kao što se već godinama ne rješava ni problem s lihvarima – ističe Nansi Tireli koja se nedavno sastala s predstavnicima udruge 'Stop bank', upravo zbog rasčišćavanja afere s nelegalnim kreditnim uredima koji i dalje lihvare hrvatske građane.

„Prije više od godinu dana pisala sam Mladenu Bajiću, Slavku Liniću i Orsatu Miljeniću o ovom problemu i tražila od njih da zajednički zaustave lihvarenje i deložacije hrvatskih građana. No, ništa se nije dogodilo. Na djelu je potpuno mrtvilo državne administracije. Kao da namjerno puštaju da pljačkaju ljude.

Jer ja, vi i netko treći ne možemo napraviti ništa protupravno, ako nemamo zaleđe. Suci to ne rade sami, što znači da su s nekim povezani. Sudačka komora i Ministarstvo pravosuđa prvi bi trebali reagirati. Oni bi u roku od tjedan dana mogli utvrditi istinu i vidjeti o čemu se tu radi, no oni ne čine ništa! – primjećuje Nansi Tireli, v.d. Predsjednica Hrvatskih laburista, koja vjeruje da je Zakon o osobnom bankrotu donesen samo zato da se ne bi istražilo suce i sve ostale koji su umiješani u prljavi posao s ovrhama i dražbama otetih nekretnina.

Zašto ministar Miljenić ništa ne čini?

„Suce nitko ne dira, kao ni javne bilježnike. Oni su nedodirljivi, nikada nisu krivi, premda činjenice govore da to i nije tako,  dodaje Tirely, koja kaže da ne može tvrditi da je i ministar Orsat Miljenić dio kriminalne hobotnice, no za kojega ističe da ima vrlo veliku odgovornost u nečinjenju.

- Ministrova obaveza je istražiti određene činjenice, odnosno provjeriti jesu li suci u sprezi s nekretninskom mafijom. Bilo bi normalno da Miljenić ide u istražne radnje te da krene sankcionirati ovakve postupke. No, ništa on ne čini. U Hrvatskoj je normalno da na stupu srama završe tvrtke i građani, no trebalo bi napraviti i stupove srama hrvatskih sudaca, javnih bilježnika i poreznih službenika koji ne rade svoj posao, odnosno koji se bave ilegalnim aktivnostima. Najgore je što se ni suci, ni porezni službenici, ni javni bilježnici nikoga i ničega ne plaše pa rade što god ih volja. Već dvije godine bavim se istraživanjem radnji oko otkupa sekundarnih sirovina, pa znam da je poznati hrvatski ‘kralj smeća’ na javnoj dražbi kupio nekretninu za koju nitko nije ni znao da je išla na dražbu. Jasno je da je tu riječ o sprezi sudaca i kupaca nekretnina. Taj problem se vrlo lako može riješiti, ali se ne želi riješiti, što građane najviše boli – zaključuje saborska zastupnica Nansi Tireli.

Raj za lihvare: U Hrvatskoj istraga stoji, žrtve kreditnih zadruga pravdu traže u Beču

DSV: Stegovne postupke protiv sudaca pokreću predsjednik suda i ministar

Kako u Državnom sudbenom vijeću komentiraju navode prema kojima samo odabrani pojedinci u sprezi sa pojedinim sucima ovrhovoditeljima imaju pristup do nekretnina oduzetih građanima i mogućnost da ih na fiktivnim dražbama jeftino kupe te kasnije skupo preprodaju?  

Tko kontrolira suce ovrhovoditelje, odnosno tko je nadležan utvrdili je li sudac ovrhovoditelj skrio podatke o održavanju dražbe? Kako je moguće da pojedini suci ovrhovoditelji ne objavljuju informacije o dražbama na Očevidniku nekretnina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, iako im je to obaveza? I zašto se takvi suci ne sankcioniraju, upitali smo Državno sudbeno vijeće.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

„Člankom 42. Zakona o Državnom sudbenom vijeću izrijekom su propisane ovlasti Državnog sudbenog vijeća u koje spada imenovanje sudaca, imenovanje i razrješenje predsjednika sudova, odlučivanje o imunitetu sudaca, premještaj sudaca, vođenje stegovnog postupka i odlučivanje o stegovnoj odgovornosti sudaca, odlučivanje o razrješenju sudaca, sudjelovanje u osposobljavanju i usavršavanju sudaca i sudskih službenika, provođenje postupka upisa kandidata u Državnu školu za pravosudne dužnosnike i postupka polaganja završnog ispita, donošenje Metodologije izrade ocjene sudaca, vođenje osobnih očevidnika sudaca i vođenje i kontrola imovinskih kartica sudaca. Državno sudbeno vijeće nije ovlašteno komentirati navode odvjetnika niti bilo koga drugoga, jer bi na taj način postupalo izvan granica svojih ovlasti propisanih zakonom.

Nadalje, sukladno članku 72. Zakona o sudovima po pritužbama i predstavkama građana na rad sudova ukoliko se iste odnose na odugovlačenje sudskog postupka, na ponašanje suca ili drugog djelatnika suda prema stranci u tijeku postupka ili obavljanja drugih službenih radnji ovlašteno je postupati Ministarstvo pravosuđa, a temeljem članka 30. u svezi sa člankom 29. Zakona o sudovima po predstavkama stranaka na rad suda ovlašteni su postupati predsjednik suda i predsjednik neposredno višeg suda.

Ako pak postoji osnovana sumnja da je sudac počinio stegovno djelo, predsjednik suda ili osoba ovlaštena za obavljanje poslova sudske uprave u sudu u kojem sudac obnaša sudačku dužnost, dužna je protiv tog suca pokrenuti stegovni postupak. Stegovni postupak mogu još pokrenuti i ministar nadležan za poslove pravosuđa, predsjednik neposredno višeg suda, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske i sudačko vijeće. (članak 67. stavak 1. i 2. Zakona o Državnom sudbenom vijeću).

 Državno sudbeno vijeće nije ovlašteno pokretati stegovne postupke budući bi to značilo da ujedno i presumira odgovornost suca, već je uloga istog da u stegovnom postupku na temelju zahtjeva ovlaštenog tužitelja i obrane suca te provedenog dokaznog postupka utvrdi postoji li odgovornost suca te da u slučaju utvrđene odgovornosti donese odluku o kazni“, stoji u priopćenju DSV-a kojeg je potpisla Dijana Rožić-Frlan, tajnica Državnog sudbenog vijeća.

Bartulović: Evo zašto će većina građana ostati bez doma do 2020. godine

Na osnovu čega u ekonomskom pokretu Zajedno predviđaju da će do 2020. godine 90 posto ljudi u Hrvatskoj ostati bez krova nad glavom, odnosno bez sve svoje imovine, upitali smo Dinka Bartulovića, ekonomista i osnivača pokreta Zajedno, koji tvrdi da je velika zarada na oduzetim kućama i stanovima razlog nevjerojatnoj brutalnosti s kojom se te nekretnine oduzimaju njihovim vlasnicima.

„Većina građana će do kraja ovog desetljeća posve sigurno ostati bez krova nad glavom zato jer država sve veći vanjski dug naplaćuje sve većim poreznim opterećenjima, odnosno većim porezima, novim porezima i inflacijskim porezima, to jest poskupljenjima. To je spirala smrti koja nema kraja i kojoj je, u ovakvim okolnostima, nemoguće uteći. Jer u studenom 2015. će, po procjenama najuglednijih svjetskih ekonomista, doći do novog velikog pada svjetske ekonomije, što će dodatno povećati cijene naših obveznica. u Hrvatskoj će doći će velikog vala otpuštanja te do uvođenja ubojitog poreza na imovinu. Drugačije država neće moći otplaćivati vanjski dug. I kada nam otmu svu imovinu, država može zatvoriti banke kao u Cipru, te građanima oteti i njihove štedne uloge! Jer kada Linić ili Lalovac izdaju obveznice Republike Hrvatske i tako se zadužuje u inozemstvu, oni u stvari zalaže budući rad hrvatskog naroda! Rejting agencije, međutim, ocjenjuju da je taj budući rad u stvari smeće. To znači da se iz dužničkog ropstva nećemo izvući bez totalne rasprodaje državne, ali i privatne imovine“, pojašnjava Dinko Bartulović, pa dodatno pojašnjava kako funkcionira spomenuta 'spirala smrti'.

„Hrvatska ne može otplaćivati čak ni kamate na dug, a o glavnici da i ne govorimo. Zato se i uvode novi porezi, zato se povećavaju postojeći porezi, zato se uvodi porez na nekretnine koji će sve građane doslovce orobiti. Zato, uostalom, poskupljuje plin, struja, voda, javni prijevoz i sve ostalo. Ta poskupljenja nisu ništa drugo do inflacijski porez, koji se također uvodi zbog sve većeg vanjskog duga te zbog potrebe države da plati dio kamata na dug. A budući da je taj dug sve veći i pritisak na građane strahovito brzo raste“,  pojašnjava dopredsjednik pokreta Zajedno te dodaje da pojedini suci ovrhovoditelji i nekretninska mafija gledaju samo kako da što prije napune svoj džep, a ne zanima ih što će se kasnije dogoditi s ljudima.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.