NAPETA UTRKA

AMERIČKI PREDSJEDNIČKI IZBORI Biden se obratio se javnosti, Trump najavio tužbe u Michiganu i Pennsylvaniji

Autor

iz/lb/al/av

Utrka za američkog predsjednika i dalje je neizvjesna. Rezultat izbora mogle bi odlučiti Pennsylvania, Michigan, Winsconsin, Sjeverna Karolina, Georgia i Nevada. Djelomični rezultati u ključnim državama pokazuju koliko je tijesna borbu republikanca Donalda Trumpa i demokrata Joa Bidena za Bijelu kuću.

04.11.2020. u 17:00
Ispiši članak

23.00 TRENUTNO STANJE:

Donald Trump:  West Virginia - pet elektora, Tennessee - 11 elektora, Alabama - devet elektora, Mississippi - šest elektora, Missouri - 10 elektora, Oklahoma - sedam elektora, Arkansas - šest elektora, Kentucky - osam elektora, Indiana - 11 elektora, Wyoming - tri elektora, North Dakota - tri elektora, South Dakota - tri elektora, Louisiana - osam elektora, Nebraska - pet elektora (ne dobiva sve elektore, država ima poseban sustav podjele glasova), South Carolina - devet elektora, Kansas - šest elektora, Utah - šest elektora, Idaho - četiri elektora, Florida - 29 elektora, Teksas - 38 elektora, Ohio - 18 elektora, Iowa - šest elektora, Montana - tri elektora.

Joe Biden je dosad osvojio sljedeće države: Illinois - 20 elektora, Maryland - 10 elektora, New Jersey - 14 elektora, Connecticut - sedam elektora, Massachusetts - 11 elektora, Maine - četiri elektora (ne dobiva sve elektore, država ima poseban sustav podjele glasova), Delaware - tri elektora, Vermont -  tri elektora, Colorado - devet elektora, New York - 29 elektora, Rhode Island - četiri elektora, District of Columbia - tri elektora, Kalifornija - 55 elektora, Oregon - sedam elektora, Washington - 12 elektora, New Hampshire - četiri elektora, Arizona - 11 elektora, Havaji - četiri elektorska, New Mexico - pet elektora, Minnesota - 10 elektora, Virginija - 13 elektora, Wisconsin - 10 elektora, Michigan  -16 elektora.

22.23 Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden osvojio je ključnu saveznu državu Michigan, objavili su CNN i NBC, čime je došao na korak do Bijele kuće 

Michigan daje 16 elektora u izborni kolegij što znači da je Biden došao do 264 od potrebnih 270 elektora za pobjedu. 

Bivšeg američkog predsjednika još samo pobjeda u Nevadi, gdje tijesno vodi, dijeli od Bijele kuće. U toj državi, međutim, konačan broj glasova neće biti poznat prije četvrtka. 

Rezultati se još trebaju proglasiti u Pennsylvaniji, Georgiji i Sjevernoj Karolini, gdje je također vrlo neizvjesno i nije nemoguće da Biden osvoji i neku od njih

22.20 Predsjednički kandidat demokrata Joe Biden obratio se javnosti.

"Jasno je da smo pobijedili u dovoljno država da osvojimo 270 elektorskih glasova", rekao je.

Dodao je kako neće proglasiti pobjedu prije nego što se preboje svi glasovi, ali kako je jasno da će imati pobjedu nakon što se prebroje.

"Ovo je vladavina naroda i za narod. Prebrojano je dovoljno da vidimo da ćemo na kraju mi imati dovoljno za 270, dovoljno za pobjedu. Uskoro će biti prebrojan Michigan, osjećamo se dobro oko Pennsylvanije, osvojili smo Arizonu, a meni je posebno važno da smo osvojili glasove većine Amerikanaca", rekao je.

22.15 Nakon Michigana, Trumpov tim najavio je tužbe i u Pennsylvaniji zato jer im nije omogućen primjeren pristup brojanju glasova. 

"Također, tražimo novo prebrojavanje svih onih glasačkih listića koji su otvoreni i prebrojavani dok nismo imali pristup", rekao je Trumpov voditelj kampanje Bill Stepien.

21.45 Prvi put od 2000. godine, Amerikanci ne znaju pobjednika dan nakon izbora. 

Odziv na izbore bio je rekordan, napose dopisnim glasovima, a prebrojavanje bi moglo potrajati nekoliko dana u pojedinim ključnim državama koje će odlučiti tko će u konačnici prisegnuti 20. siječnja 2021.

"Ovi izbori stavili su našu demokraciju na kušnju", izjavio je guverner Pennsylvanije Tom Wolf i pozvao na strpljenje.

Konačni ishod mogao bi se početi nazirati nakon srijede. Tri ključne države - Michigan, Wisconsin i Georgija najavile su da bi potpune rezultate mogle objaviti krajem dana (srijeda po američkom vremenu).

U Pennsylvaniji i Nevadi trebat će, bez sumnje, pričekati četvrtak ili petak, zbog golemog broja još neprebrojanih glasačkih listića. 

21.20 Trenutno stanje: Trump 214, Biden 248 elektorskih glasova.

21.13 Na svom Twitteru, Trump je objavio kako pobjeđuje u Pennslyvaniji, ali da još treba prebrojati milijune glasova.

21.00  Izborni stožer američkog predsjednika Donalda Trumpa zatražio je od suda u Michiganu prekid prebrojavanja glasova na predsjedničkim izborima u toj američkoj saveznoj državi.

"Podnijeli smo tužbu pred Žalbenim sudom Michigana kako bi se zaustavilo prebrojavanje glasova sve dok nam se ne omogući odgovarajući pristup. Također smo zatražili da se ponovno provjere svi listići koji su već prebrojani dok nismo imali pristup", navodi se u priopćenju Trumpova stožera.

Trumpov stožer je također zatražio novo prebrojavanje glasova u Wisconsinu.

20.53  Wisconsin ide Joe Bidenu, javlja CNN. 

U Wisconsinu prebrojano je 99 posto glasova i ostalo je još oko nekoliko stotina glasova za prebrojati. S gotovo dvadeset tisuća glasova više vodi Joe Biden.

20.33 Dan nakon američkih predsjedničkih izbora, republikanski predsjednik Donald Trump počeo je u srijedu gerilski rat protiv glasačkih listića koje smatra nevažećima ne podastirući za to dokaze dok njegov demokratski protukandidat Joe Biden blago vodi u nekoliko ključnih država. 

Ishod američkih predsjedničkih izbora sveo se na šest saveznih država, gdje se u srijedu još broje glasovi a utrka je suviše izjednačena da bi se mogao proglasiti pobjednik.

Trumpova predsjednička kampanja najavila je da će zatražiti ponovno prebrojavanje glasova u Wisconsinu gdje Biden vodi s manje od jedan posto, prema gotovo prebrojanim glasovima.

Predsjednik je noću na srijedu zaprijetio da će se obratiti Vrhovnom sudu čime je bacio sumnju u integritet američkog izbornog sustava, već načetog stalnom kampanjom dezinformacija.

Prvi put od 2000. godine, Amerikanci ne znaju pobjednika dan nakon izbora. 

Odziv na izbore bio je rekordan, napose dopisnim glasovima, a prebrojavanje bi moglo potrajati nekoliko dana u pojedinim ključnim državama koje će odlučiti tko će u konačnici prisegnuti 20. siječnja 2021.

"Ovi izbori stavili su našu demokraciju na kušnju", izjavio je guverner Pennsylvanije Tom Wolf i pozvao na strpljenje.

Konačni ishod mogao bi se početi nazirati nakon srijede. Tri ključne države - Michigan, Wisconsin i Georgija najavile su da bi potpune rezultate mogle objaviti krajem dana (srijeda po američkom vremenu).

U Pennsylvaniji i Nevadi trebat će, bez sumnje, pričekati četvrtak ili petak, zbog golemog broja još neprebrojanih glasačkih listića. 

Po završetku duge kampanje obilježene izuzetnom agresivnošću i poremećene pandemijom, djelomični rezultati pokazuju da republikanski vođa nije pretrpio izborni poraz kakav su predviđale ankete i dokazuju čak i ako bude poražen, da mu je biračko tijelo uglavnom vjerno. Trump je ocijenio da su se ankete "povijesno" prevarile.

"Jučer navečer bio sam u prednosti, u brojnim ključnim državama", napisao je na Twitteru. "A zatim, jedna za drugom počele su nestajati magično s pojavom i prebrojavanjem iznenadnih glasačkih listića".

Riječ je o glasačkim listićima koji su pristigli poštom i njihovo prebrojavanje moglo bi potrajati nekoliko dana u pojedinim državama. Ti su glasački listići većinom demokratski opredijeljenih birača i ta činjenica objašnjava topljenje prednosti koju je Trump imao u početku jer njegovo biračko tijelo preferira glasanje na biralištima. 

U srijedu u podne, Joe Biden ostvario je blagu prednost u Wisconsinu i Michiganu, a Donald Trump imao je više glasova u Pennsylvaniji, Georgiji i Sjevernoj Karolini.

Joe Biden obećao je na Twitteru da će se neumorno brojati dok se ne prebroji svaki listić.

Na Trumpovu prijetnju da će se obratiti Vrhovnom sudu Bidenova predsjednička kampanja odgovorila je da se ne smiju odbaciti glasovi samo zato što nisu prebrojani na dan izbora. 

"Time se izlaže najneugodnijem porazu ... pred najvišim sudskim tijelom u zemlji"!, rekao je Bon Bauer, odvjetnik Bidenova tima.

Neke države preplavljene dopisnim glasačkim listićima 

Nikad dosad odziv Amerikanaca na predsjedničke izbore nije bio tako velik otkako su žene dobile pravo glasa. Na birališta je izašlo 160 milijuna birača, što je odziv od 66,9 posto prema 59,2 posto 2016., procjenjuje US Elections Project i dodaje da je odziv veći nego 2008. kada je bio izabran Barack Obama.

Neke su savezne države preplavljene glasačkim listićima poslanim poštom, a riječ je o opciji koja postoji u SAD-u, ali je ovaj put obilno korištena zbog pandemije. Otvaranje omotnica i skeniranje glasačkih listića u nekim gradovima potrajat će danima.

Ako se u prebrojavanje uključi i pravosuđe kao što je to bilo 2000., pobjednika se možda neće znati tjednima, ocjenjuje Ed Foley, stručnjak za izborno pravo na Državnom sveučilištu Ohio.

19.47 Promjena, prema podacima triju kladionica, došla je nakon što je Biden preuzeo vodstvo u ključnoj državi Wisconsin, s dosad prebrojanih 95 posto glasova.

Britanski Smarkets exchange davao je Bidenu 82 posto šansi, dok mu je novozelandski Predictlt davao 80 posto. Trumpove šanse na Smarketsu bile su 17 posto - što je ogroman pad s 80 posto koje je imao u noći..

"Preuzimanje prednosti u Wisconsinu mogla bi biti točka preokreta za Bidena, za kojeg se sad predviđa da će pobijediti u Nevadi i Arizoni, što bi mu po svoj prilici donijelo 270 elektorskih glasova koje treba za pobjedu", rekao je glasnogovornik Betfaira, Sam Rosbottom

Kladioničari su na Betfairu davali Bidenu 78 posto šanse za pobjedu - što je najviše ikad - do kasnog jutra prema istočnoameričkom računanju vremena.

Trump je ranije lažno proglasio pobjedu nad Bidenom iako su milijuni glasova još uvijek nepobrojani.

Biden je, međutim, očekivao uspjeh u takozvanim "plavim" državama, Michiganu, Wisconsinu i Pennsylvaniji, koje su 2016. godine lansirale Trumpa u Bijelu kuću, iako bi moglo potrajati satima ili danima dok ne završi prebrojavanje glasova.

Predsjednički izbori 2020. godine postaju najvažniji kladioničarski događaj svih vremena, kažu kladioničarske tvrtke, s time da je jedan kladilac u ponedjeljak uložio rekordnih milijun funti na Bidenovu pobjedu.

Biden je bio favorit prije izbornog dana, no šanse su mu prema kvotama pale preko noći na manje od jedne trećine, nakon što je Trump ostvario prednost na Floridi.

Iz Betfair Exchangea kažu da su ljudi dosad uložili 434 milijuna funti na pobjednika izbora - što je više nego duplo 2016. godine. Online kladionica dopušta klađenje sve dok se ne proglasi rezultat.

19.42 Ishod američkih predsjedničkih izbora sveo se na šest saveznih država, gdje se u srijedu još broje glasovi, a utrka je suviše izjednačena da bi se mogao proglasiti pobjednik.

Joe Biden trenutačno ima 238 elektorska glasa, a Donald Trump 213. Za ulazak u Bijelu kuću potrebno ih je 270. 

Michigan

Država daje 16 elektora u izborni kolegij. 

U toj industrijskoj državi na sjeveru u kojoj je Donald Trump 2016. za dlaku pobijedio demokratkinju Hillary Clinton prebrojano je 96 posto glasova.

Joe Biden je u zadnjoj procjeni ondje imao neznatnu prednost ispred Trumpa (49,7 posto prema 48,8 posto).

Američka glasila pišu da bi glasovi koje još treba prebrojati, osobito oni poslani poštom, mogli ići na ruku demokratskom kandidatu.

Konačan rezultat mogao bi biti poznat u srijedu. 

Wisconsin 

Ova savezna država ima 10 elektora.

U toj, još jednoj državi na sjeveru, uglavnom poljodjelskoj, gdje je Donald Trump prije četiri godine pobijedio s veoma malom razlikom, prebrojano je 95 posto glasova. 

Zasad vodi Biden (oko 49,6 posto) ispred Trumpa (49 posto).

Konačan rezultat očekuje se u srijedu, nakon trostruke provjere.

Nevada

Ima šest elektora.

U toj pustinjskoj državi na zapadu, gdje je Hillary Clinton pobijedila 2016. prebrojano je 67 posto glasova. 

Zasad ondje vodi Joe Biden (49,3 posto), a Donald Trump dobiva 48,7 posto.

Mjesne izborne vlasti su u srijedu ujutro izvijestile da je prebrojavanje obustavljeno i neće se nastaviti prije četvrtka.

Osvajanjem elektora u Michiganu, Wisconsinu i Nevadi (16+10+6) Joe Biden bi dobio 32 elektorska glasa koliko mu nedostaje da dosegne "čaroban broj" 270.

Georgia

Ima 16 elektora.

U toj državi na jugoistoku koja tradicionalno glasuje za republikanskog kandidata prebrojano je 95 posto glasova. 

Donald Trump ondje trenutačno ima laganu prednost (50,3 posto) ispred Joea Bidena (48,7 posto), ali razlika bi se mogla smanjiti, predviđaju američki mediji. 

Konačan rezultat očekuje se tijekom dana.

Sjeverna Karolina

Ima 15 elektora. 

U toj, još jednoj državi na jugoistoku koja također tradicionalno bira republikance prebrojano je 94 posto glasova. 

I u njoj zasad vodi Donald Trump (50,1 posto) ispred Joea Bidena (48,7 posto), ali dopisni listići poslani najkasnije na sam dan izbora primaju se sve do 12. studenoga.

Pennsylvania

Ima 20 elektora.

U toj industrijskoj državi u "Pojasu hrđe" na sjeveroistoku, gdje su oba kandidata vodila oštru kampanju prebrojano je 64 posto glasova. 

Donald Trump trenutno ondje ima lijepu prednost (53,5 posto prema 45,4 posto za Joea Bidena), ali američki mediji pišu da će velik broj dopisnih glasova mahom biti za demokratskog kandidata rođenog u Pennsylvaniji.

Mjesne vlasti objavile su da će se konačan rezultat znati do petka.

19.38  "Ishod američkih predsjedničkih izbora još nije odlučen", rekao je u srijedu Mitch McConnell, čelni republikanac u američkom Senatu, jasno proturječivši izjavama predsjednika Donalda Trumpa koji je rekao da je izborni pobjednik.

19.28  "Prijavljene su iregularnosti u nekoliko okruga u Winsconsinu koje dižu sumnju na validnost rezultata. Predsjednik može zatražiti prebrojavanja i to ćemo odmah napraviti ", rekao je voditelj Trumpove kampanje, Bill Stepien.

18.42 Savezna država Georgia na koju je računao Donald Trump mogao bi postati neočekivan problem za njega. Naime, smanjila se razlika između njega i demokratskog kandidata Joe Bidena na samo 87 tisuća glasova. U ovom trenutku prebrojano je oko 93 posto glasova. 

Trump u ovom trenutku ima 50,3 posto, dok Biden ima 48, 5 posto glasova. Podsjećamo, riječ je o saveznoj državi u kojoj demokrati nisu pobijedili od 1992. godine. 

18.18  Donald Trump opet se oglasio na Twitteru te je ponovo sugerirao izbornu prijevaru. Naime, Trumpu se smanjuje prednost u ključnim državama u kojima treba pobjediti kako bi dobio drugi mandat, a to su upravo Pennsylvanija, Wisconsin i Michigan.

"Pronalaze glasove za Bidena svugdje - u Pennsylvaniji, Wisconsinu i Michiganu. Tako loše za našu državu!", napisao je Trump na Twitteru.

17.55 Guverner Pennsylvanije Tom Wolfe poručio je da je prebrojavanje glasova još uvijek u tijeku i da moraju prebrojati oko tri milijuna dopisnih listića.

Zbog toliko velikog broja dopisnih listića, kazao je da "možda ni danas nećemo znati rezultate".  Podsjetio je da je najvažnije da imaju točan rezultat, čak i pod cijenu da to traje malo dulje. "Više od 200 godina držali smo se i jačali našu obvezu prema pravičnosti i tijeku izbornog postupka.

Uvjeren sam kako ćemo se toga držati i na ovim izborima i učinit ću sve u mojoj moći da se pobrinem da su rezultati pošteni i da je svaki glas prebrojen", naveo je guverner Pennsylvanije. Državna tajnica te savezne države Kathy Boockvar podsjetila je da su točno gdje su i najavili da će biti. 

17.10 Nakon Donalda Trumpa, na Twitteru se oglasio i Joe Biden koji je napisao da nema odmora dok se svi glasovi ne zbroje.

16.30 Donald Trump ponovno se oglasio putem Twittera poručivši kako su "magično nestajale njegove prednosti u ključnim državama", što je ocijenio "vrlo čudnim".

"Sinoć sam vodio, povremeno i solidno, u više ključnih saveznih država, u gotovo svim instancama koje drže i kontroliraju demokrati. Zatim, jedna po jedna, magično su počele nestajati dok su se brojala iznenadna glasačka odlagališta. VRLO ČUDNO, a 'anketari' su to shvatili potpuno i povijesno pogrešno", objavio je Trump na Twitteru.

16.25 Najnovije informacije govore kako Biden vodi pred Trumpom u tri ključne države. Biden tako vodi u Michiganu, Nevadu i Wisconsinu, a Georgia, Sjeverna Karolina i Pennsylvania bi pripale Trumpu. 

STARIJE:

Prema informacijama CNN-a Biden zasad ima 224 elektorskih glasova, a Trump 213. FOX News Bidenu zasad daje 238 elektorskih glasova, a Trumpu 213. Predsjednički kandidat za pobjedu mora dobiti apsolutnu većinu elektora, odnosno 270 od njih 538.

Joe Biden se obratio biračima iz Wilmingtona u Delawareu. "Vjerujem da smo na putu pobjede. Potrajat će, ali bit ćemo strpljivi. Nije gotovo dok se svaki glas ne prebroji", poručio je Biden.

Države koje je osvojio Biden: Nebraska* (1/5), Illinois (20 elektora), Virginia (13), Maryland (10), New Jersey (14), Connecticut (sedam), Massachusetts (11), Maine* (četiri), Delaware (tri), Vermont (tri), Colorado (devet), New York (29), Rhode Island (četiri), D.C. (tri), Kalifornija (55), Oregon (sedam), Washington (12), New Hampshire (četiri), Arizona (11), Havaji (četiri), New Mexico (pet), Minnesota (10), Havaji (četiri).

Države koje će pripasti Trumpu: Zapadna Virginia (pet), Tennessee (11), Alabama (devet), Mississippi (šest), Missouri (10), Oklahoma (sedam), Arkansas (šest), Kentucky (osam), Indiana (11), Wyoming (tri), Sjeverna Dakota (tri), Južna Dakota (tri), Louisiana (osam), Nebraska* (4/5), Južna Karolina (devet), Kansas (šest), Utah (šest), Idaho (četiri), Florida (29), Teksas (38), Ohio (18), Iowa (šest), Montana (tri).

Države označene zvjezdicom imaju poseban sustav u kojem dio elektorskih glasova ide pobjednicima u pojedinim okruzima. Ostale savezne države sve elektorske glasove daju pobjedniku u pojedinoj državi.

Birališta su zatvorena u cijeloj zemlji, no glasovi će se u nekim državama brojati i nekoliko dana, ovisno o lokalnom zakonodavstvu koje je reguliralo slanje i brojanje glasova poslanih poštom, ove godine u rekordnom broju. 

Rezultat je neizvjestan u šest država - Sjevernoj Karolini, Georgiji, Michiganu i Pennsylvaniji, gdje tijesno vodi Trump, odnosno u Nevadi i Wisconsinu, gdje tijesno vodi Biden. 

Ostane li tako do kraja, predsjednik će postati Trump. Bidenu je, međutim, pod uvjetom da zadrži vodstvo u Nevadi i Wisconsinu, dovoljno da okrene rezultat u Michiganu ili u Georgiji gdje je razlika najtješnja. Pennsylvania mu u tom slučaju neće biti potrebna. 

Prebrojavanje u nekima od tih država od njih zaustavljeno je do jutra po američkom vremenu.  I uoči izbora pretpostavljalo se da će stanar Bijele kuće na koncu ovisiti o tim državama. 

Osobe mjerodavne za prebrojavanje glasova na Floridi odlučili su da više neće osvježavati podatke o glasovima do četvrtka u 9 sati po tamošnjem vremenu. Upravo tih šest elektorskih glasova bi moglo biti presudno tko će biti američki predsjednik.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.