DETALJI UGOVORA PROGLAŠENI POSLOVNOM TAJNOM

TAJNA DRUŠTVA Otkrivamo tko najviše zarađuje od masonskih okupljanja u Zagrebu

Autor

Leo Buljan

Veliki Orijent Hrvatske, masonska loža zbog koje je njen član Dražen Jelenić u postupku ostavke s dužnosti glavnog državnog odvjetnika ima najveći budžet od svih udruga masona u Hrvatskoj, a najveći dio prihoda troši se na najam i zakupninu. 

26.02.2020. u 19:10
Ispiši članak

Kako smo već pisali, financijski izvještaj za 2018. godinu pokazuje kako je udruga uprihodila 1.380.028 kuna, a čak 1.284.212 kuna otišlo je na troškove najma i zakupnine. U odnosu na prvih šest mjeseci 2018. godine, gotovo identične podatke može se naći i u izještaju lože za prvu polovicu 2019. godine, iz čega je vidljivo kako udruga troškove najma prostora redovito i uredno podmiruje. Istražujući te podatake redakcija portala Direktno došla je do neslužbenog saznanja da je najveći dio troškova najma navodno otišao tvrtki Kamgrad objekti d.o.o., u čijem vlasništvu je poslovni objekt na adresi Heinzelova 44.

Inače, prije je u sklopu poslovnog objekta bila poslovnica jedne bankarske grupacije u inozemnom vlasništvu. Zanimljivo, i jedan od članova uprave unutar te bankarske grupe također je član masonske organizacije.

Kako bi provjerili informaciju da se najveći dio donacija koje od svojih članova i vezanih tvrtki prikupi Veliki Orijent Hrvatske, iznos od oko 1,1 milijun kuna godišnje, zapravo slijeva na račun tvrtke Kamgrad objekti, kontaktirali smo tvrtku te u upitu istaknuli da nas zanima je li udruga stvarno u najmu njihovog prostora. Također, u upitu smo naglasili kako nas zanima i veličina iznajmljenog prostora te koliko ga udruga mjesečno plaća.

Kamgrad objekti: 'Detalji ugovornog odnosa predstavljaju poslovnu tajnu'

Od tvrtke Kamgrad objekti dobili smo potvrdu da je Veliki Orijent Hrvatske u najmu prostora na adresi Heinzelova 44, ali da su detalji ugovora između njih i udruge poslovna tajna te da ih oni nisu ovlašteni iznositi.

"Sukladno Vašem upitu ovim putem potvrđujemo kako se udruga Veliki Orijent Hrvatske nalazi u zakupu poslovnog prostora u sklopu poslovnog objekta koji se nalazi na adresi Heinzelova 44, Zagreb, a sve temeljem ugovora o zakupu sklopljenog s trgovačkim društvom Kamgrad objekti d.o.o. kao vlasnikom cijelog objekta. Ističemo kako obje ugovorne strane uredno izvršavaju preuzete ugovorne obveze, a daljnji detalji ugovornog odnosa predstavljaju poslovnu tajnu te ih nismo ovlašteni iznositi", stoji u odgovoru Marije Marlais i službe za odnose s javnošću tvrtke Kamgrad.

Kako smo neslužbeno doznali, udruga na spomenutoj adresi iznajmljuje dva kata zgrade, a izvor blizak cijeloj priči tvrdi da je trošak mjesečnog najma za toliki prostor oko 10.000 eura. Podatak nismo uspjeli provjeriti jer na cjeniku tvrtke piše da su cijene zakupa jednog od pet dostupnih katova zgrade u Heinzelovoj ulici (površine gotovo 300 do nešto više od 320 četvornih metara) dostupne 'na upit'.

Međutim, ako je točno da, kako smo neslužbeno doznali, Veliki Orijent Hrvatske plaća najam za dva kata zgrade oko 10.000 eura, onda se radi  o iznosu od oko 900.000 kuna za svih 12 mjeseci u godini. Međutim, Kamgrad nudi i mogućnost zakupa za čak 29 garažnih parkirnih mjesta, a cijena je također 'na upit'. 

Drugim riječima, nije isključeno da masonska loža u sklopu mjesečnog najma ima osiguran i parking za svoje članove te da razliku u iznosu ukupnog najma koji loža navodi u godišnjem financijskom izvješću čini upravo zakup parkirnih mjesta. Naravno, postoji i mogućnost da loža za najam dva kata zgrade plaća i više od 10.000 eura mjesečno, ali već smo napomenuli da je taj podatak poslovna tajna tvrtke. 

Krovna tvrtka Kamgrad u 2018. uprihodila više od 1,5 milijardi kuna

Inače, vlasnik i direktor tvrtke Kamgrad objekti je Domagoj Kamenski.  Prema podacima Poslovne Hrvatske, Kamenski obnaša aktivnu upravljačku funkciju u još sedam tvrtki, a dio ih  u svojem imenu uključuje riječ Kamgrad. Riječ je o tvrtkama Eden projekt, Kamgrad Projekt, Projekt Zapruđe, Kamgrad trgovina, Zorkovac, Pim Otplata te krovnoj korporaciji Kamgrad, čiji je osnivač i vlasnik Drago Kamenski.

Dok dio spomenutih tvrtki ostvaruje milijunske prihode, krovna tvrtka Kamgrad posebno se ističe jer se prihodi kompanije od 2014. do 2017. kreću između 620 milijuna i 890 milijuna kuna, a u 2018. godini se penju na više od 1,5 milijardi kuna. S druge strane, tvrtka je u razdoblju od 2014. do 2017. godine imala godišnju neto dobit od 17 milijuna do gotovo 47 milijuna kuna, ali u oči opet upada 2018. godina s čak 81,3 milijuna kuna dobiti. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.