LIDERI NATO-A U LONDONU

Tabak: Značajno je što je novi summit najavljen iza američkih izbora jer se očito čeka 'uobičajeniji' političar od Trumpa

Autor

Daniela Dujmović Ojvan

Je li dvodnevni sastanak lidera NATO-a u Londonu ispunio očekivanja za Direktno je komentirao vojni analitičar portala "Obris - Obrana i sigurnost" Igor Tabak.

05.12.2019. u 20:08
Ispiši članak

Tabak je napomenuo kako je bila riječ o iznenađujuće praznom skupu u kojem je tijekom dva dana održan samo jedan radni blok i gdje se pokušavalo orijentirati na nesporne stvari i onemogućiti ili smanjiti prodiranje u javnost internih rasprava koje su bili dosta žestoke.

"Čelnici NATO zemalja okupili su se praćeni jednom neuobičajenom žustrom i podijeljenom atmosferom;  francuski predsjednik je došao s izjavom o moždanoj smrti NATO-a kojom je očito pokušao provocirati dublju raspravu, Turska je došla prijeteći da će obustaviti sve aktivnosti NATO-a, ako se ne stane iza njih u borbi protiv sirijskih Kurda; tu su i Rusija i Ukrajina u kojoj i dalje traje rat niskog intenziteta, a koji se prelijeva kroz  postupak opoziva Donalda Trumpa koji traje u SAD-u", nabraja naš sugovornik dio 'tereta' koji je sa sobom donio dio sudionika i otvorenih pitanja koje muče taj Savez.

Kina prvi put na dnevnom redu

Napominje kako je Kina po prvi put bila na dnevnom redu NATO-a i to kao jedan strateški izazov ne samo na području tehnologije nego i po pitanju njihovih investicija i političkog utjecaja u Africi, na rubu EU-a i čitavom nizu NATO članica.  Afganistan i Kosovo, odnosno dugotrajne NATO-ve misije bile su marginalna tema, dok je u fokusu bilo izdvajanje za obranu koju forsira američki predsjednik, dodaje Tabak, podsjećajući da ih Trump tretira kao dug članica SAD-u iako se radi o izdvajanju svake zemlje članice u njezin vlastiti obrambeni proračun.

"A to je ispalo bolno i teško i to vidimo na hrvatskom primjeru jer i mi kao i druge članice moramo postići tih famoznih dva posto izdvajanja za obranu do 2024. godine. Teškoća je što Hrvatska dugo vremena nije investirala u svoje obrambene snage i one traže dubinsku modernizaciju. Kada govorimo o povećanju rashoda, ministar obrane Damir Krstičević često je govorio da im je težište na čovjeku, što nije čudno s obzirom na to u kakvom nam je zemlja demografskom stanju te je teško privući ljude u službu koja ima dosta ograničenja, a u krajnju ruku je i opasna. Stoga se traže konkurentne plaće i kada vam se većina novca potroši za taj dio onda se otvara ponor po pitanju modernizacije", pojašnjava teško stanje u kojem se nalazi Hrvatska, a NATO traži da kadrovski troškovi ne budu previsoki, a oni su među najvišima u Savezu, što, navodi Tabak, nije dobro. 

S druge strane, NATO traži investiranje u modernizaciju oružanih snaga, a tu je Hrvatska na začelju među članica i te su se dvije bolne točke, ne samo za našu zemlju, našle na raspravi u Londonu, otkriva i podsjeća da za obranu trenutno izdvajamo oko četiri i pol milijarde kuna, a traži se da izdvajamo najmanje osam milijardi.  

Postupci koji izazivaju podjele

Glede samog okupljanja u Londonu, Tabak navodi kako je donesena zajednička izjava koja je donekle uspjela primiriti neke od razmimoilaženja, "pa se Tursku primirilo jednim širokim naglaskom na terorizam kao prijetnjom svim zemljama članica; rečeno je da će se izdvajati više za obranu,  što je udobrovoljilo američkog predsjednika, a na francuske prigovore koji su brojni i dubinski, odgovoreno je da će se osnovati jedna stručna komisija koja će se njima baviti u iduću godinu, godinu i pol dana". 

Taj vojni analitičar izdvaja kao značajno činjenicu što je novi summit NATO-a najavljen za 2021. godinu, dakle iza američkih izbora.

"Čini mi se da je bila velika stvar odraditi taj skup, obilježiti 70. godišnjicu Saveza, a pri tom nemati previše skandala. Naime, čim je skup veći teži je obuzdati američkog predsjednika, ali i neke druge da ne krenu u otvorenu svađu pred medijima", upozorava.

Dodaje da su napravljeni pomaci i da su primirene određene suprotnosti, a najvažnije je da se ozbiljan dio diskusija odgodio za iza američkih izbora, u nadi da će na čelu SAD-a biti, u najmanju ruku, uobičajeniji političar od Donalda Trumpa. Naime, većina spornih tema danas u NATO-u je vezana uz SAD i njihovog nestalnog i promjenjivog predsjednika.

"Čak se čulo da se dio članica pripremao da će Trump tijekom londonskog sastanka odjednom objaviti da se SAD trenutno povlači iz NATO saveza. Uistinu je teško s tako nepredvidljivim i nestalnim političarem voditi dugoročniju politiku. Njegovi postupci često izazivaju podjele koje nisu na korist ni samog SAD-a, a kamoli drugih država. U čitavom nizu situacija našle su se čak i velike članice iznenađene, zaobiđene, a na kraju suočene sa skupljanjem ostataka i krhotina", navodi Tabak.

Vraćajući se na komentar samog skupa, Tabak otkriva da je izašlo nekoliko kompromitirajućih video snimaka, kao i da je bilo jako vidljivo da britanski premijer izričito izbjegava javno vidljiv susret s Trumpom jer ima izbore za tjedan dana, a američki predsjednik je u Britaniji iznimno nepopularan.

"Ovaj je sastanak ciljano kreiran da smanji mogućnost ekscesa i skandala", dodaje, što potpuno nije uspjelo jer je  francuski predsjednik odbrusio Trumpu pred kamerama da se uozbilji kada mu je ovaj ponudio 'lijepe ISIL-ovce' koje imaju 'na bacanje'.   

Tabak na kraju otkriva kako je za taj skup izričito napomenuto da nije summit kako bi se smanjila očekivanja bez obzira na prijepore s kojima se došlo u London.   

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.